Het winterpaleis

Het is officieel: ik ben fan van John Boyne. Na ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ en ‘Noah Barleywater gaat ervandoor’ kan ik die conclusie wel trekken. Wat een klasse schrijver!

Waren ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ en ‘Noah Barleywater’ vooral kinderboeken, ‘Het Winterpaleis’ is een prachtige en indrukwekkende roman.

Op de achterflap:

De tachtigjarige Georgy Jachmenev woont in Engeland met zijn geliefde vrouw Zoya. Hun huwelijk is liefdevol, maar getekend door tragedie: het verlies van geliefden en de ervaringen van een leven in ballingschap. Als Zoya ernstig ziek wordt, maakt het paar zich op om nog eenmaal naar het Rusland van hun jeugd te reizen, het land dat hen heeft gemaakt en gebroken.

John Boyne neemt ons mee op een spannende, emotionele reis naar Sint Petersburg in het begin van de twintigste eeuw, naar het winterpaleis van de tsaar en zijn vrouw. Het is een tijd van verandering en dreiging, waarin een onverwachte, onmogelijke liefde opbloeide. Een liefde die leidde tot een gevaarlijke vlucht door het Europa van tussen de wereldoorlogen.

De recensie van Biblion op Bol.com zegt meer dan genoeg:

De 16-jarige Georgy Jachmenev redt in 1916 het leven van een neef van de tsaar door in de baan van de voor hem bestemde kogel te springen. Hij wordt als held behandeld en wordt de persoonlijke lijfwacht van de zoon van de tsaar, Alexei Romanov. Als oude man kijkt Georgy terug op zijn leven, op het moment dat zijn vrouw dodelijk ziek is en spoedig zal sterven. Hij beschrijft het leven aan het Russische hof, de ineenstorting van het autocratische regime, zijn ontmoetingen met de keizerlijke familie en anderen waaronder Raspoetin, zijn liefde voor prinses Anastasia, zijn vlucht naar Parijs en verhuizing naar Londen en zijn huwelijk met de eveneens Russische Zoya. Een verhaal van epische afmetingen qua omvang en inhoud. De gebeurtenissen en de sfeer in Rusland en aan het hof lijken volkomen realistisch en het leven buiten Rusland met eeuwig de heimwee en het verhaal van een huwelijk met hoogtepunten en drama is boeiend. Sterke karakteriseringen en een prachtige verteltrant laten zien dat Boyne een geboren verteller is.

Ik baalde ervan toen ik het boek uit had. Zo mooi is het. Ik vind historische romans fantastisch en ook nu weer ‘wikipediade’ ik er lustig op los tijdens het lezen. Op die manier gaat een boek nog meer leven.

Georgy is een geweldige man die het verhaal van zijn vrouw en hemzelf vertelt. Het is echt een fantastisch boek. Als je van meeslepende, interessante boeken houd, dan is dit boek echt iets voor jou.