Totaal verschillend

Ik las twee boeken van twee totaal verschillende categorieën. Het eerste boek komt uit 1974 en heet ‘Eerlijk gezegd’ van Marijke Harberts. In dat boek staan 10 interviews met vrouwen.

Eén van die vrouwen is Betje een vrouw van (rond 1974) 61 jaar oud. Zij woont in een dorp in Brabant en heeft daar een kruidenierswinkel. Betje vertelt over hoe zij jong weduwe werd en hoe ze zwanger achterbleef met een babietje van 5 maanden terwijl ze zwanger was van de tweede (al wist ze dat nog niet). Vier maanden later sterft haar kindje en weer een paar maanden daarna bevalt ze van haar tweede baby. Ze trouwt -noodgedwongen- met een weduwnaar met een kindje. Uiteindelijk krijgen ze samen nog 13 kinderen. Die Betje, dat is de schoonmoeder van mijn tante.

Het is een heel mooi, eenvoudig en sober boekje. Tien verhalen van tien totaal verschillende vrouwen. Een vrouw uit het leven, een vrouw van Indische afkomst, een Joodse vrouw, een getrouwde vrouw die eigenlijk van vrouwen houdt, een vrouw die opgroeide in een weeshuis, zoveel vrouwen, zoveel verhalen. Mooie verhalen, ontroerende verhalen, verdrietige verhalen. Maar in ieder geval verhalen van sterke vrouwen.

Het boekje bevat regelmatig wat knullig taalgebruik maar dat zal ongetwijfeld niet zo geweest zijn in die tijd en heeft een ongelooflijk lelijk lettertype en lay-out. Maar verder, een heel mooi boekje.

* * *

Van een totaal andere orde is ‘The hunger games‘ en wow, wat is dat een gaaf boek. De wereld zoals wij die kennen bestaat niet meer. Panem, een land dat ligt waar nu Noord-Amerika is, bestaat uit het Capitool en 12 ondergeschikte districten. Ieder jaar worden er de hongerspelen georganiseerd waaraan uit ieder district 2 tributen deel moeten nemen. Deze 24 tributen strijden op leven en dood, er zal maar één tribuut overwinnen.

Als het jongere zusje van Katniss Everdeen uitverkoren wordt om dit jaar District 12 te vertegenwoordigen meldt Katniss zich vrijwillig aan om in haar plaats te gaan. De hongerspelen is real life tv ten top. Alles wordt uitgezonden, van de loting en de aankomst van de tributen in het Capitool, de stylisten die zich met hen bezig houden tot aan de strijd die ze leveren in de arena. Tijdens de spelen worden de tributen gesponsord en de sponsors zijn gek op drama, bloed, geweld én liefde.

Het verhaal wordt vanuit Katniss vertelt en het is onmogelijk om niet op z’n minst sympathie voor Katniss te voelen. In flashbacks wordt verteld over het leven in District 12, over het gezin waarin Katniss opgroeit, over de strijd om te overleven.

De band die Katniss ontwikkelt met de andere tribuut uit District 12 ontwikkelt is een erg mooie. De menselijkheid die Katniss ondanks alles weet te behouden nog veel indrukwekkender.

Ik vond dit boek zo mooi dat ik al voordat ik halverwege was deel 2 en 3 bestelde. Want ik wil absoluut weten hoe het verder gaat met Katniss, Peeta, Gale en Prim.

Het ís fantasy dit boek, maar het is prachtige fantasy. Ik zeg lezen!

12 gedachten over “Totaal verschillend

 1. Ik heb de Hunger Games ook gelezen (alle drie de delen) en het viel me tegen. Deel 1 was prima maar de delen erna zijn een beetje uitgekauwd en het lijkt wel of die minder diep gaan dan het eerste deel. Op dit moment lees ik Calamiteitenleer voor gevorderden van Marisha Pessl, een heel vreemd boek maar wel boeiend. Maar dank voor alle boekentips iedere keer, Mrs T.!

 2. Ik ben altijd een omnivoor geweest wat lezen betreft. Ik verslond boeken met huid en haar en zag er ook geen been in om een goed boek vier of vijf keer te lezen over een periode van 10-15 jaar. Sinds ik een beetje oude ogen krijg, is lezen voor mij geen onverdeeld genoegen meer. Ik kan niet langer dan 45 minuten per keer lezen, ik moet goed licht hebben, ik moet in een goede leesstand zitten, anders geven mijn varifocusglazen verschillende informatie aan verschillende ogen. Ik heb een leesbril, maar dan moet ik hem steeds afzetten als ik wat anders ga doen of als ik even iets op de televisie wil zien intussen enz. enz. Ik vind het wel jammer, als ik dan zo jouw verslagje lees. Ik zie alletwee die boeken wel zitten. Dat laatste is echt een boek om je mee op de bank te nestelen en dan thee en chocola onder handbereik te hebben. Zo’n boek als het eerste is een meer geschikt boek voor mij. Dan kan ik één zo’n interview lezen en dan weer wat anders gaan doen….

 3. Ik hou eigenlijk totaal niet van fantasy, maar ik moet bekennen dat ik al een tijdje nieuwsgierig ben naar the hunger games….dus wie weet waag ik me daar nog wel eens aan ;-)

 4. Ik heb vannacht The Hunger Games uitgelezen en aaaah, wat een fantastisch boek. Ik bestelde deel 2 en 3 vorige week al, maar heb ze nog steeds niet binnengekregen…

 5. Hallo Mrs. T, wat fijn dat je altijd zo van je boeken geniet. Ik lees ook erg graag. Het eerste boek spreekt me aan, het tweede boek totaal niet, ik hou niet van fatasyboeken. Ik heb zojuist “De Grens” gelezen van Riikka Pulkkinen, een jonge finse schrijfster. Dit is haar debuutroman. Ik had het boek gewonnen met een bel en winactie van Margriet. Echt een mooi boek, misschien een tip voor jou?
  Fijne zondag, groetjes Esther.

 6. Ik moet er ineens aan denken…. heb jij ooit het boek: ‘Getrouwd met de premier; first lady’s van Nederland’ gelezen? De titel zegt genoeg, en het is echt heel erg leuk om te lezen!

 7. Ik heb ze beide genoteerd. Het eerste spreekt me meer aan, maar sinds ik de afgelopen 7 weken bezig ben aan de reizigersserie, zie ik fantasy ook wel zitten.
  Fijne zondag.

Reacties zijn gesloten.