Kardinaal van het Kremlin

In mijn prélogtijdperk (en dus ook ver voordat ik de euvele moed had om mijn lezers te vermoeien met heuse boekrecensies) las ik al een aantal boeken van Tom Clancy. Zoals daar zijn Golf van Ontzetting, De Columbia Connectie en Uitstel van Executie. Stuk voor stuk geweldige thrillers met in de hoofdrol onze stoere held Jack Ryan.

Het duurde al met al dik 15 jaar voordat ik weer een boek van Tom Clancy in de smiezen kreeg: Kardinaal van het Kremlin.

Op de achterflap:

In Amerika werken geleerden aan het geheime defensieproject `Tea Clipper´ terwijl in de Russische heuvels vlak bij Afghanistan een buitenaards aandoend complex van zuilen en torens verrijst. Beide wereldmachten werken onafhankelijk van elkaar in het diepste geheim aan de ontwikkeling van Star Wars.
Kolonel Filitov (codenaam: Kardinaal) krijgt de opdracht uit te vinden hoe ver de Russen gevorderd zijn. Als rechterhand van de Russische minister van Defensie is hij de uitgelezen spion van Amerika. Bij het doorspelen van Filitovs geheime materiaal wordt echter een fout gemaakt. De KGB raakt onmiddellijk gealarmeerd.

Het is aan Jack Ryan, historicus, ex-marinier en CIA-medewerker om Filitov met een list uit het Kremlin te krijgen. Helaas stuit hij daarbij op een groot aantal intriges, waardoor zijn opdracht bemoeilijkt wordt. Ryan moet alles op alles zetten om Filitov veilig naar Amerika te loodsen en een Derde Wereldoorlog af te wenden.

De eerste 50 pagina’s vond ik behoorlijk lastig door te komen. Het is echter geen boek voor watjes. Je moet écht even doorzetten. Er komen veel personages in voor en er lopen nogal wat verhaallijnen door elkaar heen. Maar wow, als je dan die eerste obstakels voorbij bent en je écht in het boek ziet, wat is het dan een pracht van een boek! Zoals ik al schreef: veel personages (vooral de Russische namen kunnen af en toe behoorlijk verwarrend zijn), veel verhaallijnen, veel intriges en politiek gehakketak, maar wát een vaart in het boek. Een buitengewoon mooi en interessant boek.

Ik ga maar weer ‘ns wat Clancy-boeken herlezen!

12 gedachten over “Kardinaal van het Kremlin

 1. Ja, dát is een goed plan. Ik had in de bieb een titel in handen die me minder aanstond, want dat was puur cyberwerk. Maar er zitten mooie titels bij. Deze ga ik weer op’n lijstje van ‘te lezen’ zetten! Dankje.

 2. Veel leesplezier. Ik ken Clancy niet maar heet vast zo’n boek waar je in duikt en niet meer uitkomt voor het uit is.

 3. Ik heb nogal wat Tom Clansy Eboeken .. *knipoog.

  Ik heb zelf nog nooit 1 boek gelezen van hem maar ach, de bieb is altijd open he

  fijne avond, Elise

 4. Ik heb vaak dat ik met dit soort boeken mijn gedachten er niet bij kan houden. Dat heb ik ook met dit soort films. Ik raak het gewoon kwijt, kan mezelf er niet toe krijgen me erop te concentreren. Natuurlijk ken ik Tom Clancy, maar ik zou niet met zekerheid kunnen zeggen of ik ooit een boek van hem heb gelezen of dat ik ooit verder ben gekomen dan de eerste bladzijdes.

 5. Ik vind er niks aan maar Hubbie is er dol op. Heeft ook alles van hem gelezen.
  Volgens mij is Kardinaal van het Kremlin al een oud boek van Clancy, want mijn man las het al heel lang geleden, hoor.
  Veel plezier met lezen, hoor.
  Janny

 6. Die Jack Ryan boeken zijn toch geweldig om te lezen. Prachtig zoals hij van simpele analist zich opwerkt tot President van Amerika

 7. Ik heb bijna alles van hem gelezen. Van deze weet ik het niet zeker. Ik ga eens snuffelen bij de bieb.

 8. Ook ik heb nog nooit een boek van Tom Clancy gelezen. We een aantal keren boeken van hem gekregen, maar helaas, zoals ook hier op de achterflap tot uiting komt, gewoon te zwaar voor mij…
  Maar ik wens jou veel leesplezier Mrs T.

 9. Tom Clancy zegt me helemaal niks, maar ik ben nu wel benieuwd geworden. Op naar de bieb…! Is er een boek van hem bij wat je zou kunnen aanraden om mee te beginnen?

  • Je kunt alle boken met Jack Ryan in de hoofdrol gaan lezen. Sommigen zijn verfilmd met Harrison Ford in de hhofdrol,

Reacties zijn gesloten.