Schilderkunst

Ik ben behoorlijk van de oude meesters. Althans, de meeste oude meesters want met stillevens heb ik dan weer niet zo veel. Moderne schilderkunst kan mij meestal veel minder bekoren, al vind ik het wel een kunst dat sommige abstracte schilders er hun brood mee verdien(d)en!

Laatst moest Grote Zus voor geschiedenis een werkstuk maken over schilderkunst in de zeventiende eeuw. Zij googlde er luchtig op los, steunde en kreunde want “wat een suffe opdracht” en ik zat te genieten terwijl zij bezig was. Want wat kwamen er een boel mooie doeken langs.

Toen ik, al weer lang geleden, met Mr. T. in Delft/Den Haag was genoot ik van het Mauritshuis en de daar aanwezige kunst. Mijn all time favourite is natuurlijk ‘Het meisje met de parel‘. In onze huiskamer hangt hiervan een ingelijste ansichtkaart en elke keer als ik daar naar kijk vind ik het weer een beetje mooier dan de keer daarvoor.

In het Mauritshuis zagen wij destijds ook ‘Oude vrouw en jonge met kaarsen‘ en ook dat schilderij vond ik echt heel erg mooi. Moet je ‘ns zien wat mooi!

Het is bijna ongelooflijk dat een dergelijk werk nog zo mooi en gaaf is!

De doeken van Jheronimus (Jeroen voor intimi) Bosch bekoren mij minder. Al is er wel enorm veel op te ontdekken en is het ook wel stoer dat hij zo lang geleden zulk soort werk maakte.

Heb jij iets met schilderkunst en zo ja, welk schilderij is jouw favoriet?

32 gedachten over “Schilderkunst

 1. Ik heb veel favorieten en veel daarvan zijn Hollandse en Italiaanse meesters.

  Een van die oude Italianen schilderde vaak kleine miniaturen in een groot schilderij. Dat je ahw een interieur zag met allemaal schilderijtjes erin. Alles perfect afgewerkt. Ik ben nu de naam van die schilder even kwijt maar daar kan ik uren naar kijken, in dit geval in het Louvre. Daar moet ik snel weer eens naar toe.

 2. Ja. Jouw favoriet is de mijne. Ik vind Het meisje met de parel’ van een ongekende skon-heid (…)! Zeker nadat ook ik haar in het Mauritshuis zag. Omdat daar ook meesterlijke werken van Rembrandt hangen, waar Marc uren naar kan kijken heb ik Brecht er al eens mee naar toe genomen, om te laten zien wat haar ouders mooi vinden (als het om schilderkunst gaat…); die vindt het ook prachtig.
  Ik moet bekennen dat ik van de schilderkunst verder simpelweg te weinig weet. Maar Rembrandt en Vermeer raken me echt. (De portretten van Rembrandt, de Nachtwacht raakt me niet…). En ik houd dan weer wel van Hopper. Ook bij hem vind ik de werking van het licht erg mooi en de eenzaamheid vind ik zo prachtig vastgelegd.
  Maar. Ik weet te weinig om een oordeel te hebben…..

 3. ik heb zeker iets met schilderen, ook al vind ik die onderste dan weer niks #smakenverschillen maar een favoriet schilderij heb ik altijd maar voor even en dan heb ik weer een nieuwe favo. de pentekeningen van rembrandt vind ik ook erg mooi en nu wil ik ‘t over beeldhouwwerk gaan hebben, ik dwaal af.

  • Daar had ik nog nooit van gehoord. Hij maakt heel kleurrijk werk. En modern. Ik vind het wel mooi dit.

 4. Kijk we zitten op 1 lijn hierin, ook ik houd van de oude Meesters, heb niet direct een favoriet schilderij maar ben dol op Hollandse landschappen uit vroegere tijden.

 5. Schilderijen van Claude Oscar Monet, ja die heb ik altijd erg mooi gevonden! Verder heb ik niet zo’n voorkeur, de ene schilderij vind ik gewoon mooier dan de ander…..

 6. Ik ben niet héél kunstzinnig maar ga, net als jij, voor de oude meesters zonder daar een echte favoriet bij te hebben, nou misschien Mesdag met al z’n prachtige schepen op zee!
  Geen oude maar een “nieuwe meester” is zeker wél favoriet , Jopie Huisman die onwaarschijnlijk minutieus kon schilderen ! Als je weer “in de buurt bent” vergeet dan het panorama Mesdag in Den Haag niet nu het maurtishuis voorlopig gesloten is wegens uitbreiding!

 7. Ik ben vooral dol op de schilderijen van ‘de Ploeg’ ( een collectief uit Groningen) m de schilderijen van Jopie Huisman en Jeroen Krabbe. Ik pobeer elke maand een tentoonstelling in een museum of galerie te bezoeken en zolang ik niet het idee krijg: nou, dat zou mijn dochter ook kunnen maken (amateur schilder) kan ik de meeste schilderijen wel waarderen hoewel ik de meeste niet boven de bank zou willen!

  • Ja, Huisman, die maakt ook mooie dingen. Had nog nooit gekeken naar het werk van Krabbé, maar dat valt inderdaad ook niet tegen.

 8. Ik houd van kunst (heb dan ook de kunstacademie en de docentenopleiding gedaan). Mijn eerste ‘wow’ ervaring met moderne kunst was met het schilderij ‘Cathedra’ van Barnett Newman. Daardoor is dat heel lang een van mijn favorieten geweest. Weet niet of het mijn favoriet allertijden is, maar houd er nog steeds van.

  • Nou, Cathedra is dus echt zo’n doek waarvan ik niets begrijp en waarvan ik denk, dat kan mijn dochter ook. Al zal dat dus ongetwijfeld niet het geval zijn. ;-)
   We waren een keer in het Bonnefantenmuseum en daar hing een spierwit doek. We wisten echt niet wat we daarvan moesten vinden.

 9. Vroeger was ik op school dol op kunstgeschiedenis. We gingen naar alle bekende musea in Amsterdam en ik vond het allemaal prachtig. Zo ontzettend echt allemaal.
  Met moderne kunst heb ik weer niet veel, er bestaat zoveel waarvan ik dan denk, dat kan ik zelf ook, of mijn kleindochters… Het moet wel iets voorstellen…
  Maar Maurits Cornelis Escher, hoewel niet echt een schilder maar een lithograaf, vind ik echt geweldig!

 10. Ik heb veel met schilderkunst. Ik heb dan ook een Museumkaart en gebruik hem veel. Favoriete stijlperiodes heb ik niet. Ik hou zowel van de Hollandse Meesters (maar dan weer niet van Rembrandt), als van de hedendaagse kunst en bijna alles wat daar tussen zit. Om dan toch een paar favoriete schilders te noemen: Pyke Koch, Bart van der Leck en Charlie Toorop. Mijn favoriet in het Mauritshuis is Het puttertje van Carel Fabritius.

  • Pyke Koch heb ik zojuist gegoogled en ja, vind ik ook mooi. Die Bart van der Leck, daar snap ik dan weer niets van. ;-) Toorop kende ik al, die vind ik ook mooi. Het Puttertje vind ik ook mooi.

 11. Ik vind het knap geschilderd, maar ik houd er totaal niet van. Zou nooit in mijn huis komen. Doe mij maar iets moderns met een beetje (blauwe, turkoois) kleur.

 12. Ik heb niet een specifieke smaak. De schilderijen die je hier hebt vind ik wel heel mooi qua details en hoe de lichtinval werkt. Verder is het of ik heb er iets mee of niets.

 13. Ik heb zelf niet heel veel met schilderkunst, maar vind het wel knap hoe mensen zoiets kunnen vastleggen op doek. Zag pas een stukje over een tentoonstelling over Koningin Beatrix en daar zaten ook een paar prachtige werken tussen!

 14. Ik hou vooral van impressionistische schilderijen en van van Gogh. Eigenlijk is er heel veel dat mij kan bekoren, ook hedendaagse kunst en de oude meesters. Ik ga graag naar tentoonstellingen en musea en als een werk me wat doet, koop ik er een kaart van. Er hangen heel intussen veel kaarten aan mijn wc deur (wat een plek, het is een soort collage geworden) en Het meisje met de parel hangt daar ook tussen (vorig jaar was ik toevallig in het Mauritshuis).

 15. Momenteel schilder ik zelf af en toe en dan probeer ik wat abstracte dingen te maken. Maar ik ben nog op zoek naar mijn richting wat niet gemakkelijk is.

 16. Natuurlijk zijn ze mooi die oude meesters. Ik vind ook Lucian Freud en Francis Bacon en Edward Hopper en Marlene Dumas heel fascinerend.

  • Ook even deze kunstenaars gegoogled: Lucian Freud mooi, Bacon dito. Hopper en Dumas vind ik wat minder.

 17. Ik was een tijdje van de Monets / impressionisme maar tegenwoordig in huis een enorme afbeelding van een Dali (achter de ruitjes van de kast, twee meter breed in totaal) en boven de bank hebben we (posters van) moderne abstracte kunst, verveelt niet.

  Ik kan veel waarderen qua schilderkunst, al kom ik niet heel veel in musea tegenwoordig. (Hé, opeens een idee wat ik kan doen als ze alledrie op school zitten! :-) )

  • Dali vind ik ook wel mooi omdat er zoveel gebeurt en zijn stijl toch wel heel apart is.

 18. panorama mesdag vind ik altijd erg geweldig en ehm picasso, ik kies er maar ff 2 :-) ( anders word het eindeloos lang)

 19. Ik vind dat wat jij mooi vindt, ontzettend knap, dat staat voorop. De details zijn ontzettend bijzonder.

  Maar ik heb zelf meer met abstracte kunst. Ben zelf gek op Miro en Picasso bijvoorbeeld.

  • Sommig werk van Miro lijkt wel wat op Kandinsky. Die ik dan weer wel mooi vind. Miro en Picasso mwah.

Reacties zijn gesloten.