Regeerakkoord

Goed, een politiek logje maar ‘ns een keer. En laten we in ieder geval in onze reacties wat (w)aardig voor elkaar zijn oké? Want waar politici het helaas te vaak op de man menen te moeten spelen, daar hoeven wij toch zeker niet aan mee te doen lijkt mij. Ik vind de rol van de media in dezen trouwens ook zeer discutabel, daar logde ik al ooit over, en wellicht zal ik dat binnenkort nog maar ‘ns doen want tjongejongejonge …

Afgelopen maandag werd het regeerakkoord gepresenteerd. Ik denk dat het goed is dat men dat in korte tijd heeft klaargespeeld. Ik denk dat ons land erbij gebaat is als er niet oeverloos geneuzeld wordt over ‘ditjes’ en ‘datjes’ en dat alleen de totstandkoming van een dergelijk akkoord al minimaal 6 maanden duurt. Ik denk ook dat het een goed regeerakkoord is. Ja, er zitten vele pijnlijke zaken in en ja, er wordt op veel dingen bezuinigd. En ja, ik heb me bij lange na niet tot in detail verdiept in het regeerakkoord dus vraag me niet hoe alles zit. Want daar heb ik de ballen verstand van en -sterker- daar wil ik niet eens verstand van hebben. En wat die zorgpremie betreft weet ik nog helemaal niet wat het allemaal gaat betekenen, maar hé, zolang ik dat ook nog niet weet, ga ik me daar niet druk om maken. Wat ik goed vind is dat twee partijen die zo verschillend zijn, duidelijk hebben aangegeven dat het een kwestie van geven en nemen is. Dat onderhandelen nu eenmaal betekent dat je af en toe water bij de wijn zult moeten doen. Ik vind het feit dat beide partijen die verantwoordelijkheid genomen hebben erg positief en dat dat een duidelijke boodschap aan de samenleving is.

We kunnen veel zeggen van politici, maar ik zeg vooral dat ik veel bewondering voor ze heb. Ik maak het op lokaal niveau op mijn werk natuurlijk mee en ik zie hoe hard deze mensen werken. Hoe bevlogen ze zijn en hoe goed ze het voor hebben met de gemeenschap waarvoor ze staan. Uiteraard is het zo dat als je een besluit neemt dat gunstig is voor partij A dat partij B dan hoogstwaarschijnlijk laaiend is. ‘Want hoe halen ze het #$@#@%!#* in hun stomme kop!’. Tja, dat heet democratie. Ben blij dat je je om zulke dingen kwaad kunt maken. Er zijn mensen op deze aardbol die zich zorgen maken waar zij hun eten voor die dag vandaan moeten halen of die zich afvragen of er ooit nog wel ‘ns vrede in hun land zal komen.

Natuurlijk zijn er heel slechte politici, en regelmatig zitten er -vooral op lokaal niveau- mensen in de politiek die van toeten noch blazen weten. Maar het feit dat dit mogelijk is, wil in mijn ogen al een heleboel zeggen. Ons land is zo verkeerd nog niet. We horen de laatste tijd vrij veel over corrupte politici, gevallen colleges en wat dies meer zij. Afkeurenswaardig natuurlijk, maar ook wat dit betreft: het komt in alle kringen voor.

Ik ben blij met het feit dat er twee partijen in het kabinet zitten. Ik denk dat dat de stabiliteit ten goede komt en het lijkt me niet echt heel vervelend als een kabinet ‘ns een keer de volle vier jaar blijft zitten. Nederland heeft behoefte aan politici die impopulaire maatregelen durven te nemen en het lijkt me logisch dat -in deze tijd- die maatregelen op alle fronten voelbaar zullen zijn. In mijn portemonnee en in de jouwe. Hoe vervelend dat ook is.

We hebben ontzettend vette jaren gehad waarin the sky the limit was. Of dat zaligmakend was waag ik te betwijfelen. Het gaat nu veel minder, we moeten de broekriem aanhalen, maar ik denk oprecht, dat daar eigenlijk helemaal niets mis mee is.

Ik hoop dat dit kabinet de kans krijgt om zich waar te maken. Dat de oppositie inhoudelijk gevoerd zal worden, niet op de man en niet om te scoren bij het volk. Want ik denk oprecht dat ons land daar het allermeest bij gebaat is. Bij een stabiel Den Haag, waar gewoon gewerkt kan worden aan belangrijke zaken zonder dat er allemaal idiote kamervragen gesteld gaan worden.

Disclaimer: Ik wilde hier een uitgebreide tekst typen haha, maar eigenlijk schreef ik dat al in de eerste alina. Dit is mijn persoonlijke mening, iedereen mag er uiteraard anders over denken. ;-)

25 gedachten over “Regeerakkoord

 1. Ik sluit mij in het geheel bij jou aan. Blij dat er vlot een regering tot stand is gekomen, ik hoop de komende jaren een stabliele regering te zien, die beslissingen durft te nemen ook al zijn die niet populair. Als je 2 partijen een regering laat vormen die uit 2 verschillende kanten komen, dan moeten ze elkaar ergens in het midden tegemoet tegen komen, dus beide partijen nemen en geven wat. En zo is het nu en zo hoort het in een democratie.

 2. zo, weer bijgelezen.
  ik zie dat je je ‘smoel’ veranderd hebt, ziet er leuk uit.
  ik ga slapen.
  welterusten en toedeloe!

 3. helemaal met je eens, eindelijk ook eens een positief geluid.
  altijd dat gekat overal op.
  het geld is op, dus we moeten minderen en dan ben ik blij met een regering die problemen wil oplossen en niet vooruitschuiven.
  ik kreeg met samaom ook een goed gevoel, hij is reeël, belooft geen gouden bergen. fijn dat de VVD dat ook inziet.
  we zullen wel zien waar het heengaat, mar het voelt vele malen beter dan bij het vorige kabinet.

 4. Mijn eerste reactie is dat ik het met je eens ben. Maar ik moet bekennen dat ik nog geen idee heb wat voor consequenties het voor mij persoonlijk én voor de economie en dergelijke heeft. Ik hoop dat ik de zwem- en danslessen én de kleding van mijn kinderen gewoon kan blijven betalen. Want hoewel één van ons tweeen geen werk heeft, omdat het salaris niet opwoog tegen de kosten van opvang, ben ik toch echt ook een hardwerkende nederlander. Net zo goed.
  Ik ben blij dat onze minister president zijn sociaal democratische kant weer heeft gevonden want de afgelopen jaren neem ik hem wel degelijk kwalijk. En dan bedoel ik niet met modder te smijten maar de gedachte dat zijn partijgenoten samenwerking met een foute politicus goed vinden maar hun lidmaatschap opzeggen omdat ze meer zorgpremie moeten gaan betalen, vind ik echt heel erg raar.

 5. Ik ben het met je eens dat er stabiliteit moet komen maar ik vraag me wel af wat al deze plannen voor consequenties hebben. Het lijkt mij dat het in ieder geval geen stimulans voor de economie gaat opleveren als alleen de zorgkosten al zo hoog gaan oplopen. Daarbij komt dat ik van mening ben dat men eens serieus moet kijken naar wat er in de zorgsector wordt verdient en dan heb ik het niet over het verplegend personeel maar over de hoge heren. En door al deze maatregelen heb ik sterk het idee dat je als werkende min of meer op de blaren mag gaan zitten terwijl juist dat de mensen zijn die hard werken om aan het eind van de maand wat opzij te kunnen zetten en dat wordt ons nu ook nog afgenomen. Op deze manier stimuleer je ook niet dat mensen willen werken want door te gaan werken kom je boven de norm uit waardoor je je extraatjes gaat verliezen dus nee, ik zie de komende periode niet met veel vertrouwen tegemoet…

 6. Ik ben het nog een beetje aan het afwachten. Ik maak me eerlijk gezegd niet zo heel druk om de ziektekosten. Dat wordt inderdaad opgeblazen. Ik geloof dat wij, in onze situatie, niet meer dan een paar tientjes per maand meer gaan betalen. Maar alles bij elkaar is het wel wat veel. Want ook de studiefinaciering wordt afgeschaft, de schoolboeken worden straks niet meer vergoed en de ov jaarkaart wordt verruild voor een kortingskaart. En met 2 kinderen die bijna gaan studeren tikt het dan allemaal wel aardig aan.
  Het zijn hoe dan ook onzekere tijden en daar kan ik soms best wel over malen. Want wat als er een ontslag valt? Vroeger had je zo een andere baan. En anders redde je het wel met je ww. Maar nu is het vinden van een andere baan lang niet meer zeker. En de ww krijg je maar 2 jaar, daarna ga je onverbiddelijk de bijstand in. Als je dan, zoals wij, een koophuis hebt, kan je wel eens voor een heel groot probleem komen te staan. Goh, en dan moet je je huis verkopen, maar ook dat zal erg lastig worden.
  Maar goed, doemdenken zal niemand verder helpen. Ik ga dus proberen er positief in te staan. Ik moet er alleen nog even aan werken ;)

 7. Ik woon ook niet in Nederland en kan daarom moeilijk meespreken over het reageraccoord. Maar bezuinigen moeten wij hier ook. Er wordt overal flink het mes in gezet en het is sparen geblazen! Alleen zou ik wensen dat we weer wat meer echte democratie gaan krijgen. Op dit moment wordt de regering bevolkt door hoofdzakelijk academici en technocraten.
  Ik mis de “kleine man” (of vrouw :-))

 8. Ja, ik ben het met je eens. Maar… wij hebben gisteren berekend wat het ons gaat kosten, die ziektekostenverzekering: €500 per maand. En dan volgend jaar een kind dat op kamers gaat en gaat studeren. Hatseflats.

 9. We zijn toe aan stabiliteit, en of we nou van links of rechtsom moeten bezuinigen, geld moet ergens vandaan komen! Maar laat er nu duidelijkheid en rust komen, daar zijn wij geloof ik het meest aan toe…niemand weet en durft nu nog wat!! Rust in de tent moet er komen!

 10. ik heb het regeerakkoord gedownload, maar ik kwam er nog niet doorheen. dus ik wacht nog met commentaar tot ik weet waar ik ‘t over heb. ;-)

 11. Ik ben het wel met je eens, niet zeiken gewoon netjes onderhandelen en snel en daadkrachtig optreden. Aan de andere kant ben ik wel geschrokken van de plannen mbt hypotheek en ziektekosten – ik stem meestal links maar dit heeft dit is toch wel erg pojnlijk voor ons persoonlijk… Denk ik. Evn afwachten maar. Alles beter dan de pvv, als ik dan toch maar even nog wat modder mag gooien (-:

 12. Sigh…. politiek!! Ik ben niet ontevreden dat deze partijen in de regering zitten, het had zo veel slechter uit kunnen pakken….. maar een aantal van hun beslissingen daar zet ik vraagtekens bij. Natuurlijk moet er bezuinigd worden, natuurlijk moet dat zo ‘eerlijk’ mogelijk maar of dit eerlijjk is????

  Nu maar hopen dat ze inderdaad 4 jaar blijven zitten, dan weten we in ieder geval de komende tijd wat ons te wachten staat.

 13. Ik ben het best met je eens. Wat ik ook fijn vind is dat een maatregel eindelijk eens iedereen treft, zoals die zorgpremie. Ik heb al heul veel ingeleverd met de kinderopvangtoeslag, voelt fijner dat we nu met z’n allen gaan bezuinigen.

 14. Ik ga met je mee. Voor stabiliteit en doorgang.
  Toch kan ik mij wel voorstellen dat sommige mensen zich niet prettig voelen omdat hetgeen zij belangrijk achtten en daarom op een bepaalde partij hebben gestemd, niet hard gemaakt is. Je stemt immers niet op een coalitie.
  Maar idd, we moeten wel door en het leven is geven en nemen.

 15. Ik ben een VVD stemmer .. en samengaan met de PvdA is echt een uitdaging .. het zal flink knallen af en toe en tot nu toe moet er aan beide kanten water bij de wijn gedaan worden.
  Ik wacht het af en maak mij nog niet te druk. Ja ik krijg minder hypotheekrente aftrek en moet als 2 verdiener flink inleveren qua zorgkosten maar we willen toch uit die crisis ?

  We moeten het wel samen doen !
  Elise

 16. Ik woon niet in Nederland, dus hetgeen in het regeerakkoord staat raakt mij maar ten dele. Ik maak me zorgen over de studiefinanciering van mijn oudste, de (film)toekomst voor mijn middelste en het zorggebeuren ivm mijn vader.

 17. Ik heb op beide partijen niet gestemd maar ben ook blij dat Diederik erbij zit en Rutte niet alleen rijke z’n plannen door heeft kunnen zetten. Het wordt tijd dat de kosten meer naar inkomen verdeelt gaan worden; velen hebben jaren boven hun stand geleefd en alles kon qua hypotheek e.d. Ik maak me wel zorgen over de nwe premies voor de ziektekosten. Ernstig zorgen zelfs en heb daar alle reden voor met een chronisch zieke man in de WAO thuis en 2 opgroeiende pubers in da house…. Meer werken dan ik nu al doe kan ik nl niet.
  Ik houd m’n hart vast…

 18. Ik blijf mij er over verbazen dat dit land massaal achter een partij als de vvd is gaan staan, ik kan daar met mijn pet niet bij.
  En hoe het wordt, ik houd mijn hart vast en hoop dat het niet zo erg gaat worden als wordt voorspeld

 19. allereerst: ik heb erook de ballen verstand van :-)
  Verder ben ik wel eens bang dat het verschil tussen werken en uitkering( welke vorm dan ook) voor sommigen (bv de beginnende werkende jeugd) wel eens (te?) klein zou kunnen worden .( ik hoor nu al sommige studiegenoten (mbo) van mijn oudste zeggen dat ze net zo lief een uitkering willen, wat ik ontzettend vind)

 20. Ik zit er hetzelfde in als jij. Ik merk het wel hoe het allemaal uitpakt, maar de insteek van ‘iets voor elkaar over hebben’ om samen te kunnen regeren, bevalt mij wel. En een inkomensafhankelijke ziektekostenpremie is voor mij gunstig, want x% van nul is nul. Daar wil ik wel bij zeggen dat ik liever een inkomen had gehad, hoor!

 21. Goh, we zijn het eens. Ik lees op Facebook berichten als ‘ Ik heb spijt van mijn stem op Diederik’. Mijn zoon zeurt over het studiegebeuren en ik denk… Zonder Diederik en zijn club had het regeerakkoord er heel anders uitgezien, en was het vooral de kleine man geweest die gepakt was. Zo ver ik het nu kan bekijken wordt het leed eerlijker verdeeld dan het in jaren is gebeurt. Maar goed, dat is mijn mening.

Reacties zijn gesloten.