Elftal

Inmiddels ben ik begonnen aan mijn derde seizoen als lijeider van een voetbalteam. Was ik die eerste twee seizoenen nog coach van een zevental en voetbalden de meiden dus op half veld, vanaf dit seizoen ben ik coach van een heus meisjes-C-ELFtal!

Dat betekent dat we ‘zomaar ineens’ op groot veld spelen en dat er buitenspelregels geleerd moeten worden en dat de keeper terugspeelballen niet meer mag oppakken, dat je ineens hele corners moet nemen en dat je veel verder moet rennen en ook veel meer moet rennen en en en … ;-)

Dat betekent ook dat het veel en veel leuker is om de meiden bezig te zien. Dat je, weliswaar heel langzaam, iets van spel ziet ontstaan. Dat je eindelijk echt kunt gaan investeren in vaste plekken. Want dat vind ik belangrijk, dat de meiden zich op -zo goed als- vaste plekken gaan ontwikkelen. Dat ze dus niet de ene wedstrijd linksachter staan en de volgende wedstrijd rechtsvoor.

We hebben nu een team met 14 meiden waarvan 3 nieuwe meiden. Meiden dus die nog nooit een balletje getrapt hebben en dat is natuurlijk best wel weer even wennen. Maar van wat ik tot nu toe gezien heb, komt het best wel goed met deze grieten.

Het is af en toe lastig dan een gezonde mix te vinden tussen ‘voetballen voor de fun’ en ‘voetballen voor het resultaat’. Want ik vind het erg belangrijk dat de meiden plezier hebben in het spelletje en met elkaar, máár ik vind het ook belangrijk dat ze hun best doen, als het nodig is een stapje extra zetten én dat ze vriendelijk zijn voor elkaar. Ik heb er namelijk geen zin in om met een stelletje dames op pad te gaan dat onderling niet met elkaar overweg kan. Natuurlijk mag er best ‘ns wat gedoe zijn (dat kan ook niet anders bij meiden), maar dat moet wel uitgesproken worden en er geldt verder ook echt ‘geen flauwekul’. Ik spendeer vrijwillig een x-aantal uren per week aan deze dames en dan vind ik ook dat ik wat dat betreft wat terug mag verwachten. Gelukkig heb ik sinds afgelopen seizoen een medecoach die er hetzelfde instaat en we vullen elkaar prima aan.

Oh, wat vind ik het toch leuk om met die meiden bezig te zijn. En oh wat ben ik benieuwd wat dit seizoen ons gaat brengen. Onze eerste (vriendschappelijke) wedstrijd als elftal speelden we 2-2 gelijk en dat was een prachtige uitslag. Onze tweede (vrienschappelijke) wedstrijd speelden we op een dinsdagavond en trouwens nog als 7-tal. En het was in die zin een bijzondere wedstrijd omdat vijf van de meer ervaren meiden vroeg weg moesten. Ik stelde dus twee teams samen. Een sterk team (waarvan er dus 5 weg moesten) en een wat ‘zwakker’ team. Het sterke team speelde de eerste helft en we stonden met de rust met 3-0 voor. Toen kwam het ‘zwakkere’ team. Nou ja zeg, die peerden er gewoon nog 4 in! Wat gaaf was dat. En wat goed voor het zelfvertrouwen van die meiden, want zij weten natuurlijk ook wel wie de besten van het team zijn.

Afgelopen zaterdag speelden we onze eerste bekerwedstrijd en oeps, onze tegenstander was een behoorlijk maatje te groot voor ons. We verloren met 0-14. Tja, dat krijg je met bekerwedstrijden: je moet maar zien welke niveaus er tegen elkaar komen te staan. Hartstikke niet tof natuurlijk zo’n uitslag, maar de meiden hebben keihard gewerkt. En dus ben ik trots op ze. Als het niet lukt, dan geeft dat niets, zolang er maar gewerkt wordt.

Mr. T. is, aangestoken door mijn enthousiasme, inmiddels ook leider geworden. Hij coacht het team van Kleine Zus. Het is de club gelukt een meisjes-E-team samen te stellen en vooral Kleine Zus vindt dit toch heel wat plezierig dan met de (F-)jongens voetballen. Van dit meisjesteam (een 7-tal) is Kleine Zus de jongste en is de oudste inmiddels 10. Mr. T. vindt het begeleiden van de meiden, net als ik, erg leuk om te doen.

Gossie, zijn wij toch gewoon een voetbalfamilie geworden!

20 gedachten over “Elftal

 1. Ja ik heb ook heel wat uurtjes langs de lijn doorgebracht leuk hoor we waren vaste rijder altijd naar alle wedstrijden. Was een leuke tijd ook zoon voetbalt nog steeds. Dus ga nog regelmatig kijken. Hoewel het wel minder is

 2. Wat leuk zo’n familie-bezigheid! En wat goed dat jullie zo betrokken zijn!

  Ik ben stiekem erg blij dat Storm niet van voetballen houdt, want ik heb er zelf ook niks mee.

 3. Even een eigen ervaring van Coach HHH
  Vaste plaatsen geven aan spelers lijkt ideaal, want dat bied hen structuur en leren er goed hun spelletje spelen.
  Totdat ik ooit in een beslissende wedstrijd achter kwam te staan en in een wanhoopspoging de rechtsbuiten met de rechtsachter verwisselde en idem op de linkerkant.
  Wat er toen voor een wedstrijd ontstond, niet te geloven!
  We overliepen de tegenstander totaal, zeker omdat die dachten de winst al te hebben bij het rustsignaal.

  tip 2
  Leer ze “lopen zonder bal” om zodoende vrijaanspeelbaar te zijn.

  tip 3
  De middenveldsters leren de bal in de ruimte te spelen naar voren toe.
  Een verdediger staat n.l. altijd met haar gezicht naar voren en als die bij zo een pass eerst moet omdraaien zijn ze tegen een snelle aanvalster altijd te laat !

  tip 4
  Krijg zin om mee te doen ;-)

 4. Knap van je! Ik heb altijd respect voor mensen die jongeren begeleiden of trainen, zoals jij nu, ik kon het niet! Klasse!

 5. Grappig joh, meestal zijn het de mannen die besmet zijn met het voetbalvirus maar bij jullie zijn er gewoon 3 dames die er gek van zijn!

 6. Hier in de VS is damesvoetbal erg populair.

  Het lijkt me een hele opgaaf om die meiden in het gareel te houden. Ik zelf meer dan tien jaar gevolleyballed en meiden onderling kunnen toch behoorlijk pinnig zijn, zeker als de competitieve kant boven komt. Gaaf dat jullie dit doen!

 7. Leuk zeg dat je het nog steeds doet. De verandering in de kinderen van een team vind ik ook zo leuk om te zien. Ik heb tegen Sinyo gezegd dat ik dit seizoen niet elke wedstrijd mee ga. Vorige week ging ik niet en jaa hoor, staat hij spits en scoort… *Zucht* zal ja altijd zien. (Hij staat vaak als verdediger..)

 8. Om het maar even in voetbaltermen te houden: ik heb dit stuk van A tot Z gelezen en met veel plezier. Zo te zien sta je er uitstekend in. Inderdaad een mix van plezier en verantwoordelijkheid. Ik wens jullie een prima seizoen op dat grote veld. En dat jullie het maar goed mogen doen in de poule waarin jullie worden ingedeeld.

  Horen we nog van de resultaten? Ik ben benieuwd. En heeft de club ook een website. Kunnen we voetbalfoto’s kijken :-)

  Een enthousiaste Plaat.

 9. Wat een leuk verslag. Daar wil ik wel meer van horen. Dames/meidenvoetbal zit helemaal in de lift en ik zou wel eens graag een damesvoetbalwedstrijd op tv. willen zien.

 10. Ohhh wat leuk! Voetbal is gewoon geweldig en ik hoop dat jullie nog veel plezier (en succes!) mogen beleven als gezin!

 11. Hahaha, leuk dat iedereen zich zo vermaakt. En dat het ook gezellig samen is.

  Ik snap er niks van, van voetballen. Ken de spelregels niet eens. De enige reden voor mij om aan te schuiven, eens mee te kijken, is dat ik dan met mijn hoofd op Vlam’s schoot kan liggen, lekker :)

 12. Wat leuk dat je toch al resultaat ziet. Mijn zoon mocht van mij vroeger nooit op voetbal omdat het een brekebeen was en zijn coördinatie was ook niet je dat. Maar nu heb je een heel elftal en dat is voor de meiden ook wel wennen denk ik, maar plezier staat voorop, dat zou bij mij ook zo zijn. geniet maar lekker van je meiden!

Reacties zijn gesloten.