Muziek

Kleine Zus is best muzikaal. Ze zingt veel en vaak en hoeft een liedje maar een keer te horen of het ritme zit in haar hoofd. Dat zingen is overigens erg aandoenlijk, want het klinkt zo schattig als ze op haar manier Engels zingt, maar dat geheel terzijde. Daarnaast danst ze als het kan de hele dag door.

Een tijdje werd er op de basisschool een muziekproject gehouden en na afloop mochten de kinderen die dat wilden zich inschrijven voor proeflessen bij de harmonie. Vijf jaar geleden deed Grote Zus dat ook, alleen haar muzikale carrière stierf een stille dood. ;-)

Helaas kon ik niet bij de afsluiting van het muziekproject zijn omdat ik die avond moest werken maar Mr. T. nam de honneurs waar en schreef Kleine Zus naderhand in voor proeflessen. Ik moest even slikken toen ik hoorde waar ze voor gekozen had: drumlessen. Maar tegelijkertijd maakte ik me er niet heel druk over want ik schatte in dat dit niet het instrument voor Kleine Zus zou zijn. Die inschatting bleek juist duh: Kleine Zus en de drums dat ligt elkaar niet zo. Maar opnieuw bleek dat Kleine Zus en muziek elkaar wél liggen.

Goed, welk instrument dan? Zelf ben ik van de viool, gitaar of piano en als ik dan echt moet kiezen, dan staat de piano bovenaan. Met zo’n ding in huis zou ik bij wijze van spreken ook zelf nog een keer kunnen pingelen (niet dat ik dat kan, maar het gaat om het idee natuurlijk). Kleine Zus ziet de piano ook wel zitten en dat geldt ook voor Grote Zus (zij moet voor muziekles op school ook af en toe wat instuderen thuis en dat doet ze nu op zo’n speelgoedkeyboardje) en, tot mijn grote verbazing, is zelfs Mr. T. enthousiast. Want … als je op pianoles gaat, dan moet er een piano komen.

Nou vind ik een piano stiekem best een mooi meubelstuk, dus zelfs als blijkt dat het toch niet helemaal gaat werken tussen Kleine Zus en de piano dan is de schade te overzien. Wat ik dan trouwens wel erg toevallig vind is dat, terwijl die piano al een tijdje door mijn hoofd dwarrelt, ik voor het eerst in lange tijd het prikbord van het intranet op het werk open en er meteen een piano te koop aangeboden wordt door een collega. Of bestaat toeval niet?

Aanstaande woensdag gaat Kleine Zus naar een proefles piano op de muziekschool. Al denken we erover om de lessen bij een meisje hier uit het dorp te gaan volgen. Zij (14 jaar) speelt op C-niveau (al zegt mij dat persoonlijk (nog) niets, maar het schijnt wel heel goed te zijn voor die leeftijd) en wil Kleine Zus wel de basisbeginselen bij gaan brengen.

Vandaag gaan we piano’s kijken. Zonder er ook maar enig verstand van te hebben vertrouw ik op het deskundige en eerlijke advies van mijn collega die haar eigen piano verkoopt omdat haar moeders piano beschikbaar komt omdat zij naar een aanleunwoning gaat verhuizen. Want hé, een collega bedonder je niet. Het enige nadeel vind ik dat die piano bruin is.

pi

Hier in het dorp zit een pianostemmer die ook piano’s restaureert. Ik heb hem een mailtje gestuurd en gevraagd of hij wat heeft staan. Dat heeft ie: een zwarte uit 1920. Geen idee welk merk en zo en of hij op het plaatje hieronder lijkt, maar als ik denk aan een piano, dan denk ik wel een beetje aan zo eentje.

piz

Enfin, we zien wel waar het op uitdraait. Een piano gaat er voor 99% zeker komen in ieder geval!

Ben jij muzikaal en speel jij eigenlijk een instrument? 

 

20 gedachten over “Muziek

 1. Ik speel een piepklein beetje gitaar en een nog pieper klein beetje elektronisch orgel. Maar meteen weer vergeten graag. Het stelt niks voor.

 2. Heerlijk lijkt me dat als je een instrument kunt bespelen. Ik heb 5 gitaar-speel-lessen gehad, maar helaas was het niet echt mijn ding. Vroeger kon ik wel vader Jacob spelen op de piano, van mijn Tante Zuster geleerd in het klooster waar er een stond.
  Top als er een piano in huis komt! Ik zou ook voor de zwarte gaan eigenlijk en dan een glimmende :-). Succes met de keuze maken en de aankoop! En zeker veel succes voor jullie allemaal!

 3. Na twee jaar blokfluitles gloorde er een viool aan de horizon maar mijn vader zei: ‘Zo’n jammerplank komt hier niet in huis’ en dat was het einde van mijn muzikale carrière en ik kan er niet rouwig om zijn. Echt muzikaal ben ik niet.

 4. oooh die zwarte is mooi. Ik heb ook een zwarte. Wel stoffig (je ziet er alles op), maar heel mooi als meubelstuk. En als instrument natuurlijk.

 5. Vroeger heb ik orgelles gehad!
  En op de opleidingsschool voor kleuterleidsters, natuurlijk blokfluiten!!!

  Zingen deed ik vroeger ook graag.
  Het enige dat ik nu nog doe met muziek, is luisteren naar muziek!

 6. Mijn dochter is heel muzikaal. Duw haar een instrument in haar handen en er komt prachtig geluid uit. Sinds twee jaar zit ze op pianoles, en ze vindt het heerlijk om te doen. Soms heeft ze even geen tijd om te oefenen ivm veel toetsen op school, maar haar muzikale huiswerk maakt ze trouw. En ik vind het heerlijk om naar te luisteren. Gelukkig hoeft ze geen kinderliedjes te oefenen, maar zit er meteen vaart in omdat ze meespelen op een muzikale achtergrond. Bij het pianoboek zit een cd, die zet ze op en dan speelt zij haar huiswerk mee. Klinkt hartstikke leuk!
  Een aanwinst een piano :D Ik hoop dat Kleine Zus met net zoveel plezier achter de piano kruipt als Roos.

 7. ges gis sis ken ik wel en oh ja een klein beetje tokkelen op de gitaar en het liedje; ‘s avonds als het kampvuur brand ,jippie ajee, jippie ajo……
  Die zwarte piano lijkt me prima.
  Groetjes en fijn weekend, Ria

 8. Ik kan maat en wijs houden dus helemaal ónmusicaal zal ik niet zijn maar ik bespeel geen enkel instrument hoewel ik vroeger een blauwe maandag wat slaggitaar speelde.
  Een piano heeft op mij ook altijd aantrekkingskracht en ik had vroeger graag piano willen leren spelen !

 9. Als het om de styling gaat (en daar ben ik nogal van) zou ik voor de zwarte gaan, maar ja bij een piano is het geluid natuurlijk het allerbelangrijkste. Overschilderen zal wel geen optie zijn ;)

 10. jaaaaa en wat gaaaaaf ^^ ik had ook een piano, maar woon er nu te klein voor en gaf ‘m weg.. huil. ;-)
  ik speel een klein beetje piano, ietsie meer gitaar en voor de rest probeer ik alles, alhoewel drummen dus ook niet mijn ding is!
  hoop dat jullie er allemaal nog veel plezier van hebben!

 11. Wat leuk dat Kleine Zus muzikaal is en een instrument wilt gaan leren bespelen.
  Ik begon in groep 4 met blokfluitles en zette dat voor tot in de eerste brugklas. Daarna speelde ik een tijd niet, maar rond mijn 15e/16e besloot ik dat ik saxofoon wilde leren spelen.
  Ik ging op les en was er heel gelukkig mee, ik speelde al snel mee met het orkest, op een geleende saxofoon. Met de erfenis die ik kreeg na het overlijden van mijn oma kocht ik mijn eigen saxofoon.
  In de studentenstad sloot ik mee ook weer aan, dit keer bij een harmonie. Speelde daar ook een aantal jaar.

  En die bruine kun je makkelijk verven in eigen smaak. Maris van McDid deed dat onlangs.

 12. In een goede pianozaak kun je een piano huren. En evt later bij koop de huurprijs verrekenen.

 13. Muzikaal? Hmmm… Ik moest destijds eerst ‘n jaar AMV (algemene muziekvorming aka notenlezen) doen. Echt súpersaai!!! Daarna mocht ik naar blokfluit les! Dat deed ik niet onverdienstelijk, whahahahaha (boer er ligt ‘n kip in ‘t water; Willem, wat heb je grote handen, ik speelde ‘t állemaal! :-D ) Nougoed, ook dát was ik na ‘n jaartje zat. Op m’n 13e/14e had ik ‘n vriendje, zo’n autodidact… die kon werkelijk elk instrument bespelen zonder dat ie ooit les had gehad. Speelde in schoolbandjes enz enz… pffff wat was ik jaloers. Ik heb toen voor m’n 14e verjaardag ‘n gitaar en gitaarles voor m’n verjaardag gekregen… tja… ehm… laat ik ‘t zo zeggen, ik kan wat akkoorden aanslaan maar qua ritme zit het er toch niet helemaal in. Achteraf gezien had ik ‘t liefst zangles genomen. Ik vind ‘t heerlijk om mee te zingen, liefst backingvocals en volgens mij zit ik niet hartstikke naast de toon. Ook dat is me nog wel ‘s aangeboden, door ‘n later vriendje. Die zei dat zijn moeder dat wel wilde geven… maarja, hoe lief ik haar ook vond, zij was ‘n voormalig (niet onverdienstelijke) operettezangeres…. en dat was toch niet helemaal de techniek die ik zocht ;-)

 14. Hm wij hadden ook lange tijd ene piano staan (4 jr geleden weggegeven) en alle postitieve dingen die je erover zegt zijn helemaal waar, het is geweldig om ene piano te hebben:-D
  Oudste zoon heeft ene tijdje pianoles gehad en deed het wel aardig tot hij ehm noten moest leren lezen toen haakte hij al en hij kon al een aardige deun spelen….

 15. Die zwarte piano heeft wel mijn voorkeur. Ik ben best wel muzikaal. Ik ben begonnen op de lagere school met blokfluit, daarna jaren op een drumband gezeten en daarna keyboard gespeeld.

 16. Ik zou voor die zwarte gaan. Leuk. Wij zijn niet muzikaal en hebben dus ook geen instrumenten in huis.

 17. Wat mooi, een piano in huis:) Ja, we hebben ook een piano (pas een nieuwe..). Ik speel orgel, piano en gitaar. Svenja cello, piano en gitaar en ze zingt.
  Ik vind een zwarte piano ook “mooier” maar je moet natuurlijk niet (alleen) naar de buitenkant kijken. Ook als je een piano van een collega koopt zou ik toch even vragen, hoe vaak ze hem heeft laten stemmen en zo. Een piano van een pianostemmer is meestal wel betrouwbaar. Over de pianolessen: Niveau C is niet zo slecht voor een meisje van 14, maar persoonlijk zou ik het niet doen. Het ligt een beetje aan je kind natuurlijk, maar ik heb de ervaring gemaakt, dat in het begin juist de pedagogische kant van muzieklessen ook belangrijk (kunnen) zijn. En dan kan een meisje van 14 eigenlijk nooit zo goed kunnen als iemand die daar voor opgeleid werd. Je moet er ook over nadenken, dat lessen bij een leraar of lerares vaak regelmatiger zijn. Een meisje van 14 heeft wel eens een kamp, toetsenweek of is ziek…bij een lerares is dat allemaal goed / beter geregeld en vooral in het begin is het wel heel belangrijk dat de lessen regelmatig zijn. Zelf vond ik het ook altijd wel goed dat de lessen niet bij ons thuis maar juist op de muziekschool waren. Ze moeten er dan toch nog een beetje meer moeite voor doen (alles inpakken, niet alleen op je eigen piano kunnen spelen, zelf naar muziekschool lopen enz) Maar ja, dit is mijn persoonlijke mening, het kan heel goed dat iemand anders daar hééél anders over denkt:) Succes in ieder geval!

Reacties zijn gesloten.