Het leven van een loser

Al weer een hele tijd geleden las Grote Zus een boek waarbij ze steeds zat te giechelen. Omdat ik me vaak verbaas over het soort ‘literatuur’ dat de jeugd van tegenwoordig leest (waar is Thea Beckman, Jan Terlouw, Astrid Lindgren en consorten gebleven), dacht ik, laat ik dat boek ook maar ‘ns lezen. Ik las dus, in pak ‘m beet 4.560 seconden, ‘het leven van een loser‘.

Waar gaat dit boek over?

Bram vindt het leven een hel. Op de middelbare school moet hij zich staande houden tussen kleine brugpiepers en volgroeid gespuis dat zich al scheert. Op een dag krijgt hij van zijn moeder een leeg dagboek.

In Het leven van een Loser vertelt Jeff Kinney het verhaal van een onvergetelijke anti-held.

En een anti-held is Bram zeker. Bram heeft er alles voor over heeft om geen loser te worden op zijn nieuwe school. Obstakels als een pesterige oudere broer, verstandige ouders, een suffe beste vriend en slungelige sukkels om hem heen maken het leven soms knap lastig. Met een grote dosis zelfoverschatting en een overdosis mislukte plannen en acties slaat Bram zich door het eerste schooljaar heen. De auteur weet, zowel qua stijl als inhoud, de prepubergedachten van Bram goed en pakkend te beschrijven.

Het boek is vermakelijk van de eerste tot en met de laatste bladzijde. Al lezende had ook ik regelmatig een brede glimlach op het gezicht. Het boek is zo herkenbaar. Zelfs voor mij, en ik heb mijn pubertijd natuurlijk al eeuwen achter me liggen. ;-)

12 gedachten over “Het leven van een loser

  1. Ik heb het boek niet gelezen maar de films wel gezien, heb ik ook erg van genoten :) (Diary of a wimpy kid)

  2. Ik heb het zien liggen. Leek me erg leuk. En tja, Thea Beckman en Jan Terlouw, ze zijn er nog, maar dat er nieuwe schrijvers komen met verhalen die misschien meer bij de huidige tijdsgeest passen is misschien wel leuk, toch?

  3. Dat klinkt als een soort Adrian Mole dagboeken. Wat mij op het idee brengt om die weer eens te herlezen, en misschien ook het boek van Bram eens op te sporen..
    Bedankt voor de tip.

  4. Ha, herkenbaar … Svenja heeft deze boeken (er is een hele reeks van, tenminste in het Duits) gelezen in de 6e klas. En hier ging het precies zo als bij jou: Omdat ze steeds zo zat te giechelen werd ik heel nieuwsgierig ……. veel leesplezier nog!

Reacties zijn gesloten.