Een schitterend gebrek

Laatst kocht ik op de rommelmarkt voor welgeteld € 0,50 ‘Een schitterend gebrek‘ van Arthur Japin.

Op de achterflap:

Op een groots feest nabij Venetië wordt de veertienjarige Lucia verliefd op de zeventienjarige Giacomo Casanova. Voor haar, maar ook voor de jonge man die de geschiedenis in zou gaan als ‘s werelds grootste minnaar, is dit de eerste grote liefde. Zij beloven elkaar eeuwige trouw, maar kort daarna verdwijnt Lucia, een verraad dat Casanova’s kijk op vrouwen voor altijd heeft bepaald.

Jaren later, wanneer hij Lucia terugziet in Amsterdam, vermeldt hij in zijn memoires terloops dat hij haar onrecht heeft aangedaan. Maar wat is er gebeurd? Waarom deed Lucia afsand van haar geluk? Een schitterend gebrek vertelt háár verhaal, een aangrijpend verslag van een uitzonderlijk leven.

Ik vond het een prachtig boek. Japin schrijft mooie zinnen en de manier waarop Lucia over haar leven vertelt is integer en wijs. De dingen vallen gaandeweg het boek allemaal samen en vooral het feit dat Lucia (in feite tot twee keer toe) een dergelijk groot offer brengt vind ik ontzettend bewonderingswaardig.

Van die Casanova word ik trouwens niet bepaald warm moet ik zeggen. ;-)