Rookvrije kids

Al weer een hele tijd geleden scheef ik over het feit dat Grote Zus meedeed met een onderzoek genaamd ‘Rookvrije kids‘.

Inmiddels is het onderzoek afgerond en ontving Grote Zus onlangs de laatste nieuwsbrief. Aan het programma deden 1500 kinderen/gezinnen mee. Uiteindelijk heeft 88,6% van die gezinnen alle vragenlijsten ingevuld, dus dat is een hoge (en trouwe) respons. Die vragenlijsten waren niet kort en regelmatig vrij lastig kan ik jullie vertellen.

Het doel van het onderzoek was: De meeste jongeren roken al vroeg hun eerste sigaret. Dit onderzoek test een programma dat moet voorkomen dat kinderen gaan roken. Het programma stimuleert kinderen en hun (rokende) ouders met elkaar te praten over roken. Dit gebeurt aan de hand van magazines die beide partijen kunnen doornemen. Ook krijgen ouders communicatietips. Het onderzoek meet het rookgedrag van kinderen tussen 9 en 11 jaar en de communicatie over roken gedurende drie jaar. De onderzoekers verwachten dat de kinderen die deelnemen aan het programma, minder geneigd zijn om te gaan roken dan de kinderen in de controlegroep.

Grote Zus weet, ook na afloop van het onderzoek, nog steeds 100% zeker dat ze never nooit niet gaat roken. Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat van de kinderen die meededen (9-12 jaar) al 11,4% wel eens een trekje van een sigaret genomen had. Dat percentage loopt op naar 42% bij 14-jarigen! Jemig, dat vind ik veel. Ik hoop echt zo dat Grote Zus het gaat volhouden om er nooit aan te beginnen.

Ik heb zelf ook gerookt. Ik vond het in het begin vooral heel stoer en gruwelijk misselijkmakend dus toen rookte ik niet over mijn longen. Later echter begon ik het ook nog ‘ns lekker te vinden helaas. Al met al rookte ik in totaal toch wel zo’n 15 jaar denk ik. Tja …

Ik vind dat je roken moeilijk kunt verbieden. Daarbij maakt verbieden dingen veel interessanter kan ik me nog goed herinneren van vroeger. Ik hoop dat we het met wijzen op de risico’s kunnen redden. Op dit moment verwacht ik van wel. Grote Zus weet in ieder geval van haar papa hoe moeilijk het is om te stoppen met roken.

Uiteindelijk ben ik zonder al te veel moeite van het roken gekomen, maar ik had natuurlijk liever gehad dat ik er nooit aan begonnen was. Zouden de prijzen van nu jonge kinderen ervan weerhouden om te gaan roken? Ik hoop het! Sinds ruim een jaar is mijn vader gestopt met roken. Dat vind ik reuze knap omdat hij meer dan 50 jaar gerookt heeft. En nog steeds heeft hij af en toe heel veel zin in een lekker sigaretje. :-(

Hoe zit dat met jou? Ooit gerookt? Weet je nog hoe oud je was toen je begon? En rook je nu nog?

27 gedachten over “Rookvrije kids

 1. Yep guilty! Ik héb gerookt en héél héél hééééééél af en toe, bij hoge zon- en feestdagen wil ik nog wel ‘s ‘n peukie roken. Héérlijk!!! Uiteraard nooit bij ons binnen maar áltijd buiten. Zoals nu de laatste dagen met die sneeuw, of van de zomer in de tuin, oeh, héérlijk! Ik kán niet anders zeggen! Maar ik heb ‘r geen moeite mee om ‘t dagen, soms wéken niet te doen. Dat verhaal van mensen die zeggen “als ik ‘r één opsteek, dan ben ik óm” dat heb ik helemaal niet. Ik geniet van die incidentele sigaret en ik moet ‘r niet aan dénken om weer zóveel te roken als wat ik deed voordat ik zwanger raakte van zoonlief. Op m’n werk is ‘r ook ‘n rookhok. Gek genoeg, als ik ‘r langsloop (en die deur zit dicht) vind ik ‘t niet vies ruiken maar ik moet ‘r niet aan dénken om daarin te staan. Echt té goor!
  Oh enneh, jaaaaa, ik was idd bést jong, dat ik begon met roken… op m’n 14e… *zegmaarnix* ;-)

 2. Mijn ex en ik hebben behoorlijk gepaft. Mijn ex rookt nog steeds, ik heb er gelukkig al weer zo’n 13 jaar vanaf. Mijn zoon heeft gelukkig nooit gerookt en ik ben heel anti momenteel in mijn huis mag ook niet gerookt worden (in de bijkeuken voor de fanatiekelingen) Mijn zus die nog wel rookt zegt altijd dat diegene die zelf gerookt hebben de ergste zijn maar ik vind het gewoon smerig nu.

 3. Nooit gerookt. Beide ouders roken wel maar ik heb t altijd vies gevonden en krijg last van mn ogen en keel als ik in een ruimte ben waar veel gerookt wordt. Mijn broertje rookt ook niet en mijn vriend gelukkig ook niet. Al denk ik wel dat als hij wel had gerookt ik dat een flinke afknapper zou hebben gevonden!

 4. Ik heb nooit gerookt en dat blijft ook zo.

  Mijn kinderen hebben ook nooit gerookt. Zo heb ik ze opgevoed en ze hebben nooit de behoefte gehad. Ook niet aan drinken (dochter drinkt niet, zoon heel matig).

 5. Ik begon met roken op m’n 15de, vijf jaar later gestopt wegens de zwangerschappen en voeding . Na 7 jaar weer gaan roken, en dit keer als een schoorsteen tot ik rond m’n 40ste 2 weken in het ziekenhuis lag ( had niets met roken te maken) maar ben daarna definitief gestopt omdat ik het ergste toen al gehad had. Ook na 30 jaar mis ik soms nog m’n sigaretje na het eten , als ik maat kon ouden zou ik zeker weer roken!
  Mijn oudste zus rookt nog steeds , al zo’n 60 jaar , de zus die iets ouder was dan ik heeft nooit gerookt maar juist zij overleed 7 jaar geleden aan longkanker !

 6. Wel een wat sigaretjes gerookt, maar nooit regelmatig. Ik was begin 20 toen ik mijn ‘rebelse’ periode had en af en toe rookte.
  Ik herinner me als kind dat mijn vader vaak terug kwam van het ‘matten rollen’ en dan een uur in de wind stonk zonder ook maar sigaret aangeraakt te hebben.
  Toen ik in 2008 in Finland studeerde vond ik het de hemel op aarde dat ik gewoon kon stappen zonder naar rook te ruiken op het eind van de avond.

 7. Ik heb gerookt vanaf mijn 11e tot 2 jaar terug, ben nu 40. Eerdere stoppogingen lukten nooit maar nu wel, gelukkig maar want het is zo duur tegenwoordig….

 8. Rookte ooit.
  Heel veel.
  Stopte regelmatig.
  Ene keer kort, andere keer lang.
  Gelukkig nu al voor lange tijd echt gestopt.
  Missen doe ik het soms best.

 9. Ik heb gerookt en hoe! Begonnen op mijn 15e omdat mijn moeder NIET wilde dat ik rookte en verslaafd gebleven. Na een paar halfslachtige pogingen van enkele dagen, ben ik serieus gestopt toen ik 28 was. Het viel best mee, maar na een half jaar ben ik toch weer begonnen. Daarna ben ik nog een keer bijna een jaar gestopt . Toen werd het al moeilijker om weer te stoppen. Toch weer begonnen na bijna een jaar. Het leek wel of ik dat jaar niet kon halen. De laatste keer dat ik gestopt ben, was ik 34 jaar. Het heeft me al mijn kracht gekost. Ik weet zeker dat ik nooit meer kan stoppen als ik ooit weer zou beginnen. Zoals hierboven al staat: het grote geheim van stoppen met roken is gewoon om er NOOIT meer een te nemen, hoeveel trek je ook hebt. GEWOON NIET! Ik weet niet of er mensen onder je lezers zijn die proberen te stoppen en denken dat ze het niet kunnen. Tegen hun zou ik willen zeggen: Je KAN stoppen met roken, want ik kon het. Als ik het kan, kan iedereen het. Ik neem aan dat ik nooit meer een sigaret opsteek, maar ik voel mezelf nog niet helemaal uit de gevarenzone. Verslaving is een raar ding……..

 10. Je werd er vroeger mee opgevoed.
  Dus vanaf mijn 12e gerookt.

  Weleens geprobeerd te stoppen maar dat lukte niet.
  Totdat ik rond mijn 40e het boek van Alan Carr las `stoppen met roken`.
  Daarna rende ik naar de winkel om een pak zware shag te kopen.
  Dacht, iets klopt er niet dus ik dat boek als een leerboek gelezen i.p.v. een roman.
  Dan kom ik er achter hoe je moet stoppen.
  En sindsdien NOOIT MEER DIE ENE!

  Het leuke ervan was, dat ik nadat ik met roken gestopt was geen hoofdpijn ( lees migraine) meer kende!

  Wat ik nog wel lekker vind van roken als iemand een sigaartje opsteekt maar dan heb ik ook na een snuifje alweer genoeg.

 11. Nee, nooit gerookt, zelfs nog geen trekje genomen. Ik had vroeger een tante die als een schoorsteen rookte en dat vond ik toen zo smerig dat ik daardoor er nooit naar om keek. Plus in mijn vriendengroepje werd ook niet gerookt, dus dat werkte ook wel mee…

 12. Jep, vanaf mijn 17de .. min of meer gedwongen door vrienden toch 1 opgestoken. 10 jaar geleden ( bijna dan, 3 febr. a.s ) ben ik gestopt. Ik rookte 1,5 pakje per dag en ben gewoon gestopt, geen hulp . niks. Het viel mij erg mee.

  gr. Elise

 13. Ik heb gerookt, maar ben al weer heel lang rookvrij. Mijn man heeft nooit gerookt. Van mijn kinderen rookt alleen de oudste. Bij stress en tijdens het uitgaan, zegt hij. Heel jammer vind ik dat, maar het is zijn leven, hij is per slot van rekening oud en volwassen genoeg om zelf te bedenken wat goed/slecht is.

 14. Mijn ouders zijn heel erg tegen roken, vooral mijn vader.
  Als we niet gingen roken, drugs ect dan kregen we ons rijbewijs en later een auto om te beginnen (dat was meer uit handigheid zodat we niet steeds weg gebracht moesten worden).
  We mochten wel eens proberen hoe het was om te roken, zolang het maar bij die ene keer bleef. Dat is mij ook goed gelukt.
  Ik was denk ik een jaar of 14 toen ik de eerste (en laatste) sigaret rookte. Daarna heb ik ademhalingsproblemen gehad, dus was het sowieso een no-go. Ik ben nu bijna 2 jaar medicatie-vrij, maar rook lucht, ook wierrook en bepaalde kaarsen hebben nog steeds invloed op mijn ademhaling.

  Liefs!!

 15. Ben pas begonnen met roken toen ik 28 was, het zou helpen om af te vallen. Dat is niet helemaal gelukt en ik rook nog steeds. Te veel.

 16. Nee! Hier heeft niemand gerookt en zal ook niemand ooit gaan roken. Sportgezin hè.

  Trouwens er staat: never nooit niet. Dat is dus: altijd wel:-)

 17. Wist je dat uit onderzoek gebleken is dat verbieden wel degelijk helpt? Tegenover de ‘rebellen’ die het dan juist gaan doen staat een meerderheid die het dan juist niet doet. Ouders blijken veel meer invloed op hun puber te hebben dan ze zelf denken. Echt waar! Tuurlijk in combinatie met een goed gesprek. Heb zelf af en toe gerookt tussen 16 en 26. Bij ludduvuddu of gezellige gelegenheden. Ik vond het best lekker. Manlief niet en hij haat rook en sigaretten. Ik vind het te duur en het is ook slecht voor je dus geen gewoonte van gemaakt.

 18. Nooit gerookt. Yep wel. De rookt nog. Tot zijn 15e fel anti-roken en ineens was daar die eerste sigaret. Hij heeft et wel aardig onder bedwang, kan gerust twee drie dagen niet roken maar stoppen lukt ook niet helemaal. En dus staat hij met enige regelmaat in de kou buiten. Want hier binnen wordt niet gerookt. Dat wil hij zelf ook niet… Binnen roken. Dan wordt het te makkelijk..

 19. Nooit gerookt, nooit in mijn hoofd opgekomen. Omgeving thuis en op school deed het ook niet. En gelukkig maar. Hoop dat mijn kinderen ook niet in de verleiding komen. (Man heeft van zijn 12e(!) tot zijn 20e echt flink gerookt…maar had weinig moeite met stoppen geloof ik. Nu af en toe een sigaar.)

 20. Begonnen op mijn vijftiende, gestopt tijdens de jaren waarin onze vier kinderen kwamen en stom genoeg weer begonnen in 1982. Nu nog verslingerd aan een paar sigaren per dag.

 21. Nooit gerookt, en daar ben ik zo blij om! Meneer Williams rookt wel en heeft al een aantal stoppogingen achter de rug.
  Mijn beide dochters roken niet 21 en 16 , dus ik vermoed dat ze er ook niet aan gaan beginnen. Ze vinden het allebei heel vies en ik hoop dat dat zo blijft ;-)

 22. Nog nooit gerookt, zelfs nooit een trekje. Ik vond het als kind al vies (rokende ouders) en met een rokende man zou ik ook nooit gaan trouwen, dat zei ik blijkbaar al toen ik een jaar of 9 was. Hier geen rokers in huis, onze jongens zijn er nooit aan begonnen ivm duiken en sporten. En Svenja vindt het ook enorm vies, alleen al de rook bij de bushalte vindt ze irritant. Blij mee….

 23. Ik was 15 toen ik begon. Begin twintig toen ik stopte. 27 toen ik weer begon en 33 toen ik voor de laatste keer stopte. Ik wilde toen zwanger worden en dat heeft mij er doorheen geholpen. Ik weet dat als ik er nu één opsteek, ik binnen no-time weer een pakje per dag rook. Dus zolang ik die ene oversla is er niets aan de hand.

  • Ook ik heb het idee dat als ik weer 1 cigaret opsteek, ik na de eerste duizeligheid, weer gewoon naar dat meer dan pakje per dag ga! Dat heb ik er niet voor over! Ik heb gerookt vanaf mn twaalfde, stoer met vriendinnen meedoen, tot mn veertigste, en niet weinig! Zelfs toen ik zwanger was lukte het me alleen maar de eerste maanden om te minderen, balen! Op mn veertigste stopte iemand die ik kende met hulp van acupunctuur en dat leek me wel wat om te proberen. Niet eens heel gemotiveerd begon ik eraan. Op de stoep van de praktijk rookte ik mn laatste peuk en met die ene behandeling ben ik gestopt. Natuurlijk was het af en toe erg lastig, heb na een week nog een shaggie geprobeerd maar dat was zo duizeligmakend…..daarna nooit meer geprobeerd. Nu vind ik eenvers pakje shag nog lekker ruiken maar een kamer waar in gerookt is absoluut niet! Er mocht bij ons best een cigaretje gerookt worden maar eigenlijk deed niemand dat meer. Nu we in Zweden wonen rookt al helemaal iedereen buiten. Wat ben ik blij dat ik er vanaf ben.

 24. Begonnen op mijn 17e, gestopt op mijn 25e. Begonnen op mijn 35 en nu weer ruim 1,5 jaar rookvrij, ik ben 39. Die laatste periode rookte ik elke dag 1 sigaret, na het eten. Om mee te doen met rokende vriendjes. Dan stinkt het minder. Ik ben totaal niet verslavingsgevoelig en kan zo stoppen. Gene centje pijn. Overigens blaas ik een spirometrie als een 24-jarige en daar ben ik héél blij mee!

Reacties zijn gesloten.