Gastlogje 9. Kleinkind(eren)

Oma en opa zijn is (dat zullen bijna alle mensen die dat ook zijn beamen) fantastisch! In ons geval zijn we nog extra bevoorrecht omdat  twee van onze kleindochters op slechts 300 meter afstand wonen. Vanaf hun geboorte hebben we elke week van een oppasdag mogen genieten en al is dit voor Grote Zus niet meer echt nodig toch komt ze op omadag ná school nog altijd even langs voor warme chocolademelk en iets lekkers.

Met Kleine Zus die bijna 7 wordt heb ik een heel bijzondere band. Als ik op zaterdag bij hen ga lunchen is de vaste vraag: “oma mag ik met jou mee om te spelen?” en stiekem hoop ik daar ook al op.

De middag brengen we door met spelen, knutselen, televisie kijken en natuurlijk is ze dol op de computer. Onbegrijpelijk hoe handig kinderen daar mee omgaan en ze troost me als  de spelletjes me écht niet lukken. Was ze er een jaar geleden nog dol op voorgelezen worden, op dit moment is zij het die oma voorleest.

Als ze wil helpen met koken ben ik verwonderd over mezelf en het geduld dat ik dan heb. Het kan me echt niet schelen als heel het aanrecht een puinhoop wordt of er kleine ongelukjes gebeuren.

Het allermooiste is het samen praten. Ze is zo heerlijk openhartig en heeft een uitgesproken menig over veel dingen.

Ze is dol op verhalen van vroeger en de kleinste gebeurtenissen van m’n jeugd op de boerderij wil ze horen. Ze vertelt me met een ernstig snoetje dat ze verliefd is, en dat is zo lastig oma, want dat jongetje zit in mijn hoofd en dan kan ik niet goed rekenen.

Als het een beetje mooi weer is gaan we samen fietsen of zoals afgelopen weekend naar het schoolplein om te skeeleren. Zij rijdt haar rondjes en aan mij de taak om de tijd te klokken.

Vaak zegt Mrs T: ”Mam die dingen deed je allemaal niet met ons” en daar heeft ze gelijk in. Toen had ik het drukker en woog de verantwoording zwaarder. Met je kleinkinderen krijg je een nieuwe meer zorgeloze kans en het is zoals ze zeggen: “bij oma is het anders” en al  is het heerlijk om ze te verwennen toch zal ik me altijd houden aan de normen die ze thuis leren.

Ik weet heel goed dat straks vriendinnetjes en andere zaken belangrijker voor haar gaan worden en dat is ook goed. Maar voorlopig geniet ik met heel mijn hart en voel me een superrijke oma!

Kier.

30 gedachten over “Gastlogje 9. Kleinkind(eren)

 1. Het is inderdaad heerlijk om oma te zijn, wij hebben dan ‘maar’ 2 kleindochters, maar we zijn dol op ze en zij op ons.
  Ze komen graag een weekend logeren als we op Gran Canaria zijn en de laatste 2 jaar ook samen. Wel wat drukker, maar toch gezellig. Ook de vakanties in Holland zijn heel speciaal! En dat ‘geduld’ hebben, herken ik ook! Als ze willen helpen prima, dan doen we er maar 3 x zo lang over en kan ik daarna aan de slag om de boel weer op te ruimen. De jongste van 9 vindt het trouwens ook nog leuk om daarmee te helpen…
  Een heel leuk herkenbaar logje!

 2. Kier, je lijkt me een oma die we allemaal wel gehad hadden willen hebben. Een die je graag ziet langskomen en die je later, tot in lengte van jaren, nog steeds mist en aan wie je graag fijne herinneringen ophaalt.

 3. Recht uit het hart!

  ik heb nooit geweten hóe geweldig het is om oma te mogen zijn. De band die je kunt opbouwen is zo fantastisch.
  Bij ons nog pril: onze gehandicapte kleindochter van 2 en een half en kleinzoon van 7 maanden, op wie ik nu pas!

 4. Wat fijn dat de kinderen zo´n lieve oma hebben. Ik had vroeger ook zo´n lieve oma, en de herinneringen aan haar behoren tot mijn mooiste jeugdherinneringen. Ik weet zeker dat de meiden dit soort herinneringen later ook zullen koesteren!

 5. Al heel jong heb ik me voorgenomen om een echte OMA te worden, zo een als u bent… Helaas wonen mijn kleinkinderen nu geen 300 m en zelfs geen 300 km. bij me vandaan, maar gelukkig hebben we alle moderne communicatiemiddelen en roeien we met de riemen die we hebben. Heerlijk om te lezen hoe jullie van elkaar genieten. Het is Genieten, kleinkinderen, het is nog leuker dan ik altijd dacht dat het was…..

 6. Ja, en al die Liefde dragen alle (klein)kinderen hun hele leven lang met zich mee. Opa’s en oma’s…onvervangbaar!
  Mijn speciale oma is al ruim twintig jaar dood en soms is er een dag dat ik niet aan haar denk :-)

 7. Wat een heerlijk liefdevolle log!
  Heel herkenbaar, mijn moeder en mijn dochter zijn ook zo’n setje. En zelf koester ik hele fijne herinneringen aan de tijd dat ik in een tussenuur samen met mijn vriendinnen bij oma een kopje thee ging drinken met iets lekkers erbij…. Ik zeg koesteren!

 8. Wat een mooi logje is dit weer, en ook zo herkenbaar! Niet omdat ik oma ben, nee…dat niet, maar omdat ik het verhaal wel herken omdat ik ook een oma had waar ik graag langs kwam. Mijn oma is 101 jaar oud geworden en tot haar dood is ze helder gebleven en wist ze alles bij name en toename…..prachtmens was het, een groot voorbeeld voor me! En net als u hoop ik ooit ook eens zo’n lieve oma te zijn!

 9. Dat u, moeder van Mrs.T. en oma van Grote en Kleine Zus het hart op de goede plek heeft wisten we al uit eerdere gastlogjes. Dat uw (klein)kinderen van u (en uw man) houden is duidelijk. Dat is mooi om te lezen.

 10. Nou mam, omdat je graag wilt dat ik ook reageer. ;-) Prachtig logje. Ik zie hoe gek de meiden op jou zijn en vice versa. Ze hadden geen betere oma kunnen treffen. En ik geen betere moeder.

 11. Ik hoor dat van mijn ouders en schoonouders ook iedere keer: kleinkinderen zijn geweldig! Bijna leuker dan eigen kinderen…. Je vindt het toch niet erg dat ik toch liever nog even wacht met oma worden, hè? ;-) Hihihihihi
  Geniet maar lekker van de beide zussen en het andere kleinkind!!

 12. zo’n oma had ik ook! ^^ helaas heeft mijn kind niet zulke oma’s.. maar, denk ik dan maar, hij hééft in ieder geval nog oma’s en opa’s.
  fijn stukje om te lezen. ^^

 13. Wat een voorrecht lijkt me dat, kleinkinderen. Ik heb ze zelf (nog) niet. Maar dat het genieten is lijkt me duidelijk.

 14. Wat boffen die 2 meiden met zo’n oma in de buurt. En wat leuk om zo’n band te hebben! Geniet ervan!

 15. Een oma zoals oma’s horen te zijn. Helaas lukt het tegenwoordig vaak niet meer op deze manier: opa’s en oma’s hebben tegenwoordig vaak beiden hun eigen werk en daardoor vaak nauwelijks meer tijd dan ouders. Komt deels misschien door de leeftijd waarop men vaak al opa en oma wordt (in mijn herinnering was dat vroeger toch anders en waren opa’s en oma’s vrijwel zonder uitzondering gepensioneerd) maar vooral door veranderingen in de maatschappij waardoor tweeverdieners ook onder opa’s en oma’s steeds meer de norm worden.

 16. Wat een heerlijk logje, mevrouw Kier! Echt, ik zit hier met een glimlach. Mijn moeder is niet meer in staat om dingen te ondernemen met haar kleinkinderen (6 stuks) maar ze is heel erg betrokken en stapelgek met ze. Lang leve de oma’s!

 17. Hai, wat fijn om te lezen. Zelf ben ik oma sinds mei 2011 en heb een andere band. Dit kleine meisje komt wel zo af en toe hier en wij daar maar over het algemeen ziet ze oma van moeder meer ( lees dagelijks ) Wij moeten werken en hebben gewoon minder tijd om even langs te wippen en haar moeder werkt niet ( zij zelf ook niet ) en gaan veel samen de stad in enzo. Een hele andere band dus dan die u heeft met uw kleindochters. Ach misschien als ze straks iets groter is dat we haar wat meer en regelmatiger zien.

  gr. Elise

 18. Wat een mooi liefdevol logje. Heerlijk, om zo’n actieve rol in het leven van de kleinkinderen te mogen vervullen.

 19. Het duurt hier nog heel wat jaartjes, maar ooit hoop ik ook zo’n leuke oma te zijn voor mijn kleinkind(eren)!

 20. Hè, heerlijk! Een oma met een actieve, belangrijke rol in het leven van de kleinkinderen. En ook nog zo dichtbij. Ik kan me voorstellen dat dit Genieten is met een grote G. Van beide kanten.

 21. Maar beste Kier, u bent ook een bovenstebeste oma!!Daar zouden er meer van moeten zijn ;-) om maar even met een reclame slogan te spreken!
  Ik hoop later zelf ook een leuke oma te worden ;-)

 22. Lieve mevrouw Kier, war schrijft u toch altijd mooie logjes! U heeft fantastische kleinkinderen (en natuurlijk een prachtige dochter!), geniet u maar van elkaar want dit zijn echt dingen die kinderen (en oma!) nooit vergeten!

Reacties zijn gesloten.