Hasselbackspotatis

Toen ik Janneke ontmoette bij Wondelgijn kregen wij (en Repel, want die was er ook bij en wat was het gezellig en leuk en vertrouwd en mooi) van haar een heus ‘Hasselbackspotatis’-ding. Een wat? Een Hasselbackspotatis-ding. Ik had er nog nooit van gehoord en er nog nooit een gezien, maar zo ziet ie er uit:

.

Dat Hasselbackspotatis-ding werd een tijdje geleden dus voor het eerst gebruikt. Gossie, het lijkt erop alsof ik zomaar een soort van recept hier ga plaatsen. Maar stel je er niet te veel van voor, want het is heel simpel.

Schil de aardappelen en kook deze twee minuten. Giet de aardappelen af. Leg een aardappel op het Hasselbackspotatis-ding (of heet het ding alleen Hasselbacks want ik vind potatis wel heel erg aardappelig klinken).

Snijd dunne plakjes van de aardappel. Omdat die aardappel op het Hasselbackspotatis-ding ligt, snijd je de aardappel niet helemaal door want in dat Hasselbackspotatis-ding zit immers een uitsparing.

Intussen verwarm je de oven voor op 160°C. Hoe heter je de oven zet hoe korter dat de aardappelen in de oven moeten want in dit recept gaat het om 45 minuten op 225°C. En oh ja, in dat recept legt men de aardappels midden in de oven. Ik legde ze onderin.

Ik gebruikte voor deze eerste keer geen kruiden of olie. Eerst maar ‘ns kijkenproeven hoe het naturel smaakt.

 

Leg de aardappelen dus in de oven. Ik legde ze op bakpapier, maar misschien had ik dat niet moeten doen en had ik ze misschien beter op het rooster kunnen leggen want de onderkanten van de aardappels waren nu best taai (of zou dat altijd zo zijn?). Laat de aardappelen een uur in de oven liggen. Als ze eruit komen dan ziet het er zo uit.

En dat valt me toch niet tegen al heb ik geen idee waarom de rechtse aardappels gekleurder uitgevallen zijn dan de linker.

Ik kookte verder spruitjes die wij heerlijk vinden met wat gesmolten kaas erbij, slavinken en maakte een salade. Zo, dat ziet er best lekker uit nietwaar? Ha, en laat ik jullie nu ‘ns vertellen dat het gewoon ook lekker was! Haha, ik word nog ‘ns een echte kok.

 

Kende jij dit idee om aardappelen te bereiden? En ben jij meer van de aardappels of toch liever van de pasta’s of rijst?

25 gedachten over “Hasselbackspotatis

 1. Nee, ik kende het niet. Maar wel heel bijzonder. ik denk dat we het eens gaan proberen. Maria is wel een beetje kookgek dus die zal dat zeker leuk vinden.

 2. Wat een leuk idee en handig om dan zo’n hasselding te hebben. Wij eten niet vaak aardappels, zijn meer van de pasta en rijst. Denk dat ik dit toch ook maar een keer ga proberen met knoflook en kruiden en olijfolie!

 3. naturel.. hahaha gekkie je moet er teentjes knoflook in stoppen, minstens. en plakjes ontbijtspek en zuks. wel handig, dat plankje, want het is anders best lastig snijden. en ik ben verder meer van de rijst en pasta en mihoen enz. maar op deze manier vind ik aardappelen wel lekker ook!

 4. rijst en pasta vind ik wel net zo lekker, helaas is gert er eentje van de hollandse pot..
  (maar ik kook, dus ;))

 5. Hmm, ik ben helemáál niet van de gekookte aardappelen maar deze variant wil ik zéker ‘n x proberen!!! En mét olie en kruiden! 😉 Ik had overigens nog nooit van diet Zweedse ding gehoord! 😉 (verkopen ze ‘t ook bij Ikea of alleen bij échte zweedse zaken? 😉 )

  • oh help, nou sta ik ‘r ongewild weer 2x met ‘t zelfde bericht… wil jij dat ff aanpassen ajb? Hij verstuurde ‘m niet, dus klikte ik wéér op enter… niedoennie

 6. Hmm, ik ben helemáál niet van de gekookte aardappelen maar deze variant wil ik zéker ‘n x proberen!!! En mét olie en kruiden! 😉 Ik had overigens nog nooit van diet Zweedse ding gehoord! 😉 (verkopen ze ‘t ook bij Ikea of alleen bij échte zweedse zaken? 😉 )

  • ps: ik moest gelijk aan Hasselbramen denken maar mss komt dat omdat ik momenteel Pluk vd Petteflet aan zoonlief voorlees 😉

 7. Je hebt mij niet herkent op het schilderij van ene van Gogh? Ik ben dus een aardappeleter en dan bij voorkeur kruimig gekookt en soms gebakken !
  Recepten zijn niet zo aan me besteed maar heel toevallig ben ik van plan een heerlijk spuitjes recept ooit eens op een logje te zetten .
  Maar daar zit dan weer aardappelpuree bij , ik ga dus niet voor het hasselbacktoestand …… nu nog even duimen dat ik niet in de spam verdwijn-)

 8. Uh… Ik leg mijn aardappeltjes altijd in de oven. Maar dat is meer uit pure luiheid, dan dat het echt iets bijdraagt aan de smaakbeleving.
  Wat doet dat Hasselbachpotatis-ding nu precies??

  • Dat ding doet niets. Het zorgt er alleen voor dat als je de aardappels insnijdt, dat je ze niet in stukken snijdt.

 9. Waarschijnlijk is de rechterkant van je oven warmer, vandaar dat de rechtse iets donkerder gekleurd zijn….. Als je ieder kwartier bruine boter over de aardappels giet, zijn ze minder taai onderin……
  Zo’n houten ding is natuurlijk erg leuk, maar je krijgt hetzelfde resultaat als je de aardappels op een lepel legt voor je ze snijdt (alleen heb je dan meer kans op een bot mes).
  LEUK dat je het gebruikt!

 10. Ik heb ooit een dergelijk recept in de Allerhande gezien maar nooit gemaakt. Wij lusten werkelijk waar alles en elke week staan er dus zowel aardappels, rijst of pasta op tafel…

 11. Nee, nooit van zo’n hasselbackding gehoord, maar het ziet er erg lekker uit.
  Ik vind aardappels heerlijk en dan ook in allerlei hoedanigheden. Patat, gekookt, gebakken, gegratineerd, kroketjes, puree, noem maar op dus dit soort met die hasselback lust ik zeker ook!
  Wij eten maar heel af en toe pasta of rijst omdat manlief een echte aardappeletende-hollandse-pot-man is.

 12. Wat grappig zeg, van die aardappel ‘waaiers’.. en mooi dat het ook nog eens lekker smaakte 🙂 Zelf ben ik meer van de ovenschotels en pasta en rijst.

  Een fijne dag!
  liefs Insoon

 13. Ken ik niet, ziet er lekker uit. Ik persoonlijk hou veel van rijst(gerechten), maar we eten hier voornamelijk aardappelen.

 14. Ik heb enkel maar een kleine opmerking, een ganse uur in de oven voor wat aardappels, is wel erg lang. Daar moet je dus op voorhand goed rekening mee houden.

 15. ziet er best lekker uit voor aardappels 😉 gekookte aardappels hou ik niet zo van maar in ander vormen (gebakken, gefrituurd etc) vind ik wel lekker dus dit denk ik ook wel!

 16. hasselback potatoes zijn inderdaad van die “gewaaierde” aardappelen. Wat handig, zo’n apparaatje.

Reacties zijn gesloten.