Gastlogje van Kier: kunst maakt je leven rijk(er)

Een paar jaar geleden stond er in ons plaatselijke krantje een advertentie over een cursus kunst. Een leraar kunstgeschiedenis die met de VUT was bood een cursus aan met een bepaald thema. De cursus bestond uit 6 lessen van 2,5 uur met als afsluiting een museumbezoek. Mijn schoonzus maakte de opmerking: “welke gek wil daar nu naar toe?”. Nou dat was ik dus en het is volop genieten!

De man is een bevlogen verteller en behalve dat hij bekende en minder bekende kunstwerken laat zien, vertelt hij veel over de tijd waarin bepaalde dingen gemaakt zijn, wat de opvattingen waren in die tijd en waarom dat weer veranderde. De eerste cursus waar ik naar toe ging had als thema: “Macht en aanzien in de kunst”. Het begon met de bouw van de piramides, ging over kastelen, paleizen en kerken, over schilderijen en kunstschatten in de kerk en eindigde met de hoogste wolkenkrabber ter wereld. Nu heeft geschiedenis altijd mijn interesse gehad dus hier gaat  mijn hart van open!

Intussen zijn we aan het 7e thema toe: “De man in de kunst” met als ondertitel:”Van Adam tot Obama”. We begonnen met “De geboorte van Adam”in de Sixtijnse kapel, geschilderd door Michelangelo. Het gaat over heersers, vorsten en kerkleiders. Natuurlijk komt het prachtige beeld van David  aan de orde maar het gaat ook over gewone boeren en arbeiders.

dgva

Waren er in het begin nog maar zo’n 12 cursisten nu zijn we al met ruim 30 mensen verdeelt over 3 cursustijden.

We hebben musea bezocht in Brussel, Keulen, Essen, Brugge en Haarlem en gaan begin april naar Antwerpen. Ook dan is onze leraar een prima gids. Hij gaat alvast een keertje naar de betreffende stad toe, zoekt een leuk adres voor koffie en lunch en weet precies wat hij ons in het museum wil laten zien. Vaak maken we een stadswandeling en zien dan juist andere dingen als de bekende toeristische attracties.

Kortom het zijn dagen waar ik volop van geniet en ik voel me rijk met de gegeven mogelijkheid. Kier.

Heeft u belangstelling voor kunst en bezoekt u regelmatig een museum?

22 gedachten over “Gastlogje van Kier: kunst maakt je leven rijk(er)

  1. Wat leuk..ik heb zelfs nog eindexamen gedaan in kunstgeschiedenis…en heb heel veel musea en exposities, kerken, kathedralen en anderen gebouwen gezien

  2. Ja, ik zat op de MMS vroeger en dan kreeg je kunstgeschiedenis. Ik ben er dol op, trouwens ook op gewone geschiedenis. Enthousiaste leerkrachten zijn onbetaalbaar, ze openen de vensters van je ziel. Vervolgens kan ze zelf beslissen wat je binnenlaat….

  3. Ik vind het zo leuk dat je dit doet. Als je vroeger ‘door had mogen lezen’, was je misschien ook wel lerares geworden. En wie weet zelfs wel in de kunstgeschiedenis.
    En nu ook weer een nieuwe computercursus erbij. Binnenkort kom ik bij jou op les hoor. 😉

  4. Ik ga vaak naar musea, galeries en tentoonstellingen. Ben dol op alle soorten kunst alleen niet op muziek. Na 5 minuten zang en/of muziek, klassiek of modern, pop, rap of kinderkoortjes word ik nerveus en na 10 minuten kan ik wel gillen.

  5. wat ontzettend leuk! ik heb vroeger ook kunstgeschiedenis gestudeerd en ging toen veel naar kunstmusea, nu met het kind gaan we veelal naar andere musea, maar we zijn ook al met hem in het teylers geweest en gaan zeker ook nog naar al die andere geweldige musea!

  6. Kunst (in vele verschijningsvormen) maakt het leven absoluut rijker! Kunst is de bakermat van de beschaving en voer voor de geest. Ik moet bekennen dat ik nog steeds veel te weinig van kunst af weet; Marc veel meer. Ik herken dus geen stromingen en nauwelijks schilders, maar ik herken wel of iets me raakt en laat me er vervolgens graag over vertellen. Ik ga tegenwoordig met een museumkaart weer vaker naar een museum; vooralsnog vooral naar musea waar voor kinderen al wat te doen is, maar ik was erg blij dat Brecht net zo enthousiast was over het Mauritshuis (en Het meisje met de parel) als ik!

  7. Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n kunstkenner/genieter. Van de hedendaagse kunst begrijp ik al helemaal niets. Maar ik kan me goed voorstellen, dat je met andere ogen gaat kijken als er iemand is die er met passie over kan vertellen.

  8. En ook nu weer bedenk ik me: wel potverdikkie, ik moet weer eens naar een museum! Want ja, kunt maakt je leven rijker. Ik vergeet er alleen zo vaak tijd voor te maken.

  9. Wat heerlijk om zo’n leraar te hebben. Ik hou van kunst en ga er graag naar kijken. Ik heb dan ook een Museumkaart. Vroeger was er Openbaar Kunstbezit op de tv prachtig, met mooie uitleg erbij. Later zo’n programma met Henk van Os. Ook zo mooi.

  10. Redelijk kunstloos.. Hoewel ik wel wat kunstkenners en/of kunstenaars in mijn vrienden/kennissenkring heb dus mijn gebrek aan kennis wordt langzaam maar zeker kleiner.

  11. Wat heerlijk, die lessen kunstgeschiedenis.
    Ook ik heb dezelfde ervaring als Lien. Ik deed een cusus kunstgeschiedenis en het was sáái! Ik heb me er echt doorheen geworsteld, en met mij 7 andere cursisten. Maar zo’n cursus als Kier deed, wil ik best nog eens doen. Het ligt ook vooral aan de docent en hoe die zijn stof tot leven kan brengen. Als het alleen bij feiten blijft gaat het niet leven.
    Ik ga redelijk vaak naar musea. Met mijn chapter van de RHS, met de culturele vrouwenclub waar ik lid van ben, met vriendinnen, mijn dochters of met mijn man. Kunst verrijkt je leven zo!

  12. Ik ben niet zo’n museum mens, maar kan wel enorm genieten van mooie gebouwen. Mijn zusje daarentegen heeft kunstgeschiedenis gedaan, in een galerie gewerkt en is veel meer into kunst dan ik. Mooi verdeeld dus:-)
    Leuk hoor, dat u dat allemaal doet, geniet ervan!

  13. Nou éigenlijk kan ik best wel een beetje zónder kunst als ik eerlijk ben.
    Dat wil niet zeggen dat ik helemaal een kunstbarbaar ben maar de moderne kunst, die uitgelegd moet worden, zegt me dus helemaal niets!
    De bevlogenheid van deze gepensioneerde leraar kan ik dan weer wél aanvoelen. Ik had zo ‘n lerares Engels toen ik destijds in het volwassen onderwijs alsnog HAVO deed, wat kan zo iemand meeslepend zijn , ik zou er zéker ook voor vallen!

  14. Heerlijk om zo intens te genieten. Zo’n docent maakt alle verschil!
    Ik heb in de jaren 90 een cursus cultuurgeschiedenis gevolgd op het college van onze kinderen en heb ervan genoten.

  15. Lijkt me geweldig, die cursus! Ik ga dat nog een keer doen, en daarna lees ik de kunst boeken die nog teeds liggen te wachten tot ik weer tijd geb…

  16. Niets is leuker dan ‘onderwezen’ te worden door iemand die zo gepassioneerd is! Wat moet dat heerlijk zijn!

    Ik ga regelmatig naar een museum soms zelfs naar een museum waar ik al vaker ben geweest. Heb dan ook een museumjaarkaart en de stad barst van de mooie musea, lucky me!

  17. U boft met zo’n bevlogen docent. Ik heb ooit een cursus kunstgeschiedenis gevolgd die zeer slaapverwekkend was. Ik ben daarom ook afgehaakt, dan lees ik liever zelf over achtergronden of bekijk documentaires die aansluiten bij mijn interesse. Ik ga graag naar musea en houd van kunst, het maakt het leven mooier en leuker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *