Kippetjes

Ik ga, als het ‘s ochtends droog is, altijd met de fiets naar mijn werk. Het is een kilometertje of 4,5 dus dat is een lekkere afstand. Ik fiets altijd dermate langzaam dat ik geen spatje zweet produceer en op die manier heb ik de kans om goed rond te kijken. Niet dat dat nu, na 9 jaar dezelfde route, nog steeds heel spannend is, maar goed. Ik fiets een stukje door de bebouwde kom, dan door het buitengebied en dan weer door de bebouwde kom.

Sinds een paar maanden echter heb ik wel weer iets nieuws om naar te kijken. Een kippenhouder heeft namelijk zijn bedrijf radicaal vernieuwd. De oude stal is gesloopt en in plaats daarvan is een nieuwe, ultramoderne, kippenstal gebouwd. Het allermooiste hiervan is dat de kippen overdag buiten rondscharrelen. Ze hebben daarvoor een behoorlijk groot stuk grond tot hun beschikking. En volgens mij vinden ze het best heel tof, die kippen.

Langzaam maar zeker zie je dat ze zich steeds een stukje verder van de stal vandaan wagen. Maar niet te snel natuurlijk, want hé, het is natuurlijk best eng zo buiten.

De kippetjes (ze zijn allemaal bruin) scharrelen lekker rond en doen hun ding. Ik neem aan dat ze het belangrijkste ding – eieren leggen – gewoon op stal doen, want het lijkt me niet dat een boer er veel zin in heeft om door zo’n weiland te lopen om eieren te verzamelen. Ik dacht dat al die kippen buiten misschien wel heel erg zou gaan ruiken, maar niets van dat alles. En wat ook zo opvallend is, je hoort ze helemaal niet. Af en toe hoor je een zachte ‘tok’, maar daar blijft het bij. Ik denk dat de buren daar óók wel blij mee zijn.

Ik vind het vooral een heel erg komisch gezicht, die duizenden kippen die wat rond lopen te banjeren en het heel druk hebben met van alles en nog wat. Het jammere is nu wel dat ik ze, sinds de klok is verzet, niet meer buiten zie lopen. Want ik fiets al voorbij voordat ze naar buiten gaan en ze zijn al weer binnen als ik terug kom.

Een eitje op z’n tijd: hard gekookt of een lekker gebakken exemplaar, daar zeg ik geen nee tegen. Kleine Zus lust geen eieren en ze weigert categorisch om het nog ‘ns een keer te proberen. Grote Zus en Mr. T. die zijn net als ik gek op eieren.

Hoe zit dat bij jou? En moet jouw eitje hard of zacht gekookt zijn?

24 gedachten over “Kippetjes

  1. ik lust ook geen ei. alleen door de cake en de taart en over de croissantjes, maar gekookt of gebakken? bah! stinkt ook zo. mannen hier eten regelmatig eitjes, kind gekookt en gebakken, vriendje alleen gebakken.

    ik fiets trouwens net als jij hahahaha dermate langzaam dat ik geen spatje zweet produceer!

  2. Een mooi verhaal over dit kipse buitenleven. Zo kan het dus ook, in plaats van die verschrikkelijke legbatterijen.

    Mijn eitje. In een pannetje koud water langzaam laten koken. Als het water borrelt, nog precies 2,5 minuut meekoken en dan laten schrikken in koud water. Perfect ei tussen zacht en hard in.

    Maar gebakken is ook heel lekker. Met hele eierdooiers.

  3. Kippen leggen altijd hun eieren binnen. Mijn ouders hebben ook wat kippen en nog noooooit een ei in de wei gevonden! Ik vind het overigens stomme beesten, maar ik koop alleen bio vrije uitloop eieren. Ik vind het wel belangrijk dat de kippen het fijn hebben gehad!

  4. Met gekookte eieren doe je mij niet zo’n plezier. Vind vooral het eigeel vies! Maar een gebakken eitje op z’n tijd, dat gaat er wel in 🙂

    Een fijne dag!
    liefs Insoon

  5. Ik hou ook wel van een eitje op zijn tijd en dan het liefst zacht gekookt. Maar ook een boeren omelet gaat er goed in, of een gebakken ei met nog een zachte dooier, heerlijk!

  6. We zijn hier ook gek op een eitje, zachtgekookt dan wel. eitjes van onze eigen kippen. In de winter ruik je de kippen minder erg dan in de zomer. Maar ze hebben daar een hele grote ruimte en dus zal er minder mest per meter geproduceerd worden. Kippen maken over t algemeen niet zoveel lawaai. Zolang je er maar geen hanen tussenzet.
    En kippen nooit vis te eten geven, want dan smaken je eieren ook naar vis.

  7. Ah, wat fijn kippen buiten. Ik hou van eieren in allerlei vormen, kleuren en smaken. Het smerigste ei wat ik ooit gegeten heb, was in het bejaardenhuis van mijn oma, en smaakt naar vis ;-(

  8. Leuk om te horen/ zien dat het echt gebeurt, dat scharrelen… dan neem ik er nog eentje. Eigenlijk wil ik ze zacht gekookt, maar met die enge salmonella vriendjes doe ik toch maar lekker hard. Of een omeletje… Kip eet ik bijna niet, want a. het is niet lekker en b. ik moet altijd aan die campagnes van de dierenbescherming denken… (dat heb ik bij het eten van eieren dan weer niet, gek he?!)

  9. Wat zalig voor die kippen. Chapeau voor dit initiatief!
    Mijn eitje moet zachtgekookt zijn. Ik ben ook dol op uitsmijter met een hele dooier en boerenomelet. Dat alles van onze eigen kippetjes.

  10. Enig die kippen, ik had vroeger ook graag een paar krielkipjes in mijn tuin willen hebben maar het is er nooit van gekomen.
    Eieren, jammie! Op alle manieren, op brood zachtgekookt, door de sla hardgekookt, spiegelei, omelet, noem het maar op, ik ben er dol op! Leuk logje!

  11. Hum een eitje… Gekookt, hard maar nog met een vleugje zacht eigeel is lekker. Trouwens, een zachtgekookt eitje is ook heerlijk mits al het wit het snotstadium voorbij is. En een spiegelei natuurlijk met spek en tomaten.

    De puber eet eieren alleen in gebakken toestand. Scrumbled, omelet, spiegelei (met spek, kaas en pepers) maar nooit gekookt.Zelfs niet door de spinazie.

  12. Leuk, die kippen! Hier zacht gekookte eitjes. Nog een weetje voor als je ooit in de bergen op vakantie bent;

    In de bergen is de druk lager dus kookt het water eerder ( dus niet bij 100°C maar al bij 92 of – mocht je echt hoog in de bergen zitten- al bij 85°C) daarom duurt het daar dan langer voor je eitje gaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *