Achterom

Hier in het dorp komt eigenlijk iedereen (behalve vreemden uiteraard) altijd achterom. De ‘achteromdeur’ is dus altijd van het slot en mensen komen op die manier gezellig binnenvallen.

Grote Zus is op dinsdag- en donderdagmiddag een aantal uurtjes alleen thuis en de eerste weken had zij ook de deur gewoon open. Op een gegeven moment is er ‘s nachts in de buurt ingebroken en sindsdien doet zij de deur dus op slot als ze binnen is. Eigenlijk vind ik dat wel een heel fijn gevoel. Dat ze de deur achter zich sluit als ze alleen thuis is.

Ik moet zeggen dat ik de deur inmiddels ook vaak sluit als ik boven aan het poetsen of aan het sporten ben. Maar verder is de ‘achteromdeur’ overdag altijd open.

Als Mr. T. ‘s avonds rond 20.30 uur naar zijn ouders gaat, dan sluit hij eigenlijk altijd de deur. Ha, ik denk dat hij het best een veilig gevoel vindt als zijn vrouwen achter slot en grendel zitten. Maar als hij thuis is, dan is de ‘achteromdeur’ gewoon open totdat we naar bed gaan.

Goed, waar wil ik heen met dit verhaal? Heb jij een ‘achteromdeur’? Zo ja, is die open of op slot? Of heb je wellicht alleen een voordeur?

37 gedachten over “Achterom

  1. Toen ik klein was, hadden wij dat ook zo’n achteromdeur. Iedereen liep zo naar binnen onder het brullen van ‘whoeooi’ of iets anders. Nu heb ik wel een achterdeur maar geen achterom dus ach…. die deur staat zelden open.
    Al woon ik in een buurt waar het wel zou kunnen, geloof ik.

  2. ja hoor, mijn achteromdeur staat altijd open, behalve ‘s nachts en als Mojo alleen thuis is.
    misschien niet altijd handig, odat hier best geregeld ingebroken wordt.
    nu heb ik het geluk dat er altijd twee stoere kerels op het kantoor zitten en daarnaast heb ik rizzo de waakhond nog 😉

  3. Neuh, dat gaat niet zo makkelijk hier, aangezien ik in ‘n maisonettewoning woon. Onder ons zitten kelderboxen en overdekte parkeerplaatsen. Dus voor je hier bij de voordeur bent, moet je éérst ‘n trapje op. We hebben wél ‘n touwtje aan de voordeur, die uit de deur hangt, als Jonne buitenspeelt. Maar geen achterommetje dus… Op zich wel jammer, had liever op de bg gewoond maar of ik dan de deur open zou laten… ik wéét ‘t niet. ‘t Mag dan in mijn ogen ‘n durrup zijn, er gebeuren genoeg rare dingen de laatste tijd qua inbraken, overvallen e.d. dat ik niet weet of ik de achterdeur zomaar altijd open (van ‘t slot) zou laten…

  4. Ja hoor,achterom is hier wel gewoon een begrip. Maar bij ons -en bij de meeste mensen- wordt ‘achterom’ alleen gebruikt door gezinsleden zelf. Bij ons is vooral de poortdeur vaak dicht. Zonder dat staan alle vervelende en vooral ruwe en luidruchtige buurtjongens gewoon in je tuin. Omdat ze voor de dertigste keer die middag hun bal in onze tuin hebben gedropt. Maar als wij zelf een keer ‘rustig’ in de tuin kunnen zitten, mogen kennissen gewoon lekker binnen komen.

  5. Ja bij mij is de deur ook overdag en als het licht is open. Een keer is het gebeurd dat er een dronken Pool in mijn tuin zat, dat vond ik wel eng omdat ik ook alleen ben. Toen heb ik wel een paar weken de deur dicht gehad maar goed dat gaat ook weer over. Alleen als ik boven aan het werk ben of zo doe ik hem wel dicht, moet wel een soort controle houden wie er binnen komt.

  6. Ik heb wel een achteromdeur en die is meestal ook open. Dat geldt echter niet voor de deur in de steeg: als ik boven of achter in de tuin bezig ben is die dicht. Heel noordelijk in Zweden maakte ik trouwens ooit een wel heel erg uiterste mee: het was die dag erg warm en de fles water die ik altijd in mijn tanktas had was allang leeg. Reden om bij een groepje van drie huizen te stoppen en bij het eerste eens te proberen of ik die fles even kon vullen. Geen gehoor, wel een hoofd over de haag waaruit de mededeling kwam dat ze niet thuis waren en de vraag waar ik voor kwam. Na dat uitgelegd te hebben kreeg ik te horen “loop maar even achterom, de deur is wel open”. (na het vullen van de fles werd ik overigens uitgenodigd voor een pilsje (waar op er meer volgden, plus het avond eten en ik die dag niet verder meer ben gekomen dan die drie huizen)

  7. Ja hoor, en die stond vroeger ook open maar toen er vroeger eens een buurvrouw gewoon achter mij stond toen ik een baby aan ‘t verschonen was toen was het de laatste keer, sindsdien zit hij op slot op op een knip.
    En je leest toch vaak dat mensen gewoon binnenlopen zomaar als ze zien dat er iets openstaat. Mijn man is BOA en in zijn wijk waarschuwen ze mensen ervoor om deuren te sluiten. Ze bellen namelijk voor aan en onder tussen loopt een handlanger achterom .. tja, dag portemonnee !

    gr. Elise

  8. Eigenlijk komt iedereen hier achterom. Vaak is de voordeur zelfs nog op slot en die sleutel kan ik nergens vinden. Mocht ik niet thuis zijn, dan kunnen de kinders en ingeweiden zelfs naar binnen 🙂 Ik ben niet zo bang voor inbraak, we hebben weinig om te jatten en als de hond begint te blaffen houd hij meestal niet snel zijn hoofd 🙂

  9. Ik voel me veilig in mijn buurt, maar wil niet naief zijn en doe de achterdeur (waar kinderen en aanhang altijd door naar binnen komen) zoveel mogelijk op slot. Als ik het huis verlaat en de kinderen zijn alleen, zorg ik er al helemaal voor dat ze de deur op slot hebben. Als we met z’n allen thuis zijn, ben ik er iets gemakkelijker in, maar dat probeer ik af te leren. Liever nu te voorzichtig dan straks te laat.

  10. Mijn achterdeur is als ik thuis ben altijd open. Staat ook zeer regelmatig op een kier zodat de katten in en uit kunnen lopen. Maar om bij mijn achterdeur te komen moet je eerst nog door twee garagedeuren (waarvan 1 vrijwel altijd op slot is) dus inloop heb ik nooit.

  11. Wij hebben een zijdeur en die is altijd op slot, niet omdat we onze buurt niet vertrouwen maar uit gewoonte sluiten we alles af en ook om op die manier te voorkomen dat eventuele ongenodigde gasten ook zo de antiekzaak (vriendlief heeft een antiekwinkel) in kunnen lopen…

  12. Wij hebben wel een achteromdeur, maar om daar naar binnen te kunnen gaan moet je eerst door de tuinpoort, en deze is vrijwel altijd op slot.
    Toch is het redelijk veilig bij ons in de wijk, maar we nemen geen risico, zeker omdat we tevens ook nog in een hoekhuis wonen!

  13. Wij hebben slechts ‘n achterdeur die overdag (bijna) nooit op slot is. Wel hebben we ‘n trekbel voor de onbekende mens: omdat bij ons alles gelijkvloers is en we allebei ‘thuiswerker’ zijn is dat nooit ‘n punt. En mochten we midden op de dag iets plannen waar we geen toeschouwers bij willen draaien we de achterdeur gewoon op slot 😉

  14. Na twee inbraken ben ik wel een stuk voorzichtiger geworden kan ik je vertellen.
    De garagedeur is open vanaf half 4 als de kinderen thuiskomen. Als iedereen thuis is, gaat hij op slot. Ik hou er niet van als mensen zomaar naar binnen lopen.

  15. Wij hebben een achteromschuifdeur.
    Alleen open als we zelf thuis zijn.
    En de kids komen dan altijd wel achterom.
    Ze weten dat als het mooi weer is wij buiten zijn.
    Verder hangt het touwtje uit de voordeur als wij de kids verwachten.

  16. Ik heb alleen een voordeur, maar bij mijn ouders is de achteromdeur wel altijd van het slot en ook daar komt eigenlijk altijd iedereen via die deur.

  17. Weet je dat ik dat dus kei eng vind, met deuren op slot in huis zijn? Ik ben veel banger voor brand ofzo dan voor een inbraak. En dus doen wij eigenlijk nooit de deur op slot. Maar ik ben heel erg, want ik doe ook zelden de auto op slot enzo. Te goedgelovig denk ik.

  18. Bij ons gaat het eigenlijk precies hetzelfde als bij jullie. Iedereen komt achterom en die deur is ook altijd open. Wanneer er iemand aanbelt (meestal een collectant) dan moet ik altijd eerst mijn sleutels gaan zoeken omdat de voordeur nog niet van het slot af is. Wanneer ik langere tijd boven in huis aan het werk ben gaat de achterdeur wel even ” op de knip”. Hij gaat pas echt op slot als de laaste naar bed gaat. Je log van vandaag was dus heel erg herkenbaar.

  19. Onze achterdeur zit, door de speciale lig-situatie van ons huis, aan de zijkant. en de voordeur zit aan de achterkant van het huis.
    Sinds we hier midden in de bossen wonen, gaat de achterdeur op slot. Ook als ik alleen of als we samen thuis zijn. Er wordt nog al eens ingebroken en we willen het niet ál te gemakkelijk maken:-)
    Janny

  20. Jammer toch dat al die achterdeuren op slot moeten vanwege inbraak of overvallen. Dat is toch het gezellige van “eventjes binnen wippen, zonder verplichtingen”. “Hallo! Is er iemand thuis?”. In brabant riepen ze vroeger: “volluk”!
    Onze voor en achterdeur zitten beiden aan de voorkant van het huis. De deur van de bijkeuken is eigenlijk altijd open….we vergeten hem zelfs af en toe ‘s nachts op slot te doen. Maar als ik alleen thuis ben, in een donkere winter….ja, dan doe ik toch de deur op slot!

  21. Op dit moment alleen een voordeur, door een bepaalde onhandige constructie hebben wij geen achterom. Overdag kan je het nog wel open laten(we hebben ook een waakwoef, die al blaft bij een vogel 😉

  22. Vroeger was de achterdeur altijd open. Toen we in 2000 gingen verhuizen, kan er niemand ‘achterom’ komen, omdat we geen achterpad hebben. Drie deuren (tuindeur, bijkeukendeur , garagedeur) die in onze tuin uit komen, maar rondom is een schutting/klimop en niemand kan daar langs!

  23. Hou op zeg, mijn voordeur daar zit een bel, en ik beslis of en voor wie ik open doe. Geldt ook voor de telefoon, gelukkig met nummerherkenning. Mij kun je niet betichten van tomeloze gastvrijheid (-:

  24. alleen een voordeur hier helaas.. en hier op ‘t durp is ‘t niet echt een begrip, achterom ^^ #kenhetwelvanvroegernatuurlijk #meisjevanhetplatteland ^^

  25. We hebben alleen de voordeur waar we door naar binnen kunnen. Deze kan alleen met een sleutel opengemaakt worden.
    Je hebt trouwens nog een andere sleutel nodig om de portiek in te komen.
    En een derde sleutel om het terrein van ons appartementencomplex op te kunnen komen.

  26. In mijn appartement zit de voordeur altijd goed op slot met het oog op inbrekers en een vervelende huiseigenaresse. Ook de balkondeuren zijn allemaal afgesloten met extra pinnen om herhaling van de inbraak te voorkomen.
    Bij mijn ouders thuis wordt de voordeur amper gebruikt, de achterdeur is meestal open. Hoewel mijn vader hem, als hij boven aan het werk is, wel op slot draait omdat hij laatst zag dat de postbode een pakketje op de mat had gezet en hij dat niet gehoord had. Nu was het de postbode, maar de volgende keer is het een insluiper. Jammer dat het moet, maar het is niet anders.

  27. Ik heb een voordeur en een balkondeur, gaan ‘s nachts beide op slot. Mijn ouders hebben wel een achterom, vroeger was de poort van de achtertuin altijd open (en de achterdeur alleen als er mensen thuis waren) dus daar kwamen regelmatig mensen naar binnen. Sinds de hond dood is doen ze s’ nachts en bij weggaan de poort en achterdeur op slot. Ik voel me vooral als ik alleen thuis ben veiliger met alle deuren op slot!

  28. Wij hebben een achterom deur die altijd open is tot we naar bed gaan. Maar we hebben ook een schutting met deur en die is eigenlijk altijd op slot omdat we die nooit gebruiken. Als we de glazenwasser zien aankomen dan gaat de poortdeur wel open.

  29. Bij mijn ouders thuis hadden wij ook een achterom. Als ik alleen thuis was ging bij mij ook de deur op het slot. Ben wel een beetje een bangerik.. Toen ging ik samenwonen in een heus flatje met enkel een voordeur. Later gingen we in een echt huis wonen in de stad. Het is een fijne tussenwoning, uiteraard met voordeur. Helaas geen achterom, maar een brandgang. En dat vind ik nog steeds een beetje jammer, best een gedoe met de fietsen. De achterdeur is trouwens nog steeds op slot als ik alleen met de kinderen thuis ben.

  30. Wij hebben een voordeur, een garagedeur en een tuinhek met achterom. Dat hek is eigenlijk nooit op slot en de achterdeur sluiten we alleen ‘s nachts of als we beiden weg zijn. Visite komt altijd achterom.
    De deur van het tuinhuis (de hut) is ook altijd open. Daar zou zomaar een zwerver kunnen overnachten. 🙂
    Wanneer we logees hebben, willen die vaak dat we alles hermetisch afsluiten. Dat vinden ze veiliger.

  31. Ik woon 3 hoog 😉

    Wat mij overigens een heerlijk veilig gevoel geeft na mijn stalkende ex. Niet dat ie me ooit thuis heeft opgewacht ofzo, maar het idee dat het zou kunnen was genoeg :S

    Vlam heeft als jonge man 2 roofovervallen meegemaakt in zijn ouderlijk huis en is ook blij met de veiligheid van ons huis.

    Het geeft ons allebei een rustig gevoel dat er niet zomaar iemand binnen kan stappen.

    Ons huis heeft 3 deuren, waarvan 2 aan 2 balkons en nog checken we regelmatig of ze op slot zitten.

  32. Leuk thema:) Wij hebben geen achterdeur, maar gewoon één deur. Doordat we in de firma wonen hebben we wel een hoofdingang die automatisch op slot gaat zodra de receptie niet meer bezet is. Onze eigen woningsdeur is dus nooit op slot, we voelen ons zeker met een gesloten hoofdingang. Maar ik vind de achterdeur in NL wel heel speciaal en ook leuk, zoiets kennen ze hier alleen in boerderijen of heel oude huizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *