De kamer van een puber

Toen Grote Zus haar nieuwe kamer kreeg werden er meteen een aantal afspraken met haar gemaakt. Ze ging immers naar de middelbare school en dat betekende dat ze wat meer mee zou moeten gaan helpen. Bij dat meehelpen hoorde onder andere het poetsen van haar eigen kamer.

De bedoeling is dat ze hem elke week poetst (bijhouden) en in iedere vakantie de boel een keer extra goed schoonmaakt (vaker mag natuurlijk ook). Het enige dat ik nog doe is haar bed verschonen. Voor de rest is het haar feestje en dat is het duidelijk ook geworden.

De realiteit is dat de kamer enigszins rommelig is. En waarschijnlijk maar één keer in de drie/vier weken gepoetst wordt.

Ik zeg het vrij regelmatig tegen haar en ‘jahaaa, mam, dat doe ik nog wel een keer’ is dan haar reactie. Ach, ik vind het prima. Er zit een deur in haar kamer en zolang die dicht is vind ik het best. Misschien niet heel slim, maar ik heb zelf zo’n enorme hekel aan het terugkerende ritueel van poetsen dat ik haar heel goed begrijp. En dat ik vind dat er belangrijkere dingen zijn om eventueel ‘ruzie’ over te maken doet de toestand van haar kamer ook geen goed.

30 gedachten over “De kamer van een puber

 1. Jahaaa, dat was te voorspellen… Zal ik eens foto’s plaatsen van de kamers van onze jongens? O nee, dat heb ik al ‘s gedaan. Nou. Binnenkort plaats ik nog eens een nieuw blogje daarover.
  Trouwens, ik vind het echt reuze meevallen. Deze zooi lijkt mij binnen 5 minuten op te ruimen. Tenminste, als jij als ouder dat mág doen…

 2. Veel sterkte moeder T. Ik heb het net achter de rug met zoon en ik ruimde regelmatig zijn kamer op omdat het niet meer anders kon. Pas nu, hij is 24, komt er wat tekening in de strijd. Na jaren van ontberingen en aanvaringen. Want die aanvaringen gaan komen. Wat ik je brom.

 3. Heel herkenbaar en ik vind het nog wel meevallen, als ik het vergelijk met de zwijnenstal van puber (18) hier…

 4. Zeer herkenbare reacties, maar tegenwoordig is het best op geruimd..
  Neem er niet altijd even veel tijd voor ;)

  Liefs

 5. Het bed is zonder hordes te bereiken en je breekt je nek niet over allerlei rondslingerende spullen. ‘t Ziet er netjes uit, hoor!

 6. Goh, bij iedereen is het dus hetzelfde haha? Bij mij niet, ik ben een opgeruimde tante. Ik houd van netjes. Iedere week worden alle kamers 2x gezogen en 1x gedweild. Alle kleding moet elke avond in de daarvoor bestemde wasmand:-))
  Iedere vrijdag verschoon ik alle bedden en dan leeg ik alle prullenbakken.

 7. Heel herkenbaar, ook ik heb er weleens logjes over geschreven….maar ik doe er niks aan hoor, afspraak is afspraak en mijn dochter is nu bijna 18, ze bekijkt het maar! Hahaha….maar leuk vind ik het niet hoor…..

 8. Je wilt de kamers van mijn oudste en jongste echt niet zien ….. ikook niet trouwens, ik trek de deur fijn dicht ;-)

 9. Mijn kamer zag er vroeger vele malen erger uit. Ik had nog precies de grootte van een kladblok op mijn bureau om mijn huiswerk te maken. Verder lagen overal stapels spullen. Zo hoog dat die stapels omvielen en een nog grotere troep gaven.
  Mijn moeder vond het vreselijk en zei er altijd wat van. Het hielp niet. Het enige dat ik begreep was dat het irritant was dat ik schone kleren niet meteen in mijn kast legde. Dat leerde ik wel te doen toen ik zelf moest strijken. En als de troep echt te erg was, ruimde ik heus wel op.
  Een vriendin had ooit een tas met een broodzakje met een halve lunch op haar kamer laten slingeren. En hoorde vervolgens ‘s nachts een muis door haar kamer trippelen. Tussen alle troep door. Dat vond ik een goede reden om mijn prullenbak goed leeg te houden en verder nergens etensresten te laten liggen (want vaak even een boterham op mijn kamer eten tussen het leren door…). En verder… ach… hoe erg is ‘t nou helemaal? Echt?
  Enne… een rommelig bureau zou voor een rommelige geest staan. Maar een leeg bureau dan??

 10. Het is overal hetzelfde liedje. Ik heb nu volwassen dochters. Daar is het altijd opgeruimd, maar dat komt omdat ze weten wanneer ik kom :-)

 11. Oeh, daar zou ik heeeeeel slecht in zijn, denk ik – om de deur dicht te trekken en de boel erachter maar de boel te laten. Daarvoor ben ik veel te neurotisch en opgeruimd… Maar goed, wie weet kom ik over een jaar of zes, zeven al snel tot voortschrijdende inzichten…

 12. Ach ja, als de deur dicht is zie je er zelf niks van. Enne.. er zijn inderdaad belangrijker dingen in het leven dan schoonmaken en poetsen ;)

  Een fijne donderdag!
  liefs Insoon

 13. Haha, aan alle reacties te zien valt het allemaal nog wel mee met die kamer. En zo lang die deur dicht kan, hoef je er in ieder geval niet tegen aan te kijken.

  Mijn moeder had ook een goede stok achter de deur. Als ik mijn kamer niet opruimde dan wilde zij er niet inkomen en moest ik ook nog eens zelf mijn bed verschonen!

 14. OOOO dit is niets….ik kan je verhalen vertellen van mijn puber….heel ernstig.
  Meneer Williams kan zich er mateloos aan ergeren maar heeft nu een hele mooie troef in handen.
  Eerst moet de kamer heel schoon zijn want anders kan hij niet de glasvezel verbinding naar boven trekken…nu rent ze met alles heen en weer ;-)

 15. O, het kan nog véél erger! Pas als er vriendinnen of een vriendje langskomen werd er opgeruimd (is mijn ervaring). Nu zijn ze alledrie het huis uit dus ik zie hun troep niet meer haha.

 16. Ach inderdaad: er zijn belangrijkere dingen om ruzie over te maken. Uiteindelijk leren ze het heus wel. Ze kunnen het als aal nu en ze doen het ook, zelfs als ze bij mij op bezoek zijn!

 17. Ik vind het ook nog meevallen, die van Nona is ook zo, maar die van Sinyo is 10000000000000000000000x erger.

 18. Wow, wat ontzettend netjes! Jill’s kamer is een ramp… Ze moet na ook talloze malen onderhandeld en gesmeekt te hebben, nu elke maandag haar kamer opruimen, stoffen en stofzuigen. En dat doet ze (nog steeds) trouw. Al een paar maanden nu. Heerlijk! Als ze het niet doet, volgen er sancties in de vorm van geen internet, geen tv oid. Werkt prima!

Reacties zijn gesloten.