Vaslav

Vaslav‘ van Arthur Japin was het derde boek dat ik op mijn e-reader las. Het tweede boek was ‘Containermeisje’ maar dat vond ik nou niet echt de moeite waard om er een logje aan te wijden.

Het boek is gebaseerd op het leven van Vaslav Nijinksky een beroemde balletdanser uit het begin van de twintigste eeuw.

Waar gaat het boek over?

Een wervelende historische roman over passie, roem, oorlog en nietsontziende liefde

Op het hoogtepunt van zijn roem richt de wereldberoemde balletdanser Vaslav Nijinski zich midden in een optreden tot zijn publiek. ‘Nu is het kleine paardje moe,’ zegt hij en loopt het toneel af. De rest van zijn leven, nog 31 jaren, brengt hij door zonder te spreken en zonder ooit nog te dansen.
In het mondaine skioord Sankt Moritz reconstrueren drie ooggetuigen de gebeurtenissen rond deze noodlottige dag, 19 januari 1919, ieder vanuit zijn of haar eigen optiek: zijn echtgenote Romola, die als een tijgerin heeft gevochten om deze ‘God van de dans’ te veroveren, zijn afgewezen minnaar, de legendarische Sergej Diaghilev, oprichter van de Ballets Russes, die alles in het werk heeft gesteld om hem te vernietigen, en zijn bediende, die uit de dramatische beslissing van zijn meester moed put om ook zijn eigen leven radicaal om te gooien.

Te midden van de puinhopen van de Eerste Wereldoorlog hoopte Nijinski de mensheid te kunnen bekeren tot de liefde. Als hij merkt dat hij niet gehoord wordt, zelfs niet door hen die van hem houden, sluit hij zich voorgoed van de wereld af. Is dat een daad van waanzin of van wijsheid?

Ik moest even in het boek komen, maar daarna had het mij ook wel te pakken. Ik houd van historische romans en als de hoofdpersonen dan ook nog echt bestaan hebben dan geeft dat nog wat extra’s aan een boek vind ik. Wat ik ook zo knap vind van Japin is dat hij probeert te reconstrueren wat er gebeurd is.

Het is bijzonder om de drie verhaallijnen te volgen. Het verhaal van de bediende wiens leven in feite al vaststaat en die zijn toekomst uiteindelijk in eigen hand neemt. Het verhaal van de afgewezen minnaar en zijn wraak en het verhaal van de echtgenote. Die, in ieder geval volgens Japin, hartstochtelijk veel van Nijinski gehouden heeft. Ik vond het zeker de moeite waard dit boek van Japin.

Het lezen op de e-reader bevalt mij prima. Alhoewel ik momenteel wel een gewoon boek aan het lezen ben. Vers gekocht zelfs want sommige ‘collecties’ moeten compleet blijven.

7 gedachten over “Vaslav

 1. Vaslav heb ik al lang geleden gelezen, wel een papieren exemplaar nog. Ik vond het ook een mooi boek, maar minder dan de andere boeken die ik van Japin ken.
  Fijn dat je e-reader zo bevalt. Ik ben nog steeds aan het twijfelen. Maar met vijf weken Indonesie in het vooruitzicht kan ik natuurlijk geen koffers boeken meeslepen. Dus er zal er binnenkort wel één komen.
  Janny

 2. Ik heb wel al veel over deze schrijver gehoord maar nog geen boek van hem gelezen, misschien toch maar op m’n lijstje zetten. Zelf heb ik net Rode sneeuw in december van Simone vd Vlugt uitgelezen, ook een historische roman en erg boeiend geschreven. Mocht je hem nog niet hebben gelezen, dan is het zeker een aanrader!

 3. Deze sla ik over. De reiziger en lord John heb ik allemaal met huid en haar verslonden. Wel via de bieb natuurlijk.
  Fijn weekend.

 4. Tijdens die drukke overwerkperiode ben ik in dit boek begonnen, net als jij moest ik er eerst even inkomen maar daarna had het mij ook wel te pakken…..alleen had ik zo weinig tijd en was zo moe dat ik me toen niet op het verhaal kon concenteren. Erg jammer voor zo’n boek dus heb ik het toen aan de kant gelegd om later opnieuw te beginnen….ik denk dat ik dat heel binnenkort maar eens ga doen!

 5. Ik heb verschillende boeken van Japin gelezen, maar hij kan me niet echt bekoren.

Reacties zijn gesloten.