De witte veer

Ik ben fan van John Boyne, dat mag inmiddels wel duidelijk zijn gezien het feit dat ik eerder al meerdere logjes aan zijn boeken besteedde. Maar oh mensen,nu las ik toch al weer een prachtig boek van hem. Zijn nieuwste boek ‘De witte veer’ wordt vast en zeker een klassieker!

Op de achterflap:
September 1919. De eentwintigjarige Tristan Sadler stapt in Norwich uit de trein om een pakketje brieven te overhandigen aan Marian Bancroft. Tristan vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de zijde van Marians broer Will, die de oorlog niet overleefde.

Terwijl ze samen door de straten van de stad wandelen, hoopt Tristan zijn hart te luchten bij Marian en haalt hij herinneringen op aan de bijzondere vriendschap met haar broer. De brieven zijn echter niet de ware reden van Tristans bezoek; hij draagt een groot geheim met zich mee dat hun beider levens voorgoed kan veranderen en zelfs verwoesten …

De eerste pagina’s van het boek vond ik nogal warrig en niet echt terzake doend, maar gaandeweg het boek werd ik meer en meer het boek ingezogen.

Wat een fantastisch mooi boek, wat zijn de gedachten van de hoofdpersoon herkenbaar, wat begrijp je hem goed terwijl het boek zich zo’n 90 jaar geleden af heeft gespeeld. Het boek gaat over de waanzin van de oorlog, de taboes die er bestonden rondom homoseksualiteit, over -ten koste van alles- staan voor waar je in gelooft, over de kracht van de groep, over liefde, dood, heersende denkbeelden en niet (of juist wel) af willen wijken van de norm.

Echt: een pracht van een boek! Lezen dus. Snel!

7 gedachten over “De witte veer

  1. Dat klinkt echt als een goed boek. Ik vind John Boyne echt heel goed schrijven. Zet hem op mijn to read lijstje.

  2. Jij leest/hebt ook altijd van die bijzondere boeken! Bedankt weer voor het delen! Enne…succes hoor met je grote dochter op de “grote” school…eerste jaar is altijd spannend en nieuw, ook voor jou als ouder!

  3. Ik ben ook een fan van John Boyne. Dit boek staat natuurlijk op mijn lijstje. Er is nog zo veel moois te lezen. Heerlijk.
    Fijne zondag.

  4. Ik hou je niet bij …….
    Las gisteren een goede recensie over ‘t boek ‘gestameld liedboek’ van Erwin Mortier. Autobiografisch over zijn dementerende moeder ….. Dat is eerst aan de beurt om te lezen ;-)

Reacties zijn gesloten.