Fruitvliegjes en andere onzinnig gevleugelte

Goed, we mogen de periode dat de fruitvliegjes velen van ons plaagden wel als afgesloten tenminste dat denk ik beschouwen. Twitterde ik eind juni nog heel optimistisch dat de fruitvliegjesmaffia huize Triltaal links leek te laten liggen, dat was natuurlijk de goden verzoeken. Vanaf juli tot een paar weken geleden werd onze keuken consequent geterroriseerd door die kleine krengen. En dat terwijl ons fruit in de zomer altijd in de koelkast staat en we nooit lange tijd etenswaren op het aanrecht hebben staan. Er staan uitgebreide vangmethodes op internet (laat de gevangen vliegjes dan buiten los!!!), maar daar ben ik niet eens aan begonnen. Onbegonnen werk. :-( Het enige dat ik met vrij grote regelmaat deed was, al handenklappend, zoveel mogelijk gevleugelte naar de andere wereld helpen.

Andere kleine vliegjes waar ik een gigantische hekel aan heb (overdrijven is natuurlijk ook een vak) zijn die kleine zwarte vliegjes waar je altijd tegenaan botst als je al fietsend van ons mooie landje geniet. Je kleding zit vaak vol en er komen met vrij grote regelmaat nog van die vliegjes uit je kapsel gekropen als je al lang niet meer weet dat je überhaupt een stuk gefietst hebt. Ik moet zeggen dat ik altijd blij ben dat ik een bril draag want ik heb gelukkig zelden last van in het oog gevlogen creaturen en dan laat ik de in de mond vliegende exemplaren maar even buiten beschouwing. Zouden deze vliegjes familie zijn van de fruitvliegjes? Alhoewel, fruitvliegjes zijn bruinig en deze zijn zwart. Geen idee hoe deze heten. Jij wel?

Waarom het bovenstaande eigenlijk? Nou, ik vraag me vooral af wat het nut van een fruitvliegje is. Welk dier dienen ze als prooi? Zouden dat spinnen zijn? Aangezien wij in huis helemaal geen spinnenwebben (hahahahahaha) hebben kan ik me dat niet voorstellen. Ik heb nog nooit een spinnenweb gezien met daarin het uitgezogen lijfje van een fruitvliegje. Dus, wat doen die vliegjes hier nu eigenlijk? Waarom komen ze binnen en waarom blijven ze dan zo verdraaid hardnekkig binnen? Ga toch buiten spelen! En beter: hoe voorkom ik dat ze binnen komen. Iemand de gouden tip?

22 gedachten over “Fruitvliegjes en andere onzinnig gevleugelte

 1. Gruwel ja, die fruitvliegjes! Ik snap ook echt niet hoe ze zich zo razendsnel kunnen vermenigvuldigen. Bah! Ik deed ook een paar keer per dag een rondje meppen. Tussen mijn handen of tegen het keukenraam. Heerlijk! Je moet je agressie toch ergens kwijt ;-)
  Wat jij je afvraagt van de fruitvlieg, dat doe ik van de mug. Wat is toch in vredesnaam het nut van muggen?!

 2. Eerlijk gezegd heb ik weinig of geen last gehad van fruitvliegjes, al jaren niet. Geen idee waar dat dan aan ligt want we hebben toch echt altijd wel fruit op de schaal…

 3. Vreselijk zijn die krengen , ik weet dat mijn stiefvader (bioloog) ze vroeger kweekte ivm met…ik weet het niet meer, maar hier in huis leken ze weg en toen het vorige week zulk mooi weer was , waren ze er ineens weer..aarggg

 4. Hoogst irritant zijn ze. Op mijn werk hebben we ook een paar maanden in onze handen zitten klappen. Zag er heel intelligent uit!…

 5. My oh my… Brings back memories…
  Heel in het begin van mijn studietijd had ik een huisgenootje dat elke ochtend twee sinaasappels perste. Los van de krat vol sinaasappels die zij af en toe kocht en in de keuken zette (en nooit leeg had voor de schimmels toesloegen), gooide zij elke ochtend vier halve schillen van die sinaasappels in onze goedkope prullenbak. Fruitvliegjes volop dus, want de deksel en de bak zelf zaten onder het pulp…
  Als ik dan de pest in had en er echt iets aan wilde doen, zette ik de vuilnisbak elk half uur een meter dichter bij de voordeur. Aan het eind van de middag stond de bak buiten, en waren de vliegjes rustig meeverhuisd. De zak werd weggegooid en de bak gauw onder de douche gezet voor een grondige sopbeurt. Daarna ging het weer een paar weken goed.

  Wat, naast fruit, trouwens ook enorme aantrekkingskracht op die beestjes heeft, is lege bierflesjes! Een gevaar wat veel mensen zich niet beseffen.

 6. Jakkes… da’s geen pretje, die fruitvliegjes. Ik heb er gelukkig nooit last van.
  Kun je niet iets op Internet vinden waar ze een gruwelijke hekel aan hebben?
  Janny

 7. Een zwerm fruitvliegjes is niet zo erg, die kun je verjagen, maar één fruitvliegje, da’s erg. Die laat zich niet vangen, laat staan pletten.

 8. Ik heb er gelukkig geen last van, dus ik kan je ook niet aan tips helpen. Maar voor volgend jaar, succes alvast!

 9. Tsja, ik vraag me bij meerdere beestjes/insecten wel eens af wat voor ‘n nut zo’n dier nu heeft?? Zoals muggen… ik heb er alleen maar last van!

  Van fruitvliegjes heb ik zelf gelukkig geen last *afkloppen* Misschien durven ze niet op 7 hoog te komen, haha.. Maar als je het hebt is ‘t lastig. Ik heb ook wel eens gehoord dat je een bakje met een klein laagje rode wijn moet neerzetten den fruitvliegjes dan hierin verdrinken.
  Die zwarte kleine vliegjes die ik wel. Op de camping in Zeewolde heb je er veel last van op de dijk. Super irritant! Ik draag een bril en tijdens zo’n fietstochtje hou ik m’n mond stijfdicht ;-)

  Een fijne dag!
  liefs Insoon

 10. pot basilicum (gewoon zo’n pot met aarde en plant) naast je fruit zetten(of waar de fruitvliegjes ook maar komen) dat is het enige wat ehct helpt ( hier dan tenminste)

 11. Hier kwamen ze ook wat later dit jaar – en hóe! Irritante krengen. Ook hier zelden (lang) fruit en andere etenswaren op tafel, maar toch.
  Wat hier wél goed werkte: een klein plastic flesje in tweeen snijden, de onderkant vullen met wat cola (of siroop of iets dergelijks) en de bovenkant er ondersteboven terug opzetten, met de dop er vanaf uiteraard. Daar verdwenen behoorlijk wat vliegjes in om nooit meer terug te keren. ;-)

 12. Ik heb geen idee, ik weet wel dat enkele fruitvliegjes binnen no time een heule hoop eitjes leggen. EN dan bij voorkeur op bananen.

 13. Ik heb er ook last van. Ze komen vaak uit plantenpotten opvliegen. Meestal is de aarde dan iets te vochtig. Geen idee hoe je het moet voorkomen en wie hun natuurlijke vijand is, behalve de mens. ;o)

 14. Ik weet weinig van ze af, net als jij. Maar inderdaad, lastig zijn ze wel! Ik kom hier weer terug als de tip is gegeven.

Reacties zijn gesloten.