Suzanne Collins

Twee weken geleden plaatste ik dit logje waarin ik schreef over ‘De hongerspelen’ van Suzanne Collins. En wow, wat was dat een mooi boek. Zo mooi dat ik al voordat ik het uit had deel 2 en deel 3 bestelde.

Vlammen‘ is deel 2. Op de achterflap:

Katniss Everdeen heeft meer geluk gehad dan ze ooit had durven dromen. Samen met Peeta Mellark heeft ze de roemruchte Hongerspelen gewonnen, ook al schrijven de regels voor dat er maar één winnaar levend uit de arena komt. Sinds hun terugkeer naar District 12 wordt er gefluisterd over een opstand tegen het Capitool en door haar heldenrol in de arena is Katniss onbedoeld het boegbeeld van deze naderende revolutie geworden.

Als president Snow haar persoonlijk verantwoordelijk stelt voor het temperen van de onrust, raakt Katniss verstrikt in een angstaanjagend politiek web. Om iedereen van wie ze houdt te beschermen, moet ze de wereld ervan overtuigen dat haar gedeelde overwinning geen daad van rebellie maar van ware liefde voor Peeta was. Maar Katniss beseft niet alleen dat haar hart eigenlijk aan iemand anders toebehoort, ze begint ook te twijfelen of ze het vuur van de revolutie eigenlijk wel wil doven …

Ook dit is een mooi boek hoewel ik de magie en het meeslepende van deel 1 wel een beetje mis. En dat is heel erg jammer. Maar misschien ook wel begrijpelijk. Als je zo’n geweldig eerste deel van een trilogie schrijft, dan is het bijna onmogelijk om dat te evenaren.

Spotgaai‘ is deel 3. Op de achterflap:

Katniss Everdeen overleefde tot twee keer toe de Hongerspelen, het macabere evenementen dat eens per jaar plaatsvindt om de bevolking van Panem eraan te herinneren dat er niet te tornen valt aan het dictatoriale regime. Maar dat regime begint nu te wankelen. Rebellen nemen Katniss mee naar het grimmige District 13, waar de regering geen vat op heeft en waar plannen worden gemaakt voor een revolutie die haar weerga niet kent.

Terwijl de voorbereidingen voor de opstand in volle gang zijn, herstelt Katniss van de verwondingen die ze in de arena heeft opgelopen en bereidt ze zich voor op haar rol als leider van de revolutie. Ze is volledig bereid te vechten en zelfs te sterven voor de vrijheid. Maar dan geeft president Snow Katniss te kennen dat hij iedereen van wie ze houdt kapot zal maken als de rebellen hun plannen doorzetten. De prijs van vrijheid lijkt hoger dan ooit …

Ook dit is best een heel aardig boek, maar ik vond dit wel veel minder spannend en meeslepend dan deel 1 en -in mindere mate- deel 2. Het blijft allemaal een beetje aan de oppervlakte heb ik het idee. De karakters worden minder goed uitgediept en ergens lijkt het zelfs alsof Katniss er ook niet echt zin meer in heeft. Ik vind dat het einde wat afgeraffeld wordt en dat is jammer.

Al met al echter zijn het toch drie boeken die zeer de moeite waard zijn. Misschien had ik ze niet zo snel achter elkaar moeten lezen. Dan had ik (wat mij betreft) het verschil in kwaliteit niet zo gezien?

 

11 gedachten over “Suzanne Collins

 1. Ik had hetzelfde als jij! In deel 1 was het allemaal nog nieuw en spannend. De wereld werd ook goed uitgewerkt. Het lijkt net alsof er zoveel druk zat om er een trilogie van te maken (puur marketing) dat ze het allemaal maar even op papier hebben gezet. Jammer, jammer! Ik heb ze ook alledrie gelezen, en het was okee. Ga jij naar de film?

  • Ik wil de film wel zien, maar ik denk dat ik wacht tot ie op DVD komt. Kan ik ‘m samen met Grote Zus kijken.

 2. Oh The Hungergames, volgens mij is Erik z’n (op één-na) jongste dochter daar in aan ‘t lezen en vindt ‘t hélemaal gewéldig! (ook brugsmurf nét als Grote Zus). Ik zal haar zeggen dat ‘r dus ook nog ‘n vervolg op is.

 3. Op dit moment lees ik deel 3. Op jouw advies .. nee na jouw lovende woorden hhaa.

  Prachtig !

  GR. eLISE

 4. Al veel positieve reacties hierover gehoord maar zelf twijfel ik nog of dit me wel aanspreekt. Meestal lees ik thrillers…

 5. Jammer dat het 3e deel ietwat tegenviel. Ik zet de boeken toch op mijn lijstje. Ik heb net een goed boek gelezen: ‘een keukenmeidenroman’. Aanrader!

Reacties zijn gesloten.