Hartslag

Een hele tijd geleden schreef ik een logje over het eerste boek van Anne Holt dat ik ooit las. Daar is sinds kort ‘Hartslag‘ bij gekomen. Dit boek schreef ze samen met haar broer die civiel ingenieur en cardioloog is en dat is goed te merken. Het boek zit retegoed in elkaar.

Waar gaat ‘Hartslag’ over?

Een ICD, een implanteerbare cardioverter defibrillator, is een slimme pacemaker die jaarlijks bij miljoenen mensen wordt geïmplanteerd en waarmee levens gered worden. Maar in het voorjaar van 2010 sterven twee hartpatiënten in een Noors ziekenhuis als gevolg van deze ingreep.

Dokter Sara Zuckerman, hoofd cardiologie van het universiteitsziekenhuis in Bærum, is de eerste die vermoedt dat er iets vreselijk mis is met de meest gebruikte pacemaker ter wereld. Zuckerman ontdekt met haar collega Ola Farmen een computervirus dat de ICD heeft besmet, een computervirus met dodelijke gevolgen. Ergens op de wereld heeft iemand de programmatuur aangepast om levens te nemen in plaats van te redden. En het virus spreidt zich steeds verder.

Zo, was me dit even een boeiend en spannend boek. Ik heb er ontzettend van genoten en bleef maar lezen. Gevolg was wel dat ik het helaas wel heel snel uit had. :-(

In eerste instantie moest ik even wennen aan de vele personages en ook aan het feit dat het boek in drie tijdlijnen geschreven is, maar al vrij snel viel alles wat dat betreft wel op zijn plek. Het boek is zeer actueel en beschrijft veel zaken die we nu op het journaal zien. Zelfs de stukken over de beurs en economische toestanden begreep ik gewoon. Goh, dat een aantal van die toestanden gewoon legaal is! Geen wonder dat het crisis is. Mensen willen alleen maar meer en meer en enige besef van goed en kwaad lijkt volledig verdwenen.

De moeder van een vriendin van mij heeft de laatste anderhalf jaar van haar leven met een ICD rondgelopen tot zij -veel te jong- helaas in december 2012 overleed. Ik moet zeggen dat dat toch regelmatig door mijn hoofd flitste tijdens het lezen van dit boek. Je moet er toch niet aan denken dat iemand écht dit soort geintjes uit gaat halen!

Maar goed: lang verhaal kort → dit boek moet je lezen!

hs 002

Een ander boek dat ik onlangs las is ‘Geniaal geheim‘ van David Baldacci.

Waar gaat dit boek over?

Op het terrein van de Farm, het ultrageheime trainingscomplex van de CIA, wordt het lichaam gevonden van Monk Turing. Turing was werkzaam in het nabijgelegen Babbage Town, een mysterieus complex waar wetenschappers aan de meest geavanceerde microprocessor ter wereld werken.
Hoewel de politie vermoedt dat het om zelfmoord gaat, zijn er toch ook twijfels. Sean King en Michelle Maxwell – voormalige agenten van de Secret Service – worden door de eigenaren van Babbage Town ingehuurd om de zaak te onderzoeken. Algauw komen ze erachter dat ‘s nachts in het diepste geheim vliegtuigen landen op de Farm. En dat de bewoners van Babbage Town zich misschien met meer bezighouden dan alleen hun wetenschappelijke werk.
De sleutel tot alle raadsels lijkt te liggen bij een tienjarig meisje dat hoogbegaafd is. Maar wie weet haar zover te krijgen dat zij de geheimen van Babbage Town en de Farm onthult?

Echt heel erg boeien deed het boek me niet en waarom ik het dan toch uitlas is me eigenlijk een raadsel. Het zal wel komen door de enorm simplistische manier waarop Baldacci dit boek schreef. Ik heb veel betere boeken van deze schrijver gelezen. Ik hoop dat het een eenmalige dip van hem was.

gg

13 gedachten over “Hartslag

  1. Manlief houdt van spannende boeken, en hij heeft een pacemaker. Als er eens iets in het nieuws is over een pacemaker , dan volgt hij dat nieuws goed. Hoe zou hij dit boek vinden?

  2. “Hartslag” lijkt me spannend. Kijken of ik die kan downloaden. Mijn zwager heeft een ICD dus is mijn interesse gewekt. Maar hopelijk gebeurt dit nooit in het echt.
    “Geniaal Geheim” van Baldacci heb ik wel digitaal, hoewel ik niet zo’n hele grote fan ben van hem zal ik er binnenkort eens aan gaan beginnen!
    Bedankt voor de tips!

  3. Mijn hartslag ging ervan omhoog! Klinkt als een must read! (Heb zo ondertussen wel een lange must-read-lijst!)

  4. Ik heb ooit wel iets van haar gelezen maar geen idee welk boek dat dat was, maar deze zet ik zeker op mijn lijstje! Ik heb zelf net Terugkeer ongewenst uitgelezen (ook een tip van je…) en ja, inderdaad een erg indrukwekkend verhaal…

Reacties zijn gesloten.