ésta

Gisteren viel ie in de bus: de laatste ésta. In verband met dalende verkopen is besloten om met het blad te stoppen. Ik vind het jammer. Ik had al heel wat jaren een abonnement op de ésta en las het nog steeds met veel plezier. Ieder jaar opnieuw zegde ik op en ieder jaar opnieuw kreeg ik vervolgens weer een mooie aanbieding om tegen fors gereduceerd tarief toch lid te blijven. Ik hoop nu maar dat ze niet alleen door mijn opzeggedrag hebben besloten te stoppen.

Het mooie van de ésta vond ik dat er veel verschillende en bijna altijd interessante artikelen in stonden en een aantal vaste rubrieken vond ik echt heel leuk zoals ‘Hij van …’ of ‘Een kijkje in de boekenkast’. De ésta was eigenlijk een van de weinige tijdschriften waarvan ik toch zeker 90% van de inhoud ook echt las. En waaruit ik vaak boekentips, uitgaanstips of andere ideeën haalde en waaruit ik best heel vaak bloginspiratie opdeed.

Met het verdwijnen van de ésta en het al langere tijd geleden opgezegde abonnement op Quest zijn wij hier in huize Triltaal inmiddels dus tijdschriftloos. Alhoewel, we ontvangen nog wel steeds Veronica Magazine en vooral Grote Zus vindt dat de beste gids ever (al zijn gidsen natuurlijk totaal overbodig, dat realiseer ik me donders goed). Ach, dat is ook wel een beetje jeugdsentiment, want vroeger hadden we thuis ook altijd de Veronica Gids. En na een langdurige flirt met de Vara-gids hier nu dus al lange tijd het Veronica Magazine in huis. En oh, we ontvangen ook nog De Kampioen. Wie niet?

Tot een paar jaar geleden las ik echt veel tijdschriften en gaf ik er behoorlijk wat geld aan uit. Ik kocht de Flow en Linda bijna standaard en daarnaast vaak ook nog tijdschriften waar iets interessants in stond. En dan hadden we natuurlijk al de abonnementen op Quest en ésta. Maar goed, op een gegeven moment heb je het wel zo’n beetje gehad, lees je het zoveelste verhaal of dit of dat of wordt je gewoon een beetje te oud voor een blad (heel duidelijk gehad met Flair en Viva) ;-).

Maar ik ben in ieder geval nog te jong voor Zin want dat tijdschrift ontving ik bij de voorlaatste ésta. En als ik de Zin dan leuk vond, dan kon ik mijn ésta-abonnement door laten lopen in een Zin-abonnement. Daar zie ik toch maar van af want hoewel er best wat interessante artikelen in stonden behoor ik volgens mij toch nog niet echt tot de doelgroep.

Welke tijdschriften lees jij? En koop je ze los, lees je via de leesmap of bij de tandarts of heb je een abonnement?

23 gedachten over “ésta

 1. Ik heb geen enkel abonnement. Kost me écht teveel geld en ik weet dat ik het toch niet lees. De laatste keer dat ik ‘n tijdschrift in de bus kreeg, was in de babytijd van de kinderen. Toen kreeg je natuurlijk automatisch de Wij jonge ouders. Héérlijk vond ik dat. Kortstondig nog ‘n proefabonnement op de VivaMama gehad maar dat vond ik ook niet dusdanig interessant dat ik ‘m wilde houden. De Linda krijg ik zo nu en dan van mijn moeder en dat vind ik wel leuk maar dan nog: dat geld hebben we hard genoeg nodig voor andere dingen. De Está ken ik trouwens alleen van naam. Ik heb er werkelijk nog nooit één doorgebladerd. Is er gewoon nooit van gekomen, weet ook niet precies waarom.
  Maar als ik straks op vakantie ga, koop ik wel ‘n flinke stapel bladen. Héérlijk!!!

  • Ohja, uiteraard krijgen we wel de Kampioen maar eerlijk gezegd verdwijnt die ook 9 van de 10 x ongelezen de bak in!

 2. Ik heb een abonnement op de Fiets en Onze Taal. Het tijdschrift Linda leen ik meestal via de bieb, maar het valt niet mee om er eentje te pakken te krijgen, want het is razend populair. Ik had een abonnement op Runner’s world, maar vanwege de cvs heb ik dat opgezegd. Esta ken ik eigenlijk niet. Ik zal eens een kijken of ze nog een paar exemplaren hebben liggen. Daar heb ik best zin in!

 3. Ik heb een abonnement op de Runnersworld en de Veronica gids. Veronica gids zeg ik ieder jaar op maar blijf dan lid met een goede aanbieding (al jaren € 30,00 per maand en twee bioscoopkaartjes). Flow en Happinez koop ik regelmatig los. Esta neem ik regelmatig van de bieb. Toevallig vandaag het voorlaatste nummer mee genomen. Bij de bieb neem ik ook wel eens andere bladen mee. Flair, reizen, elsevier of reizen magazine.

 4. Ik lees alleen de Flow. Heb ook een tijdje de Happinez gelezen maar werd het zweverige een beetje zat.

 5. De Kampioen ergerde me een heel lang, 80 procent reclame en verplicht aan het abonnement verbonden.Toen de ANWB zich ook nog hard maakte voor rekening rijden hebben we het opgezegd, we hebben toch al jarenlang een pechservice van de dealer.
  Verder lees ik de Libelle, krijg ik van m’n zus en we rouleren wat luxere tuin-en kunstbladen

 6. Ik ben denk ik al 15 jr abonnee op margriet, vind ik een erg leuk blad. Verder neem ik altijd de tijdschriften mee bij etos en ah. Ik koop nooit een los blad. Krijg iedere week van mijn vriendin de vrouw, zit op zaterdag bij de telegraaf. Verder lees ik boeken, heerlijk!

 7. Ik blader wel eens wat in tijdschriften bij de kapper, maar dat is meer plaatjes kijken dan lezen. Weet geen blad dat ik echt zou willen kopen. Zoon heeft de Donald Duck, dochter wil wel iets maar eigenlijk niet veel leuks voor die leeftijd nog.

 8. Tijdschriften? De kampioen gaat ongelezen de papierbak in. Ik heb een tijdje een abonnement op Hapinezz gehad maar ben nog niet bij met lezen..

 9. Geen abonnementen en ik lees nooit (meer) tijdschriften. Vroeger verslond ik alles, nu lees ik ze nooit meer. Ik lees online elke dag verschillende kranten en op mijn werk een echte krant. Verder veel boeken.

 10. Zelf lees ik veel tijdschriften via de bieb. O.a. Esta, Linda, Landleven, Libelle en Margriet. Bevalt prima, en scheelt een hoop geld. Je hebt natuurlijk niet altijd direkt de allerlaatste te pakken, maar eigenlijk maakt dat niet uit.

 11. Ik lees eigenlijk geen tijdschriften. Af en toe koop ik de psychologie, maar verder niet.

 12. Hier een abonnement op Psychologie magazine. Vroeger een tijdje een abonnement op Mind Magazine gehad, wat ik een zeer prettig tijdschrift vond. Maar ook dat blad werd ineens opgeheven. Vind dat nog steeds jammer. Verder koop ik nooit tijdschriften, vind het vaak veel te duur.

 13. Ik koop eigenlijk zelden tijdschriften. Wat ik dan wel eens koop is een ottobre of een vt wonen achtige als er iets naar mijn smaak in staat. Verder krijg ik regelmatig van de buurvrouw een magrietje (of een libelle….ik weet het verschil nooit ;-)) en bij ons wekelijkse half uurtje logopedie lees ik me altijd even bij in de mama enzo. Ik zal me niet gauw meer ergens op abonneren denk ik, ik vind het erg duur.

 14. Ik lees de flow en de quest (+ alle varianten van dit blad) altijd, deze koop ik los in de winkel. Verder soms een proefabonnement (inderdaad met mooie aanbieding!) van een ander blad zoals buitenleven, landleven of psychologie magazine.

 15. Ik vind het ook erg jammer dat de Esta stopt. Ik heb jarenlang met plezier een abonnement gehad. Daarvoor had ik de Viva ook jarenlang maar daar werd ik als vijftiger toch wat te oud voor zo langzamerhand :-)
  Nu heb ik de VT wonen nog en over de Zin twijfel ik nog, er staan leuke artikelen in en dit tijdschrift verschijnt maar 1x per maand dus dan blijft het ook niet zo snel liggen. Af en toe koop ik de Linda, de Red of de Jan.

 16. Wij hebben geen abonnementen en ik koop nooit tijdschriften. Alleen het blad van de Touring ontvangen we maandelijks. Dat is de anwb hier.

 17. Ik koop zelden nog tijdschriften. Maar gisteren toevallig de Esta (moest ergens heel lang wachten) en vond het echt jammer toen ik las dat dit de laatste was. Net als jij was ik vroeger een grootverbruiker. Ik denk dat veel mensen gewoon heel veel minder tijdschriften zijn gaan kopen omdat een artikel of recept ook op internet te vinden is. En daarnaast speelt de crisis mee. Jammer voor de bladen die nu omvallen.
  Quest vind ik ook echt leuk trouwens en heel, heel soms koop ik die. Of Psychologie Magazine.

 18. Af en toe koop ik een tijdschrift “los”, of als ik in de buurt ben lees ik een aantal in de bieb.

 19. Vroeger had ik inderdaad een abonnement op de Flair en De Vriendin maar op een gegeven moment ontgroei je het een beetje en vond ik de kosten ook te hoog worden. Wel de nodige bladen los gekocht, nooit de Esta, sprak me eigenlijk nooit zo aan als ik het blad door bladerde. Van mams kreeg ik altijd de Libelle en Margriet (zij had een leesmap, nu niet meer…), wel leuk, maar vond mezelf nog wat te jong. Nu neem ik alleen een abonnement als het een leuke aanbieding is, net eentje afgesloten voor Reizen Magazine en misschien dat ik Foodies ook nog ga doen…

 20. De tijdschrift-moeheid is heel herkenbaar. Wij lezen de Kampioen, Landleven (vindt mijn man leuk) en de Donald Duck. Maar in afgelopen jaren kwamen er heel veel, zeer verschillende, tijdschriften binnen. Intermediair, Psychologie Magazine, Jan, Linda, Esta, Flair, Viva, Opzij, Eva, Historisch Magazine, Aan de Hand, J/M, Elsevier, VN en nog veel meer. Sommige ontgroei je en anderen prikkelen niet meer omdat ze teveel van hetzelfde laten horen. Haal op dit moment veel leesplezier uit de weekend bijlage van kranten o.a. van Trouw.

  JBR

Reacties zijn gesloten.