De beproeving

Ik heb het boek uit. Helaas, ik heb het uit. In 1996 kocht ik ‘De beproeving van Stephen King en ik las het gisteren voor de derde keer uit. Lieve mensen, wat is dit een ontzettend mooi, indrukwekkend en ongelooflijk bijzonder boek.

Ik weet dat ik vaker enthousiaste logjes schrijf over de boeken die ik lees en ik weet niet goed of ik jullie dan ook kan overtuigen van het uitermate bijzondere karakter van dit boek. Ik weet ook niet zo goed of ik dat wel wíl, want om dat bijzondere karakter te omschrijven zou ik heel veel woorden moeten typen en het is al laat (nu 0.15 uur) en ik heb twee wijntjes op en ik voel me rozig en heb een beetje hoofdpijn én ik báál dat ik het boek uit heb (en dat terwijl ik zo mijn best heb gedaan om het uit te lezen, want het is zó goed).

Op de achterflap:

Eerst kwam de Grote Plaag. De gehele beschaving vernietigd door een geheimzinnige ziekte. Sterftecijfer 99,9 procent. Steden bezaaid met rottende lijken. De lucht bezwangerd met een oorverdovende stilte. De ontredderde overlevenden verzamelen zich en beginnen aan de langzame, moeizame taak van de wederopbouw van een nieuwe wereld.

Tja, misschien denk je, als je het bovenstaande gelezen hebt: mwah, lijkt me niet zo heel erg tof, dat boek. Maar echt, dit is zo’n indrukwekkend boek. Een ‘Supergriep’ vernietigt bijna de hele beschaving. De weinige overlevenden proberen een nieuwe maatschappij op te bouwen. Hoe overleven mensen zoiets? Hoe overleven ze het feit dat geliefden gestorven zijn, dat ze verschrikkelijke dingen gezien en meegemaakt hebben. Hoe bouw je weer een soort van beschaving op?

Heus, ik zou duizenden woorden aan dit logje kunnen besteden, alles om je ervan te overtuigen dat je dit boek écht móet lezen. Zelf ben ik eigenlijk helemaal geen fan van de horrorboeken van Stephen King (al las ik een paar jaar geleden ‘Gevangen‘ en ook dat was fantastisch, helaas geen link naar vorige blog mogelijk) ‘De Beproeving’ is géén horrorboek. Verre van zelfs. Laat je dus niet afschrikken als je niet van zijn (soort) boeken houdt. Want: DIT BOEK IS PRACHTIG!

15 gedachten over “De beproeving

  1. Het lijkt me een geweldig boek… ik zie nu al beelden voor mij in mijn hoofd…
    Hoop het ook ooit eens te lezen. Ik ben geen lid meer van een bieb dus misschien kan ik het eens van iemand lezen!

  2. Al mijn boeken van King heb ik jaren geleden bij mijn dochter gedropt. Zij is er gek van. Ik lees ze niet meer. Maar ik weet dat hij verslavend, spannend kan schrijven.

  3. Ik las dit boek ook jaren geleden en was erdoor gegrepen. Zowel door het boek zelf als door het thema.
    Als ik het goed heb, is er later zelfs nog een uitgebreidere versie van verschenen.

  4. Ooit was ik een grote fan van Stephen King (nu heb ik zelfs boeken van hem weggedaan). Dit boek ken ik ook en ik was er destijds ook erg enthousiast over. Nu heb ik voor het eerst sinds tijden weer een dikke pil van Stephen King liggen: Gevangen. Ik lees dat jij dat ook een erg goed boek vond. Ben benieuwd wat ik er van ga vinden!

  5. Mijn mening over Steven King wisselt, sommige boeken vind ik goed, andere weer minder….maar je hebt me overtuigd hoor (mede doordat wij vaak dezelfde smaak hebben wat boeken betreft) en hij staat op mijn lijstje!

  6. Stephen king heeft heel goede boeken en boeken die ik nietbzo waardeer. Maar hij weet toch vaak wel heel goed te zorgen dat je geboeid blijft lezen, de spanning op te wekken, knap vind ik dat.

  7. Ik lees graag Stephen King boeken, deze ken ik nog niet, maar die staat vanaf Nu op mijn lijstje. ‘Gevangen’ heb ik wel gelezen …. vond ‘t ‘n goed boek! Heb nu net ‘t boek ‘het geheim van de buick’ gelezen, ook weer zo typisch en herkenbaar. Het spannendste/beste om te lezen vond ik tot nog toe ‘Cujo’ en ‘Pet sematary’. De beste verfilming is ‘The green mile’, andere films van zijn boeken wil ik ook niet zien …..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *