Pareltjes

In de afgelopen periode las ik weer een paar boeken uit. Van die exemplaren op heus papier. Want … ik heb ook al een paar boeken op de tablet gelezen en dat bevalt toch ook best heel goed. Zo goed zelfs dat ik een heuse e-reader ga kopen van de verjaardagscenten die ik mocht ontvangen. Want … het is gewoon niet leuk als mama de tablet continu in gebruik heeft omdat ze er boeken op leest. En geef ze ‘ns ongelijk.

* * *

Als eerste leende ik van een collega ‘Het weerzien‘ van Nicci Gerrard.

Op de achterflap:

Na een stukgelopen relatie in Italië woont Marnie weer in Londen, waar ze in een piepklein poppenmuseum werkt. Als ze op een ochtend onverwacht een telefoontje krijgt van Oliver, haar grote jeugdliefde, is dat het begin van Marnies terugkeer naar het verleden.

Ralph, de gezamenlijke jeugdvriend van Marnie en Oliver, blijkt ernstig ziek. Om bij hem te kunnen zijn in deze zware periode, vertrekt Marnie naar Ralphs buitenhuis in Schotland. Hier komen de herinneringen aan haar jeugdjaren in alle hevigheid naar boven: Marnies gevoelens voor Oliver en Ralphs onbeantwoorde liefde voor Marnie. Wat is er al die jaren geleden precies gebeurd, waarom is het contact tussen de drie ooit verbroken – en kunnen ze het verleden achter zich laten?

Het weerzien is een prachtig verhaal over vriendschap, liefde, loyaliteit en de kracht van herinneringen.

Met de boeken van Nicci French ben ik eigenlijk wel een beetje klaar, al vond ik het laatste boek dat ik van hen las toch best wel weer ok.

Nicci Gerrard alleen aan de schrijverstafel levert een heel ander soort boeken op. ‘Het weerzien’ vond ik prachtig! Het is eigenlijk een heel eenvoudige, stille roman, een roman die gaat over vriendschap, keuzes die men maakt, liefde, het leven, de dood. Ha, noem dat maar eenvoudige dingen. Het lukt Nicci Gerrard echter om van al die thema’s tezamen een wondermooi boek te smeden. Zeker de moeite waard dus dit boek.

* * *

Ik logde al eerder (1 en 2) over Noah Gordon en dat deze meneer prachtige boeken schrijft. Af en toe herlees ik boeken en ik ben dus opnieuw begonnen met de ‘dokter-serie’ van Noah Gordon. Als eerste las ik de historische roman ‘De heelmeester‘. Potjeverdikkeme, ze vragen daar bij bol.com nogal bedragen zeg voor tweedehandse exemplaren!

Op de achterflap:

De heelmeester is een ontroerend epos over de ambitie van een man tegen het decor van het elfde-eeuwse Engeland en Perzië.

Als leerling van een kapper annex kwakzalver reist Rob Cole door Engeland om twijfelachtige medicijnen aan de man te brengen. Ondertussen droomt hij ervan om een échte arts te worden. In Perzië zijn dan de eerste tekenen van de moderne geneeskunde al zichtbaar. Om zijn overweldigen ambitie om arts te worden waar te maken, onderneemt Rob een reis naar Perzië om in de leer te gaan bij de befaamde doker Avicenna. Deze reis zal zijn leven voor altijd veranderen en voert hem van het wrede en onwetende elfde-eeuwse Engeland naar de sensuele onstuimigheid en pracht van perzië …

Ook dit is een pareltje. Ik ben gek op historische boeken en dit is daar natuurlijk een pracht voorbeeld van. Heel erg de moeite waard! Gordon schreef na dit boek nog drie andere historische boeken over artsen.

* * *

In stilte gehuld‘ van Heather Gudenkauf las ik in twee dagen uit. Ergens jammer natuurlijk dat je een boek zo snel uit hebt, maar het was een erg mooi boek waarvan je zo snel mogelijk wilt weten hoe het afloopt.

Op de achterflap:

In de vroege ochtend van een warme dag in augustus verdwijnen twee zevenjarige meisjes spoorloos. Calli Clark, die sinds een traumatische gebeurtenis in haar peutertijd niet meer spreekt en Petra Gregory, Calli’s hartsvriendin en stem. Zijn ze samen weggelopen? Zijn ze meegelokt? Iedereen helpt zoeken, iedereen is verdacht.

Antonia, Calli’s moeder, is aanvankelijk vol vertrouwen dat haar dochter snel terugkomt. Calli gaat vaker alleen het bos in en kent het op haar duimpje. Hoewel ze ervan overtuigd is dat Griff, haar agressieve en vaak afwezige man, niets met de verdwijning van de meisjes te maken heeft, slaat de twijfel toe wanneer ze in haar achtertuin een grote en een kleine voetafdruk vindt. Samen met Petra’s vader Martin en hulpsheriff Louis, Antonia’s schoolliefde en rivaal van Griff, gaat ze op zoek naar haar dochter.

Maar ook Calli’s oudere broer Ben, haar steun en toeverlaat, gaat het bos in. Alleen. Niet wetend dat hij daarmee zijn eigen leven op het spel zet.

Dit is gewoon een heel mooi boek. De verschillende hoofdstukken worden vanuit de verschillende hoofdpersonen belicht en dat doet Gudenkauf heel erg goed. In die hoofdstukken wordt veel informatie uit het verleden gegeven en dat maakt dat het heden nog interessanter is. Je begrijpt waarom de situatie nu is zoals deze is. Door een traumatische gebeurtenis uit haar vroege jeugd stopt Calli met praten, dat gegeven (het waarom wordt gaandeweg het boek prijsgegeven) en haar verdwijning maakt het boek tot een echte pageturner. Buitengewoon de moeite waard dit boek. Alleen jammer dat het zo snel uit is.

Naar welk boek zou jouw voorkeur uitgaan?

12 gedachten over “Pareltjes

 1. Helaas, geen van die drie. Maar ik hoop dat jij er heel veel plezier van beleeft. Lezen is heerlijk en er is zoveel… voor iedereen van alles wat.

 2. Het Weerzien heb ik een aantal jaren geleden gelezen en was inderdaad een erg ontroerend boek, totaal anders dan wat ze als schrijversechtpaar schrijven. Op dit moment ben ik Voor m’n zusje van Gudenkauf aan het lezen en dat is zeker een aanrader! In Stilte gehuld heb ik ook al thuis liggen en is hierna dus aan de beurt…

 3. Dat boek van Heather heb ik ook en ook Voor mijn zusje .. als je die nog wilt lezen hoor ik het wel. Ik vind Nicci French wel lekker weg lezen maar vond Blauwe maandag wel heel apart en ben benieuwd naar de Dinsdag versie 🙂

  Fijn weekend

  Elise

 4. Het boek wat ik onlangs gewonnen heb hier, neem ik mee op vakantie! Ik kom er anders niet aan toe, en wil hem echt graag lezen. Deze keer heb ik zelfs 10 dagen de tijd in Turkije, gaat dus vast wel lukken!

 5. Wow, lastig! Ik ben heel nieuwsgierig naar alledrie. Maar als ik ze voor me zou hebben liggen zou ik denk ik als eerst voor De Heelmeester gaan.

 6. Ik heb ‘de heelmeester’ gelezen, prachtig! Daar zou ik voor kiezen, zeker weten.

 7. In stilte gehuld ga ik even voor neuzen als we in NL zijn. Noah Gordon heb ik hier nog op mijn stapel liggen, ben er nog niet aan toe gekomen!

Reacties zijn gesloten.