Luisterboeken

Kleine Zus is gek op taal, lezen en schrijven. Ze knutselt zelf regelmatig verhalen in elkaar die ze dan enthousiast voorleest. In bed leest ze altijd voordat ze gaat slapen en bij de bibliotheek (waar ze een keer per twee weken vanuit school heen gaat) haalt ze altijd een dikke stapel voorraad.

Wat ze de laatste tijd ook steeds vaker meebrengt zijn de zogenaamde luisterboeken. Op haar slaapkamertje heeft ze een cd-speler en ze gaat dan lekker liggen luisteren naar de voorgelezen boeken. Ze is er helemaal enthousiast over.

Voor haar communie kreeg ze van haar peettante een luister-cd van een heel andere orde: Waarom? Ze heeft deze cd al vele malen gedraaid en blijkbaar vindt ze juist de herhaling zo leuk. ‘En ik hoor ook steeds andere dingen weer’ weet ze te vertellen.

Het fenomeen luisterboeken is mij  helemaal onbekend. Ik heb ook het idee dat mijn concentratieboog te kort is om er echt naar te gaan zitten luisteren. Maar ik kan me zo voorstellen dat ‘Waarom?’ dit jaar wel mee op vakantie gaat zodat we er in de auto naar kunnen luisteren.

Ben jij van de luisterboeken?

21 gedachten over “Luisterboeken

 1. Ik heb ooit wel eea voor de kinderen gedownload al hebben ze ‘t eigenlijk nooit geluisterd. Jonne leest tegenwoordig álles wat los en vast zit. Nou heb ik nét wel ‘n klein stukje zitten luisteren en deze lijkt me wél heel erg interessant! Weet alleen niet of zoonlief het geduld heeft om ernaar te luisteren. Maar zéker één die ik ga onthouden!

 2. Ik heb er ook eens 1 gedownload ( ja er zijn er genoeg te vinden ) maar ik vond het te traag gaan en ik lag in bed alleen te gapen. Dus voor in de auto lijkt het mij niks, slaapverwekkend haha
  Gr, Elise

 3. Mijn zus is heel erg van de luisterboeken. Vooral voor onderweg, in de auto op vakantie. Als kind luisterde ik HEEL veel naar luisterboeken, maar dan wel met een prentenboek die erbij hoort ernaast. Alleen maar luisteren lijkt mij ook niets.

 4. had het schitterende gebrek van japin op luisterboek, niet aan toegekomen en het kind had laatst fantasia als luisterboek vd bieb geleend, die gaan we vanmiddag (te laat en onbeluisterd) terugbrengen..

 5. Helemaal geen ervaring mee. Mijn zwager rijdt per dag 150 km van/naar zijn werk en verslijt luisterboeken. Het lijkt me moeilijk om je op twee dingen te moeten concentreren. (Bovendien heb ik door de cvs meer last van prikkels.)
  Een oom van me is bezeten van taal, maar kan helaas door een beroerte niet meer lezen. Voor hem zijn de luisterboeken een uitkomst!
  Ik vind het hartstikke leuk dat je dochter zo’n “informatie-junk” is en voor alles openstaat. Heel bijzonder voor haar leeftijd!

 6. (Nog) geen ervaring mee, dacht eerlijk gezegd eigenlijk altijd dat het meer iets voor ouderen was, omdat het lezen op zich misschien dan wat lastiger werd…

 7. Totaal niet. Ik kan me ook niet voorstellen dat ik op mijn gemak zou gaan zitten luisteren. Maar ik ken wel aardig wat mensen die met luisterboeken op vakantie gaan; in de auto boeken luisteren. Ik geloof nooit dat het mijn ding is, maar ‘Waarom?’ klinkt wel erg leuk. Joep heeft wel een paar Waarom?-boeken met vragen waar ik het antwoord maar half van weet.

 8. Super dat ze zoveel leest, daar heeft ze straks op de middelbare school enorm profijt van. Sowieso erg goed voor de (taal)ontwikkeling. Ik vind het zo jammer dat mijn kinderen niet lezen. Ja, de Donald Duck en de Voetbal International:)

  Luisterboeken heb ik nog nooit geprobeerd, leek mij altijd meer wat voor oudere mensen.

 9. Mijn dochter had tijdens lange vakantieritten altijd de luisterboeken van Harry Potter aan, ideaal vond ze dat. Ik vond zelf altijd de luistertoetsen Duits en vooral Engels prettig , vooral de Engelse acteurs hebben zulke prachtige voorleesstemmen.
  Hoorspelen luisterde ik vroeger graag en ik kan me dus goed voorstellen dat een luisterboek heel prettig is onder het strijken en dat soort klusjes.

 10. Leuk dat Kleine Zus zo van lezen houdt :-)
  Ik heb zelf geen ervaring met luisterboeken, lees altijd een ‘ouderwets’ papieren boek. Denk dat in sommige gevallen een luisterboek best mooi kan zijn, maar het ligt ook erg aan de stem die het voorleest.. die moet je wel aanspreken.

 11. Vroeger dacht ik dat dat voor blinden beoeld was, luisterboeken :-) dus nee, geen ervaring mee. Ik blijk mijn kinderen er onderweg ook nauwelijks mee te kunnen verdoven in de auto, helaas.

 12. Ik dacht dat ik er te onrustig voor was, maar het blijkt heerlijk te zijn. Ik zet ze op mijn mp3 speler en dan met oordopjes heerlijk in het verhaal zitten.

 13. Als kind zijnde luisterde ik eindeloos lang naar de Lecturama sprookjesbandjes. Daarnaast had ik ook andere verhalen op bandjes (Alleen op de wereld, Heidi e.d.) waarbij ik het heerlijk vond om naar te luisteren. Maar het spreekt me nu als volwassene dan weer totaal niet aan om naar een heel verhaal te luisteren i.p.v. het zelf te lezen.

 14. Ik vind luisterboeken op de een of andere manier vervelend, ik word er onrustig van. Geef mij maar gewoon een geschreven boek dat ik zelf kan lezen ;) Neemt niet weg dat luisterboeken voor sommige mensen echt een uitkomst kunnen zijn, dus goed dat die boeken er zijn :)

 15. Dat is nou precies hoe ik ook over luisterboeken denk. Ik denk dat het mijn concentratie ook niet gaat werken. Ik vind het soms zelfs al lastig om een film uit te zitten. Het fijne van een boek lezen is dat je het tussendoor even kunt wegleggen en even voor je uit kunt staren.
  Leuk dat Kleine Zus van luisterboeken houdt!

 16. Nee, geen luisterboeken, maar wel vroeger zelf verhaaltjes schrijven + tekenen:) Dat herken ik zeker!!

  Leuk zo’n lezend kind. Junior leest ook graag+veel. Een geschenk voor het leven:)

 17. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar het lijkt me een uitkomst voor mensen met een visuele handicap. Ik neem aan dat het prettige stemmen zijn.

 18. Ik moet mijn eerste luisterboek nog ‘lezen’ maar ik heb hetzelfde idee als jij qua spanningsboog.

 19. Ik vind luisterbeoken heerlijk om tijdens het strijken naar te luisteren. Fijn he…lezende kinderen, daar kan ik nog steeds zoooo van genieten!

Reacties zijn gesloten.