Beugel

Grote Zus kreeg op 11 april 2011 haar beugel. Die beugel was vooral bedoeld om de stand van haar boventanden te corrigeren. Ze had een overbeet die voornamelijk door het duimen veroorzaakt was. Echt heel erg het nut zag ik niet, maar Grote zus zelf vond het toch wel nodig. Zij vond vooral het spleetje dat ik haar verdorie gegeven heb! niet zo mooi.

De eerste dagen na het zetten heeft ze vrij veel pijn gehad en dat was steeds na het bijstellen van de beugel wel het geval. Meestal kreeg ze van het bijstellen ook hoofdpijn. Maar gelukkig was dat na een dag vaak weer weg. Grote Zus heeft ook verschillende keren met van die pietepeuterige stiekjes zitten hannesen. Een tijdlang moesten die van boven naar onderen gedragen worden waardoor haar mond veel minder ver open kon en ze heeft er ook gehad die  over haar boventanden liepen. Wat daar het doel dan van was?

In al die tijd dat Grote Zus haar beugel droeg heeft ze maar één keer een bracket los gehad en heeft ze amper met wax hoeven te smeren. Die wax smeer je op de brackets als die pijn doen aan je tandvlees. Grote Zus hield haar gebit altijd al goed bij en dat deed ze nu gelukkig ook. Poetsen dus en frotten met van die friemeldingetje (die heten trouwens interdentale borsteltjes/ragertjes; ik had er nog nooit van gehoord, je weet, ik ben van het flossen). Het was eerlijk gezegd ook verre van smakelijk om haar beugel te zien nadat ze gegeten had. Ze heeft nu achter haar boventanden een ‘draadje’ zitten. Dat moet ervoor zorgen dat haar tanden niet gaan verschuiven.

Hoeveel heeft dit grapje nu eigenlijk gekost? Tot nu toe hebben we voor € 2.102,55 aan facturen thuis gekregen. Daar zitten echter de kosten van nazorg (na 2 maanden, een half jaar en 2 jaar) nog niet bij. Omdat wij een aanvullende verzekering hebben heeft de verzekering 80% van de kosten betaald.

Al weer een hele tijd geleden ben ik zelf ook naar de orthodontist gegaan. Zoals ik in dit logje al schreef heb ik een beetje de balen van mijn bovenvoortanden (heten die zo eigenlijk?). Ze groeien allebei naar achteren, daarnaast zit er een spleetje in dat groter lijkt te worden. Ik vroeg me af of dat met een beugel te verholpen zou zijn. Die mogelijkheid is er volgens de orthodontist, maar dat zou een behoorlijk langdurige kwestie worden. Op zich vind ik dat nog niet zo heel erg, maar er zouden ook kiezen getrokken moeten worden om het gewenste resultaat te halen. Dát vond ik zo onlogisch klinken dat ik dat hele beugel-idee nu geblockt heb. Ik erger me nog net niet genoeg aan mijn tanden om dat er voor over te hebben (en een heleboel geld want de verzekering vergoed in mijn geval niets). Ach we zien het wel. Misschien ooit …

Ik ben in ieder geval blij dat Grote Zus haar beugel nu kwijt is en vind dat het er mooi uitziet. Over een paar jaar is Kleine Zus ongetwijfeld aan de beurt. Want vooral haar boventanden staan -na het wisselen- behoorlijk scheef in haar mond.

Hoe zit dat bij jou? Ooit een beugel gehad? Of wellicht kinders met beugels? Hoe lang moesten zij hem dan dragen? En wat waren de kosten?

25 gedachten over “Beugel

 1. Toen mijn dochter vijf jaar geleden aan een beugel moest, heb ik voor mezelf ook meteen een afspraak gemaakt. Een hoektand bovenin begon veel te lijken op een wenteltrap en ik kon mijn lip nog nauwelijks over de tand krijgen. Hoektand nummer twee maakte ook aanstalten dwars te gaan staan. Mijn ondergebit begon een beetje op witte Griekse huisjes te lijken: alles over en tegen elkaar aan.
  Gelukkig kon ik zonder een kies te trekken een beugel krijgen, maar anders had ik dat toch laten doen. Als er bij mijn dochter iets getrokken had moeten worden, had ik dat ook laten doen, dus kon ik het niet maken het niet te doen.
  Mijn dochter heeft 3 jaar gebeugeld en ik 2 jaar.
  Ik heb er geen moment spijt van gehad. Echt niet. Elke keer als ik in de spiegel kijk ben ik blij dat ik het heb laten doen. Bovendien zou mijn gebit er alleen maar verder op achteruit gegaan zijn…

 2. hier vier kinderen met beugel.
  hoeveel het bij elkaar gekost heeft weet ik niet precies, maar wel dat ik daar een wereldreis voor had kunnen maken.
  ik weet een ding zeker: die ortho tarieven kunnen echt niet door de beugel!
  maar grote zus heeft een mooi strak bekkie en dat is mooi!

 3. In mijn jeugd werd er nog niet gebeugeld. Of er was in elk geval geen geld voor.
  De kinderen hebben allebei gebeugeld en dat heeft een smak geld gekost.

 4. Ik had vroeger een paar jaar een slotjesbeugel (met elastiekjes). Daarna ook zo’n draadje achter mijn ondervoortanden. Dat heeft er jaren in gezeten, dus je zou verwachten dat het na verwijderen wel goed zou blijven…. mooi niet dus (of niet mooi dus :-)
  Bij mij zijn trouwens na het wisselen en voor mijn beugel ook 4 kiezen verwijderd. Anders was er gewoon echt geen ruimte om mijn tanden recht te krijgen. Misschien dat jij dus ook een smalle kaak hebt waardoor dat nodig zou zijn.

 5. Ik heb nooit een beugel gehad, vroeger was dat meer uitzondering. Ik heb het idee dat de hele beugel branche een mode gril is. Bijna iedereen heeft een beugel, terwijl de tanden vroeger toch niet anders stonden? De tandarts wilde mijn zoon ook aan de beugel hebben toen hij kleiner was. Ik heb dat tegengehouden, want ik vond het onzin. Hij moest nog groeien en dan hebben je tanden tijd zat om helemaal goed te gaan staan. Hij heeft nu een mooi gebit ZONDER BEUGEL. Als het echt nodig is vind ik het prima, maar het lijkt nu een modeverschijnsel en daar ben ik tegen.

 6. Als je het allemaal zo bij elkaar optelt is het een boel geld hè… maar wel met een prachtig eindresultaat! Ik heb zelf nooit een beugel gehad… al staan mijn onderste 2 voortanden een beetje scheef (door duimzuigen).

 7. geen beugel, vroeger mocht je nog een afwijkend gebit hebben zonder dat er meteen doorverwezen werd. tegenwoordig moet alles en iedereen maar aan de beugel, lijkt het wel. ik ben er niet zo van.

 8. Ik heb járenlang een beugel gehad! Dat hele circus heeft zo’n 6 jaar geduurd. Een blokbeugel om mijn bovenkaak breder te maken, een buitenboordbeugel en daarna een tijd lang slotjes. En toen het goed leek te staan en al het metaal eruit was begon de boel weer te schuiven en moesten er opnieuw slotjes komen… De Ortho heeft zijn boot af kunnen betalen zeg maar. geen idee wat dat allemaal gekost heeft, mijn ouders betaalden dat. Voor ik begon was mijn gebit een drama, en nu staat het allemaal mooi op een rijtje.
  Ik ben erg blij dat het uiteindelijk goed gekomen is, ik heb nu een prachtig rijtje tanden!

 9. Mijn jongste dochter kreeg op haar 10E al een beugel. Niet voor haar tanden (ze had en heeft ‘n prachtig gebit) maar voor haar onderkaak die te ver naar achteren stond! 1 jaar lang 24 uur per dag, het 2E jaar alleen ‘s-nachts.
  Ze heeft een heel ander profiel gekregen en kan veel beter bijten en kauwen!

 10. Ik heb nooit een beugel gehad. Het is me wel een keer voorgesteld, omdat ik een hoektand had die niet te voorschijn wilde komen en met een beugel zou het misschien wel lukken. Toen ik vroeg hoe groot de kans was dat dat zou lukken was het 50/50 en het zou 2 tot 5 jaar kunnen duren. Ik heb maar een neptand laten plaatsen toen, ging sneller en was goedkoper ;). Maar ben verder heel blij met mijn gebit!

 11. Yep, hier ook eentje, die draagt er eentje vanaf april dit jaar.
  Tot op heden heeft de beugel (zowel onder als boven) mij om en nabij de 1500,– euro gekost. Maar er komen nog wat rekeningen aan. Ik krijg 90% vergoed. Dat is heel fijn, toch blijft het een boel geld. Over wax en die raggers heb ik haar nooit gehoord. Dat is misschien wel de bedoeling maar is ze dan ‘vergeten’ te vertellen? Het wordt wel mooi, ik zie een duidelijk verschil.

 12. Ik niet, mijn tanden stonden rechten waren erg wit .. na 3 zwangerschappen en een hoop kalkgebrek later is dat helaas minder :(
  Beide meiden hebben een beugel gehad .. goh geen idee hoelang maar wij moesten 25 euro per behandeling bijbetalen x 2 per maand ongeveer. Ik denk beide zo’n 1,5 jaar. Ze hebben nu nog draadjes achter hun tanden maar regelen nu alles zelf qua ortho. Wel mooie bekkies beide :)

  gr. Elise

 13. Yep, hier ook beugels. Geen idee wat t kost, ik bemoei me daar niet mee. Het resultaat is geweldig en daar gaat t om.

 14. Zelf nooit een beugel gehad, maar dat was meer omdat het in mijn generatie nog niet zo in was. Ik houd mijn hart vast voor wat er komen gaat bij de kindertjes….

  Ik heb een “moeilijk” gebit volgens de tandarts, maar kan er prima mee leven. Wel heb ik mijn voortanden voor het mooie iets laten bewerken, gewoon door de tandarts. Stukje (witte vulling) op de middelste twee, stukjes van die ernaast er af, de eerste oogopslag is nu fijn recht! Ik ben er hartstikke blij mee en het duurde maar een uurtje en kostte niks (in verhouding).

 15. Ik heb geen beugel gehad, maar 3 van onze 4 kinderen wel. Het werd vergoed door de verzekering en kostte bij elkaar ongeveer 6000 gulden.

 16. Ik heb nooit een beugel gehad, eigenlijk wel nodig. Maar ik heb een aantal kiezen zonder wortel en die zouden er dan uitvallen ofzo… Een van mijn kinderen heeft een beugel. Het kost heel wat maar we krijgen gelukkig alles vergoed door de verzekering.

 17. Zelf nooit een beugel gehad, gelukkig als ik heel eerlijk ben want wat een beugelleed heb ik gezien.
  Beide dames hebben een beugel gehad, de oudste had nergens last van, maar de middelste had vaker last van de beugel. Inmiddels hebben beide dames een recht stel tanden. Ik heb er geen kosten aan gehad want alles viel binnen de verzekering.

 18. Ja, een beugel gehad en nu een draadje.. Maar alsnog een overbeet doordat als ik praat ik elke keer mijn tong tegen mijn tanden sla.. (Komt door het platte westfries helaas) en ook een spleetje aan het ontstaan. Heb ook gevraagd of dat gemaakt kan worden maar dan zou mijn kaak door midden gezaagd moeten worden. Ja daaaaaag! Laatste waar ik me aan erger is dat een van mijn voortanden veel donkerder is en geel lijkt, doordat ik er als kleintje toen ik net mijn volwassentanden had op gevallen ben.. Maar zou dan van binnen gebleekt moeten worden wat ook een pijnlijke aangelegenheid schijnt te zijn, dus laat dat voor mij nog maar even achterwege alhoewel ik me er behoorlijk aan erger.. En idd het kostenplaatje. Ach ja, als mensen daar over vallen…

 19. Mijn voortanden in de bovenkaak stonden schots en scheef, ik heb als kind dan ook jarenlang ‘gebeugeld’. Van mijn 3 zonen hebben er 2 een beugel gedragen, hun tanden staan nu netjes in het gelid maar het ziet er niet te gekunsteld of zo uit.

 20. Vroeger had ik een beugel, vooruitstaande tanden.
  Mijn boventanden staan nog naar voren, maar: ik zit er niet mee.
  Onze beide dochters hebben een prima gebit en hadden geen beugel nodig. Dat is toch wel bijzonder. onze jongste heeft enorm geduimd, maar haar tanden staan keurig!

 21. Mijn zoon heeft ongeveer een jaar een losse beugel gehad om de stand van zijn bovenjaak te corrigeren (hij heeft een cross-bite). Sinds twee weken heeft hij nu een vaste beugel en tot nu toe zonder al te veel problemen. Geen idee hoe lang deze grap gaat duren, en wat het kost, de rekeningen gaan naar zijn vader (mijn ex) omdat hij op zijn polis is meeverzekerd.

 22. Jill is een jaar geleden geweest en toen kon het nog niet vanwege een tand die nog niet helemaal “uitgekomen” was. Inmiddels na een ruim jaar niet-duimen, zie ik een mooi gebit. We wachten mooi nog even met het maken van die afspraak. Ik vind gebitten die niet helemaal kaarsrecht zijn, wel wat hebben. Een beugel nemen omdat iedereen er eentje heeft, vind ik idioot. (En daarbij is er ook een kostenplaatje zoals jij al schrijft, die niet gering is.)

  PS: dank je wel voor de lieve kaart! xx

  • Oei! Wij betalen hier veel belasting. Heel veel vindt een ieder. Maar daartegenover staat dat tandarts bezoek en behandeling niks kosten.

 23. Je verhaal brengt herinneringen boven aan mijn beugelperiode. Ik had ook een vaste beugel (boven en onder) en heb daar een behoorlijke tijd mee gelopen. De stiekjes waren vervelend, net als het aandraaien van de beugel. Als dat gedaan werd kon ik weer een paar dagen aan het vloeibaar, zo’n pijn dat dat deed.
  Ach, het was het waard, heb nu een strak gebit.

Reacties zijn gesloten.