Winddelen

Soms denk ik in een bui van overmoed ‘ik wil zonnepanelen op het dak en ik wil ze nu‘. Want het lijkt me niet bepaald verkeerd om je eigen stroom op te wekken en zo. Maar er zit wel een heleboel gedoe aan vast. En die dingen kosten, ondanks subsidie, toch nog een behoorlijke duit.  Mr. T. zelf, de man die over de energie gaat in huize Triltaal, ziet iets dergelijks trouwens ook niet echt zitten. Dus … het blijft bij wilde plannen.

Nou las ik laatst ergens iets wat me toch wel weer heel erg aan het twijfelen brengt. Koop een stukje van een windmolen en wek daarmee je eigen ‘gratisch’ stroom op. Zo’n stukje windmolen, een zogenaamd winddeel, kost een paar knaken (€ 351,= om precies te zijn), maar levert op termijn wel een heleboel op. ‘Gratisch’ stroom namelijk. Daarbij is windenergie in deze tijden van achteruithollende fossiele brandstoffen toch een zeer interessant alternatief. Alhoewel aan dat hele idee van winddelen vast wel een aantal haken en ogen zullen zitten.

Mr. T. is de bofbips die zich in huize Triltaal met allerlei totaal oninteressante en  ingewikkelde zaken die een huishouden nu eenmaal met zich meebrengt mag bezig houden. Dat zijn zaken zoals energie, water, verzekeringen, gras maaien en badkuipen kitten. Ik zal Mr. T. toch ‘ns wijzen op die winddelenbusiness, wie weet verdiept hij zich erin.

Is het trouwens heel suf om niet te weten wat wij aan elektriciteit betalen? Ik vond, toen ik dit logje in elkaar aan het fröbelen was en Mr. T. niet thuis was om het te vragen, een envelop uit 2010 van Essent waarin ons maandelijkse voorschot voor de energie vastgesteld werd op € 50,=. Dat zal dan nu ongetwijfeld hoger liggen, maar hoe hoog? Eigenlijk is het natuurlijk best heel dom dat ik dit soort dingen niet weet, misschien moet ik me toch maar ‘ns wat volwassener gaan gedragen wat dat betreft.

Hoe zit het met jouw stroomverbruik? Heb je enig idee hoe hoog of laag dat is? Gebruik je groene stroom, heb je misschien zelfs wel zonnepanelen of al een eigen windmolen?

18 gedachten over “Winddelen

 1. Ik snap eerlijk gezegd niet zo goed dat mensen zeggen dat windmolens en zonnepanelen lelijk zijn. Het is toch een prachtige manier om aan onze energie te komen. Ik vind het behoorlijk onbetaalbaar, maar als dat niet het geval was, of als ik een dikkere portemonnee had, zou ik zeker serieus over zonnepanelen nadenken. Een huis met tuin pal op het zuiden levert heus wel wat leuks op. Dat van die windmolens wist ik niet, maar ik stoor me niet aan die dingen; veel meer aan gore rookpluimen en afval op straat.
  Oh enne energiekosten… iets van 68 euro per maand voorschot, geloof ik….

 2. Zoals jij je voelt, zo voelt Man zich soms ook. Hier in huis ben ik namelijk van de ‘zaken’. Ik ben gewoon wat handiger in het regelen en met geld. Ons voorschot is 114 voor gas en elektriciteit. Ik houd het verbruik per week bij in Excel en heb zo een mooi overzicht ervan. Ik heb ook een beetje een afwijking met cijfertjes hoor, dus ik vind het vooral leuk om het zo bij te houden :-)
  Maar zonnepanelen of windmolens… ik geloof er niet zo in. In ieder geval niet in windmolens. En hoe vaak schijnt hier de zon nou?!

 3. Ik vind windmolens LOEILELIJK
  Ik vind zonnepanelen FOEILELIJK

  Binnen niet al te lange tijd komen er zonnepanelen die per oppervlakte veel en veel meer opbrengen dan de huidige.
  Daar wacht ik op en verstop het dan in mijn donkere kelder, HA HA HA !

 4. Ik wist altijd precies wat we ergens aan kwijt waren. Gewoon een overzichtelijk systeempje waar wij allebei in konden kijken.

  Ik begrijp nooit zo goed hoe mensen hun financiele situatie niet in kaart kunnen hebben. Ik zie te vaak om me heen dat er op basis van vertrouwen toch dingen misgaan, of dat je na een scheiding geen idee hebt hoe het ervoor staat.

 5. Ons verbruik is gemiddeld. Wij hebben wel sinds een jaar of zeven zonnepanelen op het dak. Het was toentertijd de laatste mogelijkheid om ze met subsidie aan te schaffen en dat hebben we gedaan. Het is leuk om te zien dat zelfs op regenachtige dagen, tóch de zonne-energie naar binnen ziet lopen op het metertje. En wie wordt er nou niet blij van als je apparatuur gebruikt en aan het eind van de dag niets verbruikt blijkt te hebben?

 6. Wij betalen rond de 75 euro, volgens mij is dat best netjes voor een gezin met 2 kinderen. Misschien wil ik ook ooit zonnepanelen, als we besloten hebben of we hier blijven wonen of dat we gaan verhuizen…

 7. Wij betalen ook best veel aan energiekosten. Maar we hebben een alleenstaand huis en dan verstook je gewoon meer.
  Ik moet ook toegeven dat ook hier Hubby degene is die zich daarmee bezig houdt. Maar ik probeer de energiekosten zo laag mogelijk te houden, we hebben groene stroom en nachttarief. Verder geen onnodige apparaten, en we trekken eerder een vest aan dan de verwarming hoger.
  Janny

 8. Ook hier is de Echtgenerd de bofbibs die zich met dat soort zaken bezig houdt, maar (gelukkig) houdt hij mij wel op de hoogte. Het maandbedrag op het moment weet ik niet omdat wij vanwege alle verbouwingen enzo veel extra stroom hebben verbruikt, maar wel zijn al onze apparaten minstens A-klasse, zitten er overal spaarlampen e.d. en letten we braaf op welke dingen we aan en uitzetten. Ook hebben we groene stroom en zijn we ons serieus aan het verdiepen in zonnepanelen.

 9. Wij betalen erg veel aan essent, maar verbruiken volgens mij heel weinig. Geeft niks, aan het eind van het jaar krijgen we dan altijd geld terug.

 10. Ik betaal per maand altijd wat meer dan ik nodig heb, zo krijg ik eens per jaar een leuk bedragje terug… al weet ik best dat ik mezelf fop.

 11. Wij betalen best veel, maar het is dan ook een erg groot huis en we zijn koukleumen.
  Hier geen zonnepanelen of windmolens.

 12. Ik vind het hoog, maar ik kan een aantal factoren erbij aandragen waardoor het hoog is, ooit zal het wel minder worden, sprak zij hoopvol ;-)
  Een stukje windmolen, lijkt mij ook erg leuk, Meneer Williams is helemaal into de zonnepanelen en verdiept zich daar voortdurend in.
  Bij ons in de stad hebben relatief veel huizen zonnepanelen is mij al opgevallen

 13. Ik weet wel wat we betalen en dat we ieder jaar minder verbruiken, lichten uit, niet op de stand-by etc. Geen zonnepanelen, groene stroom of avondtarief. We betalen meer dan dat ze ons instellen, maar we zien het als een leuk spaarpotje want we krijgen ook ieder jaar weer meer terug, beter dan bijbetalen. Manlief kijkt wel waar we “goedkoper” zitten en krijgen bij overstappen nog eens wat geld terug, als je dat ieder jaar doet bespaar je ook weer :-)

 14. Ik betaal 112,- per maand voor gas en elektriciteit maar verwacht een leuk bedrag retour te ontvangen. Ik heb na de verhuizing naar de flat het voorschot op huis niveau gelaten om niet voor verrassingen te komen staan.

 15. Ik weet precies hoeveel stroomkosten wij hebben, al worden deze wel door mijn baas betaald. 2011 waren het 882 Franken aan stroomkosten (inkl koken en warm water).Ongeveer 1/3 is “groene stroom”. Geen eigen windmolen of winddeel. Succes met de beslissingen!

 16. Hier superlaag. Ik betaal elke maand 110 euro, maar krijg aan het einde vd rit altijd veel geld terug. Daardoor zitten we op een maand bedrag van zo’n 80 euro. Geen zonnepanelen, geen groene stroom. Tot voor een klein jaar geleden hadden we dat laatste wel, maar ik heb het opgezegd. In bijna alle lampen hier zitten spaar- of ledlampen. Ik laat nooit iets zomaar aanstaan, doe achter mijn kont het licht uit. Ik let er wel heel goed op, ben nl allergisch voor verspilling.

 17. Ik sluit me bij je aan: misschien moet ik me maar eens volwassener gaan gedragen op dit gebied. Hoewel, delegeren is ook een kunst. Ik hoef niet alles te doen, toch? Ik zet ook al de vuilniszakken buiten. En dat zijn er best veel, millieutechnisch gezien.

Reacties zijn gesloten.