Strooien

Afgelopen vrijdag was er dus zomaar ineens code oranje en dat kwam mij persoonlijk helemaal niet uit want daardoor kon een al lang geleden geplande date helaas niet doorgaan, maar dat terzijde en kwam de sneeuw met bakken uit de lucht gedwarreld. Aan het eind van de middag lag er een pak van zo’n 8 centimeter.

Ik werkte die vrijdag omdat de dag daarvoor the day after sinterklaas was en Kleine Zus was toen vrij van school en het is ook zowat om haar alleen thuis te laten. Dus … ik stapte ‘s ochtends heel stoer op mijn bicyclette want naar die geplande date zou ik met de bus gaan zodat ik lekker wat wijntjes kon nuttigen, maar dat terzijde en trotseerde grote hoeveelheden sneeuwvlokken die allemaal op mijn bril wilden wonen. Da’s nie handig nie. Maar goed, daar wil ik het niet over hebben.

Ik wil het hebben over hoe goed er gestrooid wordt in onze gemeente. Want echt, de wegen waren heel goed begaanbaar en dat gold ook voor het grootste deel van de fietspaden. Dan zijn er natuurlijk nog altijd mensen die vinden dat er slecht gestrooid wordt, maar hé, strooien helpt alleen als er ook over de wegen gereden wordt. En daarbij: alles strooien is niet te betalen. Dus ja, je moet op niet doorgaande wegen beter opletten en ja, een woonerf is al heel snel heel glad en ja, dat is vervelend. Maar er zijn nu eenmaal grenzen aan wat er gedaan kan worden.

Het is nu heel duidelijk te zien waar de ene gemeente eindigt en een volgende begint, je ziet het aan hoe er gestrooid is. En ja, dat doen ze hier dus heel goed. Ik ben trots op mijn collega’s! 😉

Hoe word er bij jullie gestrooid? Veel, weinig, ben je tevreden?

22 gedachten over “Strooien

  1. Ik ben héél erg ONTEVREDEN!
    Onze gemeente is sinds januari 2012 een nieuwe gemeente geworden, en nieuw beleid is: niet strooien in de woonwijk. Alleen doorgaande grote wegen.
    Met als gevolg dat het hier WERKELIJK gevaarlijk SPIEGELGLAD is.
    “Wanneer moet het eerste ongeluk gebeuren?” Dacht ik donderdagmiddag toen ik langs de gladde weg (ook gladde stoep) liep……
    Dat bleek donderdag aan het eind van de middag te gebeuren: een vriendin gevallen, zeer gecompliceerde open botbreuk arm, ‘s avonds nog geopereerd,

  2. Bij ons wordt er juist heel slecht gestrooid. Zo was het fietspad naar het centrum (wat heel veel gebruikt wordt) helemaal niet schoongemaakt of bestrooid met zout… Ook de doorgane wegen waren niet goed mooi schoon en je kon goed merken toen ik in de stad kwam waar ik werk, want daar was alles een stuk beter begaanbaar.
    Gelukkig is nu alle vieze prut weer verdwenen van de weg 😉

  3. Hmpf… Ik heb mijn date ook afgezegd. Ik had een vrije dag en ging daarom mee naar school (want dat vinden de kinderen leuk) maar daar kreeg ik nogal spijt van want het was op sommige plekken, juist op de grote, doorgaande wegen (!) soms spekglad. Ik voelde de auto af-en-toe een beetje weg glibberen. Slecht gestrooid dus. Maar misschien was daar wel een goede reden voor; strooien terwijl het blijft sneeuwen zorgt wellicht alleen voor het slinken van de zoutvoorraad.
    Achteraf gezien had het ov mijn date -voor mij persoonlijk- nog wel kunnen behappen, maar ik ben geen held met gladheid en zag toch steeds voor me dat het in de loop van de dag opeens wel een drama zou worden…..

  4. Ik moet zeggen dat hier in Veendam e.o. altijd goed wordt gestrooid, ze zijn er ook altijd op tijd bij dus weinig problemen. In de omgeving van Emmen (ik werk in Coevorden, even achter Emmen…) is het soms wel anders, twee jaar geleden was het echt hopeloos maar afgelopen week was het ook daar prima te doen, dus nee, so far so good…

  5. Er wordt super gestrooid bij ons! Wij hebben mazzel dat de strooiwagens hier om de hoek laden en dus veel door de straat komen, met hun strooier aan 😉
    Vrijdag liep ik om 06.00 uur met de hond en in die 10 minuten kwamen er 3 strooiwagens voorbij waarvan 1 over het fietspad.
    Applaus graag!

  6. Het wijkje met kleine straatjes waar wij wonen wordt natuurlijk niét gestrooid , wel de doorgaande kade die langs al die traatjes loopt .
    Eigenlijk vind ik dat mensen tegenwoordig tevéél alles af laten hangen van “de overheid” . Vrijwel niemand veegt nog z’n eigen stoepje .
    Ik doe dat dus wél ( inclusief het stoepje van de alleenstaande buurvrouw die (nog) ouder is dan wij en ja , ik moest die dag óók werken 😉
    Bovendien probeer ik dan toch een stuk van de middenweg mee te vegen en er strooizout overheen te gooien ….en áls nou maar iedereen dat zou doen blijft het straatje prima te berijden . Dit keer viel de sneeuw reuze mee .en was de andere morgen het meeste verdwenen . Omdat ik de smeltplassen óók weggeveegd had hadden we ook geen last van opgevroren plassen ,verderop in de straat lagen die wél !

  7. Strooien doen ze hier niet, hier komen gelijk de bulldozers en de mannetjes en vrouwtjes tevoorschijn getoverd die alles schoon vegen.
    Ik herinner me dat er in Finland met kleine steentjes gestrooid werd.

    Wel fijn dat jij gewoon lekker op je fietsje kon.

  8. Wat jammer dat je date niet doorging. Hier is het wel oké geloof ik, ik maak me daar echt niet druk om. Als het te glad is, blijf ik thuis. Behalve van mijn werk natuurlijk, maar dat kan ik lopend af als het moet.

  9. Hier in het dorp (in ons doodlopende straatje) wordt helemaal niet gestrooid. De bewoners schuiven zelf sneeuw. In de wegen richting de grotere dorpen wordt wel gestrooid, maar het is oppassen geblazen.

  10. Ja hoor, hier wordt ook goed gestrooid en geveegd. Natuurlijk niet alle wegen, dat zou onbetaalbaar zijn. Hubbie zit in de gemeenteraad en hoort dus ook vaak geklaag aan van mensen die vinden dat er niet goed gestrooid wordt. Maar eerlijk gezegd vind ik dat mensen ook wel eens wat zelf kunnen doen en niet alles aan de gemeente moeten willen overlaten.
    Janny

  11. Hier wordt matig gestrooid. Vooral in onze straat wordt zelden gestrooid. Het is een eenrichtingsverkeer straat en bovendien erg smal en dan durven niet alle chauffeurs het aan. Het ligt er dus aan welke chauffeur er rijdt.

  12. Hier wordt niet gestrooid, maar geveegd. Zout strooien heeft geen zin, want de temperatuur is te laag en bovendien raakt het zout verstopt onder nieuwe sneeuw en verliest zijn effectiviteit. Hier worden in plaats daarvan steentjes gestrooid om de laag bot te maken. Bij iedere sneeuwbui en als het lang achter elkaar sneeuwt, wordt er geveegd, ook op ons dirt roadje….Ik ben zeer tevreden! Wat JAMMER dat je blogmeeting niet door ging!

  13. Absoluut ontevreden. Voor zo’n stad, met zoveel studenten, wordt er slecht gestrooid. Hele stukken zijn vaak onbegaanbaar. Ik fiets elke dag zoals je weet, dus ben een expert hier 😉

    Mijn date ging ook niet door. Balen. Wéken en weken geleden afgesproken en toen die chaos in het ov afgelopen vrijdag. Bah!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *