Voortgezet onderwijs

Grote Zus gaat sinds 31 augustus met veel plezier naar de Havo. Haar rugzak is loeizwaar omdat ze meent dat ze elke keer al die nog niet in gebruik zijnde schriften mee moet nemen. Mijn opmerking dat dat echt niet nodig is negeert ze. Heerlijk zo’n eigenwijze puber in tha house.

Haar rooster is vrij mild. Elke dag om 08.30 uur beginnen. Op maandag is ze om 16.15 uur uit, op dinsdag om 14.40 uur, op woensdag om 14.00 uur, de donderdag om 14.40 uur en op vrijdag al om 13.20 uur. Heerlijk vroeg weekend dus!

De lessen worden aangeboden in blokken van 80 minuten. Dat betekent dat ze per dag maximaal 6 vakken heeft. Dat geeft een boel rust en is goed te behappen. Verder zijn de ‘leuke’ vakken zoals gym, muziek en tekenen mooi over de week verdeeld. ‘s Ochtends vroeg staat ze wel heel erg op tijd op (ze is eerder uit bed dan ik), ze ontbijt, smeert haar eigen lunchpakketje en vertrekt meer dan royaal op tijd. Ze hebben om 07.45 uur afgesproken bij ‘De Paal’ terwijl ze zo’n 20 minuten moet fietsen. Ik ben benieuwd hoe lang het nog zal duren dat ze zo verschrikkelijk vroeg vertrekken.

Ze heeft een hartstikke leuke klas met 17 meiden en 10 jongens. Van groep 8 zijn 2 andere jongens en 2 meiden naar dezelfde richting gegaan. Die drie dames samen kunnen het hartstikke goed vinden en ze zijn al over en weer bij andere klasgenootjes op bezoek geweest. Heette dat in groep acht nog ‘spelen’, nu is het ‘kletsen’ geworden. Schattig!

De eerste lesuitval is ook al weer een feit. Helaas voor Grote Zus was dat tekenen. ‘Oh, daar heb ik me al maanden op verheugd en nu viel het uit’, vertelde ze na school aan mij. Als er op school lesuitval is, dan wordt er iets geregeld. De kinderen gaan dus niet rondzwerven buiten het gebouw. Ook als de eerste lessen uitvallen, dan toch worden de kinderen om 08.30 uur verwacht. Er wordt dan studieles of iets anders geregeld. Ook als de laatste lesuren uitvallen, dan nog mogen de kinderen niet eerder naar huis. Aan de ene kant vind ik dat best een goed iets, aan de anderen kant denk ik: die eerste of laatste uren is het toch wel fijn als ze thuis kunnen blijven of eerder naar huis mogen.

Ze is tot nu toe fanatiek met haar huiswerk. Manlief en ik hebben een mooie verdeling gemaakt vind ik: hij helpt haar met wiskunde, natuurkunde en dat soort vakken en ik met de talen, geschiedenis en aardrijkskunde. Ik vind het zo leuk om die boeken in te kijken en te zien waar ze mee bezig is. Haar eerste ‘ik-zie-het-niet-meer-zitten-met-al-dat-huiswerk-en-ook-nog-alle-andere-leuke-dingen-die-ik-eigenlijk-wil-doen-en-hoe-pas-ik-dat-allemaal-in-elkaar-paniekaanval’ heeft ze inmiddels ook gehad. Een goed gesprek met haar, haar wijzen op hoe goed ze het doet en haar uitleggen hoe ze moet plannen waren voldoende om haar weer te laten lachen. Er zullen heus nog wel van dit soort momenten volgen, maar daar komen we samen gewoon uit.

Vorige week hadden we de eerste ouderavond op de school. Ook deze school is trouwens spiksplinternieuw (dus niet alleen Kleine Zus zit in een prachtig nieuw –of in haar geval oud- gebouw) ook Grote Zus begint in een prachtig modern gebouw. Voordeel is dan dat je als brugsmurf niet de enige bent die de weg nog niet weet. Na de ouderavond kregen we een rondleiding door het gebouw  en wauw: gaaf!!!

Ik hoop dat Grote Zus een geweldige middelbare schooltijd krijgt.

31 gedachten over “Voortgezet onderwijs

 1. Over inzinkinkjes gesproken, hier zit er eentje met diagonalen te klooien, blêh. Een blik op de klok leert dat dit te lang duurt omdat hij nou eenmaal snel en vaak slordig werkt…
  Ik volg de ontwikkelingen net als jou met verbazing. En, eerlijk is eerlijk, een stukje nostalgie en jaloezie. Heus. Ik zou zo weer willen! Mooie methodes, leuke maatjes. Woow.

 2. Wat een nieuwe mijlpalen!!!
  Toch weer spannende momenten en als je als ouders goed je kinderen begeleidt moet het helemaal goed komen… Succes met je oudste en jongste die alle twee in een nieuwe fase zitten.

 3. Spannende tijd ….. mooie tijd, een tijd om nooit te vergeten, die middelbare school-tijd! Ik ben blij dat ze hier op de middelbare scholen kastjes hebben waar spul wat (nog) niet gebruikt wordt, plaats vindt. Dan valt dat gesjouw weg. Haha … ik ben ook benieuwd wanneer ze de “Paal” tijd gaan veranderen!

 4. Poeh… Ik vond het nogal wat, dat begin van de middelbare school. Ik was er een soort van in de war. Wist niet hoe het allemaal moest. Eerste proefwerk was voor wiskunde. Kwam dus niet in me op om sommen te gaan oefenen… Zo dom. Haalde een dikke onvoldoende. Maar later kwam alles goed. Bij grote zus hopelijk al eerder. En die onnodige spullen meenemen; duurt vast niet lang meer…..

 5. Geweldig hoe snel alles dan gaat en veranderd; van spelen in kletsen, van basisschool naar brugsmurf, van niet-weten-hoe-dat-gaat tot planningen maken om je tijd te verdelen.

 6. Grappig he, die brugsmurfen. Hier ook één in de vorm van jongste stief. Bij haar heet het geen “kletsen” maar “chillen” want dat heeft ze natuurlijk van haar grote zus. Grappig om (hier iig) te horen dat ze ‘t nog over de “meester” en de “juf” hebben, da’s zó des brugsmurfs! ;-) Hier is ook alles nog héél serieus qua huiswerk enzo al vraag ik me af hoelang dat gaat duren.

  Maargoed, dat arme kind neemt dus steeds álle boeken steeds mee, incl. alles wat ze nog niet nodig heeft? dat méén je niet? Arm schaap! ;-) Veel plezier als brugsmurf-mams ;-)

 7. Wat leuk om te lezen hoe het gaat met grote zus op de nieuwe school. Die tijd dat het blog weg was dacht ik al af en toe. Hoe zou het met grote zus van T. zijn op de middelbare school. Ik vertrok op de middelbare ook om 7.45. Iets verder fietsen (11 km), ook om 8.30 starten. En dan voor school nog om de week 30 minuten krantenwijk. Andere week deed mijn broer. Wat leuk ook dat je zo geniet van haar eigenwijsheid en puber zijn.

 8. Een begin van een nieuw tijdperk… Bijzonder he, voor moeder (vader) en kind!
  Wij hebben deze stap vorig jaar mee mogen maken. En het verhaaltje wat je schrijft is wel herkenbaar. Zo ook de huiswerk-hulp-verdeling. Pappa mag helpen met wiskunde (want dat kan ‘ie zo goed) en ikzelf mag helpen met Frans en Engels (en inmiddels ook Duits) want mam, dan steek jij er tenminste ook nog wat van op… Ergens bekruipt mij het gevoel dat er een eerlijkere verdeling mogelijk zou kunnen zijn;) al heeft dochterlief helemaal gelijk: mijn Frans, Duits en Engels waren nou niet bepaald om over naar huis te schrijven…

 9. Ook ik wens grote zus veel plezier op de nieuwe school, zo te lezen is het allemaal heel goed geregeld… dus moet het wel goed komen…

 10. fijn dat ze het zo naar de zin heeft.
  mijn jongste had gister ook een inzinking: ‘krijg ik straks en rapport, staan er alleen maar enen op…..’
  dat zal wel meevallen, maar het blijft flink eraan trekken voor haar en dan gaat het bij mij knagen: hadden we beter niet…..
  tja, wat is wijsheid?

 11. Fijn dat ze het zo naar haar zin heeft! Ik kan me wel voorstellen dat ze die eersteklassers niet rond willen laten zwerven, maar geldt dezelfde regel voor ouderejaars? Want dat vind ik wel een beetje suf haha.

 12. LOL! Ik ben het helemaal met Plato eens! Mrs T. en het mysterie van het ‘voortgezet onderwijs’.

  En het mysterie is:hoe lang blijft Grote Zus zo vroeg opstaan?

 13. Ik hoop ook dat ze een geweldige middelbare schooltijd gaat hebben!! Het kan zo leuk zijn, maar soms ook erg vervelend… We gaan voor de 1e optie, goed?! ;-)

 14. Allereerst nog gefeliciteerd met de verjaardag van grote zus en de trouwdag van je ouders.
  Kleine meisjes worden groot en je zult zien hoe groot die verandering in het eerste jaar op de middelbare is. Heerlijk, dat ze zo’n fijne klas heeft.

  Zoals je kunt zien, ben ook ik bij wordpress een reserveblog begonnen.

 15. Ik zal een begin maken met hier te reageren! Leuk om over de middelbare school te horen. Ik werk met studiebegeleiding en raadgeving en heb veel te maken met voortijdige schoolverlaters. Dan zie je hoe belangrijk een leuke klas is voor de jeugd. Een goede atmosfeer en een goed sociaal klimaat is eigenlijk belangrijker dan de inhoud!!

 16. Ik wens Grote Zus hetzelfde! Toch weer een reuze spannende overstap! Ik herinner me dat ik best een leuke middelbare-schooltijd had, zeker de laatste twee jaren. Als vwo ben je (in ‘massa’) toch een beetje een minderheid op school (op onze school domineerden althans de -toen nog- mavo- en havo-klassen), we waren behoorlijk hecht. Gek genoeg kan ik me de gewone dagelijkse dingen nauwelijks nog herinneren; het zijn vooral de uitstapjes, feestjes en dat soort dingen die zijn blijven hangen.

 17. Van harte gefeliciteerd met de trouwdag van je ouders. Heerlijk , dat geluk van de liefste ………….

  Zonet was mijn buurvrouw hier waar zoon voor het eerst naar VO is gegaan: dezelfde verhalen als wat jij hier schrijft!
  Enthousiast!

 18. Ik wens grote zus op haar nieuwe school veel succes.
  Wat zal ze groeien dit jaar… op zo’n school kan het ineens maar heel hard gaan.

  Ik heb je gelinkt op mijn tijdelijke blog onderkomen bij wordpress, mrs T.

  Mrs. T klinkt erg geheimzinnig. Alsof ik hier in een detective ben terechtgekomen :-)

 19. Ik heb nog nooit zo’n goed rooster gezien! Wat weinig uren dan ook zeg! En dat plannen is wel iets waar je ze mee op weg moet helpen ja, herkenbaar. Hier zijn ze ook echt te vroeg op school, maar ze voetballen dan vaak nog een potje :)

 20. “die eerste of laatste uren is het toch wel fijn als ze thuis kunnen blijven of eerder naar huis mogen.” Het zal ongetwijfeld iets te maken hebben met het feit dat de scholen de laatste jaren een paar keer flink op hun donder kregen omdat ze het voorgeschreven aantal uren niet haalden. Als je ze nu laat blijven en het studieuur oid noemt tellen ze waarschijnlijk wel mee.

 21. Dat gaat vast en zeker lukken!!
  Spannend allemaal: een nieuwe school, een nieuw leven eigenlijk. Alles gaat anders maar straks is ook dat weer helemaal gewoon.

Reacties zijn gesloten.