De tabaksbruid

Ik las laatst een boek waarvan ik nooit verwacht had dat ik het überhaupt zou lezen. Maar ja, met zoveel keuze op de e-reader sla je wel ‘ns een zijweggetje in. Met ‘De tabaksbruid‘ heeft Deeanne Gist best een heel leuk boek geschreven.

Waar gaat dit boek over?

Amerika, zeventiende eeuw. In de haven ligt een schip vol ‘bruiden’: vrouwen uit het bezette Engeland die op zoek zijn naar een beter leven bij een kolonist. De prijs: een kist tabak voor de kapitein.

Drew O’Connor heeft net zijn verloofde verloren en zit niet te wachten op een nieuwe bruid. Wel zoekt hij een huishoudster en oppas voor zijn kleine zusje. Het toeval scheept hem op met de beeldschone, maar opvliegende Constance. Ze is totaal ongeschikt voor het harde leven op een plantage. De dame beweert ontvoerd te zijn door de kapitein en eist direct een retourtje naar haar adellijke Engelse familie. Maar het laatste schip is net vertrokken en in Engeland woedt de oorlog in alle hevigheid…

Historische boeken, daar houd ik wel van en dat was dan ook de voornaamste reden dat ik überhaupt in het boek begonnen ben. De eerste 40 bladzijdes was ik ook behoorlijk aan het twijfelen. Ga ik het uitlezen of kap ik er toch maar mee. Uiteindelijk heb ik het boek wel uitgelezen en ik heb daar geen spijt van.

Constance is een geëmancipeerde (en natuurlijk was de emancipatie toen nog niet uitgevonden) dame die erg moet wennen aan het leven in de kolonie en wat volgt zijn een soort van bouquetreeksachtige toestanden die zich afspelen in een primitieve setting. Of de historische informatie in het boek klopt, waag ik te betwijfelen, maar de vlotte schrijfstijl en de gebruikte humor  is buitengewoon plezierig. Al met al een heel behoorlijk boek voor tussendoor.

dtb 002

8 gedachten over “De tabaksbruid

  1. Ik mijd boeken met een zgn vlotte schrijfstijl dus ik kan hier niet over oordelen. Dat het goed afloopt, is fijn om te weten. Dan neem ik dat vanavond niet nodeloos mee naar bed. :-)

  2. Soms best wel ontspannend om boeken te lezen die niet helemaal ‘hoogstaand’ zijn! Enne… Het las lekker weg, dus eigenlijk kun je alleen maar zeggen dat dat ook een goed staaltje schrijfwerk was, toch?

Reacties zijn gesloten.