Inenten

Vorige week viel er een informatiebrochure in de bus over de inenting tegen baarmoederhalskanker. Grote Zus is 12 jaar en zij staat nu voor de keuze: wel of niet inenten?

Ik herinner me nog die hele discussie over wel of niet inenten een aantal jaar geleden. En ik dacht toen ‘ach, dat zie ik tegen die tijd wel’. Maar verhip: twee keer met je ogen knipperen en ‘tegen die tijd’ is nu geworden.

Als je het RIVM en het Ministerie moet geloven dan is er geen enkele reden om niet in te enten. En eigenlijk vertrouw ik daar ook wel op. In mijn achterhoofd echter circuleren nog al die opmerkingen over ‘het is valse bescherming, want het beschermt maar voor 70%’ en ‘je weet niet wat de gevolgen op lange termijn zijn’. En daar baal ik van. Dat die in mijn achterhoofd zitten. Want wanneer doe je het goed?

Ik heb het er met de huisarts over gehad en haar advies is toch, hoe logisch, om voor inenten te kiezen. En uiteindelijk neig ik daar ook wel naar, maar tegelijkertijd vind ik het een heel lastige.

Dus aan jullie de vraag: wel of niet inenten? En waarom wel of niet?

28 gedachten over “Inenten

 1. Kun je niet eerst laten testen op de waarschijnlijkheidskans. En later gewoon periodiek laten controleren? En wat zegt kind er zelf van. Dat is belangrijk toch?

 2. Zo zeg, dat is idd geen gemakkelijke keus… normaliter ben ik altijd wel vóór inenten maar ik ben ‘s ff gaan googelen. Zo kwam ik o.a. op deze http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/32573-vaccinatie-tegen-baarmoederhalskanker-wel-of-niet.html site en nu ben ik ‘r niet meer zo zeker van. Er is toch grote mate van schijnveiligheid. Daarnaast schijnt ene Désirée Röver, vaccinatie expert, ook ‘n boek, genaamd “Baarmoederhalskanker, HPV-vaccins als een ‘deus ex vagina’” te hebben geschreven. Daarin zijn de kritieken niet mals, waardoor ik denk, mwah, laat maar even zitten.

 3. ik heb een paar jaar geleden besloten het niet te laten doen bij mojo, het was dat jaar de eerste keer dat deze vaccinaties gegeven werden en ik vond dat er toen veel teveel onduidelijkheden waren. ik sta nog steeds helemaal achter die beslissing, maar wat als……….?
  deze beslissing zullen jullie zelf moeten maken.
  wijsheid gewenst.

 4. Lijkt me erg lastig. Ik heb tijdens mijn zwangerschap de keuze moeten maken of ik me tegen de Mexicaanse griep moest laten inenten. Ik heb het wel gedaan.
  Achteraf had het niet gehoeven, maar op dat moment vond ik ‘t belangrijker om de griep níet te krijgen. Ik kan best leven met mijn keus, behalve als blijkt dat mijn kind er in de toekomst toch schade van ondervindt.
  Als we alles nou eens van te voren wisten…

 5. Een aantal jaren geleden voelde ik me een beetje voor het blok gezet. Ik heb mezelf afgevraagd wat ik zou doen als ikzelf voor de inenting in aanmerking kwam en om die reden heb ik mijn dochter in laten enten. Honderd procent zekerheid krijg je nooit, en al geeft het haar maar 70% bescherming, dat is dat altijd nog stukken beter dan helemaal geen bescherming. Tot nu toe heb ik nog geen spijt van de keuze.

 6. Pff, dat lijkt me een hele lastige keuze. Je hoort zoveel verschillende verhalen en net als jij, denk ik dat je ergens toch ook zou moeten kunnen vertrouwen op de voorlichting die het RIVM geeft. Maar ik heb makkelijk praten, ik heb geen dochter in die leeftijd… Succes met je keuze!
  liefs,
  Wanda

 7. Wij hebben bewust niet laten inenten. Je weet niet de risico’s op langere termijn. Voor mijn gevoel zijn onze dochters proefkonijnen.
  Waarschuwen tegen wisselende sexuele contacten lijkt me een beter alternatief.

 8. Moeilijk… Ik neig naar klivia, maar heb er niet zo’n studie van gemaakt omdat ik zonen heb. Ben wel benieuwd naar wat jij gaat doen.

 9. Hier is de middelste wel ingeënt, achteraf hele goede keuze want ze haar immuunsysteem werkt niet goed dus wat hulp kan ze daarin wel gebruiken.
  Inenten blijft in dit soort gevallen een persoonlijke zaak , wens je sterkte met het overwegen en beslissen (en voor grote zus)

 10. Ik ben het eens met Zuster Klivia en wens jou en Grote Zus veel sterkte bij het maken van deze beslissing. En ben stiekem heel blij dat ik een zoontje heb en er dus niet over na hoef te denken…….

 11. Als ik dit lees he, niet negatief bedoelt hoor, maar dan moet ik zo denken aan alle tegenstanders van de Polioprik, destijds. Ik denk dat onze gezondheidszorg er alles aan doet om onze kinderen gezond te houden en ze absoluut niet een medicijn zal toedienen die ziekmakend is.
  Ikzelf zou mijn dochters zeker wel inenten, iedere bescherming, ook al is het maar 70% is er 1 en ik zelf denk dat er genoeg onderzoek is gedaan. Helaas was deze inenting er 12 jaar geleden nog niet en heb ik deze keuze niet kunnen maken

  Succes bij een keuze maken,

  Elise

 12. Lastige keuze.. Even goed laten informeren en dan doen wat je gevoel zegt.
  Vooral die bijwerkingen op lange termijn.. dat is ook wel belangrijk.

  Succes met de keuze maken!

  Liefs!

 13. tja…..dit is heel moeilijk.
  Aan de ene kant zeg je kom op….als je er tegen ingeent kunt worden moet je het meteen doen maar er zijn zoveel middelen waarvan pas jaren later ontdekt word dat het ook negatieve kanten heeft.
  ik weet het niet….mijn kleindochter in over 5 jaar al zo ver dat er beslist moet worden, ik hoop dat er dan meer bekend is.
  Toch zou ik nu geloof ik wel voor inenten kiezen.

 14. Ik heb geloof ik dezelfde houding als jij. Zowel “onze tijd komt nog wel” als “ik vertrouw op onze overheid” als die twijfel die vooral ‘s nachts toeslaat… Sorry, aan mij heb je niets!

 15. Inenten! Op dit moment ervaar ik bij een geliefd persoon, de gevolgen, en die zijn niet misselijk. Doen dus!

 16. Ik denk er net zo over als de zuster. Destijds (voor oudste) vele met dokters overlegd en ons goed laten informeren, wij (zijzelf) hebben/heeft toen gekozen voor niet vaccineren. Binnenkort valt de uitnodiging voor jongste op de mat en dan doen we het inforondje opnieuw.

 17. ik denk net dat anderen die vraag voor je kunnen beantwoorden. luister naar je hart. het is een moeilijke keuze, maar die maken wij moeders veel vaker, dus je kunt ‘t!

 18. Mocht het echt mogelijk zijn je tegen enige vorm van kanker te beschermen, dan zeg ik: doen.
  Kanker is er echter in zo ontzettend veel vormen en maten, die nog lang niet allemaal genezen kunnen worden, dat ik denk dat bescherming vooraf weinig zin heeft.

 19. Ik heb me er helemaal nog niet in verdiept, sterker nog: ik wist nog niet eens dat je ertegen ingeënt kon worden! Het is een verschrikkelijke ziekte en ik vind het argument dat het maar voor 70% beschermt, echt niet steekhouden als argument dan. Wie wil er nu niet 70% minder kans hebben op bmhk? Maar ik weet helemaal niet wat de risico’s zijn van inenten. Succes met de beslissing en laat het ons even weten?

 20. Ik vind het heel moeilijk. Idd, ik zie het tegen die tijd wel 😉
  Ik heb alle kindervaccinaties wel gedaan, als zag ik vooral mijn jongste kind daar elke keer heel ziek van worden. Bij de BMR had hij zelfs een soort bof en mazelen in 1, wat drie dagen duurde. Ik vraag me dan wel af of het goed is. Maar goed, die gevaarlijke ziektes moeten we ook niet in de samenleving willen. Zo’n hpv vaccinatie is dan wel van een andere categorie, vind ik. Maar ik weet het dus echt niet. Succes met je beslissing!

 21. Ik zou het wel doen, maar dat lijkt me logisch. Als ik ook maar 20% minder kans had mogen hebben op bmhk, zou ik die prik hebben gekozen.

 22. Ik had ook mijn twijfels.zoals je je mischien nog kunt herinneren.Maar Ik heb het eens besproken met een internist die er verstand van heeft en zelf ook 4 dochters heeft 🙂 in/rond de prikbare leeftijd.
  En heb toen besloten het iig wel te doen.(ookal ben je niet 100% beschermd, maar dat ben je natuurlijk met meer inentingen niet, en heb je die dan dus ook om die reden geweigerd?)Maar bmk is een afschuwelijke ziekte, dus ik zeg zeker doen!

 23. Svenja mocht zelf kiezen 2 jaar geleden. En ze besloot: nee. Ze is er een paar weken mee bezig egweest, heeft ook 2 gynecologen gevraagd en heeft ongeveer dezelfde mening als zuster Klivia hier boven.

 24. Jill mag kiezen. Als het aan mij ligt, doen we het niet. Niet alle varianten van baarmoederhalskanker worden veroorzaakt door HPV. En je krijgt maar 2 HPV stammen ingespoten, wie zegt dat er niet meer zijn waarvan je die ziekte kunt krijgen? Persoonlijk denk ik dat er nog te weinig onderzoeksresultaten zijn.

  Lukraak inenten is niet mijn ding.

  Ik vind dat je eigen immuunsysteem ook wel wat mag doen. Door zoveel te vaccineren, leg je de boel lam.

  Is mijn bescheiden (en persoonlijke!) mening. Werkgerelateerd moet ik zeggen dat je het moet doen. Om alle redenen die het RIVM ook al noemde.

  Succes in je keuze!

Reacties zijn gesloten.