Agent 6

Van Tom Rob Smith las ik eerder ‘Kind 44‘ en ‘Kolyma‘. Onlangs kwam deel 3 uit met Leo Demidov in de hoofdrol: ‘Agent 6‘.

Waar gaat dit boek over?

Moskou, 1965. Het is de tijd van de Koude Oorlog. De Sovjet-Unie probeert zich na de gewelddadige moorden van Stalin en de chaotische jaren vijftig die daarop volgden, opnieuw te laten gelden. Voormalig agent bij de geheime dienst Leo Demidov heeft inmiddels een rustig leven opgebouwd met zijn vrouw Raisa en hun twee geadopteerde dochters.

Wanneer zijn gezin wordt gevraagd naar New York te komen als onderdeel van een vredestoer om de verhoudingen tussen Amerika en Rusland te verbeteren, mag Leo niet mee. Terwijl hij zich paranoïde afvraagt waarom juist zijn familie hiervoor is geselecteerd, worden zijn grootste angsten werkelijkheid. Een tragische gebeurtenis verwoest alles wat hij liefheeft. Leo ziet geen andere mogelijkheid dan het heft in eigen handen te nemen en gaat op onderzoek uit.

Hierbij deinst hij nergens voor terug, koste wat kost zal hij Agent 6 vinden, de sleutel voor dit mysterie.

Agent 6 is een spannende thriller die zich afspeelt op meerdere continenten en tegen de achtergrond van verschillende historische gebeurtenissen: van de Koude Oorlog in Moskou en de jaren vijftig en zestig in New York tot aan de oorlog tussen Rusland en Afghanistan in de jaren tachtig.

In mijn logje over ‘Kolyma’ gaf ik al aan dat ik de magie die Smith in ‘Kind 44’ wist te bereiken miste. Nou, die magie is bij ‘Agent 6’ echt volkomen verdwenen helaas. Het boek begon in mijn ogen pas interessant te worden zo rond pagina 180 maar ook daarna vond ik het boek warrig en vrij ongeloofwaardig.

Desalniettemin vind ik Leo Demidov een zeer sympathiek en bovenal zeer menselijk personage en dat blijft hij gedurende het hele boek.

7 gedachten over “Agent 6

  1. Ik heb eerst Kolyma en daarna pas Kind 44 gelezen. Vond ze misschien daardoor allebei goed.
    Ik ga zeker dit nieuwe boek over Leo en zijn gezin lezen, want net als jij vind ik het een erg sympatiek boekenfiguur.

  2. Ik ken de schrijver niet, maar ik ben ook niet helemaal overtuigd dus ook ik sla dit boek even over (er staat hier nog genoeg te lezen!)

Reacties zijn gesloten.