Lord John en de Schotse gevangene

Ik ben fan van Diana Gabaldon. Dat is bij de trouwe lezers wel bekend. Gabaldon schreef tot op heden 7 delen in ‘De reiziger-serie’ en als het goed is komt in 2013 eindelijk deel 8 uit.

Tussendoor verschijnen er van Gabaldon ook boeken met Lord John Grey (een personage uit de Reiziger-serie).

Nou las ik lang geleden ‘Het dubbelleven van Lord John’ en daar was ik eigenlijk niet zo heel erg van gecharmeerd, maar in ‘Lord John en de Schotse gevangene’ heeft ‘mijn’ Jamie wel een heel grote rol. En tja, Jamie … jammie zeg maar

Op de binnenflap:

Londen, 1760. Jamie Fraser, een op parool vrijgelaten krijgsgevangene in het afgelegen Lake Sistrict, heeft best een aardig leven. Hij hoeft in elk geval geen suikerriet te kappen in West-Indië. Maar aan dat rustige bestaan dreigt een einde te komen, doordat hij dromen krijgt over zijn verloren vrouw en door de plostelingenge verschijning van Tobias Quinn, een vroegere strijdmakker uit de tijd van de Opstand.

Zoals veel van de Jakobieten die niet dood zijn of in de gevangeis zitten, leeft Quinn nog steeds met hart en ziel voor de Zaak. Zijn nieuwste plan heeft te maken met een eeuwenoud voorwerp dat de Ieren als één man op de been zal brengen. Jamie wil er niets van weten, hij heeft politiek en oorlog afgezworen. Totdat Lord John Grey voor zijn neus staat met een oroep die hem -wederom- zal wegvoeren van alles wat hem lief is.

Grey is in het bezig van een pakketje documenten waarmee de corruptie van een Britse officiter bewezen kan worden. Maar ze zinspelen tevens op een ander gevaar dat op de loer ligt. De documenten bevatten een in het ‘Erse’ opgesteld gedicht – een taal die wordt gesproken door Schotse Highlanders- en Lord John, die in zijn tijd als commandant van de Ardsmuirgevangenis toezicht hield op Jakobitische gevangenen, denkt dat Jamie de boodschap kan vertalen.

Korte tijd later zijn Lord John en Jamie – onwillige reisgenoten- op weg naar Ierland, een land waar donkere kastelen vreselijke geheimen herbergen en waar de gebeenten van de doden verborgen liggen in moerassen.

Lord John en de Schotse gevangene is een fascinerende terugkeer naar de wereld die Diana Gabaldon in haar Reiziger- en Lord John-reeksten creëerde en wederom een meesterstukje van heldhaftige geschiedenis, boosaardig bedrog en rekeningen die alleen vereffend kunnen worden met bloed.

Tja, eigenlijk wil ik vooral weten over hoe het verder gaat met Jamie en Claire, maar zoals hierboven al gemeld, daar moet ik nog een tijd op wachten op dat boek.

Van ‘Lord John en de Schotse gevangene’ heb ik gewoon genoten al is het wel vrij ingewikkeld. Maar het feit dat Jamie mee doet en dat je weer kunt lezen over zijn gedachten en gevoelens is toch wel erg plezierig. Wat is Jamie toch een bijzondere man. 😉

Dat doet Gabaldon echt fantastisch. Haar hoofdpersonen leven écht en je gaat onherroepelijk van ze houden. Dat Claire in deze roman regelmatig voorbij komt als Jamie aan haar denkt, maakt dit boek voor mij toch net iets bijzonderder dan de andere Lord John-boeken. Daarbij is het personage Lord John trouwens ook bijzonder goed uitgewerkt. Dat oog voor detail en historie maakt de boeken van Gabaldon nog mooier.

Oh ja, ik heb nu dan wel die e-reader en dat leest als een tierelier, maar sommige boeken, die moet je gewoon echt in het eggie hebben. De boeken van Gabaldon zijn daar een voorbeeld van.

6 gedachten over “Lord John en de Schotse gevangene

  1. Ik ben ook helemaal fan van mijn e-reader (heb hem nu toch alweer een jaar of drie, vier) en in de tussentijd ben ik echt niet minder boeken gaan kopen, hoor! Het is echt een gadget náást een goed, papieren boek.

    De reiziger-serie ken ik verder niet. Ik ga er eens naar op zoek! Bedankt voor de tip!

  2. Dus de E-reader bevalt wel goed? Dat is leuk. Want ooit stap ik ook over. Ik denk wel eens aan een huis zonder boeken met alleen zo’n apparaat. Wat zal het leeg bij me worden. Kan ik dat wel aan?

  3. Ik ben gisteren begonnen in het 1e deel. Moet eerlijk zeggen dat ik er nog niet helemaal in zit. Maar het is vakantie, dus er is tijd! Ik ga nog een hoofdstukje lezen.

  4. Deze schrijver ken ik helemaal niet maar sinds kort heb ik een paar historische romans gelezen dus wie weet… Ben nu Het geluid van de nacht aan het lezen van Maria Duanas, speelt zich af in de jaren 40 in Spanje/Mexico…

  5. Ik ben meer een literair thriller liefhebber en iK ken haar boeken helemaal niet, hou wel van historische boeken dus zal er eens 1 proberen. Leest prima hè, de reader.

    Gr., Elise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *