Jeugd van tegenwoordig

“Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig”, stond er laatst op de scheurkalender hier in huis. Dat vond ik best een mooie oneliner. Want ongetwijfeld was er vroeger ook een boel gedoe met opgeschoten jeugd. Wat vonden de gesettelde mensen toentertijd bijvoorbeeld niet van de provo’s of dolle mina’s.

Maar ergens leek die jeugd van tegenwoordig best een ver van mijn bed show. Opgeschoten jeugd, hangjeugd, vandalisme, drugsgebruik en wat al niet meer. Dáár hebben wij in ons rustige en zelfs wat saaie dorpje toch geen last van?

Verrekte rotjong (zoals we dat hier zeggen) die met alle rotzooi die ze trappen niet alleen een stempel drukken op een stad, wijk of dorp, maar ook op het hele land. Want ergens moeten toch ook weer de centen vandaan gehaald worden om de vernielingen die ze aanrichten weer te herstellen.

Dáár hebben we toch geen last van? Ik hoor het mezelf nog denken. Ik dacht het zelfs tot voor kort nog steeds. Er waren wel ‘ns incidenten hier in het dorp. Maar dat hield altijd snel weer op en het was ook redelijk onschuldig.

Sinds een tijdje echter houdt het dus niet meer op. Er is een groep notoire rotjochies dat de boel echt aan het verzieken en aan het vernielen is. Een groep notoire rotjochies waarvan de ouders zeggen ‘dat doet die van ons niet!’. Ongelooflijk vind ik zo’n houding. Want ze doen het dus wél.

En waarom? Wie kan het mij vertellen? Stoer gedrag, elkaar opjutten? Niet nadenken. Testosteron? Puberbreinen die niet zien wat ze aanrichten? Niet alleen materieel, maar ook (vooral!) in de hoofden van mensen. De frustratie van zien wat er gebeurt en daar niets aan kunnen doen. De onmacht en ook de gedachte van: waar moet het heen met de wereld …

_________________________________________________________________________

De WE-300 had dit keer als onderwerp: belasting. De andere bijdragen ook lezen? Klikkerdeklik!

18 gedachten over “Jeugd van tegenwoordig

 1. Ook bij ons (relatief klein dorp) wordt het erger lijkt het wel. Iedereen kent iedereen, maar niemand weet wie wat gedaan heeft. Jammer.

  Indrukwekkende We 300!

 2. ook hier verziekt een handje vol jongeren het voor een hele plaats, we komen er zelfs mee in et nieuws!
  zo jammer :(

 3. Maar om zo’n klein dorp als Z. weet iedereen toch alles van elkaar? Dat moet toch te bewijzen en op te lossen zijn. Richt een burgerbewaking op en confronteer de ouders. Spreek af dat ze die jongens straffen. Het is niet alleen de politie die wat kan doen, de mensen zelf moeten ook weerbaar en actief zijn.

  Is er in Z. wel iets te doen voor de jeugd? Of is het een saai dorp? In dat geval zou je dingen voor ze kunnen organiseren. En als ze dan nog rotzooi trappen, dan kunnen jullie terugtrappen.

  Treffende WE met een eigentijds probleem.

 4. Pingback: De WE-300 voor maart 2012 | Platoonline

 5. Denk inderdaad dat “jeugd van tegenwoordig’ wel altijd zal blijven maar hoop toch dat die nutteloze vernielingen wel eens aangepakt worden, wat dat betreft was het volgens mij vroeger toch wel anders geregeld. Natuurlijk hingen we ook rond of deden we gewoon niks maar je werd wel door iedereen op je gedrag aangesproken en dat zie je nooit meer. Sterker nog als je tegenwoordig iets ook maar durft te zeggen tegen ouders heb jij het gedaan. En denk dat dat geen goede zaak is.

 6. Tja, die lol heb ik dus ook nooit begrepen en mijn kinderen ook altijd voor gehouden dat áls zij zich met dat soort dingen gaan bezig houden IK ze wel aangeef en ze het allemaal zelf mogen betalen. ik ga niet werken om hun rotzooi op te ruimen.

  gelukkig hebben ze zich nooit ingelaten met dit tuig.

  groetjes Elise

 7. Dergelijke opgeschoten jeugd irriteert mij ook in hoge mate, maar ;t is net wat Marja zegt: die ouders baren me zorgen.
  Hebben die jongelui niks te doen? Nergens interesse in? Vernielen ze dingen voor de lol? Als ze van huis uit geen fatsoen wordt bijgebracht, tja…
  Maar ze zijn niet allemaal zo kan ik je verzekeren!!

 8. Lastig dat er bij jullie ook van die klierkoppen rondschuimen.
  En ouders die zich gewoon omdraaien… heb je ook overal!
  Sterkte, hoop dat het in de hand gehouden wordt.

 9. In het boek ‘wij zijn ons brein”word er door Socrates ook al geklaagd over de jeugd van tegenwoordig, dat ze brutaal zijn tegen ouders en leraren ;-), het is iets van alle tijden, maar ik vind dat je als ouders wel de taak hebt ze te corrigeren.

 10. Pubers hebben i derdaa last van hun brein, geloof ik. Daar kun je een deel van het gedrag wel door verklaren. Veer verandert de maatschappij natuurlijk, en dat vinden de oudere generaties niet altijd leuk, welke kant het ook opgaat. Ik merk aan mezelf dat ik ook steeds vaker denk: tsssss… Stom zeg, als ik pubers, twintigers hoor. En dan gaat het niet eens om de asociale uitschieters.

 11. Ik denk niet dat de wereld structureel verandert, of erger wordt. Het is gewoon een beetje op, en af. Een cyclus. En, afhankelijk van waar je zie, zie je wat je ziet.
  Je moet een plekje zoeken waar je goed zit…

 12. Goed geschreven. :-)
  En natuurlijk was er vroeger ook een jeugd van tegenwoordig. Toch lijkt het alsmaar erger te worden. Hier sneuvelen (onder andere) regelmatig bushokjes. Wat een geld dat wel niet kost. :-(

 13. Ik maak me wel wat druk, want dze “kinderen” zijn duidelijk veel te veel gewend om alleen te zijn, zelf hun dagindeling te maken en te veel aan hun lot overgelaten. En wij leven nu eenmaal in een wereld met elkaar, vandaar dat we en social gedrag moeten leren. Maar waar moet je beginnen…..? Vraag in elk geval aan de ouders of ze weten waar hun kinderen zijn om bv 10 uur ‘s avonds…

 14. en zo zal het altijd blijven. Want over een jaar of wat is het er nog steeds. Toch denk ik dat het allemaal wel goed komt. Hier hebben we, in de buurt, gelukkig niet zoveel last van hangjongeren.

 15. Die verrekte rotjongens komen helaas overal voor. Het is de houding van hun ouders die me de meeste zorgen baart.

 16. Elke tijd kent zijn makken, en ook deze tijd, het is lastig te vergelijken met vroeger en met de toekomst al helemaal niet.

 17. Er is altijd een jeugd van tegenwoordig. De jeugd van vroeger zijn de oudjes van nu en die zijn soms ook niet gemakkelijk. Heel anders dan het onnodig vernielen van spullen natuurlijk, maar ze kunnen er ook wat van, om het zo maar te zeggen.

  Het waarom krijg je denk ik nooit een antwoord op. Belletje trekken en fikkies stoken is niet meer genoeg voor de rotjochies van tegenwoordig.
  En die ouders die geen verantwoordelijkheid durven te nemen voor hun kinderen… Tsss.

 18. Het komt goed met de wereld, want waar je mee begon: vroeger dachten ze dat ook. Toen dachten ze ook dat vrouwen die wilde kunnen kiezen het einde van de wereld was, dat het nooit meer goed zou komen.

  We komen er wel, de mensheid. Ik maak me niet druk.

Reacties zijn gesloten.