Afval

Wij hebben twee kliko’s. Een grijze voor restafval en een groene voor GFT. Allebei goed voor 240 liter afval. De kliko’s worden om de week geleegd. Daarnaast wordt sinds een jaar of twee één keer per vier weken gratisch ende voor niets het plastic afval opgehaald.

Dat plastic afval apart inzamelen, dat scheelt nogal wat zeg. Zo hebben wij in 2011 maar 7 keer de grijze kliko aan de weg hoeven zetten. Ik vind het echt onvoorstelbaar hoeveel plastic je zo tussen neus en lippen door bij elkaar sprokkelt!

Omdat je hier per lediging betaalt (en daarnaast ook nog per kilo) scheelt dat best een boel. De groene kliko hebben we in 2011 zelfs maar 5 keer aan de weg hoeven zetten. Nou is het wel zo dat je in de zomer denkt: gossie, wat stinkt het in die bakken, maar hé, ze staan aan de zijkant van het huis, dus daar hebben wij (en ook anderen) helemaal geen last van.

Wat we verder nog apart verzamelen: het oud papier en glaswerk en uiteraard chemisch afval. Maar dan houdt het wel zo’n beetje op. Zo ben ik niet iemand die melk- en puddingpakken apart verzameld of blikken uit gaat staan spoelen om apart in de leveren.

Vertel: hoe zit het met jouw afvalproductie en hoe kom jij er vervolgens weer van af?

 

27 gedachten over “Afval

 1. – Grijze bak voor restafval (eens per twee weken opgehaald)
  – GFT bak voor groen en compost (eens per twee weken opgehaald/ ik mik het ook weleens in de grijze als ik bijna niets heb)
  – Plastic afval (helemaal niet)
  – Oud papier (eens per maand aan huis ophalen/ vergeet ik vaak: staat de garage vol)
  – Glas (wals ik eraan denk naar de glasbak)
  – Chemisch (niet. Vroeger haalden ze het weleens op. Als ik veel heb, breng ik het naat het afvalstation)
  – Kleding e.d. (kledingcontainer goed doel)

 2. Wat apart zeg, dat je per lediging en kilo betaald! Dat heb ik nog nooit eerder gehoord of over gelezen.
  Hier heb ik een centrale container die 1 keer in de week wordt geleegd. Ik hou voor mezelf papier en glas apart, meer niet. Ik moet alleen nog een sontdekken waar hier ergens de glas- en papierbakken zijn.

 3. Twee gescheiden kliko’s. Al het glas, plastic, papier, chemisch afval, lege flessen en frituurvet apart. Twee maal per jaar worden er nog op speciale plaatsen in de wijk ruimte gemaakt voor het snoeiwerk in de tuin. En uitgekeken op allerhande spullen gaan naar de kringloop :-)
  In Noorwegen leveren ze de melkpakken enzovoort ook apart in.
  Hoe meer hoe beter!

 4. Wij hebben 3 kliko’s, groenafval, papier en restafval. De rest behoor je netjes in de overige containers te doen in de stad….maar ik ben heel eerlijk, ik gooi alleen lege wijnflessen enzo in de glasbak de rest (plastic enzo) gaat gewoon in de kliko….en overige afval zoals chemisch ed gaat naar de gemeentestort.

 5. Hier in Amsterdam wordt het GFT niet apart ingezameld, dus alles verdwijnt bij ons in een vuilnisbak. Wel hebben we een glas- en papierbak en die scheiden we dan ook netjes.

 6. Grijs en groen worden om de week geleegd. Groen hoeven we maar af-en-toe te laten legen. Verder eens in de maand papier in zo’n zelfde container en eh… Eens in de twee maanden, geloof ik, het plastic.
  Verder uiteraard glasbakken en ook nog kledingbakken.
  Afvalstoffenheffing betaal je in vaste bedragen per huisbewoner.
  Ik hoorde laatst plannen om statiegeld af te schaffen. Dat zou ik toch wel ernstig vinden

 7. De ene week de grijze container (rest-afval) de andere week de groene. 1 keer per maand wordt het plastic en oud papier gehaald. Metalen sparen we op voor de aktie ‘OMVOS’ (d.w.z. oude metalen voor onze school ;-)) en dat wordt 1 keer per jaar gehaald. Batterijen, glas, chemisch afval e.d. brengen we zelf weg. We hebben zelf een composthoop tot groot genoegen van de kippen! 3 à 4 keer per jaar haalt de gemeente het blad van de verzamelpunten. Als we grof afval wegbrengen naar de gemeentelijke stortplaats betalen we 5 euro per kuub. Zowel de groene als de gijze container worden elke keer (ook al zit er meestal bar weinig in) aan de straat gezet.

 8. Wij scheiden zoveel mogelijk. Als bewoners van een rijtjeshuis kun je hier drie bakken hebben. Een duo-bak voor gft en rest-afval, een bak voor plastic en eentje voor papier. Die voor papier hebben we niet genomen aangezien ik wekelijks naar het dierenasiel ga en die hebben een grote papiercontainer staan. Batterijen breng ik naar een winkel met batterijen-bak en glas naar de glasbak. Verder gaan we eens in de zoveel tijd naar het recycling-perron. Er zijn er hier drie en die zijn voor particulieren gratis. Daar gaan de overige recyclebare spullen naar toe. Hard plastic (zoals tuinstoelen), hout, steen, groot snoeiwerk dat niet in de gft-bak past en kapotte (huishoudelijke) apparaten en zo. Ook het chemisch afval brengen we naar het recycling-perron.

 9. Wij hadden tot vorig jaar groene afvalbakken in de straat, maar omdat daarop niet duidelijk stond aangegeven dat deze voor gft bestemd waren werden ze gebruikt als gewone afvalbak en zijn dus nu afgeschaft. :-( Jammer, want dat scheelde een hoop vuilniszakken. Al schijnt het zo te zijn dat de gemeente te veel gft ophaalde en het aan de straatstenen niet kwijt kon…..????? Snap’ u ’em nog?

  Papier, plastic, glas en chemisch blijven we wel scheiden. Net als kleren enzo.

 10. Daar kan ik een heel verhaal aan wijden!
  Hier wordt er amper gesorteerd.
  Niks groene & grijze kliko. Alles, hup, in de afvalbak die onder bij het flatgebouw staat. Af en toe komt er een mannetje/vrouwtje langs die de plastic flessen uithaalt.

  Je hebt me geïnspireerd! Vind je het oke als ik hier tzt een logje over schrijf {afval in China}

 11. Per lediging betalen? En per kilo???? Wordt er bij jullie niet heul veul vuil in het openbare groen gedumpt dan? Want het lijkt me dat je dan zulke toestanden gaat krijgen.

 12. we hebben hier van die flikker-er-alles-maar-in-containers, waardoor vriendje en ik nogal eens van mening verschillen over het al dan niet scheiden van afval. volgens hem komt 90% toch weer op dezelfde plek terecht namelijk..
  we betalen 1 bedrag, of je er nu 1 x per week of 4 x per dag een zak in gooit, waardoor er eerst veel mensen van buitenaf hun afval hier dumpten. nu hebben we een ondergrondse container met sleutel..

 13. hier ook gescheiden groen, grijs en papier en plastik, en nu is er door een initiatief van een straatbewoonster een mannetje geregeld die ook t ijzer( je legen blikken ook enzo) bij je huis op komt halen, je hoeft m slechts te bellen…maar ja je groene bak hoeft veel minder vaak geleegd, de mannen maken graag een korf-vuur van gedroogde tuinafval, en verder probeer ik t grijze zo veel mogelijk aan te stampen enzo….

 14. Wij hebben er 3, gft, een grijze en een papierbak. Zitten allemaal propvol als ze weer aan de weg mogen. Plastic haal ik zo min mogelijk in huis en breng ik apart weg. Net als glas en wat al niet apart weggebracht moet worden. Ik zou heel graag wat minder afval produceren, maar ik geef dat kleine luierbevuilende grut van mij daar de schuld maar van ;-)

 15. – Grijze bak voor restafval (eens per twee weken opgehaald)
  – GFT bak voor groen en compost (eens per twee weken opgehaald)
  – Plastic afval (eens per maand aan huis ophalen)
  – Oud papier (eens per maand aan huis ophalen)
  – Glas (wekelijks naar de glasbak)
  – Chemisch (neemt manlief mee om op werk af te voeren)
  – Kleding e.d. (kledingcontainer 3e wereld)

 16. Wij scheiden plastic, glas en papier. En chemisch afval. Maar de grijze bak gaat elke week aan de weg hoor, ongeacht hoeveel er in zit.
  Het maakt niet uit hoe vaak je hem neerzet, je betaald voor een heel jaar.
  Het plastic wordt om de week opgehaald. Op dinsdag, de bakken op maandag. En élke maandag liggen er weer zakken bij….*zucht*

 17. Alles wordt hier gescheiden. Om de week worden de grijze en de groene bak geleegd. Om de maand worden glazen verpakkingen en papier/karton opgehaald.
  Gevaarlijk afval mogen we gratis naar het containerpark brengen en verder composteren we bijna al ons natuurlijk afval. Zo’n 10 liter per week. Je begrijpt dat de groene bak bijna nooit wordt gebruikt bij ons, hooguit voor snoeisel van de hulst, of zo.

 18. Wij hebben een duo bak voor gft, een papierbak én een plasticbak en een daarbij behorend ophaalrooster. Glas bewaren we en gaat in de glasbak en batterijen in de supermarkt in de batterijenbak. Hier geen kortingen, wel raar eigenlijk.

  groetjes Elise

 19. In Duitsland weten ze niet beter dan dat verpakkingsmateriaal apart wordt ingezameld: iedere 2 weken wordt de container (met gele deksel …. anders hou je ‘t echt niet uit mekaar) geleegd. Hierin mogen ook lege drankpakken èn blik! Alles ‘Löffelrein’ zoals dat hier heet, uitgeschraapt dus, zonder etensresten. Verder iedere 2 weken de biobak, eens per 4 weken ‘t restafval, elke maand oud papier en 1 x per 2 maanden glas.

 20. Maar wat wil je dan met die melk- en puddingpakken doen??

  Wij doen papier\ glas en plastic apart. Wij hebben hier ondergrondse containers en dat bevalt me een heel stuk beter dan containers. Het is dan tenminste weg van je tuin en je zoveel erin droppen als je wilt.

  Verder hebben wij zo’n G.P.T. eiland bij ons in de buurt echt ideaal. Want het neemt idd wel veel ruimte in.

 21. Grijze gaat 1x in de 14 dagen aan de weg, de groene ook. Nou moet ik zeggen dat wij 2 groene containers hebben. Omdat mijn man veel in de tuin doet en altijd veel tuinafval heeft, heeft hij een exta bij de gemeente aangevraagd en gekregen. Ook hebben we een papiercontainer die 1x per maand aan de weg staat. Glas breng ik zelf naar de glascontainer. Voor chemisch hebben we ook een klein bakje. Plastic… ik zou best een container voor plastic willen hebben, maar helaas…

 22. Je hebt er een foutje in. 7 keer grijze kliko en 5 keer grijze … :)

  Hier in Zwitserland gaat het anders. Je betaalt de afvalzakken per rol en daar zitten dan alle heffingen (soort van statiegeld zeg maar) al bij, zo een rol met 10 zakken kost dus wel een bak met geld, een rol zakken van 60 liter bv 33.00 Franken ( 25 Euro)- er zijn ook zakken van 17 liter, 30 liter en 110 liter. In de containers mogen dan alleen deze officieële statiegeld-zakken. De container is altijd voor een paar huizen samen en wordt 1 keer per week geleegd. Dat kost dan niks meer extra.

  Er wordt dus hier ook zo veel als mogelijk gescheiden. Papier, karton, glas, PETflessen, aluminium enz enz en dat wordt dan regelmatig gratis opgehaald.

 23. Papier, glas en chemisch afval gaan apart weg. Plastic (nog?) niet. Ik heb erg weinig ruimte in ons huis en zou even niet weten waar ik een plastic bak zou moeten laten. Behalve dan eentje aan het plafond kitten. Maar das dan weer zo lastig legen enzo ;)

Reacties zijn gesloten.