De uitnodiging

Van de goedheiligman (hoe toepasselijk eigenlijk) kreeg ik vorige week ‘De uitnodiging‘ van W. Paul Young.

Op de achterflap:

De jongste dochter van Mackenzie Allen Phillips, Missy, is tijdens een kampeervakantie ontvoerd. In een verlaten hut in de wildernis van Oregon worden er aanwijzigingen gevonden die erop duiden dat ze op brute wijze om het leven is gebracht. Vier jaar later ontvangt Mack, die nog steeds in diepe rouw is, een opvallend briefje -schijnbaar van God- met de uitnodiging om opnieuw naar de hut te gaan en daar een weekend door te brengen.

Tegen zijn gevoel in keert Mack terug naar de plek des onheils. Hij komt daar aan op een koude winterse dag en stapt zijn grootste nachtmerrie weer binnen. Wat Mack in de hut vindt, verandert zijn leven volledig.

In een wereld waarin religie steeds minder betekenis lijkt te krijgen, worstelt De uitnodiging met de tijdloze vraag: waar is God in deze wereld vol onbeschrijflijke pijn en verdriet? De antwoorden die Mack krijgt, zullen je verbazen en wellicht net zo veranderen als ze hem hebben gedaan.

Het is apart om een boek te lezen waarvan je eigenlijk niet eens weet of het nu wel of niet ‘echt’ gebeurd is. Want de opzet van het boek zou er op kunnen wijzen dat het dus echt wel gebeurd is. En wat vind ik dan, als het echt wel gebeurd zou kunnen zijn? Nou, dan vind ik vooral dat ik daar even over moet googlen en dat leverde me het antwoord op. Dat ga ik echter hier niet neerzetten want ik denk dat je dit boek eerst gewoon móet lezen! En dat het eigenlijk niet eens belangrijk is of het wel of niet echt gebeurd is. De boodschap van het boek is namelijk een heel mooie.

Het gaat over geloven, over leed, over eigen keuzes van mensen, over onafhankelijkheid, over eisen, over recht op van alles menen te hebben, over de samenleving, over vergeten en vergeven. Het is een complex boek maar op de een of andere manier kijkt God (die in het boek Papa wordt genoemd) heel erg nuchter en simpel naar de dingen: laat al je vooroordelen vallen, oordeel nergens over, niet over goed en kwaad. Geef je over aan mij. Vertrouw op mij. Nou, hoe moeilijk kan het zijn? Heel moeilijk natuurlijk. Zeker in de tijd waarin we leven, waarin we alles onder controle willen hebben en waarin we onafhankelijk willen zijn.

Een paar interessante stukjes uit het boek:

* * *

Ik ben niet degene die jij denkt dat ik ben, Mackenzie. Ik hoef mensen niet voor hun zonde te straffen. De zonde straft zichzelf, ze verteert je van binnenuit. Het is niet mijn bedoeling om zonde te straffen, het is mijn vreugde om te genezen.

* * *

Wij kennen niet zoiets als eindverantwoordelijke onder elkaar. Alleen maar eenheid. We staan in een horizontale cirkelvorminge relatie tot elkaar, niet in en verticale gezagsorde, of hiërarchie zoals jullie voorvaderen het hebben genoemd. Wat je hier ziet, is een relatie zonder enige vorm van machtsoplegging. We hoeven geen macht over de ander uit te oefenen, omdat we altijd op het beste uit zijn. Hiërarchie heeft voor ons geen enkele betekenis. … De mens is zo verloren en beschadigd, dat hij zich niet kan voorstellen dat mensen met elkaar kunnen werken en samenleven zonder dat iemand de leiding neemt.

* * *

Als je eenmaal met hiërarchie begint, kom je er al snel achter dat je regels nodig hebt om die hiërarchie toe te passen en in stand te houden. Vervolgens heb je wetten nodig en moet je erop toezien dat de regels worden nageleefd. Tenslotte krijg je een soort leiderschapsstructuur of gezagsverhouding die de relaties eerder verstoort dan stimuleert. Een relatie die niet gekoppeld is aan macht kom je zelden tegen.

* * *

Wij respecteren zorgvuldig jullie keuzes en daardoor werken wij binnen het kader van jullie systemen, terwijl we tegelijkertijd ons best doen om jullie ervan te bevrijden’, vervolgde Papa. ‘De schepping heeft een heel ander pad bewandeld dan wij in gedachten hadden. In jullie wereld wordt de waarde van het individu voortdurend afgewogen tegen het voortbestaan van het systeem, of dat nu in politiek, economisch, sociaal of religieus opzicht is. Eerst wordt één persoon, dan een paar en ten slotte worden zelfs velen eenvoudigweg opgeofferd om het voortbestaan van dat systeem veilig te stellen. Op een of andere manier ligt dit ten grondslag aan iedere machtsstrijd, elk vooroordeel, elke oorlog en elk misbruik van relaties. De zucht naar macht en onafhankelijkheid is zo alomtegenwoordig dat men het gewoon is gaan vinden.

* * *

Mack, dat komt doordat jullie alleen maar het instituut zien, een door mensen opgezet systeem. Dat ben ik niet komen bouwen. Ik zie mensen en hun leven, een levende gemeenschap van al degenen die mij liefhebben, en niet gebouwen en programma’s.

* * *

Je hoeft het niet allemaal te begrijpen. Wees maar gewoon bij mij.

* * *

‘Ik wil het echt begrijpen. Ik bedoel, ik vind dat jij zo anders bent dan de goedbedoelde religieuze waarden waar ik mee opgegroeid ben’. ‘Hoe goedbedoeld ze ook mogen zijn, je weet dat het religieuze systeem mensen kan verteren!’ zei Jezus nogal fel. ‘Er wordt heel wat gedaan in mijn naam dat niets met mij te maken heeft en vaak zelfs -onbedoeld- tegengesteld is aan mijn bedoeling’.

* * *

Ik schep geen instituten, dat heb ik nooit gedaan en zal ik ook nooit doen.

* * *

Ik vond het een interessant boek. Het laat zien dat God oorspronkelijk louter en alleen liefde is. Dat de geschiedenis er religie van gemaakt heeft is een heel ander verhaal. Ik heb vol interesse de gesprekken van God met Mackenzie en/of met Jezus en de Heilige Geest gelezen. Maar om het echt goed door te laten dringen, moet ik het eerst maar ‘ns goed laten bezinken het vervolgens toch nog minstens 1 of 2 keer lezen. Denk ik.

15 gedachten over “De uitnodiging

  1. Dit boek is bij ons in de kerk veel besproken en daardoor heb ik het een tijd geleden ook gelezen. Het is zeker een leuk en interessant boek welke je op een andere manier tegen God laat aan kijken. Als je op de hoogte bent van wat er in de bijbel staat geschreven over drieeenheid dan is het boek niet heel moeilijk om te lezen. Ik weet niet hoe het is als je de drieeenheid niet kent want die ervaring heb ik gelukkig niet.
    Zeker een aanrader voor mensen die wel van een andere kijk op de zaken houden.
    Persoonlijk had ik er wel iets meer van verwacht omdat het bij ons in de kerk veel besproken was, ik houd blijkbaar toch meer van de wat diepere boeken die over geloven en God gaan.

    Maar leuk dat je op het wijde web aandacht aan het boek schenkt

  2. Even Off topic, mrs T.

    pagadder
    pa` gad – der («Spaans) de -woord (mannelijk) pagadders Zuid-Nederlands 1 ondeugende kerel, guit, kwajongen; 2 kleine jongen, dreumes, kleuter
    Gevonden op http://www.woorden.org/woord/pagadder

    Een pagadderke is dus Vlaams voor een klein ontdeugend jongetje. De Vlamingen denken dan met name aan de leeftijd van een jaar of vier, is mijn ervaring.

  3. Zoals ik al op Twitter zei was ik heel benieuwd wat je ervan zou vinden. Je moet echt “out of the box” denken en dat is voor sommigen lastig als het over God gaat. Ik ken diverse mensen die bij Mack’s ontmoeting met Papa zijn afgehaakt. Ik heb zelf veel aan het boek gehad en ik moet het, net als jij, nog wel n keertje of wat lezen. Ik wilde het trouwens ook eerst in etappes lezen zoals iemand hier, maar ik heb het in een ruk uitgelezen!

  4. Een boek-advies; altijd leuk! Ik kende Paul Young alleen als zanger uit de 80’s..! 🙂

    En.. ja hoor, jij kunt nog steeds reizen zonder OV-chip. Alleen niet meer met de bus met een strippenkaart, dat is al! Leve het contante en pin-geld, jeeh!

  5. Ik ken het boek en vond het gaaf!
    Het is idd zo dat de mensen God hebben veranderd in een religie en dat Gods liefde en genade hebben vervangen voor ‘hel en verdoemenis’.
    God is liefde! En ik mag mij Zijn kind noemen; hoe gaaf is dat?

  6. Je hebt ‘m al uit! Ik ben nog halverwege -als het al halverwege is-, bij het gedeelte waar Mack eet met Papa. Ik lees ‘m in het Engels en om alles goed tot me door te laten dringen en er over na te denken lees ik het boek in etappes, elke week een paar bladzijden. Ik ben echt gegrepen door het boek!

    • Ik weet nog niet of ik dit boek ga lezen. Ik zet hem in ieder geval wel op mijn mogelijk nog te lezen lijstje. Hier staan overigens ook boeken op die je eerder hebt beschreven die ik zeker wel ga lezen!

      Ik lees namelijk erg graag en ik begin er ook weer meer tijd voor te krijgen. Alleen groeien de boeken momenteel uit mijn boekenkast! Ik zal dus echt moeten ruimen. Nu was eigenlijk mijn idee om deze boeken te geven aan een aantal bloggers die ik volg. Ik kan een lijst maken en als er wat tussen zit stuur ik ze toe. Jij bent de eerste die ik het vraag en ik benieuwd wat je er van vindt. Kan je mijn emailadres achterhalen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *