Stroomloos

Vrijdagochtend zat ik fanatiek mijn rondjes te draaien op de hometrainer. Terwijl ik aan het fietsen ben lees ik een wondermooi boek van Jodi Picoult en staat de televisie zachtjes aan. Ineens houdt die televisie ermee op en springen de wekkers op zwart. Mmmm, da’s nie goed nie, bedenk ik me en ik stap van de hometrainer.

In de meterkast blijkt dat de aardlek nog gewoon op zijn plek zit, dus daar ligt het niet aan. Haha, zo lijkt het net alsof ik daar verstand van heb. Beneden zijn verder alle digitale apparaten zwart. Ach, het kan wel even lijden denk ik, ik maak eerst mijn gefiets wel af. Ik klim dus weer op de hometrainer en vraag me af of ik straks wel warm kan douchen. Ik meen me te herinneren dat er altijd een voorraad warm water is, maar hé, dat zijn de dingen die eigenlijk bij Mr. T. thuishoren.

Enfin, ik maak mijn rondje af en er is nog geen stroom. Ik doe nog wat oefeningen om het lijf strak te houden en nog geen stroom. Ik doe het rolluik maar omhoog om toch nog enig licht in de badkamer te krijgen en duik onder de douche. Gelukkig, het water is warm.

Inmiddels steekt Grote Zus -die al vakantie heeft- een slaperig hoofd om de hoek: ‘huh, de wekker doet het niet en wifi ook niet’. Tja, meisje, dat hoort ook bij het stroomloze leven.

Om 12.00 uur ga ik Kleine Zus uit school halen die helemaal vol is van het feit dat er geen stroom is. Het was donker in de klas en het digibord deed het niet!

Ik ben blij dat ik vanochtend al een pot kokend water heb gezet die zich nu in de thermoskan bevindt, dus ik heb in ieder geval thee bij de lunch. Het is wel stil zo zonder radio. Ik sommeer de meiden om de koelkast snel te sluiten als ze er iets uithalen want ik heb geen idee hoelang dit nog gaat duren. Gelukkig kook ik op gas bedenk ik me.

En dan … om 13.15 uur is er weer stroom. De storing heeft 2½ uur geduurd en persoonlijk hebben we er weinig last van gehad. Maar stel dat het ‘s avonds was gebeurd, of in de winter (brrrr, zonder verwarming en donker) of als je op elektriciteit kookt, of een kleintje hebt dat flesvoeding moet hebben en die niet kunt verwarmen, of je koeien moeten gemolken worden, of de varkens raken oververhit, of je kunt de winkel niet meer uit omdat de deuren niet meer open gaan, of je zit net in de lift, of …, of …, of …

Heb jij ooit door een stroomstoring een vervelende situatie meegemaakt?

21 gedachten over “Stroomloos

  1. Ja hoor, hier in Almere hebben we regelmatig stroomstoringen, ook hele grote van uren. Zelfs een keer in een gedeelte dat alleen electra heeft ( geen gas ) van onze stad met Kerst .. helaas, dus geen koken, geen licht .. heel sneu dus.

    gr,. Elise

  2. jaaaaa dat het in de winter was en echt heel erg k-k-k-koud werd, maar vriendin van mij woont in voorhout en je wilt niet weten hoé vaak daar stroomstoring is. en dan geen 2,5 uur ook, maar veel langer. echt naar!

  3. Lastig maar het duurt gelukkig nooit lang. Hier is het ook een keer gebeurd. Gelukkig wist ik waar de waxinelichtjes lagen. Ik ging het marktplein op waar het aardedonker was. Bij de Bruna was het licht want die winkel had een eigen generator. Iedereen dromde om de winkel heen als arme mensen in de koude winternacht om de stadskerstboom. Er heerste een stemming van saamhorigheid die je ook ziet als treinen veel vertraging hebben tijdens hartje winter.
    Ik vond het eigenlijk wel leuk en toen de betovering werd verbroken doordat overal het licht aan ging had ik het gevoel alsof we allemaal uit een soort droom ontwaakten.

  4. water kan je ook op gas koken (of kook jij elektrisch?)
    heb het wel eens meegemaakt en verbaasde me over het feit dat je zo goed als gehandicapt bent zxonder stroom 🙂

  5. Ik heb het wel een paar keer meegemaakt (heb 20 jaar in Suriname gewoond en daar gebeurde het nogal eens) maar de allerergste – ALLERERGSTE – keer was toen ik in de metro was in Parijs. Ik stond in een propvolle metro met een paar miljoen 😉 andere mensen en bewegen was onmogelijk. Toen gebeurde het: ergens in de tunnel stopte de metro opeens. Op zich is dat al iets waar je niet echt blij van wordt maar toen viel het licht ook nog uit….. Ik geloof dat ik kakelend afgevoerd ben… 😉

  6. Net zo’n periode als jij hebben wij wel eens (vaker) gehad. Ook in de winter. En overleefd!
    Op Kreta valt de stroom vrij vaak uit. Hartstikke leuk als je dan in een restaurant zit; dan kan er niks in de oven en niks op de grill. En dat zeggen ze dan ook gewoon als ze de menukaart geven. Zo lekker simpel. Aten we dus gewoon pasta en dachten we simpelweg niet na over al het vlees in de vriezer dat we misschien de volgende dag te eten zouden krijgen….

  7. Elke keer als de stroom uitvalt moet ik aan mijn opa denken. Die zei dan tegen mij dat er ergens een klontje in de stroom zat. En ik geloofde dat, alleen begreep ik er niets van. Hoe kan er nou een suikerklontje in de stroom zitten?
    Iedere stroomstoring laat je als mens voelen hoe klein je eigenlijk bent.

  8. Fietsen en lezen tegelijk? Hoe krijg je dat voor elkaar?
    Eh, een stroomstoring… ooit wel een geringe tijd zonder stroom gezeten maar dat heeft niet tot problemen geleid. Het was alleen vervelend dat het net onder een belangrijke formule 1 wedstrijd gebeurde, dus ik was wel wat chagrijnig…

  9. Wel eens bij de hand gehad. Niet direct met vervelende gevolgen. Maar wel zorgen om diepvries en ergernis vanwege gemis digitaal verkeer.
    Wat wel erg was (nou ja érg…) was dat er een paar weken geleden ineens geen water meer was. Het bleek dat er bij werkzaamheden iets was geraakt en het duurde bijna een dag voordat ze dat hersteld hadden. Nou, je kunt je dan nergens op voorbereiden, dus meer dan een flesje bronwater hadden we niet voorradig. Nu kun je dat nog wel in de winkel halen natuurlijk, maar stel je eens voor hoe het met het toilet staat:-) Flessen water waren in de winkel ook al bijna op omdat een behoorlijk omvangrijk gebied geen water had. Even handen wassen moest nu met een flesje sterilisator. Eten koken met overleg want zoveel water was er ook niet in huis. Idem met koffie en thee. Een was die halverwege stond. Niet fijn dus! Maar gelukkig was er ‘s avonds wel weer water om te douchen!
    Janny

  10. Hier viel in het verleden regelmatig de stroom uit. Iets met bovengrondse leidingen en piekstroom als de boeren gingen melken. De laatste tijd komt het minder frequent voor.

  11. Wij hebben het 2 jaar geleden meegemaakt. Er was door een zware storm een boom omgewaaid die landde op een elektra/telefoonpaal in onze straat. Het was niet leuk om een halve dag zonder stroom te zitten, maar het verbroederde wel. Het was nog lang onrustig op de Jachtweg. ;o)

  12. Ik zelf niet, maar van de winter had mijn moeder een aantal dagen achter elkaar een lange stroomstoring. Dan is het koud in huis, en donker.
    Ze vond het eerst nog wel leuk maar na de derde keer baalde ze enorm

  13. Nog nooit zo iets meegemaakt…gelukkig. Wat jij over jullie stroomloze uren schrijft vind ik niet zooooo erg..maar in de lift vastzitten (even de krant halen…?)…in een winkel werken waar de kassa niet meer functioneert en de klanten niet meer naar buiten kunnen…blijven hangen in een achtbaan…eng vind ik het!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *