Het einde

Morgen gaat het wel/niet gebeuren: iets heel heftigs met de wereld. Gaan er een boel vulkanen uitbarsten? Komen gigantische tsunami’s ons lage landje (en andere delen van de wereld) verzwelgen, botsen we met Planeet X, wisselen de noord- en zuidpool van plaats of … (vul zelf maar iets heel vervelends in).

Ik verbaas me er best over, over hoe serieus mensen dit kunnen nemen. En over mensen die hier bang voor zijn. Ha, dat moet ik nodig zeggen. De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest is zowat voor mij uitgevonden, maar hier ben ik dus niet bang voor. Weet je wat ik namelijk vind? Ik vind het niet eens zo heel erg als de wereld zou vergaan. Niet omdat ik het leven niet liefheb, nee verre van. Let wel, ik wil nog lang niet dood. Nog lange niet, nog lange niet …

Maar het grote voordeel van een wereld die gewoon pats-boem vergaat lijkt mij namelijk dat we allemaal tegelijk gaan. Ik hoef dan geen verdriet te hebben om alle mensen die ik liefheb, want zij sterven tegelijk met mij. Dat lijkt me wel wat. Maar het moet dan wel pats-boem gaan en we moeten bij voorkeur met ons allen op de bank zitten in een innige omhelzing.

Wat mij dan weer veel minder tof lijkt is dat de wereld getroffen wordt door een enorme ramp maar dat er wel overlevenden zijn. Overlevenden die voor een deel van goede wil zijn, maar een ander deel zal dan vast kwaadwillend zijn. Het recht van de sterkste zal dan gaan gelden en dat lijkt me geen toffe wereld om op te wonen. Vechten om te overleven: dag in dag uit. Nee. En terwijl ik dit type realiseer ik me terdege dat voor heel veel mensen dit de dagelijkse realiteit is. :-(

Ik neem wel even het zekere voor het onzekere: lieve mensen, mocht het na morgen echt schluss zijn: het was mooi jullie gekend te hebben. Dank voor jullie bezoekjes hier en tot in het hiernamaals (en dan maar hopen dat we er daar niet zo’n puinhoop van maken met ons allen). Mocht het echter op 22 december gewoon weer licht worden: tot dan. ;-)

Wat denk jij? Zijn we er 22 december nog allemaal?

25 gedachten over “Het einde

 1. Nou, het is inmiddels half 7 ‘s avonds geweest dus ja, ik ga er maar van uit dat we er morgen nog gewoon zullen zijn! En ja, ik snap ook niet dat mensen hier super serieus in geloven en daar ook ‘maatregelen’ tegen nemen. Heel bizar…

 2. Och als je een borrel of wat extra drinkt dan komt de klap niet zo hard aan en anders pas als je de volgende dag tOch wakker wordt ;-)

 3. Zeker weten dat we er morgen nog zijn!
  Als we gaan, gaan we met z’n allen en als we blijven, blijven we ook met z’n allen…
  Gewoon doorgaan met ademhalen ;-)

 4. Ik zit er net zo in als jij: volgens mij wordt het gewoon 22 december, maar mocht dat niet het geval zijn, dan gaan we allemaal (en hopelijk heel snel).
  Ik bedacht me wel dat als het halverwege de dag gebeurt, ik dus niet thuis ben; niet bij mijn grootste dierbaren. Da’s misschien niet zo handig.
  Maar wat ik dus niet begrijp is dat mensen schuilkelders en dergelijke gaan bouwen. Zoiets wil je toch niet als enige of met een enkeling overleven? Alsjeblieft zeg!

  Overigens… In een deel van de wereld is het nu al 21 december. Ik heb nog niks gehoord dat daar al iets gaande is…. Wordt het dan toch de botsing onder werktijd??… Nee! Ik geloof er niet in. Hooguit als de maya’s het definitieve eind van de ‘beschaving’ bedoelden…..

 5. Ik kan me goed in jouw redenering vinden waarbij ik dan nog aanvul dat ik het een pluspunt zou vinden dat ook anderen niet om mij zouden hoeven treuren .
  Maar oke ,ik zeg “zouden” dus nee ik denk dat we er morgen in overgrote meerderheid nog gewoon zijn , niét allemaal natuurlijk want er sterven iédere dag mensen ,ook morgen ;-)

 6. Mocht ‘t tóch gebeuren, heeft iemand dan ook énig idee hoelaat het zover is? Ik moet morgen namelijk nog gewoon werken, vind ‘t wel fijn om te weten hoelaat ik thuis op de bank kan gaan zitten met m’n geliefden…

 7. Wij zijn er nog, niet allemaal want er zullen zeker wel mensen sterven zoals elke dag. Op de 21e ook maar er zullen ook kinderen geboren worden. En die doemdenkers…ha die mogen van mij de 22e op TV hun verhaal doen. Ze zullen hun excuus wel klaar hebben. Dat veranderingen langzaam komen (ja hoor, dat doen ze altijd) of dat de universele wind de verkeerde kant op stond. Allemaal onzin. Wij moeten het nog een hele tijd doen met onze planeet waar we zo mooi op vastgebakken zitten.

 8. Als je de Maya’s mag geloven was de wereld al een paar keer eerder vergaan.
  Ik geloof er helemaal niks van, want vanaf morgen begint mijn Kerstvakantie :-)

  liefs Insoon

 9. Ik heb net een blogje getikt dat op 22 dec automatisch gepubliceerd wordt… Als het internet het dan nog doet (-:

  En verder, ik weet het niet, heb veel te veel rampen en post ocalyptische films gezien om te denken dat het een fijn is om te sterven dan wel door te leven nadat ded wereld is vergaan… Maareh.. Jij ook dank, voor je logjes. Heb er altijd van genoten (-:

 10. Het zal wel meevallen denk ik en natuurlijk vieren we samen kerstmis. Trouwens het idee van allemaal tegelijk staat mij ook wel aan. Maar het voornaamste is dat je van je tijd op aarde iets goeds hebt gemaakt en van elkaar hebt gehouden toen je nog bij elkaar was!

 11. Zoals ik in mijn laatste blog (laatst geschreven, bedoel ik,dus…) al zeg, ik laat het hele gedoe aan me voorbij gaan. Ik pas.:-)

 12. Ik hoop het wel maar wacht het toch enigszins gespannen af. Ik hoop wel dat, als het gebeurd, mijn zoon dan al thuis is van school en mijn man van zijn werk.

 13. Nou, ik denk dat ik de 22e gewoon jouw blogje aan het lezen ben hoor. Al die flauwekul over dat de wereld vergaat, ik geloof er niet in.

 14. Ik heb gewoon plannen voor de 23ste en voor Kerst en voor het jaar daarna. Maar inderdaad, liever in 1 klap met z’n allen en dan zo’n goede klap dat het ook echt in 1x voorbij is dan al het andere wat je zojuist beschreef!

 15. Tot de 22e! En dan gewoon in het hier en nu.
  Alvast fijne dagen voor jou en je gezin.

  Groetjes Claudia

 16. Jij hebt het zo goed verwoord, zoals ik het niet kan. Ik zei tegen Michael dat ik het aan de ene kant ook niet erg zou vinden wanneer de wereld zou vergaan. Gewoon, bam, alles weg. Inderdaad met een soort opluchting dat er geen verdriet meer komt, enz. Maar Michael was geschokt toen ik dit zei en hij begreep het niet. Dus jij wil eigenlijk dood? vroeg hij. Maar nee, dat is het niet. Het is precies zoals jij het hier neerzet :)
  Maar wat mij betreft zijn we er 22 december nog allemaal. Geloof echt niets van de voorspellingen. Maar ik denk dat er straks een hele club mensen nogal ontgoocheld zal zijn. Maar ach, dat zijn dezelfde mensen die rap hun voorspellingen bijstellen en daar dan weer volledig voor gaan.

 17. nee ik geloof het ook al niet dat het morgen het einde van de wereld is, wel mischien dat er een ander tijdperk ontstaat, dat verzin ik bt ook niet zelf :-) maar andere waardes worden weer belangrijker…let maar op!
  :-)

 18. Nee, er gebeuren geen rampen. Sterker nog, mijn oudste viert haar 16e verjaardag op de 22e en daarvoor hebben we het hele weekend feest. Kan ook een ramp op zich zijn natuurlijk…….

 19. Naar hedendaagse maatstaven waren de oude Mayas niet zo wijs: ze geloofden onder meer dat er regelmatig mensenoffers nodig waren en dat de stand van Venus aangaf wanneer ze tegen elkaar ten strijde moesten trekken, wat ze regelmatig deden.

  Een reden waarom de aarde zou moeten vergaan wanneer een van de periodes in de mayakalender afloopt is in mijn ogen klinkklare onzin. Iedere 20 dagen loopt er een periode af in de mayakalender, en iedere circa 30 dagen één in onze kalender. Mijn kalender eindigt ieder jaar op 31 december … dan koop ik gewoon een nieuwe. Kortom: wat er op 21 december 2012 gebeurt in de mayakalender is vergelijkbaar met wat wat er in onze kalender gebeurt aan het eind van een maand, jaar of millennium. Niet veel bijzonders dus … maar misschien een reden voor een feestje :) Ik wil trouwens ook op 22-12-2012 gewoon mijn 46e verjaardag vieren.

Reacties zijn gesloten.