Een gedenkwaardige dag

Op 16 januari 2008 vond de gedenkwaardige dag plaats waar het Grote Zus betrof. Op 26 mei 2013 herhaalde deze dag zich, totaal onverwacht wat mij betreft, voor Kleine Zus.

Een situatieschets: Grote Zus, Kleine Zus en ik zitten samen te lunchen (Mr. T. is er niet bij want hij helpt bij de vlooienmarkt van de carnavalsvereniging). Op de een of andere manier komt het gesprek op Sinterklaas terecht. Ik weet niet eens meer precies hoe het kwam, maar ik begreep al vrij snel waar Kleine  Zus mee aan het worstelen was.

De vraag die op haar lippen brandde wilde ze eigenlijk ook niet stellen, want stel dat mama bevestigend antwoordt, dat zou toch wat zijn zeg. En toch, ten lange leste, daar kwam ie: ‘Mama, wie speelt Sinterklaas eigenlijk?’.

Hoewel ik de vraag dus verwachte werd ik er toch een beetje door overvallen. Hoe komt ze daar nu ineens op? Groep 4 of 5 is meestal wel het omslagpunt waar het geloven/niet geloven betreft, maar op een eenvoudige winterse meidag???

Enfin, ik vond het tegelijkertijd wel een mooi moment om haar te vertellen dat Sinterklaas inderdaad niet echt bestaat. De boodschap werd stoïcijns ontvangen, ze vond het niet heel gek eigenlijk en was ook niet verdrietig of zo. De boodschap van Grote Zus dat mama Sinterklaas superleuk vindt en dat we het altijd zullen blijven vieren en dat het een voordeel is als je niet meer gelooft omdat je dan zelf je cadeautjes uit mag kiezen vond ze overigens een heel plezierige. ;-)

Maar goed hiermee is dus wel een einde aan het gelovige tijdperk in Huize Triltaal gekomen. Ik geloof dat ik er nog het meeste moeite mee heb.

26 gedachten over “Een gedenkwaardige dag

 1. Ach wat schattig, en ook weer een tijdperk die je afsluit. Zo rond Sinterklaas is het ook wel leuk dat ze ‘het’ nu weet. Jij succes met het verwerken ;)

 2. Ha, ja het moest er van komen. Maar het einde van een tijdperk is het wel. Ze worden groter en wij krijgen er weer een groefje bij :-)

 3. Ohh wat grappig, hier kwam die vraag ook in mei voorbij. Zo ineens, uit het niets. Maar de kogel is nog niet door de kerk, als vermoed ze wel iets maar ze vind het wel prima zo. Misschien komt de vraag in juli nog eens in terug. Op een snikhete dag!
  Maar wedden dat je Sinterklaas net zo leuk blijft vinden!

 4. Nou ja, met het weer van afgelopen weekend is het niet zo gek dat ze ineens aan Sinterklaas moest denken! Maar ja, voor ouders wordt er weer een periode afgesloten, dus dat lijkt me inderdaad wel even wennen…

 5. Haha, jij bent nog het meest teleurgesteld ;-) Mijn dochter presteerde het toen ze drie, vier, vijf jaar was om in de zomer de Sinterklaas cd op te zetten. Ik schiet weer in de lach als ik eraan denk. Time flies…(zucht)

 6. Oh… zó jammer ,geen “gelovige” meer in huis, ik voel met je mee!
  Ik heb onze kinderen toen ze er aan toe waren verteld dat de heilige Sintnicolaas ooit wél bestaan heeft en dat deze “goedheilig man”altijd stiekem pakjes bracht voor de kinderen van arme mensen en dat veel mensen dat zó mooi vonden dat zij hem gingen helpen door óók stiekem pakjes voor arme mensen te maken en zó het huidige Sinterklaasfeest ontstaan is . En natuurlijk dat het leúkste was dat ze nu óók mochten helpen pakjes maken !

 7. Ik vind Sinterklaas vieren eigenlijk ‘t leukste als er nog (kleine) kinderen bij zijn die er nog heilig in geloven. Maar ik ben bang dat dat hier ook bijna gedaan is… m’n neefje begint ook ‘n beetje te twijfelen ;-)

 8. ik was zo blij toen joon het wist! nog niet zo lang geleden, ook ineens en onverwacht, maar ik zag er zo tegenop en het viel hier dus uiteindelijk ook alles mee.
  maar idd, een tijdperk afgesloten..

 9. Tja, ergens wel jammer dat ze nu weet hoe de vork in de steel zit, maar ergens ook wel fijn dat het niet meer constant geheim gehouden hoeft te worden.

 10. Oh jee, weer een fase afgesloten. Maar lief van Grote Zus dat ze een en ander positief benaderde naar haar zusje toe :-).
  We hebben vorig jaar niet uitgebreid Sinterklaas gevierd hier op GC met onze kleindochters, maar ik mocht nog niet vertellen dat hij niet bestaat. Niemand vertelt het ze hier natuurlijk… Zoon en schoon waren bang dat ze dan ook niet meer in de Kerstman en de Drie Koningen (is hier een feest met cadeautjes zoals bij ons Sinterklaas) zouden geloven. Haha, alsof ze dat nog doen… ik geloof er niks van!

 11. Ojee, arme jij :-)

  Ik stel het ook nog even uit, het gesprek. Dochter is volgens mij niet zover (maar moet wel ingelicht voor december dit jaar!) en ik weet nog hoe moeilijk zoon het e mee had…

 12. Hier wordt momenteel door beide kampen om de hete brij heen gedraaid…. Junior heeft begin april het boek ‘het geheim van sinterklaas’ gekregen en vertikt het te lezen. Hij weet het wel, geloof ik, maar volgens mij is ie bang dat ie geen kadootjes meer krijgt oid. Ik wacht de openingszet met gespitste oren af. Kan het moeilijk plompverloren zeggen op een blauwe, winterse mei-dag, he:)
  Heb me toch altijd een beetje schuldig gevoeld over het toneelspel, wetende dat het op een dag ontmaskerd zou worden …. En nu moet het, anders lachen zijn klasgenootjes hem uit…. Het is nog even tot december:)

  Iemand raad?:)

 13. Ja, dat is de beste tijd om het op te klaren. Ikzelf heb het ook in een voorjaar gehoord, want mijn moeder was spinazie aan het snijden toen ik een vraag stelde. Ze hield plotseling op met snijden en begon te vertellen met het mes in de lucht. De straaltjes spinazie vielen van de plank af en zij maar vertellen
  Toen ik het overigens mijn jongste zoon vertelde maakte hij de onsterfelijke opmerking dat hij altijd wel al gedacht had dat de Pieten alles deden…… Weer een tijdperk afgesloten meid!

 14. Haha, ik heb dat in juli een keer aan Maurits verteld. Weer een tijdperk afgesloten.

 15. Mijlpaaltje. En mooi dat het in mei gebeurde, zo heeft ze lekker nog een paar maanden tijd om er aan te wennen….

Reacties zijn gesloten.