Mensen van de dag

Eerst het mooie nieuws: schoonvader is helemaal in orde. De fietstest en echo hebben niets verontrustends laten zien. Behalve een kleine verdikking van de hartspier (die schijnbaar heel normaal is voor iemand van zijn leeftijd) is alles pico bello in orde. Over een half jaar hoeft hij pas terug te komen. Dan wordt er eerst bloed geprikt en moet hij een dag met een holter lopen.

Dan het verdrietige nieuws: gisteren hadden wij weer een begrafenis. De moeder van een vriend van Mr. T. werd begraven. Ze is bijna 89 jaar oud geworden en de laatste drie maanden kon het telefoontje van haar overlijden komen. Ze was op. Opgeleefd, klaar met het leven, verlangend naar rust. Die ze nu gevonden heeft. Maar goed: het is wel definitief nu. Weg ouderlijk huis. Voorgoed.

Mijn schoonvader wordt aanstaande zondag 89 jaar. Dat is een hele leeftijd. Hij is ‘een mens van de dag’ zoals we dat hier zeggen. Mijn schoonmoeder wordt in april 87. Van, met name, de vriendengroep van Mr. T. zijn de meeste ouders ook ver in de 80. Er zijn er ook al een behoorlijk aantal overleden. Al zegt leeftijd natuurlijk lang niet alles, want er sterven ook veel en veel te veel jonge(re) mensen.

Ik denk aan oudjaar 2011. Voor het zoveelste jaar op rij kijken Mr. T. en ik elkaar aan en zijn we dankbaar zijn voor het feit dat we nog steeds niemand hebben hoeven te begraven. Ik denk dat we de realiteit onder ogen moeten zien en dat dat dit jaar wel ‘ns heel anders kan gaan lopen …

21 gedachten over “Mensen van de dag

 1. Gelukkig maar dat het allemaal meevalt met je schoonvader. En inderdaad, hoe ouder je wordt hoe meer mensen er om je heen wegvallen. Een rotwoord eigenlijk he, maar het is wel waar…

 2. Goed nieuws voor wat betreft je schoonvader. Dat zal dubbel feest worden, komende zondag. :-)
  Wel verdrietig dat er weer iemand overleden is. Gecondoleerd.

 3. Nou, eerst maar eens gefeliciteerd en een fijne dag zondag. Condoleren is voor later. Dat kan altijd nog.

 4. Tja, zo was ik vorige maand op mijn oma’s 96ste verjaardag en viel het me dit keer op dat ze er toch echt oud en broos uitzag………..

  …. afscheid nemen blijft moeilijk….. ook al zijn mensen oud.

 5. dat zijn me ook leeftijden.
  helemaal super dat schoonvader in orde is! ^^

  en je vorige logje, waarom had ik dat nooit bedacht, vroeger wel eens met de auto gedaan, maar binnenkort ga ik dus ook een fotospeurtocht uitzetten! leuk!

 6. Afscheid nemen, het liefst zo laat mogelijk! Prachtige leeftijden allemaal, maar iemand missen daar staat een leeftijd niet voor!
  Helaas heb ik mijn ouders te vroeg moeten missen….

 7. Verdrietig dat jullie een begravenis hebben gehad. Ze had wel een mooie leeftijd, maar daardoor is het verdriet niet minder.
  Fijn dat je schoonvader goed nieuws heeft gekregen! En ook al een mooie leeftijd.. net als je schoonmoeder. Hopelijk mogen jullie nog een poos van elkaar genieten!

  liefs Insoon

 8. Met zoveel oudere mensen om je heen loop je dat risico sneller ja. Wat niet wil zeggen dat het geen gemis is als iemand overlijdt, oud of jong.

 9. Zo prijs ik mezelf ook gelukkig dat ik nog maar zo weinig begrafenissen heb gehad in mijn familie. Maar ze worden ouder en ouder. We hopen dat ze niet te snel na elkaar zullen overlijden…

 10. Goed nieuws van schoonvader, fijn! En ja, de dood hoort bij het leven … en toch is en blijft afscheid nemen moeilijk en verdrietig. Niemand weet wanneer de tijd gekomen is – of jong of oud, al is de waarschijnlijkheid bij iemand van goed 80 natuurlijk wel hoger dat het niet meer zo lang duurt. In ieder geval: Sterkte!

 11. Fijn nieuws van je schoonvader. Dit stukje van zijn motor is in ieder geval door de APK.
  Ik vind het een mooie uitdrukking, mensen van de dag. Mijn ene Oma is dat ook heel duidelijk, en de andere natuurlijk ook maar zoveel actiever en betrokken bij het leven om haar heen. Dat maakt zo’n verschil!
  Geniet van de tijd die jullie gegeven is met deze mensen van de dag. Want je weet ‘ de mens lijdt dikwijls nog het meest van het lijden dat hij vreest’.

 12. Mijn vader (90) zegt altijd dat hij in geleende tijd leeft. Daar bedoelt hij dan mee dat hij de tijd leent van diegenen die onder de gemiddelde leeftijd zijn gestorven. En ja, het afscheid nemen is al begonnen als je grootouders en daarna de eerste vrienden van je leeftijd overlijden. De dood hoort bij het leven, zo voel ik het wel. Daarom moet je altijd je best doen om met de levenden zo goed mogelijk om te gaan, het kan zomaar te laat zijn…..

 13. Afscheid nemen is vreselijk. Ik wilde dat ik mijn moeder tot haar 80ste had kunnen houden maar ze heeft net de 65 gehaald. Soms denk ik wel eens .. haar ouders werden niet oud en mijn beide ouders ook niet .. zal ik dan ook jong ?

  Maar dan dwing ik mezelf de andere kant weer op. We leven nu in andere tijden en er is meer mogelijk etc .. maar het is wel waar. Bij het leven hoort ook dood gaan.

  groetjes Elise

 14. Mooi nieuws over schoonvader. Moet toch een opluchting zijn.
  De uitdrukking ‘mensen van de dag’ ken ik wel. Mijn moeder gebruikt die regelmatig als ze het over haar moeder of tante heeft.
  Uit welk deel van Nederland kom jij? Ik/wij uit het noorden.

 15. Een mens van de dag? Ik ken die uitdrukking niet. Ik heb de laatste tijd weinig gereageerd als jij dergelijke stukjes postte. Ik kan er niet goed mee. Ik heb bijna een jaar terug bij mijn opa aan zijn bed gezeten, tijdens zijn laatste uren. En hoewel ik dat heel mooi en bijzonder vond, is het ergens ook wel een beetje traumatisch geweest, vermoed ik. Ik hoop dat ik nog heel lang niet naar een begravenis hoef!

Reacties zijn gesloten.