Goed voornemen?

“24,4 Mensen op elke 1.000 inwoners van Nederland stonden vorig jaar ingeschreven bij Sanquin Bloedvoorziening. In totaal 406.127 donors verzorgden 883.346 donaties”. Dat staat te lezen in Bloedverwant, het blad dat donors elke zoveel tijd thuiskrijgen.

24,4 Op iedere 1.000 inwoners van Nederland. Gossie, ik vind dat weinig. Zou ik de enige zijn die dat vindt?

Trouwe lezers weten dat ik bloeddonor ben. Al jaren. Omdat ik dat belangrijk vindt. Voor mensen in nood. Maar ook voor mezelf. Want iedere keer dat je bloed geeft wordt er een algemene gezondheidscheck uitgevoerd op jouzelf. En dat is fijn. Vind ik.

Uiteraard weet ik van de ophef die er was over de salarissen van de top van Sanquin. Daar heb ik een mening over. Maar dat laat onverlet dat ik vind dat mensen in nood geholpen moeten kunnen worden. Dus ik blijf geven. Want ik vind niet dat stoppen met bloed geven de oplossing is. Zo er al een oplossing is.

Help levens redden staat er op de site van Sanquin: Bloed geven is een eenvoudige manier om het leven van een ander te redden. Van een kankerpatiënt, van een verkeersslachtoffer of een kersverse moeder. Sanquin is altijd op zoek naar nieuwe bloeddonors. Help ook mee levens redden en meld je aan.

Wellicht een goed voornemen voor 2012? Doen!

19 gedachten over “Goed voornemen?

 1. Een nobel stukje. Ik doe overigens niet aan goede voornemens. Nooit gedaan ook. Scheelt enorm veel teleurstellingen.

 2. Toen ik 14 was heb ik mijn moeder mijn donorcodicil laten tekenen. Sindsdien ben ik donor mocht ik overlijden. Sinds die tijd vind ik dit soort dingen belangrijk. Heel belangrijk. Maar met mijn suffe fibromyalgie ben ik al moe genoeg en herstel ik slecht van kneuzingen en wat dan ook. Dus nee, bloed doneren, dat doe ik niet.
  Tot ik van mijn chronische aandoening afwist mocht ik het overigens niet omdat ik inderdaad piercings en tattoos heb laten zetten…… Hoe belangrijk ik doneren ook vind, persoonlijke uitingen gaan voor. En volgens mij zijn sommige ‘vereisten’ om te doneren ook wat achterhaald. Misschien een idee om daar tijd aan te besteden ipv het salaris van het managment.

 3. Heb wel een donor codicil maar geef geen bloed, mag dit om medische redenen niet.
  Maar ik ben blij dat er mensen zijn die dit wel doen , heeft al twee keer mijn leven gered!

 4. Leo heeft een aantal jaar bloed gegeven tot hij niet meer mocht vanwege medicijnen. Ik heb een aantal jaar bloed gegeven, maar ik was steeds zwanger en daarna heb ik het nooit meer opgepakt. Goed dat je het even onder de aandacht brengt, Mrs. T

 5. Heb wel een donorcodicil, maar ben geen bloeddonor. Kan/mag nu ook niet omdat mijn conditie niet goed genoeg is. Misschien dat ik het t.z.t. wel doe. Mijn vader gaf jaren bloed en plasma en bij de 100ste keer plasma (nu bijna twee jaar geleden) geven hoorde de arts iets bij zijn hart. Lang verhaal, kort verhaal: binnen drie maanden had hij een openhartoperatie achter de rug omdat een van zijn hartkleppen stuk bleek. Nu mag hij niet meer geven in verband met de medicatie die hij slikt.

 6. Vanaf m’n 18e ben ik bloeddonor en op m’n 25e heb ik me aangemeld als beenmergdonor. Voor dat laatste ben ik nog nooit opgeroepen. Bloed geef ik gemiddeld 2 x per jaar. Een hele periode heb ik nauwelijks kunnen geven ivm een iets te laag hb. Ik vind die kleine medische check ook prettig. Wat ik lastiger vind is het donorcodicil. Daar ben ik nog steeds niet uit. Mijn voornemen voor 2012 is daar eens definitief een antwoord op te hebben.

 7. Nee, ga ik niet doen. Ik heb een enorm lage bloeddruk en val bij het minste of geringste flauw. Vanochtend nog bijna:-)
  Mijn zusje doet het wel, al jaren.

 8. Ik ben gewoon donor, maar geen bloeddonor. Eerst mocht ik niet vanwege ondergewicht en nu – volgens mij- niet vanwege bepaald medicijngebruik, maar dat moet ik eigenlijk echt eens goed uitzoeken.

 9. Ook ik ben bloeddonor geweest maar na mijn hartoperatie mocht het niet meer. Omdat er door verschillende oorzaken mensen moeten stoppen is het belangrijk dat er ook steeds weer nieuwe mensen bijkomen. Als je zelf of een van je naasten bloed nodig gehad hebben ben je die donors meer dan dankbaar!

 10. Manlief en ik zijn jaren bloeddonor geweest, maar mogen nu niet meer geven. Maar we zorgen goed voor de rest en die wordt nagelaten voor hergebruik. ;o)

 11. Goed dat jij dit doet. Ik heb wel ‘n donorcodicil, maar ben geen bloeddonor. Misschien toch maar eens over nadenken…

  liefs Insoon

 12. Heb me een aantal jaren geleden aangemeld en heb van de 4 of 5 oproepen welgeteld 1x mogen geven. De andere keren was m’n HB te laag {vegetarier}. Nu ben ik niet in den lande en tegen de tijd dat ik terug kom, moet ik weer lange tijd wachten.
  Lang verhaal kort; ik ben donor. Van bloed & organen.

 13. Ik heb me een jaar geleden opgegeven, maar toen had ik 8 maanden daarvoor een piercing laten zetten. Mocht het weer niet, je mag dan een jaar geen bloed geven. Toen heb ik eea in de ijskast gezet. Misschien haal ik het binnenkort er maar weer eens uit…?

Reacties zijn gesloten.