Het mysterie van de altijd maar weer terugkerende gaatjes in t-shirts en truien

Het is dat mijn moeder zo’n goede naaister is dat ze steeds weer opnieuw die onverklaarbare gaatjes die in onze shirtjes en truien verschijnen repareert, want anders konden we legio kledingstukken weggooien.

Het zal ook best zo zijn dat al heel veel mensen hier ooit over gelogd hebben of er op fora hun gedachten over hebben laten gaan. Sterker nog, dat is ook zo.

Maar ik snap het niet. Telkens en telkens weer opnieuw hebben wij allemaal gaatjes in onze kleding. En altijd op dezelfde plek, zo rond de buikstreek. ‘Komt van je riem’, zeggen mensen. Ha, ik heb nooit een riem aan. ‘Komt van je rits’, zeggen mensen. Hoezo dat dan, een rits zit toch netjes verstopt in de gulp, hoe kan die dan zo’n gaatje maken? ‘Komt van te volle trommels was draaien’, zeggen mensen. Dan vind ik het wel raar dat die gaatjes dan toch altijd op de buikstreek komen. Misschien is het wel een complot van de fabrikanten, dat ze denken: we doen een zwak stukje stof rond de buikstreek dan komen er precies daar gaatjes in en dan gaan mensen a. nieuwe kleding kopen en b. hebben ze wat om zich over te verbazen. Ik blijf er bij: het is een groot mysterie.

Of weet jij misschien hoe het komt? Enne, heb jij er ook last van?

39 gedachten over “Het mysterie van de altijd maar weer terugkerende gaatjes in t-shirts en truien

  1. Misschien is het probleem inmiddels opgelost, ik weet het niet.
    Maar…….op mijn werk, de tafel/balie, buro waar ik altijd aanzit, ja dat is bij mij toch soms wel de boosdoener. Ik heb het niet altijd, maar herken het probleem wel.

  2. mirjam heeft dat ook, jullie kennen elkaar, denk ik? #twitter? maar ik heb dat dus helemaal niet. nooit gehad ook.
    gebruik je een droger mss?

  3. Ik ken het probleem. Ik denk ook te weten waardoor het komt: wrijving. Maar ik vraag mij af waarom het nooit met die ene miskoop gebeurt, die ik aantrek wanneer ik ga poetsen, maar altijd met een favoriet shirt…

  4. Ook ik heb last van gaatjes in mijn shirt en wel sinds ik een keuken heb met een stenen aanrechtblad. Ook mijn dochter kent dit probleem ook sinds ze een stenen aanrechtblad heeft. Ik draag vaak (meestal) een (spijker)broek en die heeft als sluiting een rits en knoop. Wanneer je met je buik tegen het aanrechtblad staat (leunt) schuurt het tussen knoop en granieten aanrechtblad en daar zit precies het shirt tussen, zo komen er dus gaatjes in mijn shirt. Een schort dragen helpt wel een beetje!
    Ik probeer dus niet tegen het aanrecht te leunen.

  5. Ik denk ook dat het komt doordat je vaak met de buik ergens tegenaan komt. Je schuift langs een tafel of een aanrecht, kinderen houden dingen, speelgoed, etc. tegen zich aan. Ik heb het ook vaak, maar ik weet dat het bij mij vaak door mijn brede riemen komt. Nou ja,zo lang ze erónder zitten , is er geen probleem:-)
    Janny

  6. Ik denk dat het komt door de veiligheidsgordel in de auto!
    Sinds ik een handdoekje tussen de gordel en het t-shirt doe, komt het niet meer voor.

  7. Ik zie gewoon niet hoe het aan de wasmachine kan liggen. Want … die suffe gaatjes zitten altijd op dezelfde plek en als het aan de wasmachine ligt, dan zouden ze toch ook op andere plekken op de kleding moeten zitten?

    • Ik vind het wel logisch dat die gaatjes in de buikregio zitten. In de wasmachine worden de kledingsstukken bij het wassen “gevouwen”. Natuurlijk zitten die vouwen bijna nooit in het kleine / korte gedeelte dus niet bij de mouw. Het grote deel van een shirt is nou eenmaal de buikregio. Vouw een shirt eens losjes in het midden op. Of horizontaal of verticaal, de vouw zit in de buikregio.

  8. Vreemd. Toen de jongens nog klein waren, vond ik ook regelmatig gaatjes in hun t-shirts. Daarna heb ik er jaren geen last meer van gehad, maar nu zie ik toch af en toe weer gaatjes verschijnen. En ik heb geen idee waar het door komt. Soms zitten de gaatjes laag in een t-shirt en soms zitten ze wat hoger. Misschien staan we wel tegen scherpe randen, op verschillende hoogten.

  9. Dat is door de mot. Het is een heel specifieke mot, namelijk de buikstreek-mot. Komt ‘s avonds uit zijn schuilplaats (meestal van achter een vierkante kast) en zoek dan naar een snelle hap.

  10. ik herken het wel van de plek waar de sleutelbos van manlief altijd zit in de zak van zijn broek, maar wij repareren dat niet hoor, is het een gat, dan weg

  11. Nee, geen last van. Behalve vorige week toen dochter over het hek sprong en geen rekening hield met het draadje gaas dat daar nog uitstak, gelukkig in haar broek en niet in haar been….

  12. Hoe voorzichtig je ook bent met je was, het blijkt dat de meeste mensen er last van hebben. Ik denk toch dat het misschien komt doordat je met je buik vaak ergens tegenaan staat… nou ja ik wel in ieder geval, je kan hem niet over het hoofd zien namelijk ;-). Anders heb ik geen idee…

  13. Ik heb er geen last van, maar het viel me op bij de was bij onze dochter, dat zij veel kleine gaatjes hebben in de kleren die ik aan de droogmolen hing.
    Ik vermoed de wasmachine als boosdoener en bij een reactie hier las ik de tip van de panty

  14. Wat een toeval zeg. Wij hebben hier namelijk ook last van! Bij mij valt het de laatste tijd gelukkig mee *afkloppen* maar mijn zus en moeder hebben er ook last van bij truitjes en t-shirts (oud of nieuw maakt niet uit) en dan inderdaad bij de buik. Mijn zus draag vaak wel een riem, maar mijn moeder nooit… Geen idee hoe die gaatjes er komen? Die tip van de panty ga ik thuis ook eens uitproberen en voor de rest houd ik je site in de gaten.. wie weet hebben nog meer mensen een tip 😉

    Een fijne dag!
    liefs Insoon

  15. Kleine spullen met haakjes en/of ritsen stop ik in een waszak(je), ritsen zet ik ‘vast’ met een speld, broeken was ik niet samen met shirts, bij T-shirts laat ik op een minder hoog toerental centrifugeren. En nog heb ik (soms) last van die kleine gaatjes.

  16. Ik heb het wel een tijd gehad. Nu niet meer. Ik ben toen op een gegeven moment gaan denken dat mijn droogtrommel gewoon te heet werd. En dat er vooral in wat dunne kleding zo gaatjes kwam. Ik heb ondertussen een andere droogtrommel en er geen last meer van. Misschien is het dus droogtrommel gerelateerd. Maar zeker weten doe ik het niet.

  17. Ja, hier ook regelmatig van die onverklaarbare gaatjes! Snap er ook nooit wat van. Oud of nieuw kledingstuk maakt geen verschil. Volgens mij komt het wel door de wasmachine, want pas na een was valt het me op. Of ik kijk gewoon niet goed genoeg naar mijn kinderen en Man of mezelf in de spiegel…
    Die tip van de panty door de machine lijkt me wel een goed idee!

  18. Ik merk het heel af en toe. Hield het ook altijd op de riem, maar als die het niet is lijkt de rits mij inderdaad ook onwaarschijnlijk. Dan zie ik nog twee mogelijkheden: de knoop boven de rits, of geregeld wat te enthousiast weer terug stoppen van het T-shirt onder(achter) de broeksband.

  19. Nee sorry. Geen gaatjes. Vlam is de enige, maar die werkt met staal dus dat zijn een soort scheermesjes. Hij komt soms thuis met een paar repen stof nog aan zijn lijf. Verklaarbaar dus 😉

  20. Te snel op “reactie plaatsen” geklickt.
    Een tip van Marco: Steek je hand in een panty (één zonder gaatjes of schade). En ga dan zo door de hele binnenkant van je wasmachine. Wanneer de panty draadjes trekt, heb je een defect aan de binnenkant van de machine. Dat kan echt een heel klein defect zijn, maar als je kunt uitvinden waar dat is, kun je met heel fijn schuurpapier voorzichtig schuren.

  21. Niet herkenbaar. Geen navelpiercings bij jullie geloof ik….?
    Ik heb wel eens gelezen dat het aan de hoge touren ligt bij het wassen. En dat dat dan in de buikregio is, is eigenlijk wel logisch want kijk maar eens WAAR de vouw in de kleding zit bij het centrifugeren, natuurlijk niet aan die kleine eindjes bij de T van de mouw maar ongeveer in het midden van een kledingstuk. En dat is – of de vouw nou horizontaal of verticaal in een t-shirt komt- altijd de buikregio.

    En: De shirts worden tegen de wand van de machine geduwd bij het centrifugeren, Als daar maar een héél kleine onevenheid in het materiaal zit, krijg je ook schade aan de kleding.

  22. Waarvan het komt weet ik niet. Jaren terug had ik het ook bij een paar shirts, maar de laatste jaren eigenlijk geen last meer van.

  23. Wat vervelend zeg. Ik herken het probleem echter niet, mijn kleren blijven gelukkig heel.
    Het probleem hier is dat de wasmachine alleen maar met koud water wast…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *