Gastlogje: Kaften en Keuvelen

Deze maand wordt ze 13 onze oudste kleindochter en op maandag gaat ze naar de 2e klas van het voortgezet onderwijs.

Na een heerlijk lange vakantie is dat best weer wennen zoals ze zelf zegt want er komen weer andere medeleerlingen in de klas en nieuwe leerkrachten ervoor.

Afgelopen week hielp ik haar met het kaften van haar boeken en het werd een gezellige middag. Al doende is het gemakkelijk om samen te praten over van alles wat haar (en mij) bezig houdt.

Ondertussen hoor ik in gedachten het liedje “meisjes van 13” en kijk ik met liefde en trots naar het ranke meisje dat zich langzaam ontwikkelt, soms nog zó jong lijkt en van de andere kant zo’n verrassende eigen kijk heeft op veel zaken.

We praten over wat ze misschien wil worden, over hoe het was toen haar mama naar de middebare school ging, en hoe het was 55 jaar geleden toen het voor meisjes (in onze krlng) nog zo vanzelfsprekend was dat je naar de huishoudschool ging en stopte met werken als je ging trouwen.

Stiekem ben ik een beetje jaloers op de mogelijkheden die de jeugd van vandaag heeft, hoe ze vreemde talen leren en de kans krijgen om veel van de wereld te zien. Aan de andere kant was onze jeugd weer meer beschermd en eenvoudiger. En net als iedere volwassene maak ik me soms zorgen over de wereld waarin de jonge mensen opgroeien.

Het was een mooie middag zo samen en ik hoop dat ze zich met succes door al die boeken heenwerkt, dat ze in dit nieuwe jaar niet alleen boekenwijsheid opdoet en dat ze vooral kan genieten van haar jeugd.

Met liefde, Kier.

25 gedachten over “Gastlogje: Kaften en Keuvelen

 1. Als je zo’n logje schrijft, dan ben je een hemelse oma. Een oma om trots op te zijn. Een oma om tot in lengte van dagen lief te hebben.

  • Een beetje veel eer Plato maar ik ben wel een bofkont met deze kleinkinderen die ook nog zo heerlijk dichtbij wonen. En van ze houden en genieten van elkaar mag van mij inderdaad tot in lengte van dagen duren.

 2. Dat kaften is een leuk werkje om ondertussen bij te praten. Net zoals praten bij de afwas. En ja de wereld veranderd snel en kinderen groeien snel op. Soms te snel naar mijn zin!

 3. Wat een ontzettend lief logje! Genieten is het hè met zo’n grote kleindochter.
  Blijven doen hoor!
  Groetjes, (oma) Trees

 4. Wat een lief oogje weer ! Ben wel benieuwd hoe dat 55 jaar geleden ging met schoolboeken. Leende je die of, zoals toen ik naar school ging, de meeste leenden maar de rijkere kochten de boeken. Verschil kon je al snel zien want wij moesten onze boeken kaften, zij niet.

  Ik hoop ook dat oudste en leuk schooljaar heeft !
  Gr. Elise

  • Het verschil tussen rijke of arme leerlingen heb ik nooit gemerkt.Wij waren zeker niet rijk maar door het veilige nest waar we vandaan kwamen had ik nooit het gevoel dat we minder waren. Of je boeken moest kopen of kon lenen weet ik niet meer maar er moest wel gekaft worden.

 5. Uit élk woord straalt zóveel liefde en warmte. Warmte die je er zélfs met dit weer probleemloos bij kan hebben. Práchtig!

 6. Ik zou bijna zeggen #boekenkaftenmetoma roels! maar da’s ook weer zo wat.
  Ik leerde onlangs een uitspraak die van Erasmus schijnt te zijn: ‘Je moet kinderen niet leren dàt ze moeten lere’; je moet ze leren hoe ze moeten leren.’
  Ik ben er van overtuigd dat Oudste al heel veel wijze lessen van u heeft gehad. Mooi!

 7. wat je dochter zegt, je bent een geweldige oma! en ik maak me ook wel zorgen over de toekomst en hoe de kinderen van nu het straks moeten redden en wij als we ouder zijn, maar dat is ook weer het mooie aan met kinderen optrekken.. die kennen die zorgen niet, die maken zich druk om dingen zoals wat voor kinderen zitten er straks in m’n klas.. ik hartje kinderen. en hoop ooit ook oma te worden! ^^

 8. Gouden momentjes tussen een oma en haar kleinkind. Mooi, bewaar ze in je hart, dat doet grote Zus ws ook!

 9. Grote Zus bofte dat jij met haar wilde kaften, want anders had ze het zelf moeten doen. Ik kan me voorstellen dat het gezellig was met haar, want dat is het eigenlijk altijd met haar. Gezellig kletsen en je verbazen over hoeveel ze nadenkt en over wat ze allemaal al nadenkt. Je bent een geweldige oma!

 10. Wat een leuk logje!
  Lijkt me enig om zo samen met je kleinkind bezig te zijn en ervaringen uit te wisselen. De mijne moet nog geboren worden, dus of ik tegen die tijd nog boeken met hem zal kaften? Denk niet dat er dan nog schoolboeken zijn:-)
  Janny

 11. Ik moest vroeger echt zelf mijn boeken kaften. Dus kleindochter mag blij zijn met zo’n oma. Een fijn dat je zo lekker kan keuvelen over van alles en nog wat.

  • Huishoudschool bestaat tegenwoordig niet meer netzo min als de vroegere ambachtschool.

  • Ze deed ‘t, zo te lezen, met liefde dus… waarom zou je zo’n mooi moment nou afslaan? Heerlijk toch?

Reacties zijn gesloten.