Niet meer de kleinste

Kleine Zus is dus inmiddels zeven prachtige jaren jong. En ondanks het feit dat ze heel erg groot is, was ze eigenlijk nog steeds de kleinste in de familie. Was ja, want de kindjes (1 en 2) van grote nicht zijn nu dus de kleinste. En zoals dat gaat met kleine kindjes, die zijn schattig en trekken de aandacht. En grote mensen lachen naar die kleine kindjes. En die kleine kindjes, die komen nu ook naar feestjes en die spelen en doen gek en daar lachen die grote mensen dan ook weer om. En die kleine kindjes die vinden het leuk als er om hen gelachen wordt en die doen dan nog gekker en dan … U begrijpt het al. En daar, daar heeft Kleine Zus best een beetje moeite mee.

Ik herinner me nog dat Grote Zus daar ook erg aan moest wennen. Toen Kleine Zus baby-af was zeg maar, en dus rond ging stappen en ging brabbelen en nog wat meer van die dingen deed die dreumessen/peutertjes nu eenmaal doen, toen waren de ‘grote’ kinderen in haar buurt compleet gek van Kleine Zus. En niet meer van Grote Zus. En daar had Grote Zus best wel een beetje moeite mee.

Het is natuurlijk ook best wennen als de aandacht ineens bij andere kindjes ligt. Als jij niet meer automatisch het kleine troeleke bent waar iedereen graag even mee dolt en stoeit.

Maar weet je wat gelukkig nog wel zo is lieve Kleine Zus? Jouw achternichtje kijkt enorm tegen je op. En ze wil altijd met ‘R.e.n.s.e.k.e’ spelen zoals ze je noemt. En ze wil altijd doen wat jij doet, eten wat jij eet, drinken wat jij drinkt en de kleren aan die jij aan hebt. Dus eigenlijk ben jij nu gewoon een rolmodel voor haar. En dat is best heel stoer? Toch?

20 gedachten over “Niet meer de kleinste

 1. Tja, aangezien de kans dat Storm’s oom en tante kinderen krijgen errug klein is, denk ik dat hij dit nooit mee zal maken……. Jammer eigenlijk, want het zou wel betekenen dat hij op verjaardagen enzo iemand had om mee te spelen.

 2. Hola! Dit gaat over Brecht!
  Hoe we haar ook voorbereid hebben; de grootste schok die ze ook kreeg was op tweeenhalf jarige leeftijd, toen ze ubercute was, enig kleinkind aan één kant en zeer nakomend kleinkind aan de andere kant, opeens een broertje én een zusje kreeg. Twee van die kleine lawaaimakende wezentjes die opeens alle aandacht opeisten. En hoewel wij haar ook veel aandacht bleven geven was haar unieke positie om zeep.
  Nog steeds vindt Brecht (nu 6 jaar later) het moeilijk om haar positie in te zien. Zowel Joep als Madelief zien enorm tegen haar op. Joep wil de concurrentieslag met haar aan en Madelief wil doen wat Brecht het fijnst vindt, om het haar maar naar de zin te maken. Toen ik het daar laatst met Brecht over had, was ze verbaasd. Of dat echt waar was. Er ging een wereld voor ‘r open. Zo had ze het nog nooit bekeken. Toen ze er nog eens over nadacht vond ze het eigenlijk wel ‘cool’. Is het ook. Toch, Jongste?

 3. Onze jongste had zoveel grappigs over zich, alle aandacht ging altijd naar de jongste…. onze oudste was teruggetrokken, maar later ging er weer veel aandacht naar haar, omdat zij zo goed kon studeren………
  De dochters kunnen het gelukkig goed met elkaar vinden!

 4. Hier was nauwelijks leeftijdsverschil tussen mijn jongens onderling en neefjes/nichtjes.
  Zelf was ik de oudste van ons gezin en alle neefjes/nichtjes, maar ik kan me niet herinneren dat ik daar moeite mee heb gehad. Ik vond het geweldig als ik weer kon/mocht moederen over een nieuw neefje of nichtje.

 5. Heeel stoer. En hoe meer ze het beseft, hoe leuker ze het gaat vinden. Trouwens…ze zal nog massa’s jaren een voorbeeld blijven :-)

 6. Dat zal inderdaad even wennen zijn maar ach, nu is ze natuurlijk wel de grote nicht voor haar kleine nichtjes, dus misschien vindt ze het dan wat minder erg (op den duur dan…)

 7. Ze is in ieder geval een mooi voorbeeld!

  enne… weet je dat jouw stopwoordje ‘stoer’ is:-))

 8. Dat zal inderdaad wel wennen zijn dat Kleine Zus niet meer de jongste van de familie is. Maar wel schattig dat het achternichtje zo tegen haar grote nicht opkijkt en alles wil doen wat zij doet.

  liefs Insoon

 9. Ze blijft prachtig maar vorige week was ze heel verontwaardigd omdat ik haar grote zus een mooi slank meisje noemde en ik even vergat om ook tegen haar te zeggen dat ze mooi is.Zo heeft ze concurentie van twee kanten en dat valt niet mee!

 10. Oh jeetje, ja zo gaat dat nou eenmaal. Nog even wennen voor Kleine Zus maar straks vindt ze het vast helemaal geweldig dat die kleintjes haar als voorbeeld zien.

 11. Ja, dat is soms even wennen aan de nieuwe rol. Oudste heeft er nooit last van gehad, middelste wel iets meer. Hoewel ze dol op haar kleine broertje is en alles voor hem doet kan ze soms wel even sip kijken als zij opeens weer spontaan vergeten dat zij wél zelf kan eten of aankleden oid. Aandacht nodig dus :-) En zodra we dat geven, op de meisjes-van-zes manier en niet op babymanier die zij vraagt(!) is ze ook weer blij…

 12. Heel herkenbaar van hier ;-), nu is de jongste zelfs af en toe boos als ze hem schattig vinden, daar ben ik nu te oud voor roept hij dan (hij is dan ook al 9) je begrijpt een hele leeftijd!

 13. Oooh zooo herkenbaar … niet van onze eigen kinderen, maar wel van mij zelf. Ik ben de oudste kleindochter van mijn oma en na mij kwamen er nog 23. Dussss….

  Maar wat leuk dat Kleine Zus een echt voorbeeld is voor haar achternichtje. Lief!!

Reacties zijn gesloten.