Spijt

Ik had nooit verwacht dat ik nog ‘ns spijt zou krijgen van iets dat ik voor de meiden gekocht heb. Maar ergens heb ik het nu toch. Ik baal namelijk behoorlijk van die android telefoon die we Grote Zus voor haar verjaardag gegeven hebben. Want … ze leek er wel mee vergroeid!

Wat ze ook deed, ze had die telefoon in haar hand. Televisie kijken gebeurde met telefoon. Huiswerk maken gebeurde met telefoon. ‘s Ochtends bij het ontbijt (dat doen we allemaal vooral heel rustig aan, zonder al te veel tegen elkaar te praten, daar gedijen we het beste op): telefoon werd druk geraadpleegd. Er werd druk ge’appt (of hoe je dat ook schrijft), getwitterd, geïnternet en spelletjes gespeeld. Ze speelt ook wordfeud met mij, maar legt maar één woord in de pak ‘m beet 31 uur, dus daar heeft ze het dan weer niet druk mee. ;-)

Wat ik ook zo jammer vond: het meisje las amper meer een boek! Maar gelukkig is ook dat inmiddels weer veranderd.

Ik weet dat de jeugd van tegenwoordig met heel andere dingen bezig is dan wij vroeger. Ik weet dat ik dat ook niet mag vergelijken. Maar ze komt verdorie af en toe gruwelijk in de knoei met haar huiswerk, omdat ze zo met dat rotding bezig is. Onze eerste ingreep in het telefoongebruik is dus ook geweest dat de mobiel niet meer mee naar boven gaat als er huiswerk gemaakt wordt.

Verder hebben we duidelijk aangegeven dat we dit toch niet heel erg gezellig/leuk/wenselijk vinden en tot op heden lijkt dat toch wel enig effect te hebben. Haar telefoon is nog steeds heel belangrijk (begrijpelijk en dat mag ook), maar is niet meer altijd overheersend aanwezig.

Hoe doen jullie dat met je kinders en hun mobiele telefoonbehoeftes?

33 gedachten over “Spijt

 1. tja, in ‘mijn’ tijd hadden ze nog geen androids, hooguit koelkasten waar niets mee kon en mocht.
  nu hebben we er allemaal eentje en ik moet eerlijk zeggen: ik ben er inmiddels ook mee vergroeid :(

 2. Ik kan me best voorstellen dat een android te veel afleidt.
  Afspraken maken is dan dus belangrijk. Toen ik voor het eerst een walkman had, zat ik ook belachelijk vaak met dat ding op mijn hoofd. Brecht krijgt/koopt binnenkort een kleine tablet. Ook daar worden afspraken over gemaakt. En ik weet wel dat Brecht jonger is dan Oudste, maar soms heb je die afspraken gewoon effe nodig als handvat. Dat ze begrijpt wat jullie bedoelen (voor zover ik dat tussen de regels door lees), lijkt me al heel wat waard…

 3. daar zijn wij nog niet, maar ik denk dat ik tegen die tijd gewoon duidelijke afspraken mag wat wel en niet mag en hoe lang enz.

 4. Ik ben niet bevoegd, want mijn kinderen zijn geen kinderen meer. Maar ik zou ze geen mobiel geven. Ze moeten hem zelf maar opsparen. Dan heb je al een rem. Verder kom ik niet. De wereld wordt overspoeld met die dingen en vaak zie je volwassenen hetzelfde doen als die kinderen… overal en altijd spelen met dat mobiele ding.

  Oudste lijkt me een verstandige meid. Volgens mij moet je gewoon je zorgen op dit punt met haar delen en samen tot een oplossing komen. Dwang gaat leiden tot stiekem, vrees ik. Want de druk op die kinderen is groot.

 5. Wat bedoel je met ‘kinderen’?
  Tellen de kinderen van 30 + ook mee?
  Als ze hier zijn, kan het voorkomen dat iedereen wel met het apparaat in zijn/haar handen zit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Zijn we wel in ‘echt’ gesprek, dan is er bv. een vraag, en ja hoor: “dat zoeken we op”.

 6. Tja, bij ons is dat nog niet echt van toepassing. Alhoewel, beide stiefdochters hadden nog wel ‘s de neiging om tijdens ‘t eten te reageren op ontvangen appjes. Dat heb ik gelijk afgekapt. ‘s Ochtends tijdens de schooldagen ontbijten we wel aan tafel maar toch gaat ‘t best rommelig. Ik wil alleen niet dat één van ons met z’n mobiele zit. E wil ook, zodra hij klaar is met ‘t ontbijt, z’n laptop al op tafel aanzetten (keukentafel is tevens Vlaardingen24 headquarters ;-)) maar dat wil ik ook niet. Vind dat geen goed voorbeeld.

 7. Niet van toepassing op ons… de kleindochters kregen vorig jaar een afdankertje van hun ouders die een nieuwe kochten. Even leek het of ze niet meer zonder konden, maar dat is inmiddels alweer over.
  Goed dat jullie paal en perk stellen hoor… ik vind het echt niet gezellig al die mensen die steeds maar met hun telefoon zitten te spelen! Daarom wil ik ook geen internet op mijn telefoon, ik zit al genoeg achter de computer en kan heus als ik weg ben wel zonder.

 8. Zoonlief heeft nog geen android mobiel maar oh, oh, oh wat zou hij die graag willen hebben. Tot nu toe lig ik meer met hem in de clinch over hoeveel tijd er gespandeerd mag worden met DS-en, Wii-en en computeren en uiteindelijk zijn daar weer regels uit voortgevloeid en die worden nu (redelijk) strak gehanteerd. Wat me wel opvalt is dat hij zonder zo’n speledingetje zich in eens geen raad meer weet met wat hij moet doen én dat vind ik dan weer erg jammer. Aan de andere kant voetbalt hij ook genoeg dus… tja… er is hier een redelijke balans.

 9. Het zijn niet alleen de kinderen hoor! Afgelopen zaterdag stond er een volwassen vrouw naast me op de loopband die terwijl ze aan het lopen was, druk met d’r telefoontje in de weer was… Ik heb trouwens ook collega’s die elke pauze met dat ding in de weer zijn, echt heel erg irritant en ongezellig…

 10. Lijkt me idd lastig.
  Heb dat natuurlijk niet bij de hand gehad (die dingen waren er gelukkig nog niet toen onze dochters die leeftijd hadden) dus kan er niet echt over oordelen.
  Maar jullie aanpak lijkt me heel verstandig.
  Janny

 11. Ik ben de ergste verslaafde hier in huis; hij gaat zelfs mee naar toilet… Ja ik weet het, het is erg. Maar ik rook niet en drink te weinig… ;)

 12. Ik heb hem vaker in de hand dan zoonlief van 18.. en ik heb hem al nauwelijks in de hand. Ik weet het, ik heb geluk gehad…

 13. Wij hebben hier een HHH in huis en die neemt de telefoon zelfs mee ……………………………………………………………..naar de plee!
  Hij is sinds dat ding in huis is weer duidelijk KIND geworden.
  Ik dat niet (H)EERLIJK?

 14. Mijn zoon (12 jaar) heeft er wel één maar doet er nog niet veel mee. Mijn stiefzoon (ook 12 jaar) juist wel. We hebben voor beiden de regel opgesteld dat om half negen ‘s avonds alle vierkante schermen uitgaan (t.w. pc, ds en/of telefoon). Telefoon gaat niet mee naar bed. Als we met z’n allen weggaan blijven de telefoons thuis. En tijdens huiswerk maken mogen ze ‘m ook niet bij de hand hebben. Zo is het nog een beetje te doen, zeg maar.

 15. Ik zie in de familie ook wel dat jongeren veel met hun mobieltje bezig zijn. En mijn neefje en nichtjes spelen ook graag een spelletje op mijn mobiel. Maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat hierdoor de schoolprestaties minder worden.
  En je ziet trouwens ook genoeg ouderen die niet zonder hun mobieltje kunnen. Gistermiddag in de bioscoop nog, voordat de film begon en in de pauze… hup, daar kwamen de mobieltjes weer tevoorschijn ;-)

  Een fijne dag!
  liefs Insoon

 16. Tja…mijn kinderen zijn dan weer niet zo! Beiden hebben ze een mobiele foon, maar beiden doen er maar weinig mee! Het zijn prachtige toestellen, en ze kunnen er van alles mee…af en toe bellen en sms-en is het enige wat ze ermee doen!

 17. Hmm .. ik weet nog dat het in onze tijd de laptop was. De meiden deden alles daarmee. Ze hadden er beide 1 op hun kamer maar we gaven ze mee dat het gebruik afhing van de cijfers. Bleven die goed dan mochten ze alles aanzetten met huiswerk maken, ging het omlaag dan ging het uit of moesten hun beneden hw maken.

  maar het ging prima !

  gr. Elise

 18. Die fase hebben we hier nog niet, maar zoals ik het denk te gaan doen, is dat mobiele telefoons beneden blijven, dat geldt voor mijn man en mij nu ook, laptop/pc staat ook allemaal beneden en boven is er ook geen tv, streng he ;-).

 19. Gelukkig is het hier nog niet aan de orde, de kleuterschool is nog mobielvrij ;). Wel zijn ze al verslaafd aan de Ipad. Daar moeten we dus beperkingen aan stellen, niet te lang, niet te vaak, eerijk delen enzo. Zo zal het ook wel met de telefoon gaan. Wanneer de eerste er komt zal wel een beetje door vriendjes gedicteerd worden. Ons kennende zal hij een van de laatsten zijn die er een krijgt, maar als ze hem echt allemaal hebben dan zullen we wel overstag gaan…

 20. Tja, mijn oudste is 9 en heeft een telefoon (mijn oude) die geen itnernet heeft. Hij staat nooit aan en is bedoeld voor als hij ons nodig heeft. Zeer tevreden over. Maar het zal over een paar jaar anders zijn. Dus ik lees even mee (-;

 21. Ik word er wel eens dol van ;-) Maar ik vind het ook wel weer grappig. En zolang de mobiel tijdens het eten ea familiaire aangelegeheden in de broekzak blijft ben ik tevreden :-)

 22. Dat deden wij vroeger niet? Jij hing niet uren aan de telefoon om met vriendinnen de dag door te spreken? Jij kreeg nooit op je kop om hoge telefoonrekeningen?

  Ik zie het verschil niet met vroeger, behalve dan dat de jongeren nu niet de enige telefoon in huis bezet houden, maar hun eigen telefoon hebben. Ik ben persoonlijk voor zelf ervaren, maar ik heb natuurlijk niet zo’n groot kind dus dat is makkelijk praten van mij ;-)

  • Nee, dat deed ik niet. Dat urenlang telefoneren. Ik had wel betere dingen te doen. Boeken lezen bijvoorbeeld. ;-)

 23. Ik heb geen kinderen maar een moeder die vergroeid is met haar iPhone, heeft iemand daar een tip voor? ;)

 24. Zo’n heeft sinds enkele maanden ook een android telefoon, sterker nog hij heeft een betere dan ikzelf maar goed. Hij gaat er heel netjes mee om gelukkig. Beltegoed maakt hij nauwelijks op en de mobi ligt meestal ongebruikt op tafel. Nou heeft hij ook een nieuwe laptop en daar zit hij dan wel veel achter (ook voor zijn huiswerk ivm dyslectie). En daar moeten wij dan weer grenzen stellen.

 25. De kinderen zijn nog te klein voor een mobiele telefoon dus die hebben er nog geen. Zodra ze naar de middelbare school gaan krijgen ze er 1 omdat ze dan zo’n 3 kwartier moeten gaan fietsen.
  Zelf ben ik ook wel redelijk vergroeid met mijn telefoon. Ik gebruik hem veel voor whatsappen, wordfeud, twitter en ik gebruik hem ook als e-book-reader met de Aldiko-app. Misschien een tip voor Oudste, want misschien is boeken lezen dan juist wel weer leuk!

 26. hier idd ook “vergroeide” kinderen alhoewel de bakvis nog een oud mobiel heeft ( en geen smartfoon dus geen whatsapp :-) ) maar smssen is ook een drukke bezigheid. Hier is de afspraak tijdens tafelgebeuren, alle maaltijden dus worden mobieltjes niet geraadpleegd. Huiswerk = huiswerk dus t snelste en beste gemaakt zonder afleidingen… hoewel dat laatste nog wel eens gestoord word, proberen we on eraan te houden.
  oh en tijdens visite ook mag er niet constant gewa worden want dat vinden we saai en ook onbeschoft tegenover de ander.( dan moet je geen visite uitnodigen en ga je maar lekker wa-ppen)
  maar t bljft zeker moeilijk

 27. Heb geen kinderen, maar ik kan me voorstellen dat jullie het als ouders niet echt leuk vinden dat ze vergroeid lijkt te zijn met haar telefoon. Zeker als het haar schoolwerk beïnvloedt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn…

Reacties zijn gesloten.