Reageren

Soms snap ik het allemaal niet meer zo goed. Waarom moet er (bijna) altijd zo verschrikkelijk hard, beledigend en misselijkmakend gereageerd worden op nieuwsberichten?

Op de website waarop ik het lokale nieuws lees kunnen mensen ook reageren. Dat gebeurt dan ook veelvuldig. En ik weet dat ik ze niet moet lezen, maar de berichten met reacties betreffen bijna altijd zaken die op mijn werk bedacht worden en tja, dan lees ik ze toch maar weer. Dom, dom, dom! Want, man, wat zijn mensen toch lomp in hun manier van uitdrukken. Echt heel erg niet chique! En dat is een understatement.

Ik weet dat politici en ambtenaren vaak de rol van aangeschoten wild vervullen en ik weet dat je het nooit goed doet. Want … doe je het goed voor groep A, dan doe je het per definitie fout voor groep B en C, D en E etc..

Maar ik weet ook dat de meeste politici en ambtenaren keihard werken. En het doet mij verdriet als wethouder X voor de zoveelste keer uitgemaakt wordt voor rotte vis of erger. Waarom in hemelsnaam? Waarom?

Het is helaas niet alleen op die plek waar ik dit soort verharding meemaak. Of is het populistisch gedrag? Ik weet het niet. Op twitter liep het wat mij betreft laatst ook de spuigaten uit. Waarom niet gewoon normaal reageren of normaal dingen uiten? Heus, ik wil er ook nog wel eens een @#!)*&#7^%$^ tussendoor gooien, voordat jullie denken dat ik het braafste meisje van de klas ben misschien ben ik dat ook wel en geen gevoel voor humor heb ha dat heb ik wel, best een boel zelfs. En het kan ook best humor zijn om ‘ns een keer lekker te schelden, maar het moet geen schering en inslag worden.

Alles vervlakt zo heb ik het idee. Alles moet maar kunnen, alles moet maar mogen. Ik denk dat dat niet zo is en niet zo mag zijn. Behandel elkaar met respect. Denk zelf na voordat je als een mak schaap de grootste schreeuwer volgt.

Op twitter kan ik er zelf voor kiezen wie ik wel en niet volg, feitelijk zou ik dat natuurlijk ook kunnen met dat wel of niet lezen van die reacties. Waarom lukt me dat dan niet?

30 gedachten over “Reageren

 1. Ik ben het 100% met je eens.
  Soms staat er bijvoorbeeld bij een ongeluk met dodelijk afloop een reacties in de trant van te hard gereden. Iets wat je in het artikel nergens terug vind.

  Het zelfde vind ik met facebook en bedrijven. Als ik een klacht heb over een bedrijf dan probeer ik die eerst zelf te benaderen, mail of telefoon en zo te komen tot een normale oplossing. Sommige gooien alles zo op facebook of twitter..

  Liefs!!

 2. De reacties die jij bedoelt zijn niet maatgevend. Op één of andere manier is het altijd een vreemd soort figuren die daar reageren. Ik heb ook wel eens een mening maar ik ga daar echt niet tussen staan. Je kunt je maar beter richten op al die honderdduizenden mensen die er gezonde standpunten op na houden. Focus niet op die ene procent destructievelingen.

 3. Tja, ik ben niet heiliger dan de paus, kan af en toe ook vreselijk uit m’n dak gaan. Toch haal ik mijn 1e tekst, die ik meestal in een opwelling schrijf, vaak weg voordat ik ‘m plaats… ik vind ‘t niet kunnen om zó (vaak ook wel ongefundeerd) tekeer te gaan… (en nogmaals: ik laat me ook écht wel ‘s gaan hoor). Zit de laatste tijd bijna nooit meer op twitter maar ik kan me wel iets bij jouw verhaal voorstellen…toch ben ik wel nieuwsgierig wie dat dan waren en waar dat om ging 😉 (that’s me! 😉 )

 4. Amen.
  Ik lees de reacties dus nooit meer. En hoop maar dat dat een kleine groep is, met een hele grote mond.

 5. Juist omdat ik me zo erg ging irriteren aan reacties ben ik ermee gestopt ze te lezen. Het is zeker niet leuk als bestuurders worden uitgemaakt voor alles wat lelijk is omdat er weer eens iets gebeurd is of beslist is waar veel mensen het niet mee eens zijn. Terwijl jij weet hoeveel tijd er aan iets besteed is en alles met de beste bedoelingen (mijn dochter maakt op haar werk precies hetzelfde mee, werkt ook op het bestuurssecretariaat bij een gemeente).
  En al die mensen die dat doen maken het zichzelf heel moeilijk. Ik heb het al lang opgegeven me druk te maken over zaken waar ik sowieso geen enkele grip op heb, ik heb wel leukere dingen te doen!

 6. Ik lees alles, ja naast, Nu.nl en AD ook Telegraaf en Geenstijl, maar of ik er beter van word? Vooral bij de Telegraaf heb ik vaak het idee dat sommige artikelen op een bepaalde manier opgesteld worden, waarna er gereageerd kan worden en ik hoef het vaak niet eens aan te klikken om te weten wat de toon zal zijn. Discriminatie lijkt tegenwoordig normaal te zijn. Beide kanten op, moet ik zeggen. En ik wil helemaal niet dat er ‘kanten’ zijn. Ook heb ik er een hekel aan wanneer mensen voor schut worden gezet, puur om lezers te amuseren. Als je in de politiek zit, kun je het inderdaad nooit, maar dan ook echt nooit goed doen. Maar mensen worden niet meer gewoon boos, mensen gaan zelfs met het grootste gemak over tot bedreigen 🙁 Ik vraag me regelmatig af waar dit in vredesnaam heen moet.

 7. Ik snap het evenmin.
  Ik herinner me een periode, het zal ergens in de jaren ’90 zijn geweest, dat ongeveer iedereen een assertiviteitstraining moest volgen. Som vervloek ik die ontwikkeling; iedereen is zo assertief en iedereen moet zich zo laten gelden. Kennelijk is het openstaan voor andermans mening daar mee teniet gedaan. openstaan voor een ander zou jou minder doen gelden. Of zoiets. Ik weet het niet. Ik snap het niet. En ik wil het niet. Maar de weg ertegen., onder andere door het te negeren, heb ik nog niet gevonden.

 8. Ik snap de betekenis niet van al die Asociale media. Het schijnt dat afz**ken de nieuwe sport is. Ik doe hartstikke mijn best om het leven positief in te blijven zien, maar meevallen doet het niet. Er is maar een oplossing: niet lezen…
  Liefs Kakel

 9. Ik denk dat juist door al die vormen van sociale media dat mensen niet meer sociaal zijn, het is zo veel gemakkelijker om te reageren dan in real life. Ik ben het ook lang niet altijd met iedereen eens maar probeer wel op een respectvolle manier mijn zegje te doen en sta ook zeker open voor de mening van anderen, mits deze ook met respect naar mij toe wordt gebracht.

 10. ……. veel mensen denken idd dat ze alles moeten en kunnen zeggen onder het mom van ‘vrijheid van meningsuiting’ maar het punt is meestal dat ze geen (eigen) mening hebben en nakakelen hetgeen ze van ‘populisten’ horen of lezen!

 11. De vrijheid van meningsuiting wordt idd een recht om te beledigen… Nu heeft iedereen het recht om iemand te beledigen, maar doe het dan met een beetje respect.

  De meeste mensen zeggen ook maar wat om wat te zeggen. Want vrijheid van meningsuiting is ook de plicht om een mening te hebben.

 12. Het zegt gewoon héél veel over de schrijver/schrijfster van zo’n reactie.geen fatsoen!
  Gelukkig kom ik ze op in “mijn logkring” niet tegen en ik zoek het niét op!

 13. Ik lees dat bij nu.nl dus ook regelmatig en verbaas me dan er ook over hoe mensen zo op elkaar ook kunnen reageren..
  Ongelofelijk!

 14. Triltaal , geloof me, de reacties van degenen die onbeschoft reageren, zeggen veel meer over deze mensen zelf. Bijvoorbeeld dat ze niet op correcte wijze hun mening kunnen geven. Zo’n reactie is het lezen niet waard.
  Ik ben ook zo’n braaf meisje. Als je het ergens niet mee eens bent, kun je dat nog altijd in normale taal laten weten. En dán wordt het gelezen!

 15. Commentaren bij nieuwsberichten lees ik niet. Mede om die reden. Op twitter houd ik er ook niet om grove taal/reacties te lezen. Reden waarom ik al diverse keren mensen heb ontvolgd.

 16. Ja, de wereld verhardt. Mensen hebben tegenwoordig (helaas) een kort lontje… En je kunt het misschien niet met bepaalde zaken eens zijn, maar je kunt elkaar nog wel respecteren.

 17. Een van de redenen dat ik mijn geliefde OuderAlleen verlaten heb is de manier waarop mensen op elkaar reageren. Ik kon er niet meer tegen.

 18. Ik kan mij daar ook zo vreselijk aan ergeren maar ik vind dat ook op facebook e.d sommige mensen kwakken (zo zie ik het dus maar) alles op het net.
  Maakt niet uit wie ze er mee kwetsen als zij het maar kwijt en zijn en he..je mag toch wel zeggen wat je denkt (ook zo”n vreselijke uitspraak).
  Wat ik ook vreemd vind bij online kranten, kunnen mensen ook commentaar geven, waarom moet dat eigenlijk?
  Als je een papieren krant leest roep je toch ook niet over straat dat het nieuws je tegenvalt of zoiets?

 19. Ik lees eigenlijk nooit reacties van anderen op de nieuws sites, juist vanwege het ongenuanceerde taalgebruik. Ik voel me eigenlijk best wel ouderwets en praat nooit graag over hoe het vroeger ging, maar dit maal doe ik het toch. Vroeger waren we een wel opgevoed en tegenwoordig moet alles maar kunnen en dat begint al als baby zijnde (de goede daargelaten). Ze leren geen grenzen kennen en dat is verkeerd volgens mij.

 20. Ik ben blij dat je aanroert dat politici vaak aangeschoten wild zijn. Terwijl ze over het algemeen heel hard werken. Zeker in een gemeenteraad. Als ik zie hoeveel uur mijn man werkt en hoeveel inzet en passie daarbij zit, en dat tegen een geringe vergoeding. Maar wat je vaak leest of hoort is dat het lapzwansen zijn, die hun zakken vullen, die nergens verstand van hebben, die maar wat doen en altijd op eigen gewin uit zijn. Rázend kan ik er om worden.
  En idd: in welke bewoordingen mensen zich tegenwoordig menen te moeten uiten! Ik voel me vaak oud als ik me over dat soort zaken druk maak, maar gelukkig zijn er ook genoeg jongeren die zich hier zorgen over maken!
  Janny

 21. Ik heb er blijkbaar voor gekozen om dat allemaal niet te volgen maar áls ik dat ene keer doe dan ben ik het met je eens dat het vaak niet om vrolijk van te worden is.

  (ik lees soms andermans reacties op blogs, maar alleen als het onderwerp boeiend genoeg is, en daar valt het wel mee met de nare platte reacties over het algemeen gelukkig 🙂 )

 22. In feite zou iedereen het meeste baat erbij hebben met een dag te wachten met reageren. De meeste zaken zijn dan van meerdere kanten bekeken en afgewogen. Dat “eerst tot tien tellen” is nog steeds een goed idée.

 23. Ik twitter niet en lees die commentaren evenmin. Manlief kan zich ook doodergeren aan al die onbeschoftheid en komt dat regelmatig melden. Ik adviseer: niet meer lezen.
  Fijne week!

 24. Het is helaas zoals men vindt dat men tegenwoordig moet reageren. Ik erger me er ook vaak kapot aan

 25. Om die reden blijf ik ook ver weg van fora en lees ik bij online kranten nooit de meningen van de gewone mensch. Ik erger me groen en geel aan al die ongenuanceerdheid en ordinaire uitspraken.

 26. Soms vraag ik me dat ook wel eens af. Als ik lees (vorige week) dat een meisje van 9 mishandeld is door jochies van 14/15 jaar! Ik vraag me dan af waar het mis is gegaan. Of reacties op berichten over BN’ers. Sommige mensen zeggen zulke ondoordachte dingen! Snap ik niet.

Reacties zijn gesloten.