Bedtijden en slaapgedrag

Ik heb al wel vaker (1 en 2) gelogd over de bedtijden van Grote en Kleine Zus. Op dit moment is het zo dat Grote Zus, 13 jaar jong inmiddels, op zondag, maandag, dinsdag, woensdag en donderdag om 21.00 uur naar boven gaat. Na wat gerommel en gedoe ga ik haar rond 21.15 uur mijn ongeëvenaarde welterusten-kus brengen (die ze overigens nog steeds wil ontvangen net als ons kleine voor-het-slapen-gaan-ritueel is dat niet schattig?). Op vrijdag en zaterdag mag ze nog steeds 2 uur extra opblijven. Die 2 uur mag ze dus bijvoorbeeld allebei op vrijdag zetten, wat dus betekent dat haar bedtijd op zaterdag op 21.00 uur blijft staan. Zo rigide als het hier staat, zo is het in de praktijk trouwens niet hoor. Het komt vrij regelmatig voor dat ze op vrijdagen en zaterdagen meer uren beneden vertoeft. Maar de afspraken liggen er en die zijn helder.

Grote Zus heeft best haar slaap nodig; als zij te korte nachten maakt dan is ze niet te genieten al kan dat natuurlijk ook aan de pubertijd liggen. Na wat lezen slaapt ze vrij snel in. De laatste tijd gaat ze trouwens steeds vaker met de gordijnen open slapen. Ze vindt het zo leuk om wakker te worden en dat het dan buiten al licht is. Al gaat dat natuurlijk snel veranderen met de naderende winter(tijd). Als ik haar zeg dat ze dan misschien maar zo’n wake-up light moet vragen van Sinterklaas, dan geeft ze echter niet thuis.

Als ik, voordat ik naar bed ga, naar Grote Zus ga kijken om haar een kus op haar hoofd te geven, dan ligt ze altijd met haar voeten onder het dekbed uit. Altijd. Ik kan daar de klok op gelijk zetten. Ik probeer dan vaak het dekbed alsnog over haar voeten heen te trekken maar dat lukt niet omdat ze het dekbed heel ver over haar hoofd heentrekt. Op de een of andere manier wil het er bij haar maar niet in dat ze ook wat ‘lager’ in haar bed kan gaan liggen. Dan liggen en haar voeten onder het dekbed en haar hoofd. Zelf moet ik er niet aan denken om met mijn hoofd onder het dekbed te gaan liggen. Ik heb dan echt het gevoel dat ik niet kan ademen.

Uitslapen begint Grote Zus meer en meer te waarderen. Vaak komt dat er alleen maar op zondag van omdat ze zaterdags vaak vroeg op moet voor het voetbal (we spelen onze thuiswedstrijden om 09.30 uur).

Kleine Zus gaat op zondag, maandag en dinsdag om 19.00 uur naar bed. Op woensdag gaat ze naar voetbaltraining die tot 19.00 uur duurt. Ze ligt dan pas rond 19.45 uur in bed. Op donderdag heeft de bofbips club en die duurt tot 20.00 uur. Op die dag ligt ze dus pas rond 20.30 uur in bed. Op vrijdag en zaterdag geldt voor haar een bedtijd van 20.00 uur. Ook dit zijn basistijden en niet zo heel strikt als vroeger toen ‘Grote’ Zus nog klein was. Dit zeer tot ongenoegen van Grote Zus want ‘Kleine Zus mag veel meer veel eerder en dat is niet eerlijk!’.

Kleine Zus heeft een bak minder slaap nodig dan Grote Zus. Wij sturen haar dus wel mooi om 19.00 uur naar boven, maar vaak ligt ze nog te lezen, te kletsen, te schrijven of te zingen als Grote Zus om 21.00 uur naar bed gaat. Dan kunnen we natuurlijk de conclusie trekken dat we haar te vroeg naar bed brengen, maar dat doen we niet. Haha, nee zeg, we zijn er daar gek. We vinden het wel zo relaxed als een groot deel van de avond kindvrij of half kindvrij is. Daarbij vindt Kleine Zus het geen enkel probleem om ‘zo vroeg’ naar bed te moeten. Ze vermaakt zich prima op haar kamer.

Als Kleine Zus naar bed gaat gaan Mr. T. en ik trouwens altijd mee naar boven. We kletsen op de badkamer tijdens het wasritueel, poetsen haar tanden (helemaal of na) en gooien het kind in bed. Na ons ritueeltje (hetzelfde als van Grote Zus) is het een kus of een zbrt en dan ‘slaap lekker en tot morgen’.

Als ik, voordat ik naar bed ga, bij Kleine Zus ga kijken dan tref ik een rommelhoopje aan. Het dekbed ligt vaak dwars op het bed met het meisje er half onderuit. Uiteraard ligt Oude Beer dicht in de buurt en haar twee andere knuffels zijn ook van de partij (we hebben recent een heleboel knuffels uit het bed verbannen dus deze foto’s kloppen niet meer) evenals een stuk of vijf kussentjes. Ik vind het superschattig als er dan zo’n klein voetje onder al die wanorde vandaan komt. Ik geef haar een kus en soms kust ze in haar slaap terug. Schattig!

Kleine Zus heeft veel minder slaap nodig dan Grote Zus. Ze is vaak al rond 07.00 uur wakker en komt dan geregeld even in het grote bed erbij. Gezellig!

Mr. T. en ik hebben eigenlijk vanaf de geboorte van Grote Zus de afspraak dat hij uitslaapt op zaterdag en ik op zondag. Dat betekent dat Mr. T. bijna altijd op zondag rond 07.00 uur opstaat. De zondagochtend is bij ons namelijk de enige ochtend dat er televisie gekeken mag worden. Grote Zus vroeger en Kleine Zus nu zijn daar uiteraard gek op. Vaak staat Mr. T. dus op met Kleine Zus om, na het ontbijt, verder te slapen op de bank. Heel soms, als we een feest hebben op zaterdagavond waarvan we laat terug verwachten te komen, dan smeren we alvast broodjes voor Kleine Zus die ze dan op zondagochtend uit de koelkast haalt om in haar eentje op te peuzelen voor de televisie. Dat vindt ze misschien nog wel leuker dan dat papa erbij is! Om helemaal alleen de baas te zijn van de afstandsbediening te zijn.

Hoe zit/zat het bij jou met bedtijden en rituelen?

31 gedachten over “Bedtijden en slaapgedrag

 1. Nou bij mij is dat niet meer aan de orde. Maar ik was er ook altijd wel redelijk strikt in en op tijd naar bed dan nog maar wat lezen of doen en mijn zoon was een heerlijke uitslaper gelukkig . Geniet nog maar even van deze tijden want voor je het weet is het over maar dat is ook weer leuk vind ik tenminste.

 2. Bedrituelen… heb je ff? ;-) Wij brengen de kids altijd samen naar bed. De éne dag doe ik zoon en E dochter en de volgende dag andersom. We trachten altijd rond 19 uur naar boven te gaan. Dat wil wel ‘s 10 minuten verschillen. En soms, als ze hebben zitten klieren met eten, gaan ze gelijk na ‘t eten naar bed, als ‘t érg bond was, zonder voorlees ritueel.
  Ons voorleesritueel: bij dochterlief is dat vrij duidelijk, na tandenpoetsen, plassen, handen wassen (douchen doen wij ‘s ochtends) e.d. gaan we naar bed en lezen we haar 1 soms 2 boekjes voor. Daarna mag zij even naar zoonliefs kamer rennen om ‘n kusje te geven. Ik blijf dan meestal nog heel even bij haar liggen voor de gezelligheid en ‘t wíl wel ‘s gebeuren dat ik naast haar in slaap val ;-) (Mam… Mahááááámmmmm??? huh, wát schat??? ;-)).
  Maargoed, als ik daar weg ben, ga ik altijd nog even langs de kamer van zoonlief om hem ‘n extra kus te geven. Hij vraagt me meestal om nog ff bij ‘m te komen liggen. Dat doe ik soms wel, soms niet.
  Het ritueel van zoonlief, na tandenpoetsen, plassen, handen wassen: nu hij zelf leert lezen, mag hij vaak zélf ‘n verhaaltje aan óns voorlezen (oh how i adore!!!) en lezen we hém ook nog ‘n verhaaltje voor.
  Sinds dit seizoen mag hij op vrijdagavond The Voice of Holland kijken. Dat vindt hij helemaal geweldig. Hij mag dan langer opblijven dan z’n kleine zusje! Niet dat hij altijd álles bekijkt maar toch… die speciale behandeling vindt hij helemaal kewl en dat snap ik wel! Dat mag overigens alleen bij goed gedrag en goed eten! (já, wij, onverlaten, gebruiken regelmátig de “als-dan” methode… zwáár ondidactisch maar wérkt wél!!)
  Dochterlief (die overigens ‘t zelfde bed heeft als jouw jongste, zag ik) heeft overigens sinds kort wel ‘n uitstel-van-executie-actie! Roept (schreeuwt, gilt, krijst) ons nog regelmátig als we alláng beneden zijn… dat wil zeggen… wij horen meestal Jonne boven aan de trap staan roepen, dat we naar Robin moeten omdat ze ligt te gillen. Heb haar nog stééds niet zover dat ze zélf d’r bed uitomt om te roepen. Meestal “moet” ze dan naar ‘t toilet ofzo. Dat is soms te verwaarlozen maar aangezien ze nog niet zo héél lang zindelijk is, durf ik de gok niet te nemen.
  Oh btw: qua uitslapen hebben we ‘t ook best getroffen. Met name op zaterdag als Jonne tóch al laat naar z’n bed is gegaan, wordt hij nooit heel vroeg wakker. Afgelopen zaterdag hadden we ‘n feestje, lagen ze rond ‘n uur of half 11 op bed en werden ze de volgende dag pas rond 10 uur wakker! YIPPPIEEE! :-D
  Oh en als ze tóch vroeg wakker worden, gaat E er meestal met ze uit. Hij is meer ‘n ochtendmens en heeft niet zoveel met uitslapen. Hij gaat vaak liever ‘s middags nog ‘n tukkie doen! ;-)

 3. Hihi, wat een leuk een kijkje in de slaapritmes/rituelen van jullie kinderen. Bij ons gaat de oudste (9) om 20.15 naar bed en slaapt dan meestal binnen een kwartier, en is altijd om 6.15 wakker (heeft ook niet zoveel slaap nodig). De tweede (7) ligt om 7.30 naar bed en slaapt ook altijd snel in, en is ‘s ochtends zo rond 7.15 wakker, hij is een echte slaapkop, vind het ook lekker om rustig in bed wakker te worden, heeft ook veel slaap nodig, en hij wordt de volgende dag ook heel chagrijnig als hij de dag ervoor een uur later naar bed is gegaan. Nummer drie (5) ligt om 7.15 in bed, en doet er wat langer over om in slaap te komen, een half uur denk ik. En is ‘s ochtends meestal rond 6.30 wakker. Hij heeft toch aardig wat slaap nodig denk ik … Jongste (3) gaat net voor nummer drie naar bed, is onregelmatig qua slaapbehoefte. De ene keer zegt ze onder het eten al dat ze moe is en naar bed wil, en slaapt dan ook gelijk in, de andere keer ligt ze later in bed en slaapt dan ook pas laat in. Ze kan wel uitslapen, soms tot 7.30, en in de vakantie vaak later. Volgens mij heeft ze niet heel erg veel slaap nodig. Jongste twee zijn verder ‘s nachts ook nog actief ;-)

 4. Simon (8jr) gaat rond 20:00 naar bed of eerder maar dan mag hij altijd nog een stripje lezen. Puk (bijna 6jr) probeer ik er altijd rond 19:00hr in te hebben. Dat lukt helaas bijna nooit. Zelfs niet op de dagen dat het niet druk is. Feit is wel dat ze alle twee bijna nooit uitslapen, ja op maandag, en dus al hun eventuele slaapgebrekjes aan de voorkant moeten compenseren als je begrijpt wat ik bedoel. Er wordt nog steeds veel gegiegeld, getreuzeld, gekletst, voorgelezen, gebabbeld en geknuffeld.

 5. Mijn dochter van 16 moet om 22.00 uur in bed liggen. Dat moet ze van ons, maar zij ziet dat helemaal anders. Mevrouw blijft rustig beneden zitten als Man en ik al naar ons mandje gaan. ‘Want,’ zegt Kind, ik kan ‘s avonds veel beter leren dan overdag.
  Nu heeft ze ook wel verschrikkelijk veel te doen, qua schoolwerk. Ze zit in gymnasium 5 en de boek- en economieverslagen vliegen haar om de oren. Bovendien beginnen de eerste PTA examens die meetellen voor het examen in 2014.
  Maar ze heeft veel slaap nodig en 22.00 vinden wij echt het matje. Als ze zich doordeweeks niet aan haar tijd houdt, moet ze in het weekend 22.00 plat. “Dan zijn er feestjes of leuke films op tv!” jammert ze dan. Pech gehad!!
  En als het echt te gortig wordt, pak ik haar mobiel af. Wie niet horen wil, moet maar voelen.

 6. Zbrt… bedoel je zrbrt? Zou geweldig zijn, want ik dacht tot 1 minuut geleden dat ik (en mijn familie) de enige was die dat woord kent/gebruikt!

  • Ik weet niet wat een zrbrt is, maar een zbrt is een kus op de wang of op welke plek op het hoofd (het kan trouwens ook op de arm of welk lichaamsdeel dan ook) met een soort van prt-geluid.

 7. Storm gaat tussen half 8 en 9 naar bed. Hangt ervan af hoe moe hij is. We houden het expres flexibel omdat hij weken veel energie kan hebben en dan weer dagen/weken doodmoe is. Door niet al te duidelijk over een vaste tijd te praten, voorkomen we de discussie. Want als hij moe is, wil hij zeker niet naar bed.
  Het ritueel hier is een verhaaltje van woef, verzonnen door de Echtgenerd, douchen e.d. en daarna in bed meestal een hoofdstuk voorlezen door mij uit een boek.
  ‘s Ochtends mag hij als hij eerder wakker is dan wij zelf de tv aanzetten of ds-en, maar meestal pluk ik hem uit zijn bed. Hij mag zelf drinken pakken en fruit als hij trek heeft.
  Het werkt zo best goed, moet ik zeggen.

 8. Dochter is 14 en gaat om 22:00u slapen en zoon is 16 en gaat om 22:30u slapen. Meestal is dat wel later omdat hij nog met zijn laptop bezig is. In het weekend is er geen uur. Meestal als ik zeg dat ik moe ben, gaan we slapen.

 9. nou, het kind ligt als alles een beetje meezit voor 8 uur op bed, maar op maandag (turnen) en donderdag (reddend zwemmen) redden we dat meestal al niet. in het weekend gaat ‘ie zelfde tijd, alleen vakanties en speciale dagen gaat ‘ie later. hij is ALTIJD vroeg wakker, behalve wanneer dat handig is. ^^

 10. Zoon wordt deze maand 13 en hij gaat doordeweek om 21.00 naar boven. Als hij klaar is met het bedritueel dan lees ik hem voor. Ter afsluiting leest hij dan ook 1 pagina. Hij heeft moeite met lezen maar is dol op voorlezen en zolang hij het nog wil dan is dat ons momentje. Daarna een kus en hij gaat slapen. In het weekend is het meetal rond 22.30 op vrijdag en 23.00 op zondag. Uitslapen kan hij goed maar alleen op zondag want op zaterdag heeft hij sport en moet hij om 8.30 opstaan.
  Dochter is 7 en gaat om 20,00 naar bed. Soms wordt het wat later. Als ze klaar is om naar bed te gaan lees ik haar voor (kolletje, liza en jimmy bij voorkeur) en daarna gaat het muziekje uit de babytijd aan en dan ga ik bij het raam sta en doe het een klein stukje open. Na het muziekje gaat het raam weer dicht. Nog een kus en en weer het muziekje aan en ze is in dromenland. Het muziekje is een winnie de pooh die onder een ballon hangt en zo omhoog gaat. Toen zoon verwacht werd zag ik deze bij de Prenatal en dat ding was hartstikke duur. Ik heb hem toen van man gekregen omdat ie zo leuk was. Eerst heeft ie jaren trouwe dienst gedaan bij zoon en nu al 7,5 jaar bij dochter. Ik hoop dat ie het nog heel lang blijft doen.

 11. Door de week C en M om 21:00 uur en E bepaalt het zelf. In het weekend slaapt E al regelmatig bij zijn vriendin of zij hier, dus dan is de nachtzoen al vergeven haha:)
  In t weekend hebben C en M geen vaste tijd, maar voor een voetbal of tenniswedstrijd altijd voor 21:30 u naar bed.

 12. Vroeger was ik een kind dat geen slaap nodig had, net als oudste nu. Dus liggen/lagen we in bed altijd te lezen, te tekenen, te denken… (Hij is 9 en we sturen hem om 21 uur naar boven, slapen doet hij meestal pas tegen half tien, tien. Soms zelf het licht uit, soms wij, we doen daar niet zo moeilijk over. Hij is om kwart over zeven meestal vrolijk en vanzelf wakker, maar gaat lekker zelf spelen)
  Dochter (7) heeft wel slaap nodig en is ontzettend kort belont als ze een paar keer iets later is (verplicht tussen 7 en half 8 er in).
  Peuter gaat om 7 uur en is ‘s ochtends altijd vrolijk om half acht wakker. Al ligt ook hij vaak lang nog te zingen / kletsen als ik het liucht uit heb gedraaid.

  • Oja, en nu ga ik graag naar bed, liefst voor 22 uur en dan nog even lezen… Er komt een dag dat ik eerder naar boven wil dan mijn kinderen gaan…

 13. Wij hebben nog niet echt een ritme met Emma, dus we gaan naar bed als we willen. Meestal na de voeding van ‘rond 10 uur’ Elke dag nog een andere tijd.
  In het weekend vaak wat later, maar door de week liggen we er rond half 11 in. Door de week gaat Gijs er om half 7 uit en ik tussen 8 en 9, net hoelaat Emma wakker en gevoed is.
  En in het weekend komen we er later uit, verschilt of we afspraken hebben of niet, maar zo niet vaak rond een uur of 9 – 10
  En wat is het heerlijk om met zijn drietjes in een bed te liggen! Ondanks dat Gijs dat voor Emma kwam nooit wilde vind hij het nu ook heerlijk!!

 14. Als kind altijd op tijd naar bed. Mooie film of geen mooie film.
  Later: ik ga zelden vroeg en als ik ga dan lees ik in bed. Op dat punt ken ik geen regels meer. Heerlijk doen wat het moment me ingeeft.

 15. Wij zijn ‘eigen baas’.
  Maar bijna nooit voor 0.00 uur naar bed, en vanochtend was ik er 06.10 u er al weer uit. (Mijn oppasdag!)
  Manlief komt later uit bed, maar als ik wakker ben, kan ik niet meer slapen. Altijd korte nachten!

 16. Ik werd vroeger als kind altijd door m’n vader of moeder naar bed gebracht. Toen ik wat ouder was ging ik alleen naar bed en mocht ik vaak nog eventjes lezen. Weet ook nog dat ik vroeger op zaterdag altijd vroeg wakker was en dan mijn broer ging wakker maken (zal ‘ie niet altijd blij mee zijn geweest, haha) omdat ik niet alleen naar beneden durfde. Dan gingen we samen melk warm maken met beschuit erin (griezel) en naar Sky Channel kijken :-)

  Mijn tweelingnichtjes Noa & Iris zijn rustige slapers, hoewel ze moeilijk inslapen en ‘s ochtends vroeg wakker zijn, maakt niet uit of ze de avond ervoor laat naar bed zijn geweest. Dennis kroop toen hij klein was door het hele bed, maar de laatste tijd slaapt hij rustiger. En Jessy is een woelige slaper en kan ‘s nachts zo rechtop zitten en tegen je praten… waar ze de volgende dag niks meer van weet ;-) En ze heerlijk lang uitslapen.

  Een fijne dag!
  liefs Insoon

 17. Leuk om jullie rituelen te lezen. Bij ons kwartet was ook een regelmaat met bedtijden. Meestal gingen ze iets later naar bed, omdat manlief pas om kwart voor zeven thuiskwam en we om zeven uur aten. Rond half acht stonden we op. In het weekend waren we heel soepel en we konden alle zes lekker uitslapen.
  Details weet ik niet meer. Het is al twintig jaar geleden. ;o)

 18. Leuk om zo te lezen hoe anderen dat doen.
  Ik ben altijd blij als het vakantie want ik vind het beregezellig als de jongens beneden erbij kunnen blijven. Maar op schooltijden gaat het kleine meisje (4) om 19 uur naar boven om te badderen en dan te bed. Met een verhaaltje uiteraard en heel veel luuv joes. De tweeling (12) moeten van mij rond 21 uur naar boven en klaar maken voor bed. Ze zijn net begonnen op de middelbare en dat is best vermoeiend, als ze lekker zijn ingeslingerd worden de tijden ook weer ruimer. De oudste 2 (15 en 17) gaan rond 2230 slapen, soms wat eerder en soms wat later. In het weekend kijken we gezellig met zijn allen een leuke film. En voor ik naar bed ga loop ik een kindrondje, even kijken of ze allemaal lekker liggen :-)

 19. Ik breng alleen de jongste nog naar bed, de middelste gaat tussen 21.30 en 22 uur slapen.
  Bij de jongste lees ik nog voor, indraaien in een dekbedworstje zoals we dat zeggen en dan moet de middelste hem nog welterusten zeggen en dan is het rust in de tent ;-) dit is door de week tussen half 8 en 8 en op zaterdag om 21 uur.
  Door de week sta ik altijd met de kinderen op, in het weekend slaap ik uit en gaan ze zelf naar beneden.

 20. Ik weet niet meer zo goed hoe dat bij ons thuis ging, zal wel verschil in hebben gezeten, want mijn broer is immers 3,5 jaar ouder…

 21. Bij ons hadden we een half uur verschil in bedtijd maar veel weet ik niet meer over de tijden. Ik weet wel dat ze tot een jaar of 15 om 21 uur naar boven gingen en dan afhing van het rooster of ze nog mochten lezen .. maar het waren geen van drieën late slapers en naar bed gaan was nooit een probleem.
  Huiswerk maakten ze ook boven, alles mocht aan .. tv, radio en computer .. máár als het rapport slecht zou zijn dan was die luxe afgelopen .. we hebben altijd aangegeven dat ze dat zelf in de hand hadden. En ze hebben zich daar netjes aan gehouden :)

  gr. Elise

 22. Wat leuk om dat zo te lezen.
  Hier gaat het mannetje ergens tussen 8 en 9 naar bed (maar op ‘gewone’ dagen nooit later dan 9 uur), soms eerder als hij de hele dag tekort aan slaap heeft gehad en niet te genieten is. Overdags gaat hij zo hup de wieg in, of sinds vorige week het ledikant. En gaan wij verder met wat er gedaan moet worden. ‘s Avonds krijgt hij z’n slaapzak aan, en een verhaaltje en dat doen pappa en mamma het liefste lekker samen. Mannetje in de wieg, muziekdoosje aan en nog een laatste kus. Als wij zelf naar bed gaan, en hij diep slaapt, dan leg ik de deken nog even goed over hem heen. Tot hij in slaap valt is het een enorme woelwater, daarna ligt hij stiller dan stil.
  De wakeuplight trouwens, dat vind ik een enorme aanrader. Ik wordt een heel stuk ontspannener wakker dan van zo’n harde wekker. En, of het zo is weet ik niet, maar volgens mij helpt het zelfs een beetje tegen mijn winterdepressieneiging. Ach, als ik denk dat het helpt, dan helpt het toch?

 23. ONZE LEEFTIJDEN ZITTEN DICHTER OP ELKAAR, DE SLAAPTIJDEN DUS OOK. O jee, ik schreeuw, dat is de capslock…
  Ik begin om 7 uur met de jongste van 1, dan half 8 de tweede van 3, dan de laatste om 8 uur. Maar het begint aardig te schuiven naar later de laatste tijd, omdat papa pas om 8 uur thuis is en iedereen die nog net even een zoentje wil geven… Zeker de middelste die dat donders goed doorheeft. Tegelijk naar bed kan niet, ze liggen op een kamer en dan is het zo 10 uur met al dat gekeet. En dan is mevrouw nr 3 alweer om 6 uur wakker. Wat een ellende…

 24. De puber gaat meestal later dan ik naar bed. Maar als ik hem welterusten ga wensen, dan kan er sinds een jaar weer een knuffel van af..

 25. Mijn zoon is 12 en moet doordeweeks om 21.30u in bed liggen. In het weekend hebben we daar geen vaste afspraken over. Vrijdags kijken we The Voice en dat mag hij dan afzien. Is er op zaterdag een film die we kijken die tot bv 22 uur duurt, dan gaat hij daarna naar bed. En zondags gewoon weer half tien.
  In ons huis is alles gelijkvloers dus ik hoef niet mee ‘naar boven’. Alles speelt zich om de hoek van de woonkamer af, bij wijze van spreken. Ligt hij eenmaal in bed, dan knuffelen we nog even en wensen elkaar een goede nacht.

 26. Tot een paar weken geleden lagen de jongens hier allebei om 20 uur in bed. Maar omdat ze samen op 1 kamer in een stapelbed liggen was het vaak iets te gezellig. En omdat Vincent inmiddels 7 is en Julian ruim 3 jaar jonger vonden we het wel zo eerlijk dat er eens verschil kwam in de bedtijden. Dus nu gaat Julian om 19.45 uur naar bed en Vincent om 20.15 uur. Julian wordt boven voorgelezen. En Vincent moet zelf 1 van de boeken die hij via school van de bibliobus meeneemt lezen. Vaak doen we om en om een bladzijde om het voor hem wat gezelliger te maken want hij is nog niet zo’n fan van lezen. Als Vincent om 20.15 uur naar boven gaat dan is Julian meestal al in diepe slaap. In het weekend hebben we geen vaste tijden. De bedtijden verschillen dan van 20 tot 22 uur. Net wanneer de kinderen moe worden of wij ze een beetje zat worden voor die dag ;-) ‘s ochtends maak ik de kinderen om 7.30 uur wakker en in het weekend zijn ze tussen 8 en 10 uur ‘s ochtends wakker.

 27. Mooi stukje :) Vroeger hadden wij thuis vaak geen vaste bedtijden, maar ik ging meestal vroeg naar bed (en er heel vroeg weer uit….).
  Toen onze eigen kinderen nog klein waren, hadden we ongeveer dezelfde regel als jullie nu. Svenja wordt zondag 16 en heeft ook aardig slaap nodig, zeker 8 uur, liever nog 9. Ze ligt er door de week om 21.00 in. De weekeinden zijn hier ook wel soepeler, Svenja laat de hond dan `s avonds laat nog een keer uit ( 23.00 of nog later) zodat ze dan de volgende ochtend langer kan slapen.

  Zelf gaan wij rond 21.30 naar bed op doordeweekse avonden, we lezen / praten /- en dan nog. Ik sta om 2.45 op en Marco om 5.00.

  Wij houden van lange en brede dekbedden. Ik lig ook met mijn achterhoofd onder de deken en met mijn gezicht half op het kussen (buikslaper) Svenja ligt meestal dwars in haar (grote) bed.

 28. Jill is 12,5 en gaat ook om 21 uur naar bed. Ze heeft ook haar slaap nodig, is nog ontzettend gaar als om 7 uur haar wekker gaat. Ze poetst en plast en komt mij daarna halen. Ik loop ook altijd mee naar boven, stop haar in en we kussen en hebben een paar standaardzinnetjes die we tegen elkaar zeggen. Love you, love you too. Good night, don’t let the bedbugs bite. Nog een keer love you, weltrusten, slaap lekker, doeiii… Etc.

  Eea duurt misschien een minuut, maar doen we altijd.

 29. Poeh, ik kan het me niet zo goed meer herinneren, eerlijk gezegd. Weet wel dat ik altijd ingestopt werd. Op een gegeven moment natuurlijk niet meer, toen was ik daar wel klaar mee.
  Mijn ouders kwamen wel altijd even kijken of ik nog in bed lag en onder de dekens; ik was (en ben) een wilde slaper en dekens en ik wilden nog wel eens omgedraaid komen te liggen.

Reacties zijn gesloten.