Kleine Zus in groep 3

En dan hebben we natuurlijk ook nog Kleine Zus. Het durske is op 22 augustus begonnen in groep 3.

Wat valt dat leeftijdsverschil tussen beide meiden uiteindelijk toch goed uit! Het is zo leuk mama te mogen zijn van twee meiden die allebei aan zo’n andere fase in hun leven beginnen!

Kleine Zus leert woordjes schrijven en lezen en ook rekenen. Ze vertelt trots welke woordjes ze geleerd heeft en wat ze allemaal gedaan heeft. Afgelopen donderdag kwam ze thuis met de controlekaart van kern 1 en deze woordjes staan daar allemaal op: mis, raar, raam, mes, is, vaar, raap, raar, aap, mep, rem, raar, vis, maar, vaas, paar, pim, ver, slim, saar, sip, sis. De meeste leest ze hartstikke vlot voor en een aantal moet ze nog ‘hakken’ en kan ze dan pas oplezen. Zo schattig!

Elke woensdag gaat Kleine Zus naar de logopedie en daar gaat ze goed vooruit. Gelukkig maar want ik moet zeggen dat ik dat oefenen thuis nog vrij regelmatig vergeet.

Kleine Zus zit nu met 19 kinderen in de klas. Dat is lekker klein. Nog wel. Want in januari stroomt een deel van groep 2 door naar groep 3. Dat heeft weer te maken met de instromers die in groep 1 (of beter: groep 0) instromen. Daardoor wordt de combinatieklas 1/2 te groot.

Door teruglopende kinderaantallen heeft de school moeten besluiten om van 8 groepen terug te gaan naar 7 groepen met dit als resultaat. In januari komen er dus 12 groep tweeërs bij de klas van Kleine Zus. Dat maakt dan een totaal van 31 kinderen.

En dan ook nog kinderen die twee totaal verschillende aanpakken nodig hebben. Ik kan er me totaal geen voorstelling van maken hoe de school dat wil gaan doen. Kleuters die vooral toch nog spelen en in de kring werken combineren met groep drieërs die moeten leren lezen, schrijven en rekenen. Maar ik weet zeker dat de school haar uiterste best zal doen om van deze combinatieklas een succes te maken. Het enige dat mij een beetje tegenstaat is de grootte van de groep straks. 31 Kinderen: ik geef het de juffen te doen.

27 gedachten over “Kleine Zus in groep 3

 1. We hebben hier maar 4 lokalen en dus altijd combinatiegroepen. Vincent zit nu in groep 3 samen met groep 4 en de klas telt samen 12 kinderen!

 2. Wat leuk zo´n nieuwe fase. Vooral als ze telkens trots thuiskomen met wat ze geleerd hebben. Wat kunnen ze dan stralen zeg.

 3. Ook wij hadden grote groepen enook gewerkt met 2/3 combinaties. Er zijn voor- en nadelen!
  Maar als je vertrouwen hebt in de leerkrachten, dan zullen het vast ook goede leerkrachten zijn, die hun uiterste best doen om er wat van te maken.
  Zulke veranderingen leveren vaak veel negatieve reacties op. Geloof het, dat leerkrachten ook véél liever kleinere groepen hebben! Het vertrouwen van ouders in hen is de grootste waardering en stimulans om het goed te laten gaan!

 4. Iedereen heeft alles al gezegd. Een groep 2/3 combinatie kan heel leuk zijn, maar alls de leerkracht ze krampachtig gescheiden wil houden, wordt het vaak een probleem.

 5. De ene klas of de andere… je kunt ook een klas van 15 hebben en met de handen in het haar zitten! Zolang je eigen kind maar wel gedijt in de groep en niet ondersneeuwt!
  Spannend, altijd, aan het begin van het schooljaar.

 6. dat wordt idd een hele volle klas….. de tijd zal het leren.
  zeker leuk: 2 meiden in een totaal andere fase.
  soms zou ik wel weer even terug willen, naar de tijd dat mijn jongste……
  ophouden!!
  ot 1: slaap lekker onder de brievenbus
  ot 2: misschien kun je beter de bovenste reactie even aanpassen, je weet niet of er gegoogled wordt op je vorige naam….

 7. Yeeeh T. heb je weer gevonden. Ik was je helemaal kwijt. Ineens was je verdwenen. Ik snap er nog steeds niets van. Ben wel meer kkwijtgeraakt maar jij bent terug.

 8. Een bijzondere combinatie groep 2 en 3 bij elkaar, benieuwd hoe dat gaat worden in de praktijk.
  Fijn dat kleine zus vooruit gaat met Logo!

 9. 31 kinderen? In een lokaal? Met een juf? Hoe willen ze dat gaan doen? Fijn dat Kleine Zus zo vooruit gaat bij logopedie :)

 10. Wat leuk, je eigen domein :-)
  Mooi dat je jongste het zo naar haar zin heeft in groep 3 en wat leren ze dan opeens een boel nieuwe dingen hè. Ik zat vroeger op de basisschool ook in een combinatiegroep en dat ging altijd prima. Maar 31 leerlingen lijkt me wel pittig voor een leerkracht.

  Een fijne maandag!
  liefs Insoon

 11. 31 kids en 1 juf? en dan ook nog groep 2 en 3 samen? ik vind het heel wat. tegelijkertijd mogen ze in groep 3 doorgaans wel wat meer aandacht besteden aan spelen nog en kunnen de betere kindjes van groep 2 zo mss al even proeven aan groep 3.. alles staat en valt ook met goede begeleiding, dus met een goede juf zal het wel loslopen.
  hoop ik. ^^

 12. Hier alleen een 5 combinatiegroepen 1/2 en daarna 2 groepen 3-4…..etc. Zo zie je het verschil wel met kleine en grote scholen. Het is ook een grote school dus ik ben wel blij dat ze als kleuters samen zitten. Kan begrijpen dat je benieuwd bent hoe dat zal gaan, maar het zal vast en zeker goed komen. Super dat kleine zus het zo naar haar zin heeft :-)

 13. Mijn zoontje zat in een groep 1/2 en dat werkte heel goed. Dat er grotere kindjes waren waar hij zich aan op kon trekken maakte dat hij wat meer durfde.

  Ook bij een groep 2/3 zoals Mevrouw Williams uitlegt moet het volgens mij wel lukken. Maar inderdaad, het hangt ook af van het kind.

  Maar Kleine zus klinkt als een heel sociaal kind, dus zal het vast wel goed komen.

 14. Hello,
  je triltaal is prachtig geworden…. ziet er goed uit. Ik liep weer eens achter met je verhalen maar heb ze net (stiekum op mijn werk) gelezen. Heerlijk.

  Mijn Nova zit op het montesorri onderwijs… wat betekend dat je maar drie soort groepen hebt. Onderbouw groep 1 en 2, middenbouw groep 3,4,5 en bovenbouw groep 6, 7, 8. Dus altijd een combinatie…. dat werkt toch wel goed….

  grote groepen daarentegen werkt niet erg lekker. Ook op mijn school hebben we soms hele grote groepen… ik kan je verzekeren dat als ze allemaal tegelijk gaan knippen in les 1 je ogen en oren tekort komt… en er best wel eens wat mis gaat.

  groet Fran

 15. Onze kinderen zaten op een heel kleine school met maar 4 combi klassen. 1/2, 3/4, 5/7 en 6/8. Gelukkig geen grote klassen, maar gemiddeld 20 per combi. Uiteindelijk moest de school helaas sluiten een paar jaar nadat wij waren verhuisd.

 16. Hier zit dochter in een groep 3/4 (dat is “normaal” bij ons, 1/2, 3/4, 5/6, 7/8 combi) en 25 kinderen in een groep. Ik zou als juf ook knettergek worden, ook al omdat niet elke groep 3 dan weer een gewone groep 3-er is, sommige mogen wat moeilijker ander wat extra instructie….

  Leuk om te zien hoe ze bezig zijn he! Mijn dochter komt ook helemaal enthousiast uit school elke dag.

  • typen is ook een vak: ik bedoel dus dat elke groep 3-er per vak ook weer in een apart groepje binnen groep 3 wordt geplaatst, al naar gelang ze goed of slecht zijn in een bepaald vak….

 17. Kleine zus gaat ook maar door en het gaat allemaal zo snel.
  Wel heerlijk dat je het nog een keer kan meemaken.

  Combinatieklassen, mijn kids wisten niet beter omdat het op school nu eenmaal zo was. Ik vond het wel prettig voor hun, de kleintjes gingen met de ‘grotere’wat doen, de ‘grotere’ hielpen de kleintjes, ja ze vonden het leuk.
  Het allergrootste voordeel was dat ze vaak 2 jaar achter elkaar dezelfe juf hadden.

 18. Goh, toen ik ‘t las, vond ik ‘t best ‘n vreemde combi, groep 2 en 3 bij elkaar. Maar na de uitleg van mw. Williams zie ik ‘r wel ‘n vorm van logica in. Als het maar niet de voortgang van de groep 3’ers ondermijnt. Want spelen is leuk, daar ben ik helemaal voor maar er moet natuurlijk ook gewoon geleerd worden. Soms denk ik dat dat bij al die verschillende leergangen (Dalton, Jena of, nog erger: Freinet) dat er met name veel aandacht is voor freubelen en beduidend minder voor ‘t goed leren lezen, schrijven en rekenen. Daar moet, naar mijn idee, toch nog steeds de prioriteit liggen.

 19. Kleine zus begint een race om grote zus in te halen. Wat grote zus al lang kan, kan zij straks ook. Go, little sis.:-)

  OT Het verhaal dat ik geplaatst heb, is NIET het verhaal dat in het boek staat. Je kunt het dus gerust lezen.:-)

 20. Jaja, kleine meisjes worden groot. Leuk dat je het nog een keer mag meemaken!
  Mijn oudste buigt zich over Frans en wiskunde. Een deja vu voor mij!
  Je hebt een mooi nieuw blog trouwens! Bevalt ‘t je goed zo?

 21. Hier veel combi klassen, maar groep 3 wordt juist nièt gecombineerd en dat vind ik dus goed! Ze krijgen dan de volle aandacht.

 22. Als juffen pleiten wij heel vaak voor een groep 2/3 combinatie.
  Voor de “goede groep 2 leerlingen een enorme uitdaging. Er hoeft nog niets maar er kan al heel veel.
  Voor de groep 3 kinderen haalt het de spanning weg van moeten omdat er meer ruimte wordt gemaakt voor spelenderwijs leren en lekker meer spelen.
  Bij ons was het wel zo dat we de kinderen uitzochten, niet elk groep 2 kind is toe aan een groep 2/3 en niet elk groep 3 kind is gebaat bij een 2/3 combinatie.

  • Mijn kinderen zaten tijdens hun basisschooltijd ook vaak in combinatiegroepen. Sommige waren min of meer vanzelfsprekend: 5/6 of 7/8 maar er zat ook een ‘vreemde’ bij: 6/8. Helaas geen keuzemogelijkheid doordat ‘t een kleine school was.

Reacties zijn gesloten.