Morgen wordt hij een man

De jongen ligt te piekeren op zijn stromatras. Morgen moet hij aan het werk en hij heeft geen idee of hij het zal gaan redden. Hij bidt tot de Lieve Heer hem te helpen. Ook vraagt hij Hem om voor zijn lieve moedertje te zorgen.

Vanochtend is ze lelijk ten val gekomen en sindsdien ligt ze met een raar gebogen been op het dek. Vader heeft een soort van tentje over haar heen gemaakt zodat ze in de schaduw ligt. Hij bidt ook voor een zachte nacht, zodat zijn mama het niet koud zal krijgen. Moeder rilde van de pijn, er stonden zweetdruppeltjes op haar voorhoofd.

Zijn vader heeft nu heel veel zorgen. Geld voor een dokter is er nauwelijks en daarbij, ze zijn op dit moment te ver van de bewoonde wereld voor hulp. Vader is radeloos, boos en in de war. Hij kreeg vanmiddag zomaar een flinke draai om z’n oren. ‘Of hij nou niet gewoon zijn waffel wilde houwen, want ik weet het ook allemaal niet meer,’ riep zijn vader. Het ergste was dat hij wat later zag dat vader stiekem zijn tranen wegveegde. Als vader huilde moest het wel helemaal hopeloos zijn.

Hij moet zijn ouders helpen. Hij is dan nog maar acht, maar toch al best een hele vent. Hij zal morgen zijn uiterste best doen en morgen zullen ze vast en zeker in het volgende dorp aankomen waar vast en zeker een dokter zou wonen.

Eigenlijk moet hij snel gaan slapen, morgen heeft hij alle kracht nodig die er in zijn lijfje schuilt. Hij voelt zich stoer, morgen wordt hij een echte man! Morgen gaat hij vader en moeder helpen door de schuit door het water te trekken. Hij weet dat hij het kan. Morgen wordt hij een man.
__________________________________________________________________________

De WE-300 had dit keer als onderwerp: jagen. De andere WE-300’s ook lezen? Klikkerdeklik!

29 gedachten over “Morgen wordt hij een man

 1. Goed geschreven!
  Hopen voor die knul dat het niet een te groot schip is…
  Grootste probleem is het op gang komen, maar dan kan pa misschien helpen met de vaarboom.
  Overigens: pa had die jongen al veel eerder moeten leren sturen, dan kon hij nu zelf gaan trekken.
  In Onderdendam (Gron) staat een beeld ter ere van de schippersvrouwen die de schepen voorttrokken, met een fraaie tekst:
  http://www.rtvnoord.nl/groningeninbeeld/index.asp?id=2570

 2. Ja het jagen van een schip, daar komt ook de term jaagpad vandaan. * jaar, nog wel een klein manneke hoor voor zo’n grote klus.

 3. Dit het leuke van de WE300, dat ieder zijn of haar eigen invulling geeft. Dat maakt het lezen leuk. Ook van jouw verhaal heb ik genoten, wat ontzettend leuk geschreven. En met zoveel positiviteit vanuit zo’n jong ventje.. die redt het dan wel.

 4. Iets zegt me dat de jongen het gaat redden. Zijn doorzettingsvermogen is het enige en juiste begin! Mooie WE. En wat een aparte invulling!
  Liefs Kakel

 5. HA! Eindelijk een verhaal met een andere invulling van jagen. Hartstikke goed geschreven met veel gevoel voor de hoofdpersoon. Mijn complimenten.

 6. Geweldig geschreven. Ik leef helemaal mee met het arme ventje.
  Heel origineel ook om het jaagpad te gebruiken. Die was ik nog niet tegen gekomen. :-)

 7. Mooi geschreven! Had ik je al verteld dat ik het boek uit heb? Ik vond maar een paar verhalen mooi, waaronder natuurlijk dat van jou ;-) de rest was een beetje typisch of ronduit slecht. Maakt niet uit, ik kan wel zeggen dat ik een originele handtekening van Mrs T heb :-)

 8. Ja kinderen kunnen bergen verzetten ook op jeugdige leeftijd als ze zien dat hun papa en mama het moeilijk hebben en al is het niet direct op lichamelijk vlak maar het jagen erna zit erin !

  Mooie WE

 9. Wat een ontroerend verhaal. Ik las bij anderen dat de WE over jagen ging. Ik bedacht me toen dat als ik mee zou doen, ik het over kinderen op het jaagpad zou hebben. Jij schrijft er dus over. Mooi.

 10. aha. het voorttrekken van schepen.
  ik snap.
  en wat een zorgen voor een 8jarige.. ‘t is oneerlijk verdeeld op de wereld!

 11. Onze huidige 8 jarige zijn in veel opzichten veel volwassenen dan vroeger maar toch ook weer wátjes vergeleken bij de 8 jarige uit de grote gezinnen van vroeger.
  Hier in het Westland van toen mijn vader nog een jochie was kwam het nog wel voor dit jagen,ook kinderen moesten al jong helpen om het gezin te onderhouden.
  Maar jouw fantasie bracht je waarschijnlijk in een derde wereldland, waar kinderen nóg steeds vaak de kurk zijn waarop het gezin moet drijven.

 12. Mijn reactie kwam zeker niet door. Nog een keer:

  Heel gevoelige, indringende WE. Het jaagpad zal zeker te zwaar voor hem zijn maar hij heeft het karakter ervoor. Hopelijk gaat de crisis in onze tijd niet zo ver, hoewel ik mensen ken voor wie die crisis al jaren geleden is begonnen.

  Mooi gedaan Mrs. T. de link staat er.

 13. Heel bijzonder verhaal, Mrs T. Origineel en gevoelig weergegeven. De toekomst van de jongen ligt op het jaagpad. Vooralsnog veel te zwaar natuurlijk, die schuit, maar het tekent zijn karakter.
  Hopelijk gaan we niet weer naar een dergelijke situatie terug. Hoewel, ik ken mensen in mijn omgeving die het heel bar hebben. Voor hen is de crisis al jaren geleden begonnen.

  De link staat er al.

 14. Pingback: Alweer een nieuwe WE-300 | Platoonline

Reacties zijn gesloten.