Zip your lip

Vandaag begint op de school van Grote Zus de actie ‘Zip your lip‘ en daar doet Grote Zus aan mee.

Het idee achter zip your lip is dat de scholieren 24 uur lang niets eten. Het enige dat ze mogen drinken is water en thee (zonder suiker). De scholieren zoeken sponsors die hen steunen in hun actie. Als ze het volhouden, dan wordt het geld van de sponsors geïnd door de organisatie. Het geld komt ten goede aan jongeren in ontwikkelingslanden.

Zip your Lip is de wereldwijde jongerenactie van World Vision: honderdduizenden jongeren eten 24 uur niets om zelf een dag te ervaren wat honger is. Met deze opbrengst helpt World Vision jongeren in Oeganda, Oost-Congo en Somaliland concreet aan een betere toekomst. In Canada en Taiwan doen jaarlijks 100.000 jongeren mee aan de 24 Hour Famine. Dat is de internationale benaming voor Zip your Lip en betekent ‘hongersnood’. In Taiwan en Maleisië komen duizenden jongeren samen in een groot stadion om samen stil te staan bij het doel van de actie en te vieren dat ze met elkaar heel veel jongeren hebben kunnen helpen: gaaf toch?! 24 uur alleen water en thee zorgt ervoor dat je even stilstaat bij de luxe die we hier als vanzelfsprekend ervaren.

Grote Zus heeft sponsors gezocht en gaat vol overtuiging de uitdaging aan. Ik ben er zeker van dat het Grote Zus gaat lukken en dat de door haar verzamelde € 55,= geïncasseerd kan worden.

Verder vind ik het goed dat de kinderen op deze manier stilstaan bij hoe goed we hier hier hebben. Hoe bevoorrecht we zijn. Dáár kunnen ze niets aan doen, máár ze mogen het zich best (vaker) realiseren maar dat geldt ook voor een heleboel volwassenen realiseer ik me.

Heb jij ooit van deze actie gehoord?

25 gedachten over “Zip your lip

  1. Ik dacht dat het een project was waarbij je niet mocht praten o.i.d., soort meditatie voor kinderen haha. Hoe is het haar afgegaan?

  2. De naam van de actie heb ik volgens mij wel ‘s gehoord maar wist niet precies waar ‘t voor stond. Ik vind ‘t knap van Grote Zus en jah, vind dat je gelijk hebt, dat men, groot en klein, daar ‘s wat vaker bij stil mag staan. (maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik niet verder kom dan dat… dat ik ‘r nog nooit iets concreets iets aan heb gedaan…)

  3. Ja, Ik ken het! Ik heb zelf ooit meegedaan en de school waar Ik nu werk doet ook mee. Ik heb ook ooit meegedaan aan de “nacht zonder dak” gesponsord een nachtje in een kartonnen doos slapen (buiten) ook onvergetelijk!

  4. Heeft grote zus hier vorig jaar niet ook aan meegedaan? Ergens staat me dat nog bij. Als ik me goed herinner, heb ik toen mijn twijfels geuit of ze dat al dan niet moest doen. Nu is ze een jaar ouder en waarschijnlijk beter in staat om dit een dag vol te houden. Ik wens haar heel veel succes.

    • Grote Zus heeft vorig jaar gevast. Dus vanaf carnaval tot Pasen niet gesnoept (of feestjes na). Ging haar goed aan. Ze doet nu voor het eerst aan deze actie mee. Gaat vast goed komen. Wat is nu één dag?

  5. Nee, nooit van gehoord. Maar het idee van even niet eten, dat is eh… al wat eeuwen oud geloof ik, en meestal aan geloof gerelateerd. Wat dan soms weer leidt tot gewoon maar doen (niet eten dus) omdat het moet en verder niet nadenken. En juist dát is belangrijk, denk ik.

  6. Op de middelbare school deed ik hier aan mee en de eerste school waar ik werkte, deed ook mee aan deze actie. En ik als actief docent begeleidde dan van alles. Op zich had ik wel het idee dat het met een aantal leerlingen iets deed. Daarnaast gingen er dan elk jaar leerlingen (1 of 2) naar een project toe. in Afrika inderdaad. We hadden zeker op mijn middelbare school een uitermate actieve WOS (Werkgroep Ontwikkelings Samenwerking) en dat leverde bijzondere zaken op.

  7. Vrijwillig vasten met een doel voor ogen, is uitstekend voor lichaam en geest. Ik heb het al eens eerder geschreven toen je over het vasten van grote zus in de vastentijd schreef, maar bij ons in de kerk wordt 1x maand 24 uur gevast. Als je gezond en volwassen bent, onthoud je je 24 uur van eten en drinken. Als je nog in de groei bent, drink je iets of eet je eenvoudig eten. Zwangere of zogende vrouwen, diabetespatiënten en mensen die medicijnen nemen, eten sober. Het geld dat je overhoudt van twee maaltijden overslaan, komt in een speciaal vastenfonds en wordt gebruikt om de honger overal in de wereld te lenigen. Het lichaam krijgt rust van de eeuwigdurende vertering van voedsel en de kick dat je je honger de baas bent, de geest wordt daardoor erg helder. Je hebt minder behoefte aan slaap en je contact met God is ook veel intenser. Als je een probleem hebt en je weet niet hoe je dat moet oplossen, of als iemand in je omgeving erg ziek is of zo, kun je in gebed leiding of troost krijgen. Dit is mij verschillende malen overkomen.Ik kan iedereen aanraden om het eens te proberen. Succes Grote Zus en ik wil je ook sponsoren, maar ik weet niet hoe…..

  8. nee. en ik vraag me ook af hoe gezond het is om 24 uur niets te eten. wanneer je in de groei bent. en je weerstand goed kunt gebruiken. maar het doel is goed. en grote zus kan dat makkelijk, daar ben ik van overtuigd. ^^

  9. Tja, mmh… ik zit ergens tussen Zuster Klivia en enthousiast in, geloof ik. Ik ben ook niet zo’n fan van dit soort ‘hap-snap’ acties waarvan inderdaad slecht te controleren is waar het geld naar toe gaat.

    Maar aan de andere kant vind ik het wel ontzettend goed dat Grote Zus dit doet en op die manier, hoe kort ook, stil staat bij het feit dat zij ontzettend veel geluk heeft en wel elke dag kan eten.

    Mmmh….

    Dus bij deze: Veel sterkte, Grote Zus!!!!!

  10. Hmmmm, ik vind het een rare aktie. 24 uur niet eten. Ik denk niet dat dat essentieel iets veranderd in de hoofden van de deelnemers.

    Persoonlijk vind ik al die gesponsorde toestanden niks. Noem me cynisch: maar het geld komt nooit op de plekken waar het hoort te komen :S

    Tot zover Mw Zuurpruim 😉

  11. Heel veel succes en het gaat haar zeker lukken! Wij doen over een paar weken mee met de solidaritijdsmaaltijd voor de vastenactie.Er wordt dan een sobere maaltijd geserveerd (De ingredienten worden vaak gesponserd) voor 10 euro en ook die opbrengst is voor de ontwikkelingslanden.Samen met zo,n 150 mensen wordt er stilgestaan bij onze overvloed en de honger in b.v. Afrika. Mooie acties!

  12. Wat leuk! Zelf heb ik zeker twee keer meegedaan met deze actie, zo halverwege mijn middelbare schooltijd. Één keer mochten we daarbij zelfs op school blijven slapen, hoe stoer!
    Veel succes voor Grote Zus en morgen voorzichtig weer beginnen te eten, na zo’n dag vasten kan je maag goed van streek raken als je te veel ineens weer eet.

  13. Nog nooit van gehoord, maar een super goed idee!
    Natuurlijk gaat grote Zus het redden.
    Niet alleen staat ze er zelf bij stil, de mensen in haar omgeving ook.

    Ben benieuwd naar haar bevindingen van vandaag.
    Wens haar veel succes!
    Liefs,

  14. Heb er al eerder wat over gehoord, maar er zelf nooit aan meegedaan. Ik geloof dat ze een soortgelijke acties op mijn middelbare school hielden een aantal jaar nadat ik er klaar was.
    Het gaat Grote Zus vast & zeker lukken! Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *